জল শক্তি মন্ত্রালয়
বদজেৎতরী এলোকেসনশিং, খ্বাইদগী নৌরিবা ইনিসিয়েতিবশিং, চাওখৎ খোঙথাংশিং, তুংগী পান্দমশিং অমসুং এচিবমেন্ত ত্রাতিজীশিং অসিগী মতাংদা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীনা মেদিয়ানা তেল্লপনা ফোংদোকখ্রে
জল জীবন মসিন: ওক্তোবর ২দা হৌদোকখিবা নুমিৎ ১০০গী নেসনৱাইদ কেম্পেন্দ অসি মীয়ামদগী ফজরবা রেস্পোন্স লাকখি, স্কুল লাখ ৫.১৪ হেন্না অমসুং অনগনৱাদি সেন্তর লাখ ৪.৬২রোম অফবা থকপা য়াবা তোতিগী ইশিং ফংহনখ্রে
পঞ্চয়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা ফংহল্লিবা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিশনগী লুপা কোতি ৩৬,০২২গী শেনফম অসিগা লোইননা এফ.ৱাই. ২০২১-২২ অসিগী ওইনা জে.জে.এম.দা কাইথখিবা শেনফম অদু চাওরাক্না লুপা কোতি ৫০,০১১ য়ৌনা হেনগৎখ্রে
এফ.ৱাই. ২০২১-২২ অসিদা গঙ্গা রেজুবিনেসন, রিভর দিভেলপমেন্ত অমসুং ৱাতর রিসোর্চ দিপার্তমেন্তগীদমক কাইথখিবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৯,০২২ য়ৌনা হেনগৎখ্রে
08 FEB 2021 8:17PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী ৱাতর রিসোর্সেস দিপার্তমেন্ত, রিভর দিভেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রেজুবেনেসন(দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর.) অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্ত(দি.দি.দবল্যু.এস.)গী সেক্রেতরী শ্রী পনকাজ কুমারনা ঙসি মফম অসিদা থৌরম মপু ওইদুনা প্রেজ মীফম অমা ফমখ্রে৷ জল জীবন মিসনগী(জে.জে.এম.) ইন চার্জ এদিস্নেল সেক্রেতরী (এ.এস.) শ্রী ভারত লাল, এস.বি.এম.-জি.গী ইন চার্জ এ.এস. শ্রী অরুন বারোকা অমসুং দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর.গী এ.এস. শ্রীমতি দেবশ্রী মুখর্জী অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অসিদা অসিদা শরুক য়াখ্রে৷
য়ুনিয়ন বদজেৎ ২০২১-২২দা কাইথখিবা বদজেৎ এলোকেসন অদুগী মতাংদা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখ্রে অমসুং দিপার্তমেন্ত অনি দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর. অসিনা পাংথোক্লিবা হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অসিদা ফংলিবা চাওখৎ-খোঙথাং, এচিবমেন্ত অমসুং খ্বাইদগী নৌরিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিগী মরমদা অমসুং ফ্যুচর এচিবমেন্তশিংগী রোদমেপ অদু মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মতুং তারকপদা এদিস্নেল সেক্রেতরীশিংনা মখোয় মখোয়গী থৌদাংশিং অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং অদু পুথোরকখ্রে৷
ৱাতর রিসোর্সেস দিপার্তমেন্ত, রিভর দিভেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রেজুবেনেসন অমসুং নমামি গঙ্গে:
১. দিপার্তমেন্ত অসিগীদমক কাইথখিবা বদজেৎ অদু এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা লুপা কোতি ৭,২৬২ ওইরম্বদগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা লুপা কোতি ৯,০২২দা হেনগৎলকখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা অরুবা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ই.বি.আর,.গী খুৎথাংদা লুপা কোতি ৫,১৩০গী শেনফম ফংহল্লগনি৷
২. পার্তিসিপেতরী গ্রাউন্দৱাতর মেনেজমেন্তগীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈনবগী পান্দমদা অমসুং সস্তেনেবল গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্চ মেনেজমেন্তগীদমক কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা লমচৎ-শাজৎকী অহোংবা পুরক্নবগী পান্দমদা ২০১৯গী দিসেম্বর থাদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা অতল ভুজল য়োজনা(অতল জল) পুথোকখি৷ এফ.ৱাই. ২০২১-২২ অসিদা লুপা কোতি ৩৩০গী শেনফম থমখ্রে৷
৩. হৌখিবা চহী ৫ অসিদা দিপার্তমেন্তগী ফ্লেগশিপ স্কিম অনি নমামি গঙ্গে অমসুং পি.এম.কে.এস.ৱাই(প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চাই য়োজনা)অসি মাই পাক্না প্রোগ্রেস লাকখ্রে:
i) নমামি গঙ্গে: নেস্নেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গা(এন.এম.সি.জি.) অসি গঙ্গা তুরেল অসি অকোইবগী ফিভম ফৎলক্তবনা মরম ওইদুনা থোক্লক্লিবা পোলুসন অসি ঙাকথোক্নবা অমসুং কন্ত্রোল তৌনবগীদমক লৈরিবা নোদেল ওথোরিতী অমনি৷ গঙ্গা তুরেল অসি মতম পুম্নমক্তা অফবা ইকোসিস্তেম অমা লৈনবা অমসুং পোলুসন থোক্তনবা ইশিং মরাং কাইনা অয়েৎ অপন অমতা য়াওদনা চেলহন্নবা মোদেল স্কিম খরা খুদম ওইনা হায়রবদা ৱান সিতী ৱান ওপরেতর, হাইব্রিদ এনুইতী পি.পি.পি. মোদ(ঐচ.এ.এম.) অমসুং এভাইরেল গঙ্গা স্কিম অসি চৎনদুনা গঙ্গা রেজুবেনেসন স্ত্রাতিজী অসি এন.এম.সি.জি. অসিনা শেমদোকখ্রে৷
ii) প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চাই য়োজনা(পি.এম.কে.এস.ৱাই.): এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রাম(এ.আই.বি.পি.)-সর্ফেস ৱাতর শিজিন্নদুনা প্রাইয়োরিতী ৱাংবা প্রোজেক্ত ৯৯ অমসুং ফেস ৭কী খুৎথাংদা হেক্তর লাখ ৩৪.৬৩গী অহেনবা ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল৷ মসিগী মনুং চল্লিবা মরু ওইরিবা ফিচরশিং অদুদি লোঙ্গ তর্ম ইরিজেসন ফন্দ(এল.তি.আই.এফ.)গী মখাদা নবার্দকী খুৎথাংদা পীবা রাজ্যগী সেয়র অমসুং সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স(সি.এ)অসিনি৷
হর খেৎ কো পানি(ঐচ.কে.কে.পি.) স্কিম কম্মান্দ এরিয়া দিভেলপমেন্ত(সি.এ.দি.), ইশিংগী ইপাকশিং রিপেয়র, রিনোবেসন অমসুং রেস্তোরেসন(আর.আর.আর.) তৌবা, সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন(এস.এম.আই.) স্কিমশিং অমসুং গ্রাউন্দ ৱাতর দিভেলপমেন্ত অসিদা মীৎয়েং থম্লি৷
দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী দিপার্তমেন্ত:
স্বচ ভারত মিসন- ফেস ১গী মতুংদা গ্রামীন(এস.বি.এম.-জি.) ২০১৯দা ওপন দিফিকেসন ফ্রী(ও.দি.এফ.) ইন্দিয়া মাই পাক্না ফংবা ঙমখ্রে অমসুং এস.বি.এম.(জি.)গী ফেস ২ ও.দি.এফ. প্লস্তা অমসুং খুঙ্গংশিং লু-নানহন্নবদা মীৎয়েং থমদুনা সোলিদ অমসুং লিক্ব্যুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত(এস.এল.দবল্যু.এম.) অমসুং ও.দি.এফ. সস্তেনেবিলিতীদা পান্দম থমদুনা ২০২০গী অঙনবা শরুক্তা পুথোকখ্রে৷ এস.এল.দবল্যু.এম.না মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা খোমজিন তাশিন্দুনা প্লাস্তিক ৱেস্তশিং মেনেজ তৌবা, মখাতাবা প্রোসেস্কীদমক মেতরিয়েল রিকোভরী ফেসিলিতীশিংদা থম্বা, ওর্গানিক ৱেস্তশিং রিসোর্চ হায়বদি কম্পোস্ত অমসুং বাইওগ্যাস্তা ওন্থোক্নবগী গোবর্ধন স্কিম, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং ফিকেল স্লজ মেনেজমেন্ত অসিদা মীৎয়েং থম্লি৷
হৌজিক লৈরিবা এফ.ৱাই. অসিদা এস.বি.এম.জি.গীদমক থাদরিবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৯৯৯৪.১০নি৷ মখাতানা সেনিতেসনগীদমক রুরেল লোকেল বোদীশিং অসিদা এফ.ৱাই ২০২১-২২গী ওইনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা থাদরিবা শেনফম অসি লুপা কোতি ১৩,৪৭০নি৷
দি.দি.দবল্যু.এস.কী অতোপ্পা মরু ওইবা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.) অসিনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ জে.জে.এম.গী মখাদা য়ুমথোং খুদিংদা অফবা ইশিং ফংহনবা অসিনা মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংনা অরাপ্পা মফমশিং অসিদগী ইশিং শোকপা চৎপগী অৱাবা অদু কোকহন্দুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা মীশিংগী পুন্সি মরেল অসি ফগৎহনবা ঙম্লগনি৷ ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা পুথোক্লদুনা স্তিম অসি হৌদোরকপা মতমদা খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুংশিং অদুগী ১৭% খক্তমক তোতিগী ইশিং ফংহল্লম্মী অদুবু হৌজিক্তি স্কিম অসি শরুক ১/৩(৩৪.৬৩%)দা হায়বদি খুঙ্গংগী ইমুং কোতি ৬.৬৪দা হৌজিক হেনগৎলক্তুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুং কোতি ৩.৪১ হেন্না জে.জে.এম. অসি য়ৌখ্রে অমসুং মসিনা মীশিংগী পুন্সি মরেল অদু ফগৎহল্লগনি৷

Ministry of Jal Shakti
Secretary, Ministry of Jal shakti briefs media on budgetary allocations, latest initiatives, progress updates, future goals and achievement strategies
Jal Jeevan Mission: 100 days nationwide campaign launched on 2nd October receives great response, more than 5.14 lakh schools and 4.62 lakh anganwadi centres get piped potable water supply
Budgetary allocation for JJM increased significantly to approx. Rs 50,011 crore in FY 2021-22 along with 15th Finance Commission tied grants of Rs 36,022 crore, available to Panchayati Raj Institutions
Budget outlay for the Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation increased to ₹9,022 crore in FY 2021-22
08 FEB 2021 8:17PM by PIB Delhi
The Secretary, Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation (DoWR, RD & GR) and Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti, Shri Pankaj Kumar chaired a press briefing here today. Additional Secretary (AS), Shri Bharat Lal in charge of Jal Jeevan Mission (JJM), AS in charge of SBM-G Shri Arun Baroka and AS, DoWR, RD & GR Smt. Debashree Mukherjee and other senior officials also attended the briefing.
In his inaugural address, Secretary, Ministry of Jal Shakti discussed the Budget allocation made in Union Budget 2021-22 and shared information on latest initiatives, progress & achievements on the ongoing projects undertaken by the two departments i.e. DoWR, RD & GR and DDWS and the roadmap for future achievements. Thereafter, Additional Secretaries made detailed presentations on behalf of their respective responsibilities.
Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and NamamiGange:
1. The budget outlay for the Department has been increased to ₹9,022 crore in FY 2021-22 from ₹7,262 crore (RE) in FY 2020-21. In addition, ₹ 5,130 crores is to be provided through EBR route for critical irrigation projects.
2. Atal Bhujal Yojana (ATAL JAL) launched by Hon’ble Prime Minister in December 2019 with the principal objective of strengthening the institutional framework for participatory groundwater management and bringing about behavioral changes at the community level for sustainable groundwater resource management. In FY 2021-22, an amount of Rs.330 croreshas been kept.
3. Two flagship schemes of the department, NamamiGange and PMKSY (Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna), have shown significant progress during the last 5 years:
i) NamamiGange: National Mission for Clean Ganga (NMCG) is the nodal authority for prevention, control and abatement of environmental pollution in the river Ganga. The NMCG has transformed the Ganga Rejuvenation strategy by implementing few model schemes like One City One Operator, Hybrid Annuity PPP mode (HAM) and Aviral Ganga scheme to ensure sufficient flow of water always to have a healthy ecosystem and ensure pollution abatement. NMCG has impacted substantial improvement in quality of water in most of the stretches in river Ganga.
ii) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY): Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) - Additional irrigation potential of 34.63 lakh hectare through 99 prioritized projects and 7 phases, using surface water).Its main features include Central Assistance (CA) and State Share through NABARD under Long Term Irrigation Fund (LTIF).
Har Khet Ko Paani (HKKP) scheme focuses on Command Area Development (CAD), Repair, Renovation & Restoration (RRR) of Water Bodies, Surface Minor Irrigation (SMI) schemes, and Ground Water Development
Department of Drinking Water and Sanitation:
Swachh Bharat Mission – Grameen (SBM-G) After Phase 1 which was successful in achieving Open Defecation Free (ODF) India in 2019, Phase 2 of the SBM (G) has been launched in early 2020, aimed at ODF Plus & hence focuses on ODF sustainability and Solid and Liquid Waste Management (SLWM) focusing on comprehensive cleanliness in villages. SLWM focuses on key initiatives like Plastic Waste Management through collection, storage at Material Recovery Facilities for further processing, Gobardhan scheme for managing organic waste into resources like compost and Biogas, Grey Water Management and Faecal Sludge Management.
The budgetary allocation for SBMG in the present FY stands at Rs.9994.10 crore. Further, 15th Finance Commission grants to Rural Local Bodies for sanitation is Rs.13,470 crore for FY 2021-22.
Jal Jeevan Mission (JJM), another important flagship programme of DDWS aims to provide tap water connection to every rural household by 2024. Safe access to potable water in household premises under JJM will improve the lives of rural people especially removing ‘drudgery’ of women and girls. Launched by Hon’ble Prime Minister on 15th August, 2019, JJM has reached over 3.41 crore families living in rural areas with tap water connection in their homes increasing the coverage of rural households with tap water connections from 17% in the launch year to more than 1/3rd (34.63%) i.e. 6.64 Crore rural families presently, improving their quality of life and enhancing their 'ease of living'.
JJM has launched a nationwide 100 day campaign on 2nd Oct, 2020 to provide assured tap water supply to every anganwadi centre, residential tribal school (ashramshala) and schools aiming to reduce vulnerability of children from water-borne diseases and prevailing COVID-19 pandemic. The campaign has received a great response and so far, more than 5.14 lakh schools and 4.62 lakh anganwadi centres have started getting potable piped water supply. Appreciating the progress made so far, this campaign has been extended up to 31stMarch, 2021.Also, efforts are being made to ensure safe drinking water to all quality-affected villages especially Arsenic and Fluoride affected rural habitations under JJM. The budgetary allocation for JJM has increased significantly to approx. Rs 50,011 crore in the FY 2021-22 along with 15th Finance Commission tied grants of Rs 36,022 crore, available to PRIs for ‘water and sanitation’ in 2021–22.
For sustaining the JJM, Village Water Sanitation Committee/ Pani Samiti are being constituted for planning, designing, implementing and operating & maintaining in-village water supply system. Key Resource Centres (KRCs) will be constituted to impart training to the local people for regular operation & maintenance of water supply systems, to ensure water quality through field test kits (FTKs), to reorient Public Health Engineers and village level functionaries for public utilities.
Sensor based IoT solutions are being developed/will be developed to measure and monitor water supply in villages. To ensure tap water quality, labs to be NABL accredited for getting water samples tested at nominal rates. Smart Portable Device are being developed with the help of Commerce and Industry for water testing at village level or even at households.