সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সাইন্তিস্তশিংনা পুৱারীদা রেকোর্দ তৌশিলহৌবা নোংপোক হিমালয়াদা য়ুহা হাবগী জিওলোজিকেল খুদম চাংদম ফংলে
ফংলিবা অসিনা নোংপোক হিমালয়াগী সিস্মিক হজার্দ মেপ শেমবদা মতেং ওইরগনি
08 FEB 2021 10:04AM by PIB Imphal
সাইন্তিস্তশিংনা অসাম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী ঙমখৈদা লৈবে হিমেবস্তি খুঙ্গঙদা থোকখিবা, পুৱারীদা লামায়দা সাদিয়া য়ুহা হাবা হায়না ইশিল্লম্বা অমদি লমদমদুদা চাউনা অমাঙ অতা থোকহনখিবা অমসুং মফম অদুবু ১৬৯৭ সি.ই.দা মাঙহন তাকহল্লমখিবা য়ুহা হায়বগী থৌদোক অমগী অহানবা জিওলোজিকেল খুদম চাংদমশিং ফংবা ঙম্লে‍।
ফংলিবা অসিনা নোংপোক হিমালয়াগী সিস্মিক হজার্দ মেপ অমা শেমগৎপদা মতেং ওইরগনি অমদি মফমসিদা শেমগৎ শাগৎপা অমদি থৌরাং য়াৎপদা মতেং ওইরগনি‍।
পুৱারীগী অর্কাইবশিংনা নোংপোক হিমালয়া পরিংদা তোয়না থোক্লিবা অদুগা জিওলোজিকেল খুদম চাংদমদা মরাং কায়না লৈতবা য়ুহা হায়বগী ৱাফমশিং পল্লিবসিনা মীওই মিলিয়ন কয়ানা লৈরিবা মফমসিদা থৌদোকশিং অসিনা লৈমায়গী ফীভমবু কায়হনবরা নৎত্রগা খঙদনা লৈরম্বনরা অমদি মদুনা লমদমসিগী সিস্মিক বদজেত্তা তমদৌনা মতেং ওইবগে হায়বা ৱাহং কয়া থোরকহল্লি‍।
ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা থিজিন হুমজিনবগী ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা ৱাদিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজী (দব্লিউ.আই.ঐচ.জি.)গী সাইন্তিস্তশিংনা ১৬৯৭গী সাদিয়া য়ুহা য়াবগী মমি তাবা খ্বাইদগী নৌরিবা থৌদোকশিং থোকখিবা ভারতকী অরুনাচল প্রদেশকী হিমেবস্তি খুঙ্গঙদা লৈবা অচৌবা লোক অমদা থিজিন্দুনা অনৌবা জুওলোজিকেল তেক্নিংকশিং শীজিন্নদুনা নৈনখি‍।
মখোয়না অৱাং নোংপোক্কী দিপ্পিং ফোল্ত জোন পরিংদা থ্রস্ত ফোল্ত অমনা ফীভম কায়হনখিবা তুরেলশিং অমসুং খোংলমশিংগা মরী লৈনবা এক্সপোজ দিপোজিতকী মওংদা লৈরম্বা অহানবা জিওলোজিকেল সর্ফেস রপচর সিগনেচর ফংখি‍। মফম অসিদা থোকখিবা ফোল্তিংগী থৌদোক্কী মরম লেপথোক্নবগীদমক, কাঙবু অদুনা লোক্নুংগী এক্সপোজর অদুদগী রেদিওকার্বোন সেম্বল কুনমাথোইগী মতম লেপখি‍।
মখোয়না সুবানসিরি তুরেলগী মচিন্দা (সাদিয়া তাউন সুবান্সিরি তুরেলগী খা-নোংপোক্লোমদা কি.মি. ১৪৫রোম লাপ্না লৈ) লৈবা খ্বাইদগী নৌরিবা ফল্দ দিপোজিত্তা অচৌবা উজাউ অমা ফুমজিন্দুনা লৈরম্বা থেংনদুনা এবোর্তিব ওইবা মওংদা থা তরুক ফাওবগী এফ্তরসোক ময়াম্না মরম ওইরগা তুরেলশিংদা য়ুহা হাখিবা মতুংদা ফুঞ্জিল্লকপগী ফীভম লৈরম্বা য়াই হায়বা থেংনখি‍। থিজিনবগী পাউদম অসি ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ‘সাইন্তিফিক রিপোর্ত’ চেফোঙদা ফোঙখ্রে‍।
লোহিত তুরেলগী য়েৎ থংবা তোর্বান্দা নোংপোক হিমালয়াগী উমংনা কোয়শিনবা নাপী হৌবা তম্পাক্তা লৈরিবা সাদিয়াদা থোকখিবা য়ুহা য়াবগী থৌদোকপু থিজিনখিবসিনা নোংপোক হিমালয়াগী সিস্মিক হজার্দ এসেসমেন্ততা মরুওইবা মফম অমা হাপচিন্দুনা লমদমদুদা লৈরিবা মীয়ামদা কান্নহল্লগনি অমদি মালেমগী খ্বাইদগী মী কুঙনা তাবা মফমশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা নোংপোক হিমালয়া চীংখোঙ পরিংদা হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মতেং ওইরগনি‍।
ফিগর ১. নোংপোক হিমালয়াগী সিস্মোতোনিক মেপ অমসুং য়ুহা য়াখিবগী ক্রোনোলোজী‍। ১৯৬৭ এ.দি.দা সাদিয়াদা থোকখিবা মেগ্নিচুদ ৭.৯ ± ০.২গী য়ুহা য়াবগা মরী লৈনবা ওবজার্বেসনশিং অমসুং মোদেলশিংগী মহৈ‍। পেলিওসিস্মোলোজিকেল স্তদিশিংদগী ফংবা সর্ফেস রপচর ইনফোর্মেসন: কুমার এত অল. (২০১০) অমসুং প্রিয়াঙ্কা এত অল., (২০১৭) না: নামেরি, হর: হরমুত্তী, অমসুং পা:পাসিঘাতকী মতুং ইন্না তরাতরেৎশুবা চহীচাদা সর্ফেস রপচর থোকখিবগী ফীভম উদবা হিম হিমেবস্তি (স্তদি অসিমক), নিগ: নিগলোক (প্রিয়াঙ্কা, ২০১৮) মফমশিং‍। ইন্তেন্সিতী ওবজার্বেসনশিং অইবা ৱারোল ওইনা তাক্লি: সা: সাদিয়া, বা: বারনদি থোং‍।
[পব্লিকেসন লিঙ্ক: https://www.nature.com/articles/s41598-020-79571-w]

Ministry of Science & Technology
Scientists find geological evidence of eastern Himalaya earthquake recorded in history
This finding could contribute to a seismic hazard map of the eastern Himalaya
08 FEB 2021 10:04AM by PIB Delhi
Scientists have found the first geological evidence of an earthquake at Himebasti Village on the border of Assam and Arunachal Pradesh, documented by historians as Sadiya earthquake in history, which is recorded to have caused massive destruction in the region and almost destroyed the town in 1697 CE.
This finding could contribute to a seismic hazard map of the eastern Himalaya, which can facilitate construction and planning in the region.
Historical archives refer to often recurring earthquakes along the Eastern Himalaya for which geological evidence is lacking, raising the question of whether these events ruptured the surface or remained blind and how they contribute to the seismic budget of the region, which is home to millions of inhabitants.
Scientists from Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), a research institute under the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India, carried out a mega trench excavation at Himebasti village, Arunachal Pradesh, India, where the most recent event records the imprints of the 1697 Sadiya earthquake and analysed it with modern geological techniques.
They found the first geological surface rupture signatures in the form of exposed deposits associated with rivers and streams deformed by a thrust fault along a Northeast dipping fault zone. In order to constrain the causative faulting event at this site, the team dated twenty-one radiocarbon samples from the trench exposure.
They also found large tree trunks embedded in the youngest flood deposits at the exit of the Subansiri River (Sadiya town is located roughly 145 km southeast of Subansiri river), suggesting the post-seismic aggradation of the river following an array of aftershocks till six months in an abortive fashion. This work has been recently published in the journal ‘Scientific Report’.
The study of the earthquake at Sadiya standing on a grassy plain, almost surrounded by forested Eastern Himalayas on the right bank of Lohit River, adds an important site to the seismic hazard assessment of the eastern Himalaya, which will benefit the inhabitants and help in providing better infrastructure across the Eastern Himalayan foothills which is one of the most densely populated regions in the world.
Figure 1. Seismotectonic map and chronology of earthquakes in the eastern Himalaya. Also Observations and model results related to the 1697 A.D. Sadiya earthquake of magnitude 7.9 ± 0.2. Surface rupture information from paleoseismological studies: Him: Himebasti (this study), Nig: Niglok (Priyanka, 2018) sites with no observed seventeenth-century surface rupture according to Kumar et al. [2010] and Priyanka et al., [2017] Na: Nameri, Har: Harmutty, and Pa: Pasighat. Intensity observations are described in the text: Sa: Sadiya; Ba: Barnadi Bridge.
[Publication Link: https://www.nature.com/articles/s41598-020-79571-w]