লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মহৈ-মরোংগী পোত্থোক হেনগৎনবা লৌমীশিং ত্রেনিং পীবা
02 FEB 2021 6:40PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউদা খ্বাইদগী ফরবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা মহৈ-মরোংগী ক্বালিতী হেন্না লৈহন্নবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎনবা মতম অসিদা ফংলিবা খ্বাইদগী ফরবা তেক্নোলোজী অমসুং মেছিনরী অসিগী মতাংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমীশিং অসিদা খঙহন্দুনা তম্বিনবা অমসুং ত্রেন তৌবিনবা সরকার অসিনা মখাগী খোঙথাংশিং অসি লৌখৎখ্রে৷
ফার্ম মেকানাইজেসনগী মরমদা লৌমীশিং য়াওনা ত্রেনিংশিংগী তোঙান তোঙানবা কাংলুপ্তা ত্রেনিং পীনবা বুদনি(এণ.পি.), হিস্সর(হরিয়ানা), অনন্থপুর(এ.পি.) অমসুং বিস্বনাথ চরাইলি(অসাম)দা ফার্ম মেছিনরী ত্রেনিং অমসুং তেস্তিং ইন্সতিত্যুত মরি সরকার অসিনা শেমগৎখ্রে৷ হৌখিবা চহী অমা অসিদা হায়রিবা ইন্সতিত্যুতশিং অসিনা ত্রেনী ১০০৬৫ ত্রেন তৌখ্রে৷
সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিম অমা ওইরিবা “এক্সতেন্সন রিফোর্মশিংগীদমক স্তেত এক্সতেন্সন প্রোগ্রামশিংদা মতেং পাংবা” ময়াম্না অত্ম স্কিম হায়না খঙনরিবা স্কিম অসি ২০০৫দগী চৎনদুনা লাক্লি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনদি স্কিম অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য ২৮ অমসুং য়ু.তি. ৫গী জিলা ৬৯১দা চৎনরি৷ হৌখিবা চহী অমা অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা লৌমী লাখ ১৭.৩২ ত্রেন তৌখ্রে৷
লৌমীশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা, তেক্নোলোজী য়েংশিন্নবা অমসুং উৎথোক্নবা কৃশি বিগ্যান কেন্দ্র(কে.ভি.কে.শিং) ৭২২গী নেতৱার্ক অমা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকল্চরেল রিসর্চকী লৈ৷ হৌখিবা চহী অমা অসিদা লৌমীশিং অসিগী পোত্থোকশিং ক্বালিতী য়াম্না লৈহন্দুনা মখোয়গী পোত্থোক অদু হান্নদগী হেন্না পুথোক্নবা লৌমী লাখ ১৬.৮২ হৌজিক মতম অসিগী খ্বাইদগী ফরবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং মেছিনরীশিং শিজিন্নদুনা কে.ভি.কে.শিংনা ত্রেন তৌখ্রে৷ হৌখিবা চহী অমা অসিদা ফার্ম মেছিনরীশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা মহৈ-মরোংশিং, শাশিং অমসুং অতোপ্পা এন্তরপ্রাইজেসশিংদা ফ্রন্তলাইন দেমোন্সত্রেসন লাখ ২.৪৪ উৎখ্রে অমসুং লৌমী লাখ ১৮৩.৬৬না শরুক য়াদুনা এক্সতেন্সন এক্তিবিতী ১০.৯৫ শিনখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা তোঙান তোঙানবা মহৈ-মরোং থাফমগী হেন্না ফরবা মহৈ-মরোং মখলশিংগী মরু তন ২০১০০; তোঙানবা তোঙানবা হোর্তিকল্চর ক্রোপশিংগী খ্বাইদগী ফরবা স্পিসিস মখল লাখ ৩৪৮.০১; অমসুং ফিঙ্গরলিঙ্গ লাখ ৪০৯.০৬ অমসুং অতোপ্পা লাইবস্তোক স্ত্রেনশিং পুথোকখ্রে অমসুং লৌমীশিং অসিদা ফংহনখ্রে৷
মসিগী ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অইবা চেরোল অমদা পীশিনখিবনি৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Training to Farmers to Increase Crop Yield
02 FEB 2021 6:40PM by PIB Delhi
The Government has taken following steps to educate/train farmers across the country about the latest machinery and technology to improve quality of their crop as well as increase production and income by adopting latest technologies for cultivation.
The Government has established four Farm Machinery Training & Testing Institutes located at Budni (MP), Hissar (Haryana), Ananthapur (AP) and Biswanath Chariali (Assam) which are engaged in imparting training to various categories of trainees including farmers, in the field of Farm Mechanization. These institutes have trained 10065 trainees during last one year.
A Centrally Sponsored Scheme “Support to State Extension Programs for Extension Reforms” popularly known as ATMA Scheme is under implementation since 2005. Presently, Scheme is being implemented in 691 districts of 28 states & 5 UTs in the country. The scheme promotes decentralized farmer-friendly extension system in the country. Under the scheme Grants-in-Aid is released to the State Governments with an objective to support State Government’s efforts to make available the latest agricultural technologies and good agricultural practices in different thematic areas of agriculture and allied areas to farmers. During last one year, 17.32 lakh farmers have been trained under the scheme in different thematic areas.
Indian Council of Agricultural Research has a network of 722 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) with mandate of technology assessment, demonstration and capacity development of farmers. KVKs imparted training on latest machineries and technologies to 16.82 lakh farmers to increase production and improve quality of their products during last one year. KVKs also executed 2.44 lakh frontline demonstrations on various crops, livestock and other enterprises including farm machineries and organized 10.95 extension activities with the participation of 183.66 lakh farmers during last one year. Besides, 20100 ton seeds of improved varieties of different field crops; 348.01 lakh quality planting materials of elite species of different horticultural crops; and 409.06 lakh fingerlings and other livestock strains were produced and provided to farmers.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha today.