AYUSH
Promotion of Herbal Medicine
05 FEB 2021 7:34PM by PIB Delhi
Ministry of AYUSH has taken the steps to promote and publicize Herbal medicine among the people by the following ways:
1. Organizing of Arogya Fairs, Health Fairs/ Melas / Exhibitions both at the National and State Level and an Annual event namely, Ayush scheme
2. Celebration of important Days of AYUSH Systems, Ayurveda Parv and Yoga Fest/Utsav etc.
3. Participation in Health Fairs/ Melas / Exhibitions organized by Government Departments, State Governments and other reputed Organizations;
4. Preparation and distribution of authentic Publicity material on AYUSH Systems including Multi-media/print media campaigns, audio visual materials for popularization of AYUSH Systems;
5. Providing financial assistance to reputed organizations, NGOs, educational/ research institutes for organizing Seminars, Conferences, Symposiums, Workshop, meeting, etc. on AYUSH Systems.
6. Providing incentives to AYUSH Industry to participate in Arogya and other Fairs/ Melas/ Exhibitions/ Conferences/ Seminars etc. organized by Central/ State Governments/ Government organizations/ reputed organizations like Chemexil, Pharmexcil, CII, FICCI, ASSOCHAM, ITPO etc. at State/ National level.
7. Virtual Webinars / Exhibitions on Ayush related topics.
8. Media campaign through social media.
9. The Councils is providing treatment through General OPD, RCH OPD, Geriatric OPD, NCD Clinic etc. conducted by 18 Clinical Institutes / Units of the Council.
10. Programme on integration of Unani Medicine in National Programme for Prevention and Control of Cancer, Diabetes, Cardiovascular Diseases and Stroke (NPCDCS) has been initiated in collaboration with Directorate General of Health Services.
11. Similarly, another SCSP/TSP mobile health program is being carried out by the Council. Under this programme, villages having SC/ST population have been selected to create awareness for preventive aspects of different diseases and to provide treatment to the patients through different centres of the Council.
(c): Ministry of AYUSH, Government of India is presently implementing Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission (NAM). Under ‘Medicinal Plants’ component of the NAM scheme supporting market driven cultivation of prioritized medicinal plants in identified cluster/zones with in selected districts of States and implemented in a mission mode. As per the scheme guidelines, the support is provided for:
1. Cultivation of prioritized medicinal plants on farmer’s land.
2. Establishment of nurseries with backward linkages for raising and supply of quality planting material.
3. Post-harvest management with forward linkages.
4. Primary processing, marketing infrastructure etc.
Under this scheme, subsidy @30%, 50% and 75% of cost of its cultivation is provided for cultivation of medicinal plants throughout the country.
Ministry of AYUSH has allocated an amount of Rs. 13467.71 lakh and released an amount of Rs. 7572.40 lakh during the last two years under Medicinal Plants component of National AYUSH Mission (NAM) scheme throughout the country to cover an area of 16739.59 hectare under cultivation & promotion of medicinal plants and related activities.
National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH & Ministry of AYUSH have supported 2,27,009 hectares area for cultivation of medicinal plant from Financial Year 2008-09 to 2014-15 under National Mission on Medicinal Plants (NMMP) and from the Financial Year 2015-16 to 2019-20 under National AYUSH Mission (NAM) scheme throughout the country.
The National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH and Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) have jointly developed “e-CHARAK” mobile application as well as web portal for the promotion and marketing of medicinal plants/herbs. The “e-CHARAK” an e-channel for Herbs, Aromatic, Raw material and knowledge is a platform to enable information exchange between various stakeholders mainly farmers involved in the medicinal plants sector across the country. The “e-CHARAK” application supports different local languages and it also provides fortnightly market price of 100 Medicinal Plants from 25 herbal markets across India.
Ministry of AYUSH has also supported creation of 39 District Collection Centres, Rural Collection Centres, Retail Outlets for easy sale and purchase of medicinal plants under National AYUSH Mission scheme.
Details of area supported under National Mission on Medicinal Plants (NMMP) and National AYUSH Mission (NAM) by M/o AYUSH
S.No.
Name of the States/ UTs
NMMP
NAM
Total
Area in hectare
1
Andhra Pradesh
32681.1
4703.31
37384.4
2
Arunachal Pradesh
2174.25
266.4
2440.65
3
Assam
2364.75
623.6
2988.35
4
Bihar
885
175
1060
5
Chhattisgarh
992
400
1392
6
Goa
0
113.22
113.22
7
Gujarat
970
936.3
1906.3
8
Haryana
2321.4
419.8
2741.2
9
Himachal Pradesh
355.04
236
591.04
10
Jammu & Kashmir
250
116
366
11
Jharkhand
7926.73
0
7926.73
12
Karnataka
7530.61
2613.9
10144.5
13
Kerala
5174.82
1888.5
7063.32
14
Madhya Pradesh
46076.8
8281
54357.8
15
Maharashtra
2887.07
1290.43
4177.5
16
Manipur
1293.5
616.2
1909.7
17
Meghalaya
1141.5
178
1319.5
18
Mizoram
3140.75
344.28
3485.03
19
Nagaland
5372
541.5
5913.5
20
Orissa
6073.3
866.504
6939.8
21
Punjab
0
598
598
22
Puducherry
0
50.27
50.27
23
Rajasthan
269.75
4112.5
4382.25
24
Sikkim
1779.74
179
1958.74
25
Tamil Nadu
30282.4
3931
34213.4
26
Telangana
0
1674.18
1674.18
27
Tripura
90
255.6
345.6
28
Uttar Pradesh
12859.3
10064.4
22923.7
29
Uttarakhand
1545.7
801.53
2347.23
30
West Bengal
2531
1763.8
4294.8
GRAND TOTAL
178968
48040
227009
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. Kiren Rijiju (Additional Charge) stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.

আয়ুশ
মনা-মশীংগী হিদাক্তা পুক্নিং থৌগৎপা
05 FEB 2021 7:34PM by PIB Imphal
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎতুনা মনা-মশীংগী হিদাকশিং অসি মখাদা পীরিবা অসুম্না মীয়ামদা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা হোৎনরি:
1. নেস্নেল অমসুং স্তেত অনিমক্কী থাক্তা আরোগ্যা ফেয়রস, হকশেলগী ফেয়র/মেলা/একজিবিসন শিনবা অমসুং আয়ুশ স্কীমগী মিংদা থৌরম কয়া অমা চহিগী ওইনা শিনবা।
2. মরুওইবা নুমিৎ হায়বদি আয়ুশ সিস্তেম, আয়ুর্বেদা পার্ব অমসুং য়োগা ফেস্ত/উতসব অসি পাংথোকপা।
3. সরকারকী দিপার্তমেন্ত, স্তেত সরকার অমসুং শক্নাইরবা ওর্গানাইজেসন্না শিনবা হকশেলগী ফেয়র/মেলা/একজিবিসন্দা শরুক য়াবা;
4. আয়ুশকী সিস্তেম অসি হেন্না মমিং লৈনবা মল্তি-মেদিয়া/অনম্বা মেদিয়া কেম্পেইন, ওদিও-ভিজুএল মচাক য়াওনা মীয়ামদা পাওজেল পীবা য়াবা মচাক শেম-শাবা অমসুং য়েন্থোকপা;
5. আয়ুশকী সিস্তেম অসিদা সেমিনার, কনফরেন্স, সিম্পোসিয়ম, ৱার্কশোপ, মিতিং, অসিনচিংবা শিন্নবা শক্নাইরবা ওর্গানাইজেসন, এন.জি.ও. এজুকেসনেল/রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিংদা শেলগী মতেং পীবী।
6. আয়ুশ ইন্দস্ত্রীদা ইন্সেন্তিপ পীদুনা আরোগ্যা অমসুং অতৈ ফেয়র/মেলা/একজিবিসন/কনফরেন্স/সেমিনারশিং অসি সেন্ত্রেল/স্তেত সরকার/সরকারগী ওর্গানাইজেসন/শক্নাইরবা ওর্গানাইজেসন মখোয় অদুদি কেমেসিল, ফার্মেক্সসিল, সি.আই.আই., এফ.আই.সি.সি.আই. এ.এস.এস.ও.সি.ঐচ.এ.এম., আই.তি.পি.ও. অসিনচিংবা অসিদী শরুক য়াবা।
7. আয়ুশকা মরী লৈনবা হিরমদা ভর্চুএল ৱেবিনার/একজিবিসন উৎপা
8. সোসিএল মেদিয়াদা মেদিয়াগী কেম্পেইন তৌবা।
9. কাউন্সিল অসিনা মীয়ামগী ওইবা ও.পি.দি., আর.সি.ঐচ. ও.পি.দি., জেরিয়াত্রিক ও.পি.দি., এন.সি.দি. ক্লিনিক অসিনচিংবা অসি ক্লিনিকেল ইন্সতিত্যুৎ/কাউন্সিলগী য়ুনিৎকী মখাদা পীরি।
10. য়ুনানি হিদাক্কা পুনবা নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ কেন্সর. দাইবেতিস, কার্দিওবাস্কুলার দিজিস (এন.পি.সি.দি.সি.এস.) অসি হেলথ সর্বিসেসগী দাইরোক্তোরেৎ জেনেরেলগা পুন্দুনা খোঙথাং লৌখৎপা।
11. মান্ননা, অতোপ্পা এস.সি.এস.পি./তি.এস.পি.গী থৌরম অমা কাউন্সিলনা পুথোরক্লি। থৌরম অসিগী মখাদা এস.সি./এস.তি.গী মীশীং লৈবা মফম খনগৎতুনা লায়না কয়া অমগী ঙাকথোক্নবা অমসুং লায়েংনবা মীয়ামদা খঙহনবগী থৌরম কয়া অমা পাংথোক্নবা শিনবা।
(c): ভারত সরকারগী আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.)গী সেন্ত্রেলনা পুথোকপা স্কীম হৌজিক হাপ্লি। ‘মেদিসিনেল প্লান্ত’গী মখাদা এন.এ.এম. স্কীম্না মতেং পীদুনা মরুওইবা পাম্বীশিং থাননবা স্তেতশিংগী দিস্ত্রীক্তশিং খনগৎতুনা মিসন মোদতা হাপ্লি। স্কীম অসিগী লমজিং লমতাক্কী মতুং ইন্না, মতেং পীরিবা অদুদি:
1. লৌমীগী লমশিংদা খনগৎলবা মরুওইবা পাম্বী থাবা
2. পাম্বীশিং ৱাৎলিবা অসি য়েংলগা পাম্বী মচা শেমগৎপা।
3. লোক্লবা মতুংদা তৌগদবা শেম-শাবা
4. অহানবা তৌগদবা প্রোসেসিং অমসুং মার্কেৎকী ইনফ্রাস্ত্রকচর
স্কীম অসিগী মখাদা, সবসিদী @৩০%, ৫০% অমসুং ৭৫% অসি লৈবাক অসিদা মেদিসিনেল প্লান্ত অসি থারিবা অসিদা ফংগনি।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা হৌখিবা চহি অনি অসিদা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.)গী স্কীমগী মখাদা লুপা লাখ ১৩৪৬৭.৭১ অমা খাক্তুনা থম্লি অমসুং লুপা লাখ ৭৫৭২.৪০ অমা থাদোকখ্রে।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ (এন.এম.পি.বি.)না নেস্নেল মিসন ওন মেদিসিনেল প্লান্ত (এন.এম.এম.পি.)গী মখাদা ফাইনান্সিএল চহিগী ২০০৮-০৯ দগী ২০১৪-১৫ ফাওবগী লম হেক্তর ২,২৭,০০৯দা মতেং তৌরি।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ (এন.এম.পি.বি.) অমসুং সেন্তর ফোর দিবলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং (সি.-দি.এ.সি.) খুৎশম্নদুনা মোবাইল এপ্লিকেসন ই-চারক অমসুং লোয়ননা ৱেব পোর্তেল অমসু মেদিসিনেল প্লান্ত/হার্ব অসি পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং পোৎ য়োন্নবা হৌদোক্লি। ই-চারক অসি মনা-মশিং, আরোমেতিক, রো মেতরিএল অমসুং লৌশিং লৈনবা ফম্বাক অমনি। ই-চারক অসি লোল কয়া অমদা লৈরি হায়রিবা অসি মেদিসিনেল পাম্বী ১০০ অমা মনা মশিংগী মার্কেৎ ২৫দগী মশাগী মমলদা পীরি।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা দিস্ত্রীক্ত কল্লেক্সন সেন্তর, খুঙ্গংগী কল্লেক্সন সেন্তর, রিতেল আউত্লেৎ ৩৯ অমা নেস্নেল আয়ুশ মিসন স্কীমগী মখাদা মেদিসিনেল প্লান্তশিং অসি লৈবা অমসুং য়োনবা নুঙাইনবা শেম্লি।
নেস্নেল মিসন ওন মেদিসিনেল প্লান্তস (এন.এম.এম.পি.) অমসুং নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী মখাদা মতেং পীরিবা মফমশিংগী মরীক চুম্বা
সে.ন.
স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংগী মমিং
এন.এম.এম.পি.
এন.এ.এম.
অপুনবা
মফমশিং হেক্তরদা
অন্ধ্র প্রদেশ
৩২৬৮১.১
৪৭০৩.৩১
৩৭৩৮৪.৪
অরুনাচল প্রদেশ
২১৭৪.২৫
২৬৬.৪
২৪৪০.৬৫
অসাম
২৩৬৪.৭৫
৬২৩.৬
২৯৮৮.৩৫
বিহার
৮৮৫
১৭৫
১০৬০
ছত্তিসগর
৯৯২
৪০০
১৩৯২
গোৱা
১১৩.২২
১১৩.২২
গুজরাত
৯৭০
৯৩৬.৩
১৯০৬.৩
হরিয়ানা
২৩২১.৪
৪১৯.৮
২৭৪১.২
হিমাচল প্রদেশ
৩৫৫.০৪
২৩৬
৫৯১.০৪
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৫০
১১৬
৩৬৬
১১
ঝার্খন্দ
৭৯২৬.৭৩
৭৯২৬.৭৩
১২
কর্নাতকা
৭৫৩০.৬১
২৬১৩.৯
১০১৪৪.৫
১৩
কেরেলা
৫১৭৪.৮২
১৮৮৮.৫
৭০৬৩.৩২
১৪
মধ্য প্রদেশ
৪৬০৭৬.৮
৮২৮১
৫৪৩৫৭.৮
১৫
মহারাস্ত্র
২৮৮৭.০৭
১২৯০.৪৩
৪১৭৭.৫
১৬
মনিপুর
১২৯৩.৫
৬১৬.২
১৯০৯.৭
১৭
মেঘালয়
১১৪১.৫
১৭৮
১৩১৯.৫
১৮
মিজোরাম
৩১৪০.৭৫
৩৪৪.২৮
৩৪৮৫.০৩
১৯
নাগালেন্দ
৫৩৭২
৫৪১.৫
৫৯১৩.৫
২০
ওরিশা
৬০৭৩.৩
৮৬৬.৫০৪
৬৯৩৯.৮
২১
পঞ্জাব
৫৯৮
৫৯৮
২২
পুদুচেরী
৫০.২৭
৫০.২৭
২৩
রাজস্থান
২৬৯.৭৫
৪১১২.৫
৪৩৮২.২৫
২৪
সিক্কিম
১৭৭৯.৭৪
১৭৯
১৯৫৮.৭৪
২৫
তামিল নাদু
৩০২৮২.৪
৩৯৩১
৩৪২১৩.৪
২৬
তেলঙ্গনা
১৬৭৪.১৮
১৬৭৪.১৮
২৭
ত্রিপুরা
৯০
২৫৫.৬
৩৪৫.৬
২৮
উত্তর প্রদেশ
১২৮৫৯.৩
১০০৬৪.৪
২২৯২৩.৭
২৯
উত্তরাখন্দ
১৫৪৫.৭
৮০১.৫৩
২৩৪৭.২৩
৩০
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৫৩১
১৭৬৩.৮
৪২৯৪.৮
গ্রান্ত অপুনবা
১৭৮৯৬৮
৪৮০৪০
২২৭০০৯
মিনিস্তর ওফ স্তেত (মিনিস্ত্রী ওফ আয়ুর্বেদা, য়োগা অমসুং নেচুরোপেথী, য়ুনানি, সিধা অমসুং হোমিওপেথী) শ্রী কিরেন রিজিজু(এদ্দিসনেল চার্জ)না লোক সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।