Ministry of Textiles
Scheme for Capacity Building in Textile Sector (Samarth)
11 FEB 2021 3:38PM by PIB Delhi
Scheme for Capacity Building in Textile Sector (SAMARTH) was approved towards addressing the skill gap in textile sector and also to supplement the efforts of textile industry in providing gainful and sustainable employment to the youth. The objectives of Samarth are as follows:
i. To provide demand driven, placement oriented National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant skilling programmes to incentivize and supplement the efforts of the industry in creating jobs in the organized textile and related sectors, covering the entire value chain of textiles, excluding Spinning and Weaving
ii. To promote skilling and skill upgradation in the traditional sectors of handlooms, handicrafts, sericulture and jute
iii. To enable provision of sustainable livelihood either by wage or self-employment to all sections of the society across the country
The skilling programme under Samarth is implemented through Implementing Partners (IPs) comprising Textile Industry/ Industry Associations, State Government Agencies and Sectoral Organizations of Ministry of Textiles. The details of training targets allocated to various Implementing Partners after physical verification of training centres under the scheme are as follows:
Agency
Training targets allocated
(in persons)
Industry/ Industry Associations (Entry Level)
1,36,073
Industry/ Industry Associations (Up-skilling)
30,326
State Government Agencies
90,078
Sectoral Agencies
43,020
Industry Association working with MSME textile industries
34,572
Status of beneficiaries trained so far under Samarth Scheme in Andhra Pradesh is as follows:
S.No.
District
Number of beneficiaries
1.
Anantapur
395
2.
Krishna
53
3.
SPSR Nellore
30
4.
West Godavari
30
TOTAL
508*
* 293 beneficiaries completed training, of which 85 have been provided placement.
All training batches ongoing during March, 2020 had to be cancelled due to COVID-19 pandemic and restriction imposed on account of lockdown declared by the Government. Further, the Government had allowed commencement of skill development training programme only from September, 2020. In view of the impact of COVID-19, the actual physical achievement and utilization of funds have been affected under the scheme. However, a special measure has been initiated during the period to carry out online Training of Trainers (ToT) programme and more than 500 trainers have been certified through online mode.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles, Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
স্কীম ফোর কেপাসিতী বিল্দিং ইন তেক্সতাইল সেক্তর (সমর্থ)
11 FEB 2021 3:38PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল সেক্তরদা লৈরিবা স্কিলগী অৱাৎপা অসি কোকহন্নবা অমসুং নহারোলশিংদা কান্নগদবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা থবক পীনবা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা হোৎনরিবশিং অসিদা মতেং পাংনবা স্কীম ফোর কেপাসিতী বিল্দিং ইন তেক্সতাইল সেক্তর (সমর্থ) অয়াবা পীখি। সমর্থগী পান্দমশিংদি মখাদা পীরি:
i. লং নাইবা অমসুং ফী শাবা য়াওদনা তেক্সতাইলগী অপুনবা ভেল্যু চেন পুম্নমক কভর তৌরিবা ওর্গনাইজ তেক্সতাইল অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা থবকশিং পীনবা ইন্দস্ত্রীনা হোৎনরিবশিং অসিদা শেল থাদনবা অমসুং মতেং পাংনবা দিমান্দ দ্রিভন ওইবা, প্লেসমেন্ত ওরিয়েন্তেদ নেস্নেল স্কিল্স ক্বালিফিকেসন্স ফ্রেমৱার্ক (এন.এস.ক্যু.এফ.) কম্প্লাইয়েন্ত স্কিলিং প্রোগ্রামশিং ফংহন্নবা
ii. হেন্দলুমশিং, হেন্দিক্রাফশিং, সেরিকলচর অমসুং জুৎকী ত্রেদিসনেল সেক্তরশিংদা স্কিলিং অমসুং স্কিল অপগ্রেদেসন থৌগৎপা
iii. লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুন্নাইগী শরুক পুম্নমক্তা খুৎশুমল নত্ত্রগা মশানা মশাবু থবক পীজদুনা সস্তেনেবল লাইফলিহুদকী প্রোবিজন পীবা ঙম্নবা
তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়গী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী/ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং সেক্তোরেল ওর্গনাইজেসনশিং য়াওবা ইমপ্লিমেন্তিং পার্তনরশিং (আই.পি.শিং)গী খুত্থাংদা সমর্থগী মখাদা স্কিলিং প্রোগ্রাম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। স্কীম অসিগী মখাদা ত্রেনিং সেন্তরশিংগী ফিজিকেল ভেরিফিকেসন তৌরবা মতুংদা তোঙান তোঙানবা ইমপ্লিমেন্তিং পার্তনরশিংদা এল্লোকেৎ তৌখিবা ত্রেনিং তার্গেৎশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি :
এজেন্সী
এল্লোকেৎ তৌখিবা ত্রেনিং তার্গেৎশিং
(মীওইশিংদা)
ইন্দস্ত্রী/ ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং (এন্ত্রী লেবেল)
১,৩৬,০৭৩
ইন্দস্ত্রী/ ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং (অপ-স্কিলিং)
৩০,৩২৬
রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিং
৯০,০৭৮
সেক্তোরেল এজেন্সীশিং
৪৩,০২০
এম.এস.এম.ই. তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীশিংগা লোইননা থবক তৌরিবা ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং
৩৪,৫৭২
অন্ধ্র প্রদেশতা সমর্থ স্কীমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা ত্রেন তৌখ্রবা বেনিফিসরীশিংগী স্তেতস মখাদা পীরি:
মশিং
জিলা
বেনিফিসরীশিংগী মশিং
১.
অনন্তাপুর
৩৯৫
২.
কৃষ্ণ
৫৩
৩.
এস.পি.এস.আর. নেল্লোর
৩০
৪.
ৱেস্ত গোদাবরী
৩০
অপুনবা
৫০৮*
* বেনিফিসরী ২৯৩ মপুং ফানা ত্রেনিং তৌখ্রে মসিগী মনুংদা ৮৫তা থবক পীখ্রে।
২০২০গী মারচতা চত্থখিবা ত্রেনিংগী বেছ পুম্নমক কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমদি সরকারনা লোকদাউনগা মরী লৈননা থমখিবা অথিংবশিংনা মরম ওইদুনা তোপা তাখি। মখা তানা সরকারনা ২০২০গী সেপ্তেম্বরদগী স্কিল দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রাম হৌনবগী অয়াবা পীখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীবা চৈথেং অসিনা স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা তশেংবা থবক্কী খোঙজেল অমসুং ফন্দশিং শিজিন্নবা অসিদা অকাইবা ওইখি। অদুম ওইনমক ওনলাইন ত্রেনিং ওফ ত্রেনর্স (তি.ও.তি.) প্রোগ্রাম পাঙথোক্নবা অখন্নবা থৌরাং অমা হৌখি অমসুং ওনলাইন মোদকী খুত্থাংদা ত্রেনর ৫০০ হেন্না সর্তিফাইদ তৌখি। .
মসিগী ৱাফম অসি তেক্সতাইলগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।