AYUSH
Research on Various Aspects of Medicinal Plants
02 FEB 2021 5:13PM by PIB Delhi
The National Medicinal Plants Bard (NMPB), Ministry of AYUSH, under its Central Sector Scheme on ‘Conservation, Development and Sustainable Management of Medicinal Plants’ is supporting research & development projects on various aspects of medicinal plants to government as well as private universities/research institutions/organizations across the country.
In addition, Research Councils viz. Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH) Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) and Central Council for Research in Siddha (CCRS), autonomous organizations under the Ministry of AYUSH are also engaged through its research institutions / centre / units in research & development activities on medicinal plants used in concerned system of medicine.
Besides, some premier research institutions under Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) like Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP), Lucknow; Indian Institute for Integrative Medicines (IIIM), Jammu; Institute of Himalayan Bioresource Technology (IHBT), Palampur; National Botanical Research Institute (NBRI), Lucknow; North East Institute of Science and Technology (NEIST), Jorhat and CSIR-Central Drug Research Institute (CDRI), Lucknow are engaged in research on various aspects of medicinal plants. Directorate of Medicinal and Aromatic Plants Research (DMAPR), Anand, Gujarat under Indian Council for Agricultural Research (ICAR) conducts basic, applied and adaptive research on medicinal plants. In addition, a programme on Translational Research for Developing Products and Processes from Medicinal and Aromatic Plants is implemented by the Department of Biotechnology (DBT) for study on various aspects of medicinal plants and aromatic plants.
Researches undertaken at Central Council for Research in Ayurvedic Sciences under Ministry of AYUSH have developed 24 new drugs. In addition, Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has developed herbal formulations by their supported researches at CSIR-CIMAP, CSIR-NBRI and CSIR-CDRI and technology has been transferred to industry for its commercialization. And, ICAR- DMAPR is also focusing on researches and plant genetic resources/quality planting material. Institutes who are engaged towards developing new medicines can take the advantage of such quality planting material.
Ministry of AYUSH under its Central Sector Scheme for promotion of International Cooperation, (IC Scheme), undertakes various measures to promote & propagate AYUSH systems of medicine including Ayurveda across the globe; and to promote Ayurvedic medicine globally. In addition, the Central Council for Research in Ayurvedic Sciences, Ministry of AYUSH has signed various Agreements/Memorandum of Understanding for promotion of Ayurveda/Ayurvedic Medicines Internationally.
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. Kiren Rijiju (Additional Charge)stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

আয়ুশ
মেদিসিনেল পাম্বীশিংগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংদা রিসর্চ পাংথোকপা
02 FEB 2021 5:13PM by PIB Imphal
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ(এন.এম.পি.বি.) অসিনা মহাক্কী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম ‘মেদিসিনেল পাম্বীশিং য়োকখৎপা, চাওখৎহনবা অমসুং নিংথীনা য়েংশিনবিবা’ হায়বা অসিগী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রাইভেৎ য়ুনিভর্সিতীশিং/রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং/ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং সরকার অসিনা মেদিসিনেল পাম্বীশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংগী মতাংদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং পাংথোকপদা মতেং পাংলি৷
অসিগীসু মথক্তা রিসর্চ কাউন্সিলশিং খুদম ওইনা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন অয়ুর্বেদিক সাইন্সেস(সি.সি.আর.এ.এস.), সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিওপেথী(সি.সি.আর.ঐচ.), সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন উনানি মেদিসিন(সি.সি.আর.য়ু.এম.) অমসুং সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন সিধা(সি.সি.আর.এস.), অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসনশিংনা হিদাক লাংথক্কী সিস্তেম অসিদা শিজিন্নরিবা মেদিসিনেল পাম্বীশিং অসিদা পাংথোকপা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত এক্তিবিতীশিং অসিদা মহাক্কী লৈরিবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং/সেন্তর/য়ুনিৎশিং শিজিন্নৈ৷
অসিগীসু মথক্তা কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)গী মখাদা লৈরিবা মমিং লৈরবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং খুদম ওইনা লখনৌগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিসিনেল অমসুং এরোমেতিক প্লান্তস(সি.আই.এম.এ.পি.); জম্মুগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ফোর ইন্তিগ্রেতিব মেদিসিন্স(আই.আই.আই.এম.); পরমপুরদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুত ওফ হিমালয়ন বাইওরিসোর্চ তেক্নোলোজী(আই.ঐচ.বি.তি.); লখনৌগী নেস্নেল বোতানিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(এন.বি.আর.আই.); জোর্হাতকী নোর্থ ইস্ত ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী(এন.ই.আই.এস.তি.) অমসুং লখনৌগী সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল দ্রগ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.দি.আর.আই.)না মেদিসিনেল পাম্বীশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিং অসিদা রিসর্চ পাংথোক্লি৷ গুজরাতকী অনন্দদা লৈরিবা দাইরেক্তোরেৎ ওফ মেদিসিনেল অমসুং অরোমেতিক প্লান্তস রিসর্চ(দি.এম.এ.পি.আর.)না ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর এগ্রীকল্চরেল রিসর্চ(আই.সি.এ.আর.)গী মখাদা মেদিসিনেল পাম্বীশিং অসিগী মতাংদা রিসর্চ পাংথোকখ্রে৷
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন অয়ুর্বেদিক সাইন্সেস্তা পাংথোক্লিবা রিসর্চরশিং অসিনা অনৌবা দ্রগ 24 পুথোকখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)না সি.এস.আই.আর.-সি.আই.এম.এ.পি., সি.এস.আই.আর.- এন.বি.আর.আই. অমসুং সি.এস.আই.আর.-সি.দি.আর.আই.দা লৈরিবা মহাক্কী সপোর্তরশিংনা হর্বেল ফোর্মুলেসনশিং শেমগৎখ্রে অমসুং কম্মর্সিয়েলাইজেসনগীদমক ইন্দস্ত্রীদা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌখ্রে৷ অমসুং আই.সি.এ.আর.-দি.এম.এ.পি.আর. অসিসু রিসর্চরশিং অমসুং প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্সেস/ক্বালিতী প্লান্তিং মেতরিয়েলদা মীৎয়েং থম্লি৷
অয়ুশ মন্ত্রালয়না মহাক্কী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন(আই.সি. স্কিম) পীননবগীদমক মালেম অসি শিনবা থুংনা অয়ুর্বেদ য়াওনা হিদাক লাংথক্কী অয়ুশকী সিস্তেমশিং অসি হেন্না য়োকখৎনবা অমসুং শন্দোক্নবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি৷
হায়রিবা ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা রাজ্যগী মন্ত্রী (অয়ুর্বেদ, য়োগ অমসুং নেচরোপেতী, উনানি, সিধা অমসুং হোমিওপেথীগী মন্ত্রালয়)শ্রী কিরেন রিজিজু(এদিস্নেল চার্জ)না অইবা ৱারোল অমদা ফোংদোকখিবনি৷