কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈবা ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং
05 FEB 2021 3:05PM by PIB Imphal
১৯৯৮গী এপ্রিল ১দগী হৌরগা ২০০৬কী মার্চ ৩১ ফাওবগী মতমগী মনুংদা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা দেবেলপ অমসুং ওপরেৎ তৌবা নত্ত্রগা মেন্তেন অমসুং ওপরেৎ তৌবা অন্দরতেকিং অমা হেক্তনা থাজবা য়াবা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক স্কীম-২০০২ অসি ২০০২গী এপ্রিল ১দা প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগনা নোতিফাইদ তৌখি।
হৌখিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা লিংখৎখিবা অমসুং মথৌ তৌরিবা ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিংগী দেতা কেন্দ্রনা পাইদে। অদুম ওইনমক প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগনা ইন্দস্ত্রিএল ইনফোর্মেসন সিস্তেম (আই.আই.এস.)তা ফংবা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক ইনফোর্মেসনগী সেন্ত্রেলাইজ সিস্তেম অমা শেমখি অমসুং তাঙ্কক নাইনা মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা অকুপ্পা মরোল অপদেৎ তৌরি। ইন্দস্ত্রিএল ইনফোর্মেসন সিস্তেম (আই.আই.এস.)তা হাপখিবা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং/ইস্তেৎশিং/ক্লস্তরশিং/নোদশিংগী মশিংগী লিস্ত অমা এনেক্সরদা হাপ্পী। ইন্দস্ত্রিএল পার্ক্কী ইনফোর্মেসন অসি দি.পি.আই.আই.তি গী ৱেবসাইৎ (dipp.gov.in) কী “ইন্দস্ত্রিএল ইনফোর্মেসন সিস্তেম”গী লিঙ্কতা ফংহল্লি।
হৌখিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগনা নেস্নেল ইনবেস্তমেন্ত এন্দ মেন্যুফেকচরিং জোন (এন.আই.এম.জেৎ) অমা মমিং ওইনা পল্লবদা তেলঙ্গনাগী রঙ্গারেদ্দী জিলদা লৈবা হায়দ্রাবাদ ফার্মা সিতী এন.আই.এম.জেৎ অসি লিংখৎনবা অরোইবা এপ্রুবেল পীখি।
তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎপা অসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকার মশামক্কী ৱাখল্লোনগী মতুং ইল্লি। অদুম ওইনমক মরী লৈনবা রাজ্য সরকারদগী অকক্নবা লমদম অমদা পার্কশিং/কলস্তরশিং/ইন্দস্ত্রীশিং দেবেলপ তৌনবা প্রপোজেল ফংলবদি কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংবু মাগী স্কীম/প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মতেং ফংহনখি।
এনেক্সর
মন্ত্রালয়শিং/রাজ্য সরকারনা ইন্দস্ত্রিএল ইনফোর্মেসন সিস্তেম (আই.আই.এ.)দা হাপখিবা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং/ইস্তেৎশিং/কলস্তরশিং/নোদশিংগী মশিং (ফেব্রুৱারী ১, ২০২১ ফাওবদা):
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
ইন্দস্ত্রিএল পার্ক মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৪০০
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৩
৩
অসাম
৫১
৪
বিহার
৬৪
৫
চান্দিগর
৪
৬
ছত্তিসগর
৫১
৭
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
৪
৮
দামন অমসুং দীয়ু
২
৯
দিল্লী
৩১
১০
গোৱা
২৪
১১
গুজরাত
২৬৭
১২
হরিয়ানা
৩৫
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৬৪
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫৮
১৫
ঝার্খন্দ
১৩১
১৬
কর্নাতকা
৫৩৯
১৭
কেরেলা
১৪৭
১৮
মধ্য প্রদেশ
১২০
১৯
মহারাস্ত্র
৭২৮
২০
মনিপুর
৫
২১
মেঘালয়
৯
২২
মিজোরাম
২
২৩
নাগালেন্দ
৬
২৪
ওরিশা
১২৯
২৫
পুদুচেরী
১০
২৬
পঞ্জাব
৬৩
২৭
রাজস্থান
৩৭০
২৮
তামিল নাদু
২১৩
২৯
তেলঙ্গনা
১৪৭
৩০
ত্রিপুরা
২৮
৩১
উত্তর প্রদেশ
২১৯
৩২
উত্তরাখন্দ
৪১
৩৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৪
অপুনবা
৩,৯৮৯
সোর্স: মথক্তা পীইবা ই-পাউ অসি ৱেবসাইৎ লিঙ্ক অসিদা য়ুম্ফম ওইবনি https://iis.ncog.gov.in/parks/login১#
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম পরকাশনা পীখিবনি।

Ministry of Commerce & Industry
Industrial parks and industries in the country
05 FEB 2021 3:05PM by PIB Delhi
Industrial Park Scheme-2002, applicable for any undertaking which develops and operates, or, maintains and operates, an Industrial Park for the period beginning 1st day of April, 1997 and ending 31st day of March, 2006, was notified by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade on 1st April, 2002.
Data on Industrial Parks that have been established and functional in different States of the country during the last three years is not centrally maintained. However, Department for Promotion of Industry and Internal Trade has built one centralized system of industrial park information which is available at Industrial Information System (IIS) and the details are being updated by the concerned States at regular intervals. A list of States/UT-wise number of Industrial Parks/Estates/Clusters/Nodes entered on Industrial Information System (IIS) is at Annexure. Industrial park information is also available in the link ‘Industrial Information System” on the website of DPIIT (dipp.gov.in)
During the last three years, Department for Promotion of Industry & InternalTrade has accorded final approval for setting up of one National Investment & Manufacturing Zone (NIMZ) namely Hyderabad Pharma City NIMZ in Rangareddy district of Telangana.
Setting up of Industrial Park and Industries in different States comes under the purview of the concerned State Government itself. However, Central Government provides support to the States through its scheme/programmes, once the proposal to develop the parks/clusters/industries in a particular region is received from the concerned State Government.
Annexure
State/UT-wise number of Industrial Parks/ Estates/ Clusters/ Nodes (as on 1st Feb, 2021) entered on Industrial Information System (IIS) by Ministries/ State Govt.:
S. No.
Name of State/ UT
Number of Industrial Parks
1
Andhra Pradesh
400
2
Arunachal Pradesh
13
3
Assam
51
4
Bihar
64
5
Chandigarh
4
6
Chhattisgarh
51
7
Dadra & Nagar Haveli
4
8
Daman & Diu
2
9
Delhi
31
10
Goa
24
11
Gujarat
267
12
Haryana
35
13
Himachal Pradesh
64
14
Jammu & Kashmir
58
15
Jharkhand
131
16
Karnataka
539
17
Kerala
147
18
Madhya Pradesh
120
19
Maharashtra
728
20
Manipur
5
21
Meghalaya
9
22
Mizoram
2
23
Nagaland
6
24
Odisha
129
25
Puducherry
10
26
Punjab
63
27
Rajasthan
370
28
Tamil Nadu
213
29
Telangana
147
30
Tripura
28
31
Uttar Pradesh
219
32
Uttarakhand
41
33
West Bengal
14
Total
3,989
Source: The above information is on the basis of website link https://iis.ncog.gov.in/parks/login1#
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Commerce and Industry, Shri Som Parkash, in a written reply in the Rajya Sabha today.