নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
মালন্যুত্রিসন ফগৎহন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা পোশন বাতিকাস পাইখৎখ্রে
04 FEB 2021 6:09PM by PIB Imphal
মালন্যুত্রিসন ফগৎহন্নবগীদক্তা সরকারনা ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিবরী, আউৎরীচ অমসুং আউৎকমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগা লোইননা লাইনা অমসুং মালন্যুত্রিসনদগী হকচাং ফহন্নবা, ইশা-ইউ ফনবা অমসুং ইম্ম্যুনিতী লৈনবা খোঙথাংশিংদা মীৎয়েং চংবা মিসন পোশন ২.০ লাউথোকখ্রে। এক্রেদিতেদ লেবশিংদা ন্যুত্রিস্নেল ক্বালিতী অমসুং তেস্তিং হেনগৎহন্নবা, দেলিবরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং গভর্নান্স হেনগৎনবা তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবা হেনগৎনবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসনগী ক্বালিতী অদু ফুদ সেফতী এন্দ স্তেন্দর্দস এক্ত, ২০০৬ অমসুং মসিগী মখাদা শেমখিবা রিগুলেসনশিংগী মখাদা পীখিবা স্তেন্দর্দশিং অদু ঙাক্না চৎনবা য়াথং পিখি। মালন্যুত্রিসন অমসুং মরী লৈনবা লাইনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা আয়ুশ সিস্তেমশিং শিজিন্নবা থৌগৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়াথং পীখি। ন্যুত্রিস্নেল প্রেক্তিসশিংদা ত্রেদিস্নেলগী ওইবা লৌশিংগী খুদোংচাবা লৌবা হেনগৎতুনা দাইতরী দাইভর্সিতীগী অৱাৎপা অসি মেনশিন্নবা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা পোশন বাতিকাশিংগী থবক থৌরমশিং শৌগৎনবা প্রোগ্রাম অমসু পাইখৎখ্রে।
লৈবাক অসিদা মালন্যুত্রিসনগী সমস্যা অসি কোকহন্নবা তার্গেৎ তৌবা খোঙথাংশিং ওইনা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দেবেলপমেন্ত সর্ভিসেস স্কীম (আই.সি.দি.এস.)কী অমব্রেলাগী মখাদা অঙ্গনৱাদি সর্ভিসেস, প্রধান মন্ত্রী মাত্রু ভন্দনা য়োজনা অমসুং স্কীম ফোর এদোলেস্সেন্ত গর্ল্স সরকারনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। হৌখিবা চহিদা স্কীমশিং অসিগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পীথখিবা শেলগী তেংবাং অদু মথং শিৎনা এনেক্স I, II অমসুং III দা পীরি।
২০০৫-০৬তা ফোঙখিবা ৩শুবা নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে রিপোর্ত্তা চহি মঙাগী মখাগী অপুনবা শীবগী চাং (অঙাং লিশিং অমা হিংনা পোকপদা শীখিবশিংগী মশিং) অসি ৭৪.০ ওইখিবা অদু ২০১৫-১৬তা ফোঙখিবা ৪শুবা নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে রিপোর্ত্তা ৫০.০দা হন্থখ্রে।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা নুপী অমদি অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর-I
অঙ্গনৱাদি সর্ভিসেসকী স্কীমগা মরী লৈননা রাজ্য/য়ু..তি.দা হৌখিবা চহি (২০১৯-২০)দা কাইথখিবা ফন্দশিং:
মশিং
রাজ্য/য়ু..তি.
এস.এন.পি.
আই.সি.দি.এস.(জেনরেল)
২০১৯-২০দা কাইথখিবা ফন্দশিং (লুপা লাখতা)
২০১৯-২০দা কাইথখিবা ফন্দশিং (লুপা লাখতা)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৩২৭২৬.২৪
২৯৭২৯.৯২
২
বিহার
৭৬১০০.৭১
৪৭৯৩৬.৪
৩
ছত্তিসগর
২০৯৩০.৭
২৪৯৩২.৮৫
৪
গোৱা
৮২৬.৩৮
৬৮৪.১৪
৫
গুজরাত
৩৩৬৭১.৯৭
৩২৪২২.০৬
৬
হরিয়ানা
৪২০৫.০৯
১৩১০৬.৬৭
৭
ঝার্খন্দ
২২৯৫৯.৩৩
১৯২০৬.২
৮
কর্নাতকা
৪২৬৫৭.৫৫
৩১৪২১.৯৭
৯
কেরেলা
১৪০৮৫.২১
১৭৫৩৪.৩
১০
মধ্য প্রদেশ
৭১৫৩৪.৯৩
৪৫৫৭২.৯৯
১১
মহারাস্ত্র
৭৮৯৪৯.৪৩
৫০০৮৭.৮২
১২
ওরিশা
৪৯৪৬৬.৮২
৩৩৪২৮.০৩
১৩
পঞ্জাব
৫৩৪৬.৫৪
১৩৯৯৩.১৪
১৪
রাজস্থান
২৯৯১৩.৬২
২৮২৩১.৫৩
১৫
তামিল নাদু
৩৭৩৪১.৭২
২৫১০৮.১৯
১৬
তেলঙ্গনা
২২৫১৯.৬৯
২১৯৮৭.১৭
১৭
উত্তর প্রদেশ
১৪৮৬৮৬.৪৬
৮২৩৮৭.৬১
১৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৯৮৬২
৫১০৬৮.৯৭
১৯
দিল্লী
৪৪২৫.৬৪
৮৫৭৩.৩৬
২০
পুদুচেরী
০
৪৫৩.১৬
২১
হিমাচল প্রদেশ
৭৬৫৫.৫
১৬৬৫১.৩
২২
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৩৪১.৩৬
২৮২৭৫.৮
২৩
উত্তরখন্দ
১৩৩০৮.১৫
১৬১০৩.২২
২৪
অনদমান অমসুং নিকোবর
৩২৭.৪৪
৮০২.৫৪
২৫
চান্দিগর
৭০৫.৫২
৬২২.১৬
২৬
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
১৮৫.৭৫
৩৭৫.৯
২৭
দামন অমসুং দীয়ু
১৩৯.৮৮
১২১.৫৯
২৮
লক্ষদীপ
৫৫.১৪
৭১.৮৪
২৯
অরুনাচল প্রদেশ
২৩৩২.৯৬
৯৪৭২.২
৩০
অসাম
৪৯৫৪১.৬৯
৫৭৫৩৯.৬৩
৩১
মনিপুর
৪৯৮০.২১
১০৬৭৮.৫৭
৩২
মেগালয়
১১৫৮২.৯৭
৬৬২৪.৭৫
৩৩
মিজোরাম
২০৪১.৪৯
২৫৬৬.৭৯
৩৪
নাগালেন্দ
৭৩৯০.২৭
৭৬৩৬.৩৬
৩৫
সিক্কিম
২৯১.৪২
১৬৩৬.৬২
৩৬
ত্রিপুরা
৭০২৮.০৪
৮৮৪৯.৮৪
অপুনবা
৮৬৬১১৭.৮২
৭৪৫৮৯৫.৫৯
এনেক্সর II
প্রধান মন্ত্রী মাত্রু ভন্দনা য়োজনা (পি.এম.এম.ভি.ৱাই.)গী মখাদা শেনবা চহি ২০১৯-২০গী মনুংদা রাজ্য/য়ু..তি. অমমমগী ওইনা অমসুং চহি-চহিগী ওইনা কাইথখিবা ফন্দশিং অমসুং শিজিন্নখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোল:
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৯-২০দা কাইথখিবা ফন্দশিং (লুপা লাখতা)
১
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
১২৭.০৩
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১০,১২৫.০০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
০.০০
৪
অসাম
১২,৫৯৪.৯৭
৫
বিহার
১০,১৮৭.৬৭
৬
চান্দিগর
৩৯৯.৩৪
৭
ছত্তিসগর
৫,২৯২.৯৬
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
১৪৬.৮০
৯
দামন অমসুং দীয়ু
১০৩.৯১
১০
গোৱা
১৪০.১৩
১১
গুজরাত
১০,২৬৭.৯২
১২
হরিয়ানা
৬,৫৮৬.৮০
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৩,৩৬৮.৭৩
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৩,০১২.১০
১৫
ঝার্খন্দ
৬,৩৩৮.২২
১৬
কর্নাতকা
১১,৯৫২.৮৪
১৭
কেরেলা
৬,৪১৮.৫৬
১৮
লদাখ
-
১৯
লক্ষদীপ
১৭.৯২
২০
মধ্য প্রদেশ
২৮,৫১৫.৬৮
২১
মহারাস্ত্র
২৯,৪১৩.৫৩
২২
মনিপুর
৪১১.৫১
২৩
মেঘালয়
৪২১.৪৭
২৪
মিজোরাম
৮১২.১০
২৫
নাগালেন্দ
২৬৬.৮৫
২৬
দিল্লী এন.সি.তি.
২,৬৮৭.৯৫
২৭
ওরিশা
০.০০
২৮
পুদুচেরী
১৫৯.৮৪
২৯
পঞ্জাব
৩,৫৫৩.৬৮
৩০
রাজস্থান
৯,৬৫১.৭১
৩১
সিক্কিম
৮৭.৯৯
৩২
তামিল নাদু
৪,৬২০.৭০
৩৩
তেলঙ্গনা
০.০০
৩৪
ত্রিপুরা
৫২৯.৪৪
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৪০,৫৫৬.১৩
৩৬
উত্তরাখন্দ
২,৭৬৬.০০
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮,৭৬৮.৭৬
অপুনবা
২,২০,৩০৪.২৪
এনেক্সর III
স্কীম ফোর এদোলেস্সেন্ত গর্ল্সকা মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা হৌখিবা চহি (২০১৯-২০)দা কাইথখিবা ফন্দশিং
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৯-২০দা কাইথখিবা ফন্দশিং (লুপা লাখতা)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১২৭.৩৯
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩৩.৭১
৩
অসাম
৪৮৮.৬২
৪
বিহার
৫৮২.৯১
৫
ছত্তিসগর
৪৮.৪০
৬
গোৱা
৪৩.০৩
৭
গুজরাত
১৯৩৭.৭৯
৮
হরিয়ানা
৭০.৫৬
৯
হিমাচল প্রদেশ
০
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৪৬.৫৩
১১
ঝার্খন্দ
২৫৪.৩৯
১২
কর্নাতকা
১২৫৩.৩৩
১৩
কেরেলা
১.০৮
১৪
মধ্য প্রদেশ
১১১৮.৩৮
১৫
মহারাস্ত্র
৯২৫.৩২
১৬
মনিপুর
৯৬.৮৬
১৭
মেঘালয়
১২৭৮.৯১
১৮
মিজোরাম
১৩.৫৬
১৯
নাগালেন্দ
২২৩.২৯
২০
ওরিশা
৭২.৬০
২১
পঞ্জাব
০
২২
রাজস্থান
৫৯.৩৯
২৩
সিক্কিম
০.০০
২৪
তামিল নাদু
৩২.২৮
২৫
তেলঙ্গনা
০.০০
২৬
ত্রিপুরা
৩২.২৭
২৭
উত্তর প্রদেশ
১৮২৭.৫৭
২৮
উত্তরাখন্দ
০
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
১২৬.৭২
৩০
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
১.০২
৩১
চান্দিগর
২.৪৬
৩২
দামন অমসুং দীয়ু
০
৩৩
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
০.৪২
৩৪
দিল্লী
১২.৮৪
৩৫
লক্ষদীপ
০.০৭
৩৬
পোন্দিচেরী
০
অপুনবা
১০৮৬৭.০৫

Ministry of Women and Child Development
Steps Taken For Alleviation of Malnutrition
Poshan Vatikas at Anganwadi Centers Taken Up
04 FEB 2021 6:09PM by PIB Delhi
For alleviation of malnutrition, Government has announced Mission Poshan 2.0 to strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes with focus on developing practices that nurture health, wellness and immunity to disease and malnutrition. Steps have been taken to improve nutritional quality and testing in accredited labs, strengthen delivery and leverage technology to improve governance. Government has advised States/UTs to ensure that the quality of supplementary nutrition conforms to prescribed standards laid down under the Food Safety and Standards Act, 2006 and regulations made there under. States/UTs have been advised to promote use of AYUSH systems for prevention of malnutrition and related diseases. A programme to support development of Poshan Vatikas at Anganwadi centers to meet dietary diversity gap leveraging traditional knowledge in nutritional practices has also been taken up.
Government implements Anganwadi Services, Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana and Scheme for Adolescent Girls under the Umbrella Integrated Child Development Services Scheme (ICDS) as targeted interventions to address the problem of malnutrition in the country. The financial assistance provided to the States/UTs under these schemes during last year is at Annexure I, II and III respectively.
The overall under five mortality rate (number of deaths per thousand live births) has reduced from 74.0 as reported by 3rd National Family Health Survey report released in 2005-06 to 50.0 as 4th National Family Health Survey report released in 2015-16.
This information was given by the Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Rajya Sabha today.
****
BY/TFK
Annexure-I
Funds released during last year (2019-20) to States/UTs in respect of Scheme for Anganwadi Services:
Sl. No.
State/UTs
SNP
ICDS (GENERAL)
Funds released during 2019-20
(Rupees in Lakhs)
Funds released during 2019-20
(Rupees in Lakhs)
1
ANDHRA
PRADESH
32726.24
29729.92
2
BIHAR
76100.71
47936.4
3
CHHATTISGARH
20930.7
24932.85
4
GOA
826.38
684.14
5
GUJARAT
33671.97
32422.06
6
HARYANA
4205.09
13106.67
7
JHARKHAND
22959.33
19206.2
8
KARNATAKA
42657.55
31421.97
9
KERALA
14085.21
17534.3
10
MADHYA
PRADESH
71534.93
45572.99
11
MAHARASHTRA
78949.43
50087.82
12
ODISHA
49466.82
33428.03
13
PUNJAB
5346.54
13993.14
14
RAJASTHAN
29913.62
28231.53
15
TAMIL NADU
37341.72
25108.19
16
TELANGANA
22519.69
21987.17
17
UTTAR PRADESH
148686.46
82387.61
18
WEST BENGAL
59862
51068.97
19
DELHI
4425.64
8573.36
20
PUDUCHERRY
0
453.16
21
HIMACHAL
PRADESH
7655.5
16651.3
22
JAMMU &
KASHMIR
2341.36
28275.8
23
UTTARAKHAND
13308.15
16103.22
24
ANDAMAN & NICOBAR
327.44
802.54
25
CHANDIGARH
705.52
622.16
26
D. &
NAGAR HAVELI
185.75
375.9
27
DAMAN & DIU
139.88
121.59
28
LAKSHADWEEP
55.14
71.84
29
ARUNACHAL
PRADESH
2332.96
9472.2
30
ASSAM
49541.69
57539.63
31
MANIPUR
4980.21
10678.57
32
MEGHALAYA
11582.97
6624.75
33
MIZORAM
2041.49
2566.79
34
NAGALAND
7390.27
7636.36
35
SIKKIM
291.42
1636.62
36
TRIPURA
7028.04
8849.84
Total
866117.82
745895.59
Annexure II
State/UT-wise and Year-wise details of funds released and funds utilised during the financial years 2019-20 under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY)
Sl. No.
State/UT
Funds released during 2019-20
(Rs. In Lakh)
1
A & N Islands
127.03
2
Andhra Pradesh
10,125.00
3
Arunachal Pradesh
0.00
4
Assam
12,594.97
5
Bihar
10,187.67
6
Chandigarh
399.34
7
Chhattisgarh
5,292.96
8
Dadra & Nagar Haveli
146.80
9
Daman & Diu
103.91
10
Goa
140.13
11
Gujarat
10,267.92
12
Haryana
6,586.80
13
Himachal Pradesh
3,368.73
14
Jammu & Kashmir
3,012.10
15
Jharkhand
6,338.22
16
Karnataka
11,952.84
17
Kerala
6,418.56
18
Ladakh
-
19
Lakshadweep
17.92
20
Madhya Pradesh
28,515.68
21
Maharashtra
29,413.53
22
Manipur
411.51
23
Meghalaya
421.47
24
Mizoram
812.10
25
Nagaland
266.85
26
NCT Of Delhi
2,687.95
27
Odisha
0.00
28
Puducherry
159.84
29
Punjab
3,553.68
30
Rajasthan
9,651.71
31
Sikkim
87.99
32
Tamil Nadu
4,620.70
33
Telangana
0.00
34
Tripura
529.44
35
Uttar Pradesh
40,556.13
36
Uttarakhand
2,766.00
37
West Bengal
8,768.76
Total
2,20,304.24
Annexure III
Funds released during last year (2019-20) to States/UTs in respect of Scheme for Adolescent Girls
Sl.No.
States/UT
Funds released during 2019-20
(Rs. in Lakhs)
1
Andhra Pradesh
127.39
2
Arunachal Pradesh
33.71
3
Assam
488.62
4
Bihar
582.91
5
Chhattisgarh
48.40
6
Goa
43.03
7
Gujarat
1937.79
8
Haryana
70.56
9
Himachal Pradesh
0
10
Jammu & Kashmir
46.53
11
Jharkhand
254.39
12
Karnataka
1253.33
13
Kerala
1.08
14
Madhya Pradesh
1118.38
15
Maharashtra
925.32
16
Manipur
96.86
17
Meghalaya
1278.91
18
Mizoram
13.56
19
Nagaland
223.29
20
Odisha
72.60
21
Punjab
0
22
Rajasthan
59.39
23
Sikkim
0.00
24
Tamil Nadu
32.28
25
Telangana
0.00
26
Tripura
32.27
27
Uttar Pradesh
1827.57
28
Uttaranchal
0
29
West Bengal
126.72
30
A & N Islands
1.02
31
Chandigarh
2.46
32
Daman & Diu
0
33
D & NH
0.42
34
Delhi
12.84
35
Lakshadweep
0.07
36
Pondicherry
0
Total
10867.05