তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ক্রাফ ক্লস্তরশিং লিংখৎপা
05 FEB 2021 5:02PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা মেন্তরশিপ দেনেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ভাইএবল ক্রাফ ক্লস্তর ৬৫ এদোপ্সন তৌনবা সরকারনা থৌরাং পাইখৎখ্রে অমসুং ২০১৯-২০২০ অমসুং ২০২০-২১গী মনুংদা ক্লস্তরশিং অসিগী এস.ঐচ.জি/আর্তিসেনশিং চহি ৩গী মতমগী মনুংদা সেল্ফ-সস্তেনেবল ওইহনদুনা ক্লস্তরশিং অসিদা অওনবা পউরক্নবা মথৌ তারকপগী মতুং ইন্না খোঙথাংশিংসু লৌখৎখ্রে। ক্লস্তরশিং অসি খনগৎপদা ১৪না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা, ১৬না নুপী আর্তিসেনশিংগী ক্লস্তর, ও.বি.সি. অমসুং জেনরেল আর্তিসেনশিংগী ক্লস্তর ১১, এস.সি. আর্তিসেনশিংগী কল্সতর ১১, এস.তি. আর্তিসেনশিংগী ক্লস্তর ৯ অমসুং জি.আই. (জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন) ক্রাফকী ক্লস্তর ৪ য়াওখি। মসিগী মধক্তা হৌজিক লৈরিবা ক্লস্তর ১৪৫তা কান্নবশিং ফংহনখ্রে। ফাইনান্সিএল অমসুং অতোপ্পা ই-পাউশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সরদা পীরি।
স্কীম অসিগী ইভাল্যুএন তৌখ্রে অমসুং রিকম্মেন্দেসনশিং খঙজিনখ্রে। মতুং তারকপা ওইনা শেমদোক্তুনা তোঙান তোঙানবা ক্রাফ পোকেৎশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থবক পাইখৎলি। সরকারনা অপুনবগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা আর্তিসেনশিংগী য়েংলগা লৈবাক অসিদা ভাইএবল ক্রাফ ক্লস্তরশিং মখা তানা খনগৎলি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা তেক্সতাইল্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা পীখিবনি।
এনেক্সর
সেঙ্কসন তৌখিবা ইন্তরভেন্সনশিং (২০১৮-২০২১)
মশিং
রাজ্য
বেনিফিসরী মশিং
১
অনদমান অমসুং নিকোবর
জেনরেল/ও.বি.সি.
এস.সি./এস.তি.
অপুনবা
১৩৩০
১৩০
১৪৬০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
২৬৯৫
২৫৫
২৯৫০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
০
২৭৩০
২৭৩০
৪
অসাম
৫৪১০
৭৯০
৬২০০
৫
বিহার
২৬৫৫
৪২০
৩০৭৫
৬
ছত্তিসগর
১১৬৫
২৪০
১৪০৫
৭
গোৱা
৫০০
০
৫০০
৮
গুজরাত
৭০৫০
১০৫০
৮১০০
৯
হরিয়ানা
১১৩৩
১৫০
১২৮৩
১০
হিমাচল প্রদেশ
১৬০০
২১০
১৮১০
১১
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫৭৭০
০
৫৭৭০
১২
ঝার্খন্দ
২১৪৯
২৮০
২৪২৯
১৩
কর্নাতকা
২৪৮০
২৭০
২৭৫০
১৪
কেরেলা
১৩৪০
১৮০
১৫২০
১৫
লদাখ
০
৫০০
৫০০
১৬
মধ্য প্রদেশ
৬৩৮০
৮২০
৭২০০
১৭
মহারাস্ত্র
১০০৪৯
১৩০০
১১৩৪৯
১৮
মনিপুর
১৩০৫
২৪০
১৫৪৫
১৯
মেঘালয়
১৭০০
১০০
১৮০০
২০
মিজোরাম
০
১০০০
১০০০
২১
নাগালেন্দ
০
১৪০০
১৪০০
২২
নই দিল্লী
১২৭৫
১৩০
১৪০৫
২৩
ওরিশা
২৭৪৫
৩১০
৩০৫৫
২৪
পুদুচেরী
৬১০
৫০
৬৬০
২৫
পঞ্জাব
১৪৩০
১৭০
১৬০০
২৬
রাজস্থান
৩৯৬৮
৬৫০
৪৬১৮
২৭
সিক্কিম
১০৬০
১০০
১১৬০
২৮
তামিল নাদু
১৬৪০
২২০
১৮৬০
২৯
তেলঙ্গনা
২৯০০
৩৫০
৩২৫০
৩০
ত্রিপুরা
১৩৮০
১৪০
১৫২০
৩১
উত্তর প্রদেশ
৮৮৩০
১২৬০
১০০৯০
৩২
উত্তরাখন্দ
১৬৭৫
২৩০
১৯০৫
৩৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৮৫৮
১৮০
৩০৩৮
অপুনবা
৮৫০৮২
১৫৮৫৫
১০০৯৩৭
চহি অমমমগী অকুপ্পা ৱারোলশিং
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম (লুপাদা)
১১,২৫,৭৫,১০০
৯,২৫,১৪,৭২০
৬,৭০,৫৭,৫০০
অপুনবা বেনিফিসরীশিংগী মশিং
৪৯৭৩৭
১০৬৩০
৪০৫৭০

Ministry of Textiles
Setting up of Craft Clusters
05 FEB 2021 5:02PM by PIB Delhi
The Government has taken initiative for adoption of 65 viable craft clusters under mentorship development programme across the country and need based interventions has been provided during the year 2019-2020 and 2020-21 to these clusters to transform them in a time period of 3 years by ensuring self-sustainment of the SHG/artisans of these clusters. These clusters have been selected in such a manner that 14 are in aspirational districts, 16 are clusters of women artisans, 11 clusters of OBC & General artisans, 11 clusters of SC artisans, 9 clusters of ST artisans and 4 clusters of G.I.(Geographical Indications) Craft. In addition, benefits were extended in 145 existing clusters. Detailed financial and other informations is enclosed in Annexure.
The evaluation of the scheme has been undertaken and the recommendations have been taken note of. Accordingly, implementation in various craft pockets is being done with modifications. The Govt. continues taking up viable craft clusters across the country in larger interest of the artisans for their overall development.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles, Smt. Smriti Zubin Irani in Lok Sabha today.
ANNEXURE
INTERVENTIONS SANCTIONED (2018-2021)
Sr. No.
State
Number of Beneficiaries
1
Andaman & Nicobar
Gen/OBC
SC/ST
Total
1330
130
1460
2
Andhra Pradesh
2695
255
2950
3
Arunachal Pradesh
0
2730
2730
4
Assam
5410
790
6200
5
Bihar
2655
420
3075
6
Chattisgarh
1165
240
1405
7
Goa
500
0
500
8
Gujarat
7050
1050
8100
9
Haryana
1133
150
1283
10
Himachal Pradesh
1600
210
1810
11
Jammu & Kashmir
5770
0
5770
12
Jharkhand
2149
280
2429
13
Karnataka
2480
270
2750
14
Kerala
1340
180
1520
15
Ladakh
0
500
500
16
Madhya Pradesh
6380
820
7200
17
Maharashtra
10049
1300
11349
18
Manipur
1305
240
1545
19
Meghalaya
1700
100
1800
20
Mizoram
0
1000
1000
21
Nagaland
0
1400
1400
22
New Delhi
1275
130
1405
23
Odisha
2745
310
3055
24
Puducherry
610
50
660
25
Punjab
1430
170
1600
26
Rajasthan
3968
650
4618
27
Sikkim
1060
100
1160
28
Tamil Nadu
1640
220
1860
29
Telangana
2900
350
3250
30
Tripura
1380
140
1520
31
Uttar Pradesh
8830
1260
10090
32
Uttrakhand
1675
230
1905
33
West Bengal
2858
180
3038
GRAND TOTAL
85082
15855
100937
Year-wise Details
2018-19
2019-20
2020-21
Sanctioned Amount (in Rs.)
11,25,75,100
9,25,14,720
6,70,57,500
Total number of Beneficiaries
49737
10630
40570