কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
দোমেস্তিক ওইবা পোত্থোকশিংগী মমল হেনগৎপা
02 FEB 2021 7:58PM by PIB Imphal
হৱাই, তিলহৌ, আলু, অমসুং খামেন অসীনবগী রিতেল মমল ২০২০গী সেপ্তেম্বরদগী হেনগৎলবসু ২০২০গী দিসেম্বরগী অমুক হন্থখ্রে।
কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স (সি.পি.আই.) লমদা, হৱাই অমসুং মসিগী পোত্থোকশিং অসি ২০২০গী নবেম্বরদা ১৮.০৫% ওইরমবদগী মমল তারকপা অসি ২০২০গী দিসেম্বরদা ১৫.৯৮% ওইরি। মনা মশীংগী ওইনা তিলহৌ, আলু অমসুং খামেন অশীনবা য়াওনা হন্থরকপা মমল অসি ২০২০গী দিসেম্বরদা (-)১০.৪১% ওইদুনা ২০২০গী নবেম্বরদা ১৫.৪৮% ওইবগদী তানা লৈরি।
তিলহৌ, আলু অমসুং খামেন অশীনবা য়াওনা পান্থাগী ওইনা লাকপা ময়াম্না অপাম্বা পীবা অসি ঙমদবা য়েংলগা মপুং ওইবা মরম অমা ওইনা য়াম্না থুনা পৎকনবা ওইবা অসিনি।
তিলহৌ অসি লমদম অসিগী ওইনা মরাং কাইনা চান্নবা মমলদা পীবা ঙম্নবা সরকারনা মপাল লমদা তিলহৌ থাদোকপা অসি ১৪.০৯.২০২০দগী অথিংবা থমখ্রে। তিলহৌ অসি ইসেন্সিএল কোমোদিতিস (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২০ মখাদা লৈবা অসিদগী হেনগৎলকপা অসিনা সরকারনা স্তোক লিমিত অসি ২৩.১০.২০২০দগী হৌদুনা মেত্রিক তোন ২৫ হোলশেল অমসুং মেত্রিক তোন ২ অসিনা রিতেলগীদমক থম্লি। মখা তানা লমদম অসিগী ওইনা পোত্থোক হেন্না ফংনবা সরকারনা মপাল লমদা পুথোক্নবগী ক্বারিতাইন অমসুং ফ্যুমিগেসন তৌবা অসি অথিংবা থম্দুনা লাক্লি অমসুং তিলহৌ অসি লৈশিনখ্রে। তিলহৌগী মমল মসি হৌজিক হন্থরবনিনা মপাল লমদা থাদোকপা অথিংবাা পীরম্বা অদু লৌথোকখ্রে অমসুং ০১.০১.২০২১দগী স্তোক লিমিত অদুসু ৩১.১২.২০২০দগী কোমথোকখ্রে।
সরকারনা তিলহৌগী বফর স্তোক অসি প্রাইস স্তাবিলাইজেসন ফন্দ (পি.এস.এফ.)কী মখাদা মমলশিং অসি চাং অমদা লৈনবা হোৎনরি। স্কীম অসিগী মখাদা, রাবি তিলহৌগী স্তোক অসি লৌমীদগী অমসুং ফার্মর প্রোদুসর ওর্গানাইজেসন (এফ.পি.ও.)দগী হকথেংননা লৌরোক মতমদা লৈরে। স্তোকশিং অসি অতৈ মতমদা স্তেতশিং অমসুং সেন্ত্রেল সরকারদা রিতেল আউত্লেতশিংদা থাদোক্লি অমসুং ওপন মার্কেৎতা কঞ্জুমরশিংদা চান্নবা মমলদা ফংনবা থাদোক্লি। নোংমদা চংদবা য়াদবা পোৎলমশিং অসিগী য়েংলদা স্তেত সরকার অমসুং সেন্ত্রেল সরকারশিংনা প্রিভেন্তিং ওফ ব্লেক মার্কেতিং অমসুং মেন্তেনেন্স ওফ সপ্লাইজ ওফ ইসেন্সিএল কোমোদিতিস এক্ত, ১৯৮০ অসিদা শক্তি শিজিন্নরি।
মসিগী খঙহল্লিবা পাউ অসি য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত ফোর কঞ্জুম্মর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীব্যুসন, শ্রী দানবে রাওসাহেব দাদারাওনা লোক সভাদা ঙসি পীখিবনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Rise in Prices of Domestic Products
02 FEB 2021 7:58PM by PIB Delhi
The retail prices of pulses, Onion, Potato & Tomato which were on upward trend from September, 2020 are on a declining trend from December, 2020.
In terms of Consumer Price Index (CPI), the inflation rate for Pulses and Products in December, 2020 was 15.98% as against 18.05% in November, 2020. In case of vegetables which include onion, potato and tomato, the inflation rate in December 2020 was (-)10.41% as against 15.48% in November, 2020.
Seasonality in the arrival of onion, tomato and potato, rather than overall demand-supply gap, is a major determining factor of the availability and prices of these highly perishable commodities.
To ensure the availability of onion to domestic consumer at affordable prices, the Government imposed a ban on export of onion with effect from 14.09.2020. As the retail price of onion breached the Price Trigger for imposition of stock limit under Essential Commodities (Amendment) Act, 2020, the Government imposed stock limit of 25 Metric Ton for wholesaler and 2 Metric Ton for retailer with effect from 23.10.2020. Further, to augment the domestic availability of onion and potato, the Government relaxed quarantine and fumigation norms for imports, and onions were also procured and disposed of through NAFED from the Indian seaports. As the prices of onion stabilised, the ban on onion export was lifted w.e.f. 01.01.2021 and also the stock limit notified for the period up to 31.12.2020 was allowed to lapse.
The Government operates buffer stock of onion under the Price Stabilisation Fund (PSF) as a measure to moderate prices. Under this scheme, stock of rabi onion is procured directly from the farmers and Farmer Producer Organizations (FPOs) during harvest time to ensure remunerative prices to the farmers. The stock is released during the lean season through retail outlets of the State and Central Governments and also in the open market in a calibrated manner to make onion available to the consumers at reasonable prices. With a view to maintaining supplies of essential commodities, State Governments as well as Central Government exercise powers under the Prevention of Black Marketing and Maintenance of Supplies of Essential Commodities Act, 1980 which provides for detention in such cases for the purpose of prevention of black-marketing, hoarding, speculative trading etc.
This information was given in a written reply by the Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri DanveRaosahebDadarao in Lok Sabha today.