Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Illegal export of PDS rice
02 FEB 2021 7:57PM by PIB Delhi
Of-late a report had appeared in the media titled “Bought in Andhra at Rs. 10, sold in Malaysia at Rs. 123” alleging diversion of the PDS foodgrains in Andhra Pradesh. Up on inquiry, the Government of Andhra Pradesh has informed that they have seized 435.80 MTs of Rice worth of Rs. 1,08,95,000/- and has taken all preventive measures and necessary action against the culprits.
To bring transparency and efficiency in the functioning of the Targeted Public Distribution System (TPDS), this Department in association with all States/UTs had implemented a scheme on ‘End-to-End Computerization of TPDS Operations’, which inter-alia comprised digitization of ration cards/ beneficiaries’ data, installation of electronic Point of Sale (ePoS) devices at all Fair Price Shops (FPSs), etc. for transparent distribution of foodgrains to all beneficiaries under National Food Security Act (NFSA). As part of these activities, 100% digitization of NFSA ration cards has been achieved in all States/UTs, Aadhaar seeding of almost 91% ration cards at the national level has been achieved so far (100% in Andhra Pradesh). Besides, almost 92% of total 5.4 Lakh FPSs in the country are distributing foodgrains through ePoS devices. At the national level, more than 70% of the monthly allocated foodgrains to States/UTs are being distributed to NFSA beneficiaries after their biometric authentication on ePoS devices.
Further, NFSA provides for implementation of a two-tier grievance redressal mechanism in all States/UTs, including Andhra Pradesh, i.e. District Grievance Redressal Officers (DGRO) and independent State Food Commissions (SFC)along with setting up of 4 level Vigilance Committees at State, districts, blocks and FPSs levels for the monitoring and grievance redressal, transparency and accountability in TPDS operations.
This information was given in a written reply by the Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri DanveRaosahebDadarao in Lok Sabha today.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
আইন্না য়াদনা পি.দি.এস চেঙ মপান্দা থাদোকপা
02 FEB 2021 7:57PM by PIB Imphal
“অন্ধ্র প্রদেসতগী লুপা ১০দা লৈবা চেঙ, মালেসিয়াদা লুপা ১২৩দা য়োল্লে” হায়না মিংথোনবা অন্ধ্র প্রদেসতা পি.দি.এস চেঙ নারোন্দা য়োন্থোকপগী মরাল শীবা অনৌবা পাউ অমা মেদিয়াদা ফোঙলে। থৌদোক অসিগী মতাংদা থিজিনবদা, মখোয়না লুপা ১,০৮,৯৫,০০ রোমগী চেঙ মেত্রিক তন ৪৩৫.৮০ ফাগৎলে অমসুং চেকশিন-থৌরাংশিং লৌগৎলে অমসুং মরাল লৈবশিংগী মথক্তা লৌখৎফম থোকপা থবক লৌখৎলে হায়না অন্ধ্র প্রদেস সরকারনা ফোঙদোকখ্রে।
তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিবুসন সিস্তেম(তি পি দি এস) মনুং-মপান নাইদনা অমসুং নিংথিনা পাংথোক্নবা, দিপার্তমেন্ত অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা লোয়ন্না ‘এন্দ-তু-এন্দ কম্পুতরাইজেসন ওফ তি.পি.দি.এস ওপরেসন্স’ কৌবা স্কিম অমা পায়খৎলে অমসুং মসিগী মখাদা নেসনেল ফুদ সেকুরিতি এক্তকী মখাদা বেনিফিসরশিংদা অরোন-অথুপ লৈতনা চেঙ য়েন্থোক্নবা ফেয়ার প্রাইজ সোপশিংদা ইলেকত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল খুৎলায়শিং থম্লে, রেসন কার্দশিং/বেনিফিসিরিশিংগী দেতাশিং দিজিতেল ওন্থোক্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা নফসাগী রেসন কার্দশিং চাদা ১০০ দিজিতেল ওন্থোক্লে, জাতিগী থাক্তা রেসন কার্দ চাদা ৯১ রোম আধারগা শম্নরে। অন্ধ্র প্রদেসকী ওইনা চাদা ১০০ শম্নরে। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিদা ফেয়ার প্রাইজ সোপ লাখ ৫.৪গী চাদা ৯২দা ইলেকত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল খুৎলায়শিংগী মখাদা চেঙ য়েন্থোক্লে। জাতিগী থাক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা থাগী পীরিবা চেঙগী চাএদা ৭০ হেন্না নফসাগী কান্নবা ফংলবা মীওশিংদা ইলেকত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল খুৎলায়শিংনা মখোয়গী বাইওমেত্রিক চুম্বরা হায়না য়েংলবা মতুংদা য়েন্থোক্লে।
মখা তানা, অন্ধ্র প্রদেস য়াওনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা নফসানা মরোল অনিগী মীয়ামগী অৱাবা কোকহন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎলে হায়বদি তি.পি.দি.এসকী থবকশিং ফজনা পাংথোকপরা হায়বা য়েংশিন্নবা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক অমসুং এফ.পি.এসশিংগী থাক্তা লেবেল ৪গী ভিজিলেন্স কমিতি লিংখৎপগা লোয়ন্না দিস্ত্রিক গ্রিভান্সেস রিদ্রেসেল ওফিসারশিং অমসুং মনিংতম্বা স্তেৎ ফুদ কমিসনশিং লৈরে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবুসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী দানবির রাও সাহেব দাদা রাওনা ফোঙদোকখিবনি।