কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
মমাং চহী অসিগা য়েংনবদা ফৌ লৌশিনবগী চাং অসি ১৭.৬৩ % হেনগৎলকখিবা অসিনা সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি মহৈ য়াল্লে হায়বা অসি উৎলে
হৌখিবা চহী অসিদা ফৌ এল.এম.তি. ৫১৯.৬৯ লৈখিবা অসিগা য়েংনবদা হন্দক্কী চহী অসিদা পুন্না এল.এম.তি. ৬১১.৩৩ লৌশিনবা ঙমখ্রে
পঞ্জাব রাজ্য খক্তনা এল.এম.তি. ২০২.৮২ পুথোকখ্রে অমসুং মসি অপুনবগী ৩৩.১৭ %নি
লুপা কোতি ১,৬৫৯.৮৫গী এম.এস.পি. মমলদা লৌমী ১,৬৭,০০৯ কান্নবা ফংহন্দুনা সরকার অসিনা মহাক্কী নোদেল এজেন্সীশিং অসিগী খুৎথাংদা মূঙ্গ, উরদ, তূর, লৈবাক হৱাই অমসুং নুং হৱাই এম.তি. ৩,০৮,৩১১.৯৪ লৌশিনখ্রে
লুপা কোতি ২৬,৪৭৭.৬৯গী মমল ওইগদবা লশিং বেল চাওরাক্না ৯০,৫৫,৩১৪ লৌশিনখ্রে অমসুং মসিনা লৌমী ১৮,৭২,২৩২ কান্নবা ফংহনখ্রে
২০২০-২১গী লৌশিন্নবগীদমক সরকার অসিনা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অসিদা লেপ্পা লৈতনা কন্না হোৎনরি
05 FEB 2021 7:03PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা খরিফ মার্কেতিং সিজন(কে.এম.এস.) ২০২০-২১ অসিদা মমাংগী চহীশিং অসিদা তৌখিবা মতৌগুম হৌজিক লৈরিবা এম.এস.পি. স্কিমশিং অসিগী খুৎথাংদা লৌমীশিং অসিদগী এম.এস.পি. মমলদা খরিফ ২০২০-২১গী মহৈ মরোংশিং লেপ্পা লৈতনা সরকারনা খোমজিল্লি৷
খরিফ ২০২০-২১গী ফৌ লৌশিনবগী থবক অসি প়ঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তরপ্রদেশ, তেলঙ্গনা, উত্তরখন্দ তামিল নাদু, চান্দিগর্হ, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, কেরলা, গুজরাত, আন্ধ্র প্রদেশ, ছত্তিশগর, ওরিশা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, বিহার, ঝর্খন্দ, অসাম, কর্নতকা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদগী লেপ্পা লৈতনা নিংথীজনা খোমজিন্দুনা ০৪.০২.২০২১ ফাওবদা ফৌ এল.এম.তি. ৬১১.৩৩ হেন্না লৈখ্রে৷ মমাং চহী অসিদা এম.এল.তি. ৫১৯.৬৮ লৈখিবা অসিগা য়েংনবদা ফৌ লৌশিনবগী চাং অসি ১৭.৬৩ % হেনগৎলকপা ঙমখ্রে৷ পুন্না এম.এল.তি. ৬১১.৩৩ লৈখিবা অসিদা পঞ্জাব রাজ্য খক্তনা এল.এম.তি. ২০২.৮২ পুথোকখ্রে অমসুং মসি অপুনবগী ৩৩.১৭ %নি৷
০৪.০২.২০২১ ফাওবদা মহৈ-মরোং লৌশিনবগী থবক অসিদা এম.এস.পি. মমলদা পুন্না লুপা কোতি ১,১৫,৪১৯.১০গী মরৈ-মরোং লৌশিনখ্রে৷
মখাতানা রাজ্যশিং অসিদগী হায়জরকপগী মতুং ইন্না খরিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০ অসিগীদমক প্রাইজ সপোর্ত স্কিম(পি.এস.এস.) অসিগী মখাদা তামিল নাদু, কর্নতকা, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তরপ্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিং অসিদগী হৱাই অমসুং থাউ মরু এল.এম.তি. ৫১.৯৩ লৌশিন্নবা হায়রকখিবা অদু সরকার অসিনা অয়াবা পীখ্রে৷ তামিল নাদু, কর্নতকা, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কেরলা রাজ্যদগী কোপ্রা(পেরেন্নিয়েল ক্রোপ) এম.এল.তি. ১.২৩ লৌশিন্নবগী অয়াবা অদুসু পীরদুনা সেঙ্কসন তৌখ্রে৷
০৪.০২.২০২১ ফাওবদা লুপা কোতি ১,৬৫৯.৮৫গী এম.এস.পি. মমলদা তামিল নাদু, কর্নতকা, মহারাস্ত্র, গুজরাত, হরিয়ানা অমসুং রাজস্থান রাজ্যদা লৈরিবা লৌমী ১,৬৭,০০৯ কান্নবা ফংহন্দুনা সরকার অসিনা মহাক্কী নোদেল এজেন্সীশিং অসিগী খুৎথাংদা মূঙ্গ, উরদ, তূর, লৈবাক হৱাই অমসুং নুং হৱাই এম.তি. ৩,০৮,৩১১.৯৪ লৌশিনখ্রে৷
অসিগিম্না ০৪.০২.২০২১ ফাওবদা লুপা কোতি ৫২.৪০গী এম.এস.পি. মমলদা কর্নতকা অমসুং তামিল নাদু রাজ্যদা লৈরিবা লৌমী ৩৯৬১ কান্নবা ফংহন্দুনা কোপ্রা(পেরেন্নিয়েল ক্রোপ) এম.তি. ৫০৮৯ লৌশিনখ্রে৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা কোপ্রা অমসুং উরদ অসিগী য়েংলগা মসিবু পুথোক্লিবা অচৌবা রাজ্যশিং অয়াম্বদা লৈরিবা মমলশিং অসি এ.এস.পি. মমলদগী হেন্না ৱাংলি৷ হৱাই অমসুং থাউ মরুশিং অসি লোকপগী মতম য়ৌরকপগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্যশিংনা লৌশিনবা য়ানা হায়না লেপ্লকপা মতম অদুগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং অসিনা লৌশিনবা হৌনবা তঙাই ফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎতুনা লৈরি৷
প়ঞ্জাব, হরিয়ানা, তেলঙ্গনা, গুজরাত, ওরিশা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কর্নতকা রাজ্যশিং অসিদা লশিং মরুশিং(কপাস) এম.এস.পি.গী মখাদা লৌশিনবগী থবক নিংথীজনা চৎথরি৷ ০৪.০২.২০২১ ফাওবদা লুপা কোতি ২৬,৪৭৭.৬৯গী মমল ওইগদবা লশিং বেল চাওরাক্না ৯০,৫৫,৩১৪ লৌশিনখ্রে অমসুং মসিনা লৌমী ১৮,৭২,২৩২ কান্নবা পীখ্রে৷

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Paddy procurement jumps by 17.63 % against the last year corresponding
Government efforts bearing results
Total 611.33 LMTs of paddy procured, against the corresponding period last year purchase of 519.68 LMT
Punjab alone has contributed 202.82 LMT, which is 33.17 % of total procurement
Government through its Nodal Agencies procured 3,08,311.94 MT of Moong, Urad, Toor , Groundnut Pods and Soyabean having MSP value of Rs.1,659.85 Crores benefitting 1,67,009 farmers
Around 90,55,314 cotton bales valuing Rs. 26,477.69 Crore procured benefitting 18,72,232 farmers
Massive push by Government for procurement for 2020-21 continues smoothly in State/UTs
05 FEB 2021 7:03PM by PIB Delhi
In the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at MSP from farmers as per existing MSP Schemes, as was done in previous seasons.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 is continuing smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana, Uttarakhand, Tamil Nadu, Chandigarh, Jammu & Kashmir, Kerala, Gujarat, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh, Maharashtra, Bihar, Jharkhand, Assam, Karnataka and West Bengal with purchase of over 611.33 LMTs of paddy up to 04.02.2021.This is an increase of 17.63 % against the last year corresponding purchase of 519.68 LMT. Out of the total purchase of 611.33 LMT, Punjab alone has contributed 202.82 LMT which is 33.17 % of total procurement.
A total MSP value of Rs. 1,15,419.10 Crore has been made for the procurement done up to 04.02.2021.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 51.92 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS).The sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. Further, based on the concerned State Govt. proposals, the sanction for procurement of 8.70 LMT of Pulse and Oilseeds of Rabi Marketing Season 2020-2021 for the States of Gujarat, Madhya Pradesh and Tamil Nadu, was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Up to 04.02.2021, the Government through its Nodal Agencies has procured 3,08,311.94 MT of Moong, Urad, Toor, Groundnut Pods and Soyabean having MSP value of Rs.1,659.85 Crores benefitting 1,67,009 farmers in Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Gujarat, Haryana and Rajasthan.
Similarly, 5089 MT of copra(the perennial crop) having MSP value of Rs 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu upto 04.02.2021. At present, in respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrival of Pulses and Oilseeds.
Procurement operations of seed cotton (Kapas) under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, Gujarat, Telangana, Andhra Pradesh, Odisha and Karnataka. Till 04.02.2021 a quantity of 90,55,314 cotton bales valuing Rs. 26,477.69 Crore has been procured benefitting 18,72,232 farmers.