কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মেক ইন ইন্দিয়া ২.০
03 FEB 2021 5:16PM by PIB Imphal
মেক ইন ইন্দিয়া খোঙথাং অসি ২০১৪গী সেপ্তেম্বরগী ২৫দা শেন্থং পীবদা লায়থোকহনবা, অনৌবা পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎপা, ইনফ্রাস্ত্রকচর মেনুফেকচর তৌবদা খ্বায়দগী ফবা শেম্বা, ব্যুজিনেস তৌবদা লায়থোকহনবা অমসুং হৈ-শিংবা চাওখৎপা হেনগৎহনবা অসিদা পান্দম লোয়ননা হৌদোকখিবনি। খোঙথাং অসিনা মখা তানা শেন্থং পীবদা শোইদবা, মতমগা চুনবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না পুথোকপা, মপাল লমগী শেন্থং পীবদা অনৌবা মফম অমা হাংবা সরকারগা অমসুং ইন্দস্ত্রীগা অফবা মাইকৈদা মপাং শেম্বা অসিনি।
মসিনা হেক হৌদোরকপদগী, মেক ইন ইন্দিয়ানা মশক থোক্না মায় পাকপা কয়া অমা লৈখ্রে অমসুং হৌজিক্কী ওইনা সেক্তর ২৭তা মেক ইন ইন্দিয়া ২.০গী মখাদা পান্দম থম্লি। প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদকী দিপার্তমেন্তনা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা এক্সন প্লান কয়া অমা মতেং পীনরি মরক অসিদা কম্মর্স দিপার্তমেন্তনা সর্বিস সেক্তরদা মতেং তৌরিষ মেক ইন ইন্দিয়া ২.০গী লিস্তশিং অসি এনেকচরদা পীরি।
ভারত সরকারনা ইনভেস্তমেন্ত ফেসিলিতেসনগী মখাদা লেপ্পা লৈতনা ইনভেস্তর মশক খঙদোক্নবা হোৎনরি। ইন্দিয়াগী মপালদা লৈবা মিসন্দা মতেং পীরি অমসুং স্তেত সরকারদনা ইভেন্তশিং, সম্মিতশিং, রোদ শো অমসুং অতৈ পুক্নিং থৌগৎপা য়াবশিং মেক ইন ইন্দিয়া ২.০গী মখাদা শিল্লি।
হন্দক্তা, সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎতুনা ইন্দিয়াগী দোমেস্তিক ইনভেস্তমেন্তশিং অসি চাওখৎনবা স্কীম কয়া অমা পীরি। মসিদা নেস্নেল ইন্ফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন, কোর্পোরেৎ তেক্সতা হন্থবা, এন.বি.এফ.সি. অমসুং বেঙ্কগী অৱাবা লায়থোকহনবা, দোমেস্তিক্কী মেনুফেকচর ত্রেদ পোলিসি লৌখৎপা। ভারত সরকারনশু দোমেস্তিক্কী মেনুফেকচরগী পোৎশিং পব্লিক প্রোক্যুরমেন্ত ওর্দরস, ফেজ মেনুফেকচর প্রোগ্রাম (পি.এম.পি.), মিনিস্ত্রী কয়াদগী প্রোদক্সনগা মরী লৈনবা স্কীমশিং অসি য়াওরি।
ব্যুজিনেস লায়থোকহনবা অসি চাওখৎনবা লৌখৎলিবা খোঙথাং অসিদা হান্নগী লৈরম্বা থৌওংশিং লায়থোকহনবা অমসুং শেমদোকপা য়াওরি। লৈবাক অসিগী শেন্থং পীবা অসি হেন্না চাওখৎনবগী লৌখৎপা খোহথাংদা ইন্দিয়ানা ৱার্লদ বেঙ্ককী ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকী ৬৩শুবা ৱার্লদ বেঙ্ককী ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকী রিপোর্ত মতুং ইন্না ফংখি।
এনেকচর
‘মেক ইন ইন্দিয়া’ খোঙথাংগী মখাদা লৈবা সেক্তর ২৭কী লিস্ত
মেনেফেকচরিং সেক্তর
1. এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স
2. ওতোমেতিব অমসুং ওতো কম্পোনেন্তস
3. ফার্মাসিয়ুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিবাইস
4. বাইও-তেক্নোলোজি
5. কেপিতেল গুদস
6. তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেলস
7. কেমিকেল অমসুং পেত্রো কেমিকেলস
8. ইলেক্ত্রোনিক্স সিস্তেম দিজাইন অমসুং মেনুফেকচরিং (ই.এস.দি.এম.)
9. লেধর অমসুং ফুতৱিয়র
10. ফুদ প্রোসেসিং
11. জেমস অমসুং জেৱেল্লরী
12. শিপ্পিং
13. রেলৱেজ
14. কন্সত্রক্সন
15. ন্যু অমসুং রিনেৱেবল ইনর্জি
সর্বিস সেক্তর
1. ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিনা ঙম্বা থবকশিং (আই.তি. অমসুং আই.তি.ই.এস.)
2. তুরিজম অমসুং হোস্পিতালিতিগী থবকশিং
3. মেদিকেল ভেল্যু ত্রাবেল
4. ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোজিস্তিক্সকী থবকশিং
5. একাউন্তিং অমসুং ফাইনান্সকী থবকশিং
6. ওদিও ভিজুএলগী থবকশিং
7. লেগেলগী থবকশিং
8. কম্ম্যুনিকেসনগী থবকশিং
9. কন্সত্রকসন অমসুং মরী লৈনবা ইঞ্জিনিয়রিংগী থবকশিং
10. এনভাইরোনমেন্তগী থবকশিং
11. ফাইনান্সিএলগী থবকশিং
12. এজুকেসনগী থবকশিং
মসিগী পাউ অসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মিনিস্ত্রীগী মিনিস্তর ওফ স্তেত, শ্রী সোম পার্কাশনা ঙসি লোক সাভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Commerce & Industry
MAKE IN INDIA 2.0
03 FEB 2021 5:16PM by PIB Delhi
Make in India initiative was launched on September 25, 2014 with the objective of facilitating investment, fostering innovation, building best in class manufacturing infrastructure, making it easy to do business and enhancing skill development. The initiative is further aimed at creating a conducive environment for investment, modern and efficient infrastructure, opening up new sectors for foreign investment and forging a partnership between government and industry through positive mindset.
Since its launch, Make in India initiative has made significant achievements and presently focuses on 27 sectors under Make in India 2.0. Department for Promotion of Industry and Internal Trade is coordinating action plans for manufacturing sectors, while Department of Commerce is coordinating service sectors. The list of sectors under Make in India 2.0 is placed at Annexure.
The Government of India is making continuous efforts under Investment Facilitation for implementation of Make in India action plans to identify potential investors. Support is being provided to Indian Missions abroad and State Governments for organising events, summits, road-shows and other promotional activities to attract investment in the country under the Make in India banner. Investment Outreach activities are being carried out for enhancing International co-operation for promoting FDI and improve Ease of Doing Business in the country.
Recently, Government has taken various steps in addition to ongoing schemes to boost domestic investments in India. These include the National Infrastructure Pipeline, Reduction in Corporate Tax, easing liquidity problems of NBFCs and Banks, trade policy measures to boost domestic manufacturing. Government of India has also promoted domestic manufacturing of goods through public procurement orders, Phased Manufacturing Programme (PMP), Schemes for Production Linked Incentives of various Ministries.
India has registered its highest ever annual FDI Inflow of US $74.39 billion (provisional figure) during the last financial year 2019-20 as compared to US $ 45.15 billion in 2014-2015. In the last six financial years (2014-20), India has received FDI inflow worth USD 358.30 billion which is 53 percent of the FDI reported in the last 20 years (USD 681.87 billion).
Steps taken to improve Ease of Doing Business include simplification and rationalisation of existing processes. As a result of the measures taken to improve the country’s investment climate, India jumped to 63rd place in World Bank’s Ease of Doing Business ranking as per World Bank’s Doing Business Report (DBR) 2020. This is driven by reforms in the areas of Starting a Business, Paying Taxes, Trading Across Borders, and Resolving Insolvency.
Annexure
List of 27 Sectors under ‘Make in India’ initiative
Manufacturing Sectors
1. Aerospace and Defence
2. Automotive and Auto Components
3. Pharmaceuticals and Medical Devices
4. Bio-Technology
5. Capital Goods
6. Textile and Apparels
7. Chemicals and Petro chemicals
8. Electronics System Design and Manufacturing (ESDM)
9. Leather & Footwear
10. Food Processing
11. Gems and Jewellery
12. Shipping
13. Railways
14. Construction
15. New and Renewable Energy
Service Sectors
1. Information Technology & Information Technology enabled Services (IT &ITeS)
2. Tourism and Hospitality Services
3. Medical Value Travel
4. Transport and Logistics Services
5. Accounting and Finance Services
6. Audio Visual Services
7. Legal Services
8. Communication Services
9. Construction and Related Engineering Services
10. Environmental Services
11. Financial Services
12. Education Services
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Commerce and Industry, Shri Som Parkash, in a written reply in the Lok Sabha today.