লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এগ্রিকলচরদা কোবিদ-১৯গী শাফু
12 FEB 2021 6:56PM by PIB Imphal
লোকদাউন মনুংদা এগ্রিকলচর সেক্তর অপনবা য়াওদনা মথৌ তৌখি। ভারত সরকারনা এগ্রিকলচরগা মরী লৈনবা এক্তিবিতীশিং অপনবা য়াওদনা পাংথোকপা ঙম্নবা দরকার ওইবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎখি। ফার্মিং অমসুং এলাইদ এক্তিবিতীশিং লাকদাউনগী মনুং চলহনখিদে। লৌমীশিংদা ইনপুৎশিং ফংহন্নবা মরু-মরাং, তিলহাৎ হিদাক, ফর্তিলাইজর অসিনচিংবগী দিলরশিং/দুকানশিং অমদি অতোপ্পা ইনপুৎ রিলেতেদ এক্তিবিতীশিং হাংদোকপা য়াহনখি। ফার্ম মেছিনরী অখন্ননা কম্বাইন হর্বেস্তরগী ইন্তর অমসুং ইন্ত্রা মুবমেন্ত য়াহনখি। দিপার্তমেন্তনা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখৎপনা মরম ওইদুনা রবি ক্রোপকী হর্বেস্তিং এক্তিবিতী অমসুং সমর ক্রোপ হুনবগী থবক থৌরম অনিমক নিংথিজনা চত্থখি।
এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংনা ২০২০-২১ মনুংদা চাদা ৩.৪গী গ্রোথ রেজিস্তার তৌখি অদুম ওইনমক মতম অসিমক্তদা ওভরওল ইকোনোমিক গ্রোথতা চাদা -৭.২ হায়থখি। হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংগী গ্রোথ রেৎ মখাদা পীরি।
(২০১১-১২ মমলশিং)
চহি
গ্রোথ (%)
২০১৬-১৭
৬.৮
২০১৭-১৮*
৬.৬
২০১৮-১৯ #
২.৬
২০১৯-২০@
৪.৩
২০২০-২১**
৩.৪
সোর্স: সেন্ত্রেল স্তেতিস্তিক্স ওফিস (সি.এস.ও.) স্তেতিস্তিক্স অমসুং পি.আই. মন্ত্রালয়
** ২০২১গী জনুৱারী ৭তা রিলিজ তৌখিবা ফার্সত এদভান্স ইস্তিমেৎ ওফ নেস্নেল ইনকম ২০২০-২১গী মতুং ইন্না
* অহুমশুবা রিভাইজ ইস্তিমেৎ, # অনিশুবা রিভাইজ ইস্তিমেৎ, @ ২০২১গী জনুৱারী ২৯দা রিলিজ তৌখিবা ফার্সত রিভাইজ ইস্তিমেৎ ফোর ২০১৯-২০গী মতুং ইন্না
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়রগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Impact of Covid-19 on Agriculture
12 FEB 2021 6:56PM by PIB Delhi
During the lockdown, the agriculture sector had functioned smoothly. Government of India has taken all necessary measures to ensure smooth operation of agriculture related activities. Farming and allied activities were exempted from the lockdown. Seed, pesticide, fertilizer etc. dealers / shops and other input related activities were allowed to open / free for making inputs available to the farmers. Inter and intra state movement of farm machinery specially combine harvesters was facilitated. As a result of the various steps taken by the Department, both harvesting activities of the Rabi Crop and sowing activities of Summer Crop took place in a systematic manner. However, no income assessment report which estimates the impact of Covid on the income of small and marginal farmers due to nation-wide lockdown is available.
Agriculture and Allied Sectors registered a growth of 3.4% during 2020-21 even as the overall economic growth declined by -7.2% during the same period. Growth rate of Agriculture and Allied sectors during the last 5 years are given below.
(2011-12 prices)
YEAR
Growth (%)
2016-17
6.8
2017-18*
6.6
2018-19 #
2.6
2019-20@
4.3
2020-21**
3.4
Source: Central Statistics Office (CSO) M/o Statistics & PI
** As per First Advance Estimates of National Income, 2020-21 released on 7th January 2021
* Third Revised Estimates, # Second Revised Estimate, @As per the First Revised Estimates for 2019-20 released on 29th January, 2021
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha today.