সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
পি.পি.পি. বিদ্দিং প্রোসেস অসিগী মখাদা এয়রপোর্ত ৬কীদমক রেজিস্ত্রেসন ৮৬ পোর্তেল অসিদা লাকখ্রে
প্রেস নোত
21 JAN 2021 4:59PM by PIB Imphal
১৫.০১.২০২১দা থোকখিবা ন্যুজ আর্তিকল অমদা ২০১৯ পি.পি.পি. বিদ্দিং প্রোসেস অদুদা “অদানিনা এয়রপোর্ত তরুক শেমগৎনবা ফংখিবা অসিগী মাংওইননা শেল-থুম মন্ত্রালয় অমসুং নিতি অয়োগনা রেদ ফ্লেগশিং থাংগৎতুনা য়াখিদ্রে” হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ বিদ্দিং তৌবগী থৌওং অসি ভারত সরকার অসিগী ই-তেন্দরিংগী খুৎথাংদা য়াম্না মরিক চুম্বা অমসুং ময়েক শেংবা মওং অমদা চৎথখিবা অসিনা মরম ওইদুনা থাংগৎলক্লিবা ৱারোল অসি তশেংনা অরানবনি৷ বিদ্দিং তৌবগী থৌওং অসিদা মালেম অসিদা লৈরিবা ফর্ম ২৫না রেজিস্তর তৌখ্রে অমসুং এয়রপোর্ত ৬ অসিগীদমক পোর্তেল অসিদা পুন্না রেজিস্ত্রেসন ৮৬ লাকখি৷
হায়রিবা রেজিস্ত্রেসনশিং অসিগী মনুংদা এয়রপোর্ত ৬ অসিগীদমক বিদ ৩২ তোঙান তোঙানবা এন্তাইতী ১০দগী লাকখি৷ বিদ তৌবগী থৌওং অসি য়াম্না ময়েক শেংনা পাংথোকখিবা অসিনা মরম ওইদুনা শরুক য়ারিবা এন্তাইতী অমতনা বিদ্দিং তৌবগী থৌওং অসিদা য়ানিংদবা অমতা ফোংদোকখিবা লৈতে৷
২০১৯দা পাংথোকখিবা এয়রপোর্তকী বিদ্দিং তৌবগী থৌওং অসিদা শেল-থুম মন্ত্রালয় অমসুং নিতি অয়োগনা অথিংবা থমখি হায়বা ৱারোল অসি তশেংনা মরিক চুমদবা অরানবা অমনি৷ হায়রিবা মরমশিং অসিগী মতুং ইন্না পব্লিক প্রাইভেৎ পার্তনর্শিপ এপ্রাইজেল কম্মিতী(পি.পি.পি.এ.সি.)গী মনুং চন্দ্রিবা থবক থৌরমশিং অসি য়েংশিন্নবা সিভিল এভিয়েসন্না মেম্বর ওইনা, শেল-থুম মন্ত্রীলয়গী(ইকোনোমিক এফিয়র্স দিপার্তমেন্ত অমসুং এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত) মন্ত্রীশিং অসিগা লোইননা নিতি অযোগকী সি.ই.ও.না শরুক য়াদুনা শিনখিবা সেক্রেতরীশিংগী এমপৱার গ্রুপ (ই.জি.ও.এস.)অমদা কেন্দ্রগী কেবিনেৎ অসিনা পৱার পীখ্রে৷ মসিগী মতুং ইন্না পি.পি.পি. ত্রান্সেক্সন তৌবগী তর্মশিং অমসুং কন্দিসনশিং অসি ১৭.১১.২০১৮দা পাংথোকখিবা ই.জি.ও.এস.কী মীফমদা য়াম্না চেকশিন্না খন্নখ্রে অমসুং ৱারেপ তাখ্রে অমসুং হায়রিবা অদুমক পি.পি.পি.এ.সি.না মহাক্কী ১১.১২.২০১৮দা ফমখিবা মীফম অদুদসু অয়াবা পীখ্রে৷ বিদ তৌগদৌরিবা এয়রপোর্ত ৬ অসি য়াম্না পীকপা অমসুং পেসেঞ্জর ত্রাফিক ৯.৫% খক্তমক চলাইবা ঙম্বা অসিগীদমক বিদ তৌগদৌরিবা এয়রপোর্ত মশিং অসিদা অমসুং এন্তাইতী অমদা পীগদৌরিবা অসিদা অয়েৎপা অপনবা অমদা থোক্লক্তনবা ই.জি.ও.এস.না য়াম্না চেকশিনবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে৷ অদুগা অমরোমদা দিল্লী অমসুং মু্ম্বাই এয়র্পোর্তশিং অসি পি.পি.পি.গী মখাদা থম্বা মতমদা ২০০6কী মতমদা অপুনবা পেসেঞ্জর ত্রাফিক্কী ৪৫% হেন্না চলাইবা ঙমখি৷
দি.ই.এ. অমসুং নিতি অয়োগকী রিকম্মেন্দেসনশিং অসি থৌওইদবগী ইসু অসিগী মতাংদা ই.জি.ও.এস. অমসুং পি.পি.পি.এ.সি. অসিদা শেল-থুম মন্ত্রালয় (ইকোনোমিক এফিয়র্স দিপার্তমেন্ত অমসুং এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত), নিতি অয়োগ অমসুং সিভিল এভিয়েসনগী মেম্বরশিং য়াওরি হায়বা অসি খঙহঞ্জরি৷ মসিনা মরম ওইদুনা শেল-থুম মন্ত্রালয় অমসুং নিতি অয়োগনা ই.জি.ও.এস.তা মাংজৌননা বিদ্দিং প্রোসেস অসিগী মতাংদা চেকশিন্না খন্নখ্রে অমসুং ৱারোইশিন তাখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা প্রপোজেল অসিগী মমল পি.পি.পি.এ.সি.না লেপখ্রে৷ মরম অদুনা শেল-থুম মন্ত্রালয় অমসুং নিতি অয়োগনা অথিংবা থম্মী হায়না লান্না মীৎয়েং থম্লিবা অসি অরানবা অমনি৷
মথক্কী আর্তিকল অসিদা পুখৎলক্লিবা এলিগেসন অসি মেরিৎকী মতুং ইন্না ময়াম্না ৱারেপখ্রবা এ.এ.আই. এয়রপোর্তকী পি.পি.পি. মোদ ওপরেসন অসিবু পামদবা তোঙান তোঙানবা পেতিসনরশিংনা কেরলাগী হাই কোর্ততা থাংগৎলকখিবা অসিগা চপ মান্নৈ হায়বা অসি য়াম্না চেকশিন্না খঙজিনবিয়ু অমসুং কোন্নথংদা কোর্ত অসিনা ভারত সরকার অসিনা পাংথোক্লিবা পি.পি.পি. প্রোসেস অসি অসিবু থিন্থহল্লিবা পেতিসন পুম্নমক ১৯.১০.২০২০দা ককথৎতুনা ৱারেপ তাখ্রে৷
মথক্কী অসি য়েংলগা ন্যুজপেপর আর্তিকল অসি সপ্রেজসিওভেরি অমসুং সজেস্ততিওফাল্সি অসিনি৷

Ministry of Civil Aviation
86 Registration Were Received In the Portal for 6 Airports Under the PPP Bidding Process
Press Note
21 JAN 2021 4:59PM by PIB Delhi
In a news article dated 15.01.2021 it has been reported that “Finance Ministry and NitiAayog had raised red flags before Adani’s clean sweep of six airports” over the 2019 PPP bidding process and the same was ignored by the Government. This statement is factually incorrect as the bidding process was conducted in a competitive and transparent manner through e-tendering portal of the Government of India in which 25 firms across the globe had registered and total 86 registration were received in the portal for 6 airports.
Out of these registrations, 32 bids were received from 10 difference entities for 6 airports. As the bid process was completed transparently, none of the participating entity raised any concern or objection to the bidding process. It may also be noted that during the bid processing stage the entity which would be successful was not known to anybody. The bid parameter stipulated in the tender document was ‘per passenger fee’ quoted by the bidder and the entity whose bid is highest in terms of per passenger fee quoted would be declared as successful bidder.
After opening of the financial bid of technical qualified bidders, it was revealed that the quote of M/s. Adani Enterprises Limited was highest in all the six airports. As the tender process of each airport was undertaken on individual basis but at the same time the bidder whose quote is highest was considered as per the provisions of the bid document.
The statement made that both Ministry of Finance and NitiAayog had recorded objection about the airport bidding process carried in 2019 is factually incorrect and short on facts for the reasons that an Empowered Group of Secretaries (EGOS)Chaired by CEO NitiAayog with Secretaries of Ministry of Finance (Department of Economic Affairs, and Department of Expenditure), and Civil Aviation as Members was given the powers by the Union Cabinet to decide on the matters outside the purview of Public Private Partnership Appraisal Committee (PPPAC).Accordingly, the terms and conditions of the transaction of the PPP were deliberated and decided by the EGoS in its meeting held on 17.11.2018 which were agreed by the PPPAC in its meeting held on 11.12.2018. EGOS took a conscious decision not to put any restrictions on the number of airports to be bid for or to be awarded to a single entity considering the fact that these 6 airports are smaller in size and handling only 9.5% of the passenger traffic whereas Delhi and Mumbai airports accounted for more than 45% of the total passenger traffic in 2006 when they were brought under PPP and the decision to cap one airport to single bidder was necessary. The quantum of passengers handled by the private airport operators iscrucial and important than the number of airports handled by a single entity.Further, EGOS decided not to stipulate prior airport experience as a mandatory qualification to increase competition and avoid monopoly by those players having Airport experience, who would have an edge over others.
On the issue of ignoring the recommendations of DEA and NITI Aayog, it should be noted that bothEGoS and PPPAC comprises members from Ministry of Finance (Department of Economic Affairs & Department of Expenditure), NITI Aayog and Civil Aviation. Therefore, the Ministry of Finance and NitiAayog already deliberated and finalized the contours of the bidding process in the EGoS and subsequently appraised the proposal in the PPPAC. Therefore the statement that the views of Ministry of Finance and NitiAayog were ignored is factually incorrect and based on assumption as the views of Ministry and Finance and NitiAayog on various aspects of the proposal are part of the established procedure of PPPAC to ensure that all the aspects are examined before the proposal is placed before PPPAC for decision and same cannot be considered as overruled.
As regards acquisition of stake in the Mumbai airport by M/s Adani Enterprises Ltd.and at the same time seeking extension from AAI for taking over the three Airports i.e. Ahmadabad, Lucknow and Mangalore, it is stated that both the transactions are independent of each other. The sale of stake of private entities in MIAL is purely guided by contractual provisions of Shareholders Agreement of MIAL. Any of the shareholders is free to sell his stake after following the due process prescribed in the SHA, which is yet to be completed.The acquisition of shares can be done by any entity following the right of first refusal process specified in the shareholders’ agreement, after the expiry of lock-in-period. Such transaction have taken place earlier also as in the case of Bangalore airport. The shares of L&T and Zurich were acquired by GVK Airports Holding who in turn sold to Fairfax.
As regards, extension of CoD at three airports beyond the stipulated six months from the signing of concession agreement, the situation had arisen due to Covid-19 pandemic resulting into difficulty in physical takeover of the airport on account of Logistics. Further, the article reported that the concession agreements for Guwahati, Jaipur and Thiruvananthapuram airports were signed by AAI in September whereas, it has actually been signed on 19.01.2021.
It is important to note that the allegation brought out in the above article were also the allegations submitted by various petitioners in the High Court of Kerala opposing PPP mode of operation of AAI airport which were heard and decided on merits and finally the Court vide its judgement dated 19.10.2020 dismissed all the Petitions upholding the PPP process undertaken by Government of India.
In view of above the newspaper article issuppressioveri and suggestiofalsi