রেলৱে মন্ত্রালয়
ত্রেনশিংদা অমোৎ-অকায় শেংদোকপা
03 FEB 2021 6:57PM by PIB Imphal
কমর্সিএল সর্কুলার নম্বর ৪৫/২০১১ অমসুং ৫৫/২০১৬গী মতুংইন্না পেন্ত্রি কারশিংদগী থোরকপা অমোৎপশিং নিংথিনা খোমজিন্নবা অমসুং মফম চানা লোইশিন্নবা জোনেল রেলৱেজশিং অমসুং ইন্দিয়ান রেলৱেজ কেতরিং এন্দ তুরিজম কোর্পোরেসন্দা পাউতাক পীখ্রে। হায়রিবা সর্কুলারশিং অসি ভারত রেৱেজগী ৱেবসাইত https://indianrailways.gov.in/দা ফংগনি। চাংনাইনা য়েংশিনবদগী হায়রিবা পাউতাকশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্লে।
ত্রেনশিং লু-নান্না থম্নবা অমসুং নিংথিনা অমোৎপশিং লোইশিন্নবা রেলৱেজনা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং মখাদা পীরি:
১. ত্রেন খোঙচৎ মনুংদা থোরকপা অমোৎপশিং স্তেসনশিংদা খোমজিল্লে। স্তেসনশিংদগী খোমগৎলকপা অমোৎপশিং মিউনিসিপাল বোদিশিংনা অয়াবা পীরবা মফমশিংদা ফুমজিল্লে।
২. এ.সি কোচশিংগী মথক্তা নন-এ.সি কোচশিংদা দস্তবিনশিং থম্লে।
৩. মরুওইবা লমশাং চেনবা মেল/এক্সপ্রেস ত্রেনশিংদা ওন বোর্দ হাওসকিপ্পিং সর্বিসেস স্কিম(ও বি ঐচ এস)গী মখাদা খোঙচৎ মনুংদা দস্তবিনশিং য়াওনা অমোৎপশিং শেংদোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা রেলৱেজ, কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসনগী মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়ালনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Railways
Waste Management in Trains
03 FEB 2021 6:57PM by PIB Delhi
Detailed instructions on Catering Waste Management System for collection and disposal of waste arising out of Pantry Car services have been provided to Zonal Railways and Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) vide Commercial Circular nos. 45 of 2011 and 55 of 2016. These circulars are available on Indian Railways’ website https://indianrailways.gov.in/. Compliance of these instructions is ensured through periodical inspections.
The various measures taken by Railways to ensure clean and effective management of waste in trains are as follows:
1. Waste generated during train journey is collected at the nominated stations. Waste collected at stations is disposed off to the nominated places/ authorised agencies of the Municipal/ local bodies.
2. Provision of Dustbins has also been extended to non-AC coaches in addition to AC coaches.
3. En-route cleaning of waste generated including emptying of dustbins is done under On Board Housekeeping Services scheme (OBHS) in important long distance Mail/ Express trains.
This information was given by the Minister of Railways, Commerce & Industry and Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Shri Piyush Goyal in a written reply to a question in Lok Sabha today.