Ministry of Women and Child Development
Homeless Street Children in The Country
04 FEB 2021 6:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development implements a centrally sponsored Child Protection Services (CPS) Scheme (erstwhile Integrated Child Protection Scheme) under the umbrella Integrated Child Development Services scheme for supporting the children in difficult circumstances. Under the scheme institutional care is provided through Child Care Institutions (CCIs), as a rehabilitative measure. The programmes and activities in CCIs inter-alia include age-appropriate education, access to vocational training, recreation, health care, counseling etc. Under the non-institutional care component, support is extended for adoption, foster care and sponsorship. Further CPS also provides for “After care” services after the age of 18 years to help sustain them during the transition from institutional to independent life. The details of CCIs supported under CPS along with the number of children residing in them as informed by the States/UTs is Annexed.
The Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015 (JJ Act) is the primary law for children in the country. As per Section 2 (14) (vi) of the JJ Act, a child who does not have parents and no one is willing to take care of, or whose parents have abandoned or surrendered him is included as a “child in need of care and protection.” The Act provides a security net of service delivery structures including measures for institutional and non-institutional care to ensure comprehensive well being of children in distress situations.
This information was given by the Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Rajya Sabha today.
****
BY/TFK
Annexure
Details of Child Care Institutions in the country along with number of Children residing in these institutions under CPS as on 31.01.2021.
Institutional Care [Homes]
Open Shelters
Specialised Adoption Agencies
#
State
No. Assisted
Beneficiaries
No. Assisted
Beneficiaries
No. Assisted
Beneficiaries
1
Andhra Pradesh
72
2745
6
145
14
122
2
Arunachal Pradesh
5
185
0
0
1
10
3
Assam
42
1464
6
82
19
78
4
Bihar
26
1286
0
0
13
132
5
Chhattisgarh
66
1971
9
79
12
119
6
Goa
20
557
2
225
2
16
7
Gujarat
59
1610
2
45
13
125
8
Haryana
31
1546
14
414
7
57
9
Himachal Pradesh
32
1208
3
48
1
8
10
Jammu and Kashmir
17
823
0
0
2
0
11
Jharkhand
41
1466
5
125
12
92
12
Karnataka
87
3012
35
912
31
379
13
Kerala
29
452
4
74
11
65
14
Madhya Pradesh
65
2426
9
340
26
210
15
Maharashtra
77
3361
7
175
18
180
16
Manipur
46
1392
16
355
9
98
17
Meghalaya
44
868
4
150
4
5
18
Mizoram
45
1178
0
0
7
26
19
Nagaland
37
642
3
113
4
15
20
Orissa
94
6833
12
296
27
263
21
Punjab
19
604
0
0
6
77
22
Rajasthan
95
4418
20
331
21
211
23
Sikkim
16
496
4
64
4
20
24
Tamil Nadu
198
12864
11
275
20
200
25
Tripura
24
730
4
58
6
44
26
Uttar Pradesh
75
4092
20
487
25
386
27
Uttarakhand
23
438
3
75
5
11
28
West Bengal
70
4010
37
925
25
322
29
Telangana
40
1306
0
0
11
320
30
Andaman & Nicobar
10
401
-
0
2
10
31
Chandigarh
6
277
0
0
2
20
32
Dadra and Nagar Haveli
0
0
1
25
1
10
33
Daman and Diu
1
25
-
0
-
0
34
Lakshadweep
-
0
-
0
-
0
35
Delhi
28
1196
9
254
3
50
36
Puducherry
25
906
1
15
2
35
Total
1565
66788
247
6087
366
3716

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ময়ুম লৈজদবা অঙাংশিং
04 FEB 2021 6:12PM by PIB Imphal
অৱাবা তারবা মতমদা অঙাংশিংগী মতেং পাংনবা নুপী অমদি অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না কেন্দ্রগী স্পোন্সর তৌবা চাইল্দ প্রোতেক্সন সর্ভিসেস (সি.পি.এস.) স্কীম (হান্না ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ প্রোতেক্সন স্কীম কৌরম্বা) অমা অম্ব্রেলা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দেবেলপমেন্ত সর্ভিসেস স্কীমগী মখাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। স্কীম অসিগী মখাদা রিহেবিলিতেতিবগী খোঙথাং অমা ওইনা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং (সি.সি.আই.শিং)গী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল কিয়র ফংহনখি। সি.সি.আই.শিংগী ইন্তর-এলিয়াদা পাঙথোকপা প্রোগ্রামশিং অমসুং থবক থৌরমশিংদা চহিগা চান্নবা এজুকেসন, ভোকেস্নেল ত্রেনিং পীবা, রিক্রিএসন, হেল্থ কিয়র, কাউন্সেলিং অসিনচিংবা য়াওরি। নন-ইন্সতিত্যুস্নেল কিয়র কম্পোনেন্তগী মখাদা এদোপ্সন, ফিস্তর কিয়র অমসুং স্পোন্সরশিপকী মতেং ফংহনখি। চহি ১৮গী মতুংদা মখোয়বু ইন্সতিত্যুস্নেলদগী মরোমদোমগী ওইবা পুন্সিদা হোংলকপদা মখোয়বু মতেং পাংনবা সি.পি.এস.না “অফতর কিয়র” সর্ভিসেসসু ফংহনখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পীরকপা ৱারোলগী মতুং ইন্না সি.পি.এস.কী মখাদা মতেং ফংহল্লিবা সি.সি.আই.শিংগী অকুপ্পা মরোল লোইননা মখোয়দা লৈরিবা অঙাংশিংগী মশিং এনেক্স তৌরি।
জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত, ২০১৫ (জে.জে. এক্ত) অসি লৈবাক অসিগী অঙাংশিংগী প্রাইমরী লোনি। জে.জে. এক্তকী সেক্সন (১৪) (vi)গী মখাদা মমা-মপা লৈতবা অমসুং মাবু য়েংশিনবিনবা কনা অমত্তা লৈতবা নত্ত্রগা মমা-মপাশিংনা হুনদোকপীরম্লবা অদুগুম্বা অঙাং অদু “চাইল্দ ইন নীদ ওফ কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন” হায়বা অসিগী মনুং চলহল্লি। খুদোংচাদবা ফীভমশিংদা অঙাংশিংগী কম্প্রিহেনসিব ৱেলবিং পীবা ঙম্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল অমসুং নন-ইন্সতিত্যুস্নেল কিয়রগী খোঙথাংশিং য়াওনা এক্ত অসিনা সর্ভিস দেলিবী স্ত্রকচরশিংগী অপুনবা সেক্যুরিতী অমা ফংহনখি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা নুপী অমদি অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর
৩১.০১.২০২১ ফাওবদা সি.পি.এস.কী মখাদা লৈবা লৈবাক অসিগী চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং লোইননা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা লৈরিবা অঙাংশিংগী মশিং
ইন্সতিত্যুস্নেল কিয়র [হোমশিং]
ওপন শেল্তর
স্পেসিএলাইজ এদোপ্সন এজেন্সীশিং
#
রাজ্য
মতেং পাংখিবগী মশিং
বেনিফিসরীশিং
মতেং পাংখিবগী মশিং
বেনিফিসরীশিং
মতেং পাংখিবগী মশিং
বেনিফিসরীশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৭২
২৭৪৫
৬
১৪৫
১৪
১২২
২
অরুনাচল প্রদেশ
৫
১৮৫
০
০
১
১০
৩
অসাম
৪২
১৪৬৪
৬
৮২
১৯
৭৮
৪
বিহার
২৬
১২৮৬
০
০
১৩
১৩২
৫
ছত্তিসগর
৬৬
১৯৭১
৯
৭৯
১২
১১৯
৬
গোৱা
২০
৫৫৭
২
২২৫
২
১৬
৭
গুজরাত
৫৯
১৬১০
২
৪৫
১৩
১২৫
৮
হরিয়ানা
৩১
১৫৪৬
১৪
৪১৪
৭
৫৭
৯
হিমাচল প্রদেশ
৩২
১২০৮
৩
৪৮
১
৮
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১৭
৮২৩
০
০
২
০
১১
ঝার্খন্দ
৪১
১৪৬৬
৫
১২৫
১২
৯২
১২
কর্নাতকা
৮৭
৩০১২
৩৫
৯১২
৩১
৩৭৯
১৩
কেরেলা
২৯
৪৫২
৪
৭৪
১১
৬৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
৬৫
২৪২৬
৯
৩৪০
২৬
২১০
১৫
মহারাস্ত্র
৭৭
৩৩৬১
৭
১৭৫
১৮
১৮০
১৬
মনিপুর
৪৬
১৩৯২
১৬
৩৫৫
৯
৯৮
১৭
মেঘালয়
৪৪
৮৬৮
৪
১৫০
৪
৫
১৮
মিজোরাম
৪৫
১১৭৮
০
০
৭
২৬
১৯
নাগালেন্দ
৩৭
৬৪২
৩
১১৩
৪
১৫
২০
ওরিশা
৯৪
৬৮৩৩
১২
২৯৬
২৭
২৬৩
২১
পঞ্জাব
১৯
৬০৪
০
০
৬
৭৭
২২
রাজস্থান
৯৫
৪৪১৮
২০
৩৩১
২১
২১১
২৩
সিক্কিম
১৬
৪৯৬
৪
৬৪
৪
২০
২৪
তামিল নাদু
১৯৮
১২৮৬৪
১১
২৭৫
২০
২০০
২৫
ত্রিপুরা
২৪
৭৩০
৪
৫৮
৬
৪৪
২৬
উত্তর প্রদেশ
৭৫
৪০৯২
২০
৪৮৭
২৫
৩৮৬
২৭
উত্তরাখন্দ
২৩
৪৩৮
৩
৭৫
৫
১১
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৭০
৪০১০
৩৭
৯২৫
২৫
৩২২
২৯
তেলঙ্গনা
৪০
১৩০৬
০
০
১১
৩২০
৩০
এনদমান অমসুং নিকোবর
১০
৪০১
-
০
২
১০
৩১
চান্দিগর
৬
২৭৭
০
০
২
২০
৩২
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
০
০
১
২৫
১
১০
৩৩
দামন অমসুং দীয়ু
১
২৫
-
০
-
০
৩৪
লক্ষদীপ
-
০
-
০
-
০
৩৫
দিল্লী
২৮
১১৯৬
৯
২৫৪
৩
৫০
৩৬
পুদুচেরী
২৫
৯০৬
১
১৫
২
৩৫
অপুনবা
১৫৬৫
৬৬৭৮৮
২৪৭
৬০৮৭
৩৬৬
৩৭১৬