স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল দেবেলপমেন্ত ফন্দ অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং
05 FEB 2021 7:49PM by PIB Imphal
নেস্নেল স্কিল দেবেলপমেন্ত ফন্দ (এন.এস.দি.এফ.)না নহারোলশিংগী স্কিল হেনগৎহনবদা, মখোয়গী থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবদা মতেং ওইখি। স্কিল দেবেলপমেন্ত কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবা অমসুং মার্কেৎকা মী চেৎশিনহন্নবা লিংখৎখিবা ‘নোৎ ফোর প্রোফিৎ কম্পনী’গী ইন্দস্ত্রী অমা ওইরিবা নেস্নেল স্কিল দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.দি.সি.)গী খুত্থাংদা এন.এস.দি,এফ,কী পান্দমশিং থুংহনখি। এন.এস.দি.সি.না স্কিল ত্রেনিং ফংহল্লিবা ইন্তর্প্রাইসশিং, কম্পনীশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা ফন্দ পীথদুনা স্কিল দেবেলপমেন্তগী কেতলিস্ত অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মসিনা প্রাইবেৎ সেক্তরগী থৌরাংশিং ফগৎহন্নবা, মতেং পাংনবা অমসুং খুৎশম্ননবা চান্নবা মোদেলশিংসু দেবেলপ তৌরি। এন.এস.দি.এফ.কী খুত্থাংদা কাইথরকপা ফন্দশিংদগী এন.এস.দি.সি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা স্কীমশিংগী মখাদা ত্রেন তৌখিবা রাজ্য/য়ুনিয়ন-তেরিতোরী অমমমগী ওইনা মশিং অদু এনেক্সর Iদা পিরি।
এন.এস.দি.সি.না লৈবাক শিনবা থুংনা জিলা খুদিংদা স্কিল ত্রেনিং হেনগৎহন্নবা প্ধানমন্ত্রী কৌশল কেন্দ্র (পি.এম.কে.কে.) হায়না খঙনবা মোদেল অমসুং এস্পিরেস্নেল স্কিল সেন্তরশিং থৌগৎলি। পি.এম.কে.কে.শিং লিংখ৭নবা এন.এস.দি.এফ.না এন.এস.দি.সি.দা লুপা করোর ২৩১গী শেলগী তেংবাং ফংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা পি.এম.কে.কে. ৭৩৮ লিংখৎখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি. অমমমদা লিংখৎখিবা পি.এম.কে.কে.শিংগী লিস্ত এনেক্সর IIদা পীরি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনোর্শিপকী রাজ্য মন্ত্রী রাজ কুমার সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এনেক্সর I
এন.এস.দি.এফ.কী খুত্থাংদা কাইথখিবা ফন্দশিংদগী এন.এস.দি.সি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা স্কীমশিংগী মখাদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী অমমমগী ওইনা ত্রেন তৌখিবা নহারোলশিংগী মশিংগী লিস্ত
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
স্কীমশিংগী মখাদা ত্রেন তৌখিবা নহারোল
প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.এম..কে.ভি.ৱাই.)
কোর্পরেৎ সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতী (সি.এস.আর.) প্রোজেক্তশিং
দিপার্মেন্ত ওফ পব্লিক ইন্তর্প্রাইজেস (পি.পি.ই.)গী কাউন্সেলিং রিত্রেনিং এন্দ রিদিপ্লোইমেন্ত (সি.আর.আর.) স্কীম
গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)গী উরান স্কীম
এক্সতর্নেল এফিয়র্স (এম.ই.এ.) মন্ত্রালয়গী প্রবাসি কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভ.ৱাই.)
অপুনবা
শোর্ত তর্ম ত্রেনিং (এস.তি.তি.)
স্পেসিএল প্রোজেক্ত লেবোরেতরী (এস.পি.এল.)
রিকগনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং (আর.পি.এল.)
অনদমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
১২৮২
০
৪৬
৯০
৯০
০
০
১৫০৮
অন্ধ্র প্রদেশ
১১৫২১৭
৫৭৪৬
১২৪০৪৭
১৭৩৩
০
০
০
২৪৬৭৪৩
অরুনাচল প্রদেশ
১২১০০
২৩০১
৪০২৮৬
৪৪০
০
০
০
৫৫১২৭
অসাম
৯৬৩৫৯
৭৬০৭
৪৯০৫১০
২৪৬৫
০
০
০
৫৯৬৯৪১
বিহার
২১৯০১০
৫৮৯৭
২২০৮০২
১১৫৭৫
২৩০
০
০
৪৫৭৫১৪
চান্দিগর
৬৩৬৯
৯১৬
৫০৪৪
১৩৭০
০
০
৫২৯
১৪২২৮
ছত্তিসগর
৭১৩৬৯
৭৪৫
২৪৫৬৭
৮৮৯৭
৩০৫
০
০
১০৫৮৮৩
দিল্লী
১২৮২৫৫
২০০৩৩
১৯৪৫৪৩
৩৮৫৭
০
০
২৫৯১৬
৩৭২৬০৪
গোৱা
১২৯২
২২৩
৩৭৮৩
০
০
০
০
৫২৯৮
গুজরাত
৮৫৫২৯
৯৭২৩
১৮৭২৩১
১৭৩৬
০
০
০
২৮৪২১৯
হরিয়ানা
২৫৫৫০৪
১২৯৭৭
২২৪২৮২
২৯০৯
১১
০
০
৪৯৫৬৮৩
হিমাচল প্রদেশ
৪৬১৫৭
৫৬৫৪
৩৯০৮৫
১৪৯২
০
০
০
৯২৩৮৮
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৯৩৯৪০
৪০০৫
১৩৬৯৫২
৩২২৫
০
৩৮৯৪২
০
২৭৭০৬৪
ঝার্খন্দ
৬০৫৩৫
২২৬৫
১৮১০৪৮
২১৩৯৫
২২২০
০
০
২৬৭৪৬৩
কর্নাতকা
১১৩৮৯৮
১২১০২
২৭২২০৪
২৩১৬
৬৬৭
০
০
৪০১১৮৭
কেরেলা
৪৭৪৪১
৫০০
১৬১৯৮৭
০
০
০
৪৮১৭
২১৪৭৪৫
মধ্য প্রদেশ
২০৩২
১৪২
৯৩
২৮৩
০
০
০
২৫৫০
মহারাস্ত্র
৩৩৮৭৯৭
১৪৯৮৩
২৬৫৮২২
৮১৯০
৩০
০
০
৬২৭৮২২
মনিপুর
১৩৭৮০৮
২৮৫৮৬
৭৬৬৩০৮
৬১৯৩
৫৫
০
৫২৮৯৮
৯৯১৮৪৮
মেগালয়
১৮০৭২
৫৭০
৩৬৫০৬
২০৩
০
০
০
৫৫৩৫১
মিজোরাম
১৩০৪১
৯০
১২৬৫০
৩৩৬
০
০
০
২৬১১৭
নাগালেন্দ
৭৮৪৬
১১৮২
৩২৯১
১৫০
০
০
০
১২৪৬৯
ওরিশা
৫৫৮৫
৮৬৮
১২৪৩৯
৮৯৮
০
০
০
১৯৭৯০
পুদুচেরী
১২২৫৩৮
৪৬৩৩
৩১৯৮৬০
৮২০৩
৩০
০
০
৪৫৫২৬৪
পঞ্জাব
৬৭৭০
১১৫
৪৭১৪
০
০
০
০
১১৫৯৯
রাজস্থান
১৭৭৭১৬
৬৫১৮
১১৫২৭৬
৪৬২
০
০
০
২৯৯৯৭২
সিক্কিম
৩০৩৪২১
২৩৮৮
৫৭৫৫১৫
৬৮৩
৩১৫
০
০
৮৮২৩২২
তামিল নাদু
৫০৮৭
২২৮
১৫৩৩
১২৬৪
০
০
০
৮১১২
তেলঙ্গনা
১৭৪১০৭
১৩৮৫৮
২৮৮১৭৮
১২৮২
৪৩
০
১০৭৪
৪৭৮৫৪২
দদ্রা অমদি নাগর হবেলি অমসুং দামন অমদি দিয়ু
১৩৬৫৯৪
৩৫৭১
১১৪২০৮
৯৩৩
৫১
০
০
২৫৫৩৫৭
ত্রিপুরা
২৮১৭
০
৫০০৭
১৫০
০
০
০
৭৯৭৪
উত্তর প্রদেশ
১৭৭৫২
৩২৬৮
৮২৩৩২
৪৯৭
০
০
০
১০৩৮৪৯
উত্তরাখন্দ
৫৮৯৮৮০
২৩৫৭৯
৮৯২৩৫৪
১০১৩৮
০
০
৪৩৫৮
১৫২০৩০৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬৫৯২০
১০৬০
১০২৩৫৩
১০৮০
০
০
০
১৭০৪১৩
গুজরাত
১৮৩৪৪২
২৮৪৮
১৬৩৭৪২
১৩২৯৩
২৫৫০
০
০
৩৬৫৮৭৫
Total
৩৬৬৩৪৮২
১৯৯১৮১
৬০৬৮৫৯৮
১১৭৭৩৮
৬৫৯৭
৩৮৯৪২
৮৯৫৯২
১০১৮৪১৩০
এনেক্সর II
রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী প্রধান মন্ত্রী কৌশল কেন্দ্রশিং (পি.এম.কে.কে.শিং)গী লিস্ত
মশিং
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী
পি.এম.কে.কে.শিংগী মশিং
১.
অনদমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
১
২.
অন্ধ্র প্রদেশ
২৪
৩.
অরুনাচল প্রদেশ
৮
৪.
অসাম
২৯
৫.
বিহার
৪৮
৬.
চান্দিগর
১
৭.
ছত্তিসগর
২৭
৮.
দিল্লী
১০
৯.
গোৱা
১
১০.
গুজরাত
৩৪
১১.
হরিয়ানা
২৩
১২.
হিমাচল প্রদেশ
১১
১৩.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২০
১৪.
ঝার্খন্দ
২৪
১৫.
কর্নাতকা
৩৫
১৬.
কেরেলা
১৯
১৭.
মধ্য প্রদেশ
৫২
১৮.
মহারাস্ত্র
৪৩
১৯.
মনিপুর
১৩
২০.
মেগালয়
৪
২১.
মিজোরাম
২
২২.
নাগালেন্দ
৩
২৩.
ওরিশা
৩০
২৪.
পুদুচেরী
৪
২৫.
পঞ্জাব
২৪
২৬.
রাজস্থান
৩৫
২৭.
সিক্কিম
২
২৮.
তামিল নাদু
৩৪
২৯.
তেলঙ্গনা
২৮
৩০.
দদ্রা অমদি নাগর হবেলি অমসুং দামন অমদি দিয়ু
২
৩১.
ত্রিপুরা
৪
৩২.
উত্তর প্রদেশ
৮৭
৩৩.
উত্তরাখন্দ
১৩
৩৪.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৩
অপুনবা
৭৩৮

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Skill Development fund and employment opportunities
05 FEB 2021 7:49PM by PIB Delhi
The National Skill Development Fund (NSDF),has been helpful in increasing skilling of youth, enabling increased employment opportunities for them. NSDF meets its objectives through National Skill Development Corporation (NSDC), which is an industry led ‘Not For Profit Company’ set up for building skill development capacity and forging strong linkages with the market. NSDC acts as a catalyst in skill development by providing funding to enterprises, companies and organizations that provide skill training. It also develops appropriate models to enhance, support and coordinate private sector initiatives. The State/Union Territory-wise number of youths trained under schemes implemented by NSDC from the funds disbursed through NSDF is at Annexure I.
NSDC promotes establishment of model and aspirational skill centres known as Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for imparting skill training in every district throughout the country. A financial assistance of Rs. 231 Crore has been provided by NSDF to NSDC for setting up of PMKKs. 738 PMKKs have been established till date. The State/ UT-wise list of PMKKs established is at Annexure II.
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Raj Kumar Singh in a written reply in Rajya Sabha today.
****
BN/MR
ANNEXURE I
State/Union Territory-wise list of number of youths trained under Schemes implemented by NSDC, from the funds disbursed through NSDF
State / Union Territory
Number of Youths Trained under Schemes
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)
Corporate Social Responsibility (CSR) Projects
Counselling Retraining and Redeployment (CRR) Scheme of Department of Public Enterprises (DPE)
UDAAN Scheme of Ministry of Home Affairs (MHA)
Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY) of Ministry of External Affairs (MEA)
Total
Short Term Training (STT)
Special Projects Laboratory (SPL)
Recognition of Prior Learning (RPL)
Andaman and Nicobar Islands
1282
0
46
90
90
0
0
1508
Andhra Pradesh
115217
5746
124047
1733
0
0
0
246743
Arunachal Pradesh
12100
2301
40286
440
0
0
0
55127
Assam
96359
7607
490510
2465
0
0
0
596941
Bihar
219010
5897
220802
11575
230
0
0
457514
Chandigarh
6369
916
5044
1370
0
0
529
14228
Chhattisgarh
71369
745
24567
8897
305
0
0
105883
Delhi
128255
20033
194543
3857
0
0
25916
372604
Goa
1292
223
3783
0
0
0
0
5298
Gujarat
85529
9723
187231
1736
0
0
0
284219
Haryana
255504
12977
224282
2909
11
0
0
495683
Himachal Pradesh
46157
5654
39085
1492
0
0
0
92388
Jammu and Kashmir
93940
4005
136952
3225
0
38942
0
277064
Jharkhand
60535
2265
181048
21395
2220
0
0
267463
Karnataka
113898
12102
272204
2316
667
0
0
401187
Kerala
47441
500
161987
0
0
0
4817
214745
Ladakh
2032
142
93
283
0
0
0
2550
Madhya Pradesh
338797
14983
265822
8190
30
0
0
627822
Maharashtra
137808
28586
766308
6193
55
0
52898
991848
Manipur
18072
570
36506
203
0
0
0
55351
Meghalaya
13041
90
12650
336
0
0
0
26117
Mizoram
7846
1182
3291
150
0
0
0
12469
Nagaland
5585
868
12439
898
0
0
0
19790
Odisha
122538
4633
319860
8203
30
0
0
455264
Puducherry
6770
115
4714
0
0
0
0
11599
Punjab
177716
6518
115276
462
0
0
0
299972
Rajasthan
303421
2388
575515
683
315
0
0
882322
Sikkim
5087
228
1533
1264
0
0
0
8112
Tamil Nadu
174107
13858
288178
1282
43
0
1074
478542
Telangana
136594
3571
114208
933
51
0
0
255357
Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
2817
0
5007
150
0
0
0
7974
Tripura
17752
3268
82332
497
0
0
0
103849
Uttar Pradesh
589880
23579
892354
10138
0
0
4358
1520309
Uttarakhand
65920
1060
102353
1080
0
0
0
170413
West Bengal
183442
2848
163742
13293
2550
0
0
365875
Total
3663482
199181
6068598
117738
6597
38942
89592
10184130
ANNEXURE II
State/Union Territory-wise list of Pradhan Mantri Kaushal Kendras (PMKKs)
S. No.
State / Union Territory
Number of PMKKs
1.
Andaman And Nicobar Islands
1
2.
Andhra Pradesh
24
3.
Arunachal Pradesh
8
4.
Assam
29
5.
Bihar
48
6.
Chandigarh
1
7.
Chhattisgarh
27
8.
Delhi
10
9.
Goa
1
10.
Gujarat
34
11.
Haryana
23
12.
Himachal Pradesh
11
13.
Jammu And Kashmir
20
14.
Jharkhand
24
15.
Karnataka
35
16.
Kerala
19
17.
Madhya Pradesh
52
18.
Maharashtra
43
19.
Manipur
13
20.
Meghalaya
4
21.
Mizoram
2
22.
Nagaland
3
23.
Odisha
30
24.
Puducherry
4
25.
Punjab
24
26.
Rajasthan
35
27.
Sikkim
2
28.
Tamil Nadu
34
29.
Telangana
28
30.
Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
2
31.
Tripura
4
32.
Uttar Pradesh
87
33.
Uttarakhand
13
34.
West Bengal
43
Total
738