জল শক্তি মন্ত্রালয়
নমামি গঙ্গে: মেসিব সাইন্তিফিক অমসুং কম্ম্যুনিতীদা বেজ তৌবা প্রোগ্রামশিং ৱাল্দ ৱেতলেন্দ দে ২০২১দা পুথোকখ্রে
নমামি গঙ্গে অসি বেসিন মেনেজমেন্ত প্লানগা ৱেতলেন্দ কঞ্জর্বেসনগা মরী লৈনহন্নবা ভারততা পুথোকপা ইহান হানবা প্রোগ্রাম্নি: কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী
02 FEB 2021 7:46PM by PIB Imphal
ৱেতলেন্দশিং অসি মাংহন্দনা থম্নবা অমসুং শেমগৎনবগী মতাংদা ময়ামদা এৱার্নেস পীনবা ক্লিন গঙ্গাগী নেস্নেল মিসন(এন.এম.সি.জি.), জল শক্তি মন্ত্রালয় অমসুং ইন্দিয়া ৱাতর ফাউন্দেসন(আই.দবল্যু.এফ.)না ২০২১গী ৱাল্দ ৱেতলেন্দ দে পাংথোকখ্রে৷
হন্দক চহী অসিগী ৱাল্দ ৱেতলেন্দ নুমিৎ অসিগী থীম অসি ৱেতলেন্দশিং অসি অফবা ফ্রেশ ওইবা ইশিংগী হৌরকফম ওইরি হায়বা অসি তাক্লি অমসুং ৱেতলেন্দশিং অসি মাংহন্দনবা থবক থৌরম কয়া পাংথোক্নবা পু্ক্নিং থৌগৎলি৷ ইশিংগী ইপাকশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অমসুং ইপাকশিং অসিগী অবিরল্তা(ই-ফ্লো) অমসুং নির্মল্তা(লু-নানবা) থম্বদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু পল্লদুনা জল শক্তিগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱতনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “নমামি গঙ্গে অসি বেসিন মেনেজমেন্ত প্লানগা ৱেতলেন্দ কঞ্জর্বেসনগা মরী লৈনহন্নবা ভারততা পুথোকপা ইহান হানবা প্রোগ্রাম্নি”৷ “তুরেল য়োকখৎপগা মরী লৈননা ৱেতলেন্দ মাংহন্দনা থম্নবগীদমক এন.এম.সি.জি.না লৌখৎখিবা খোঙথাং অসিনা মোদেল ফ্রেমৱার্ক অমা ওইনা লৈবাক পুম্বা অসি মতেং পাংলগনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ অফবা ফ্যুচর অমা শেম্ননবগীদমক স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না অকোইবগী ফিভম অসি কাইহন্দনবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ৱেতলেন্দ নুমিৎকা মরী লৈননা পাংথোকপা থৌরম অসিদা গঙ্গাগী জিলা ৫০ হেনবদা জিলা খুদিংমক্তা হেল্থকার্দ শেম্নবা অমসুং ৱেতলেন্দ ১০ মেনেজমেন্ত তৌনবা অচৌবা সাইন্তিফিক অমসুং কম্ম্যুনিতীদা বেজ তৌবা প্রোগ্রাম পুথোকখ্রে৷
সোসিয়ো-ইকোলোজিকেল সিস্তেমদা ৱেতলেন্দশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অদু পল্লদুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী এম.ও.এস. শ্রী রত্তন লাল কতারিয়ানা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “লৈবাক অসিগী বাইওলোজিকেল দাইভর্সিতী অসি কাইহন্দনা ঙাক্তুনা থম্বা মতমদা ৱেতলেন্দশিং অসি য়াম্না মরু ওই৷” তোঙান তোঙানবা এনবাইরোনমেন্তেল ইসুশিং অসি থেংনবদা ৱেতলেন্দশিং অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা য়ু.এন.ই.পি.গী হেদ ইন্দিয়া কন্ত্রী ওফিস্কী শ্রী অতুল বগাইনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “মাং তাকলুরবা অমসুং মাইগ্রেতরী স্পিসিস্কী ইসুশিং অসি থেংনবদা মতৌ করম্না ৱেতলেন্দশিং অসি য়াম্না মরু ওইরিবনো হায়বা অসি ঐখোয়না খঙবা মরু ওই৷ ৱেতলেন্দশিং য়োকখৎপা অসিগা মরী লৈননা ভারতনা অতোপ্পা হিরমশিং অসিদা উৎলিবা লিদরশিপ অদুগুম্না মতম অসিদসু অমুক হন্না উৎলক্কনি হায়না ঐখোয়না অশা তৌরি৷”
ৱেতলেন্দশিং অসিগী মতাংদা মমাংগী মতমদা এৱার্নেসশিং পাংথোকখ্রে হায়না পল্লদুনা জল শক্তিগী সেক্রেতরী শ্রী পনকাজ কুমারনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “এন.এম.সি.জি. অসিনা গঙ্গা অসি অমুক হন্না ফিভম ফগৎহন্নবা হোৎনবা অসি খক্তা নত্তনা রিভর বেসিন পুম্নমক মখোয়গী শহরশিং অমসুং ৱেতলেন্দশিং য়াওনা য়েংশিল্লি৷” ৱাল্দ ৱেতলেন্দ দেগুম্বা থৌরম অসিনা মসিগী হোলিস্তিক এপ্রোর্চ অসি লেপ্পা লৈতনা চৎথবদা ঐখোয়বু থৌনা পীরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ এন.এম.সি.জি.গী দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রী রজিব রঞ্জন মিশ্রানা অসুম্না ফোংদোকখ্রে “মসিগী থৌরম পাংথোক্লিবা অসি হরাউ তয়াম্বা ফোংদোকপা খক্তা নত্তে, মসিনা ৱেতলেন্দশিং অসি য়োক্তুনা থম্নবা থবকশিং পাংথোক্নবা হায়বনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ৱেতলেন্দশিং অসি য়োকখৎনবগীদমক কেপাসিতী বিল্দিং ৱার্কশোর্পশিং ঐখোয়না শিল্লবনি৷” হন্দক্কী চহী অসি রমসর কনবেন্সনগী চহী ৫০ মপুং ফারকপা চহী অদু ওইরি অমসুং হৌজিক ফাওবদা ভারততা রমসর মফম ৪২রোম লৈরে হায়না ইন্দিয়া ৱাতর ফাউন্দেসনগী প্রসিদেন্ত দা. আর্বিন্দ কুমারনা ফোংদোরকখ্রে৷ ৱেতলেন্দশিং অসি মখাতানা য়োকখৎনবা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী মরক্তা অমগা অমগা মতেং পাংননবা মহাক্না হায়খ্রে৷
কম্ম্যুনিতীশিং অসি শরুক য়াহন্দুনা মখোয়বু ৱেতলেন্দশিং অসিগী মতাংদা খঙহন্নবা অসন কঞ্জর্বেসন রিজর্ব, ঝিল্মিল ঝীল কঞ্জর্বেসন রিজর্বতা পাংথোকখিবা থৌরমশিং য়াওনা গঙ্গা বেসিন্দা ভোল্যুনতীয়রশিং অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা প্রোগ্রাম কয়ামরোম শিনখ্রে৷ গঙ্গা তুরেলগী মফম কয়াদা কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা থবক থৌরমশিং পাংথোকপা অসিগীদমক এন.এম.সি.জি.গী দি.জি.না অপেনবা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷

Ministry of Jal Shakti
Namami Gange: Massive Scientific and Community based programs launched on World Wetland Day 2021
Namami Gange first program in India to link Wetland Conservation to Basin Management Plan: Union Jal Shakti Minister
02 FEB 2021 7:46PM by PIB Delhi
National Mission for Clean Ganga (NMCG), Ministry of Jal Shakti and India Water Foundation (IWF), celebrated World Wetland Day 2021, to raise awareness about conservation and rejuvenation of Wetlands.
This year’s World Wetland Day theme shines a spotlight on wetlands as a source of freshwater and encourages actions to restore them and stop their loss. Highlighting the interconnectedness of all water bodies and their role in maintaining each other’s Aviralta (e-flow) and Nirmalta (cleanliness), Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of Jal Shakti said, “NamamiGange is the first of its kind program where Wetland Conservation is integrated with Basin Management Plan.” He added, “The innovative work done by NMCG for wetland conservation linked to River Rejuvenation would help the entire country as a model framework”. He said that all stakeholders have to act as custodians of the environment for creating a sustainable future. On the occasion of Wetland Day, a massive scientific and community-based program to develop Health card and management of 10 wetlands in each of the 50 plus Ganga districts was launched.
Shri Rattan Lal Kataria, MoS Jal Shakti Ministry while emphasising the integral role of wetlands in the socio-ecological system said, “Wetlands are very important for maintaining the country's biological diversity.” He said that a lot of information is available on wetlands, regulatory frame work is also present, but there is a need to strengthen them at the grassroots level and raise awareness among the people. Speaking about role of wetlands in addressing various environmental issues, Mr. Atul Bagai, Head India Country Office, UNEP said, “We need to see how wetlands can be useful to address the issues of desertification and migratory species. We hope in regards to wetlands conservation, India will again show the leadership that it has shown in a lot of other areas.”
Shri Pankaj Kumar, Secretary of Jal Shakti, while sharing that the awareness about wetlands has heightened in recent times said, “NMCG not only looks at rejuvenation of Ganga but the overall river basin including its cities and their wetlands.” He said that events like World Wetland Day encourage us to continue this holistic approach. Shri Rajiv Ranjan Mishra, Director General, NMCG added that, “This is not just a celebration but a call for action to conserve wetlands and that is why we haveorganised capacity building workshops for wetland conservation.” Mr. Mishra shared that a futuristic guideline for monitoring of Ramsar sites and wetlands through Wildlife Institute of India and support of MoEFCC is being developed. Dr Arvind Kumar, President, India Water Foundation,shared that this year commemorates the 50th anniversary of the Ramsar Convention and by now India has around 42 Ramsar sites. He suggested encouraging cooperation among several ministries to further scale up wetland conservation.
The works of Wetlands are widely known, although when it comes to maintaining these functions, municipalities lack knowledge. An innovative attempt to develop Guidelines for protection and conservation of Urban Wetlands by NMCG with the help of the prestigious School of Planning and Architecture in the form of a toolkit called, ‘Urban wetlands/water body management guideline - a toolkit for local stakeholders’ was released at the event. ‘Framework for Ecological Monitoring of Ramsar Sites and Other Wetlands in India’ was also released. The Wetland Quiz, received enthusiastic participation throughout India and winners were announced by Ms.BhawnaBadola, CEO, Tree Craze Foundation during the function. Posters for spreading awareness on wetlands by WWF-India were unveiled by the Minister and MoS, Jal Shakti.
Dr. PSN Rao, Director, School of Planning and Architecture, Dhananjay Mohan, Director, Wildlife Institute of India, Vivek Saxena, Country Director, International Union for Conservation of Nature, Dr. Ritesh Kumar, Director -South Asia, Wetlands International and Suresh Babu, Director, WWF-India shared their views on wetland conservation.
Wetland Day celebrations kickstarted on 1st February, 2021 with a series of workshops on various aspects of wetland rejuvenation and conservation designed by WWF-India in association with NMCG for District Ganga Committees. Similar capacity building workshops in association with Wildlife Institute of India (WII) will be organized on 3rd February 2021 for Ganga Praharis, Ganga Doots, Ganga VicharManch, Professors, teachers and students by Wildlife Institute of India.
Numerous programs were organised by volunteers and independent organisations in the Ganga Basin to engage with communities and sensitize them towards wetlands which includes events at AsanConservation Reserve, Jhilmil Jheel Conservation Reserve etc. DG, NMCG expressed satisfaction that activities at the community level are taking place at hundreds of places along the Ganga.