নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
বেতি বচাও বেতি পরাও স্কীমনা জেনদর ইক্বেলিতীদা এৱের্নেস পীবা অমসুং মীয়ামবু সেন্সিতাইজ তৌবা হেনগৎখ্রে
বি.বি.বি.পি.গী মখাদা কোনশিনবা জিলা ৬৪০গী মনুংদা জিলা ৪২২দা এস.আর.ই. হেনগৎলকখ্রে
সেকেন্দরী থাক্তা নুপীমচাশিংগী গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিয়ো অসি ৭৭.৪৫দগী ৮১.৩২দা হেনগৎখ্রে
23 JAN 2021 9:52PM by PIB Imphal
অঙাং নুপী পোকপা অমসুং মখোয়গী হকশিংগী মতাংদা খুন্নাইদা লৈরিবা চৎনরোল অসিদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দমগা লোইননা জনুৱারী ২২, ২০১৫দা হরিয়ানাগী পনিপৎতা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা বেতি বচাও বেতি পরাও (বি.বি.বি.পি.) স্কীম অসিনা জেনদরদা খেন্নবা থম্বা অমসুং মসি মুত্থৎপদা মীয়ামগী থৌদাং হায়বগী মতাংদা মীয়ামদা এৱের্নেস পীবা অমসুং সেন্সিতাইজেসন তৌবা হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। হৌখিবা চহি ৬তা লৈরম্বা সেক্স রেসিয়ো এৎ বর্থ (এস.আর.বি.) অসি ১৬ ২০১৪-১৫দা ৯১৮ ওইরম্বদগী ২০১৯-২০সা ৯৩৪ ওইদুনা পোইন্ত ১৬ হেনগৎহনখ্রে। সেকেন্দরীগী থাক্তা স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগী গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিয়ো অসি ৭৭.৪৫দগী ৮১.৩২দা হেনগৎহনখ্রে।
বেতি বচাও বেতি পরাও : হৌজিক ফাওবদা মাই পাকখিবা
মসি হৌদোকখিবদগী হৌখিবা চহি ৬ অসিগী মনুংদা বি.বি.বি.পি. স্কীমনা অঙাং নুপীগী হকশিং খঙহন্নবা মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং শেমদোক্নবা পান্দম থমখি। স্কীম অসিনা জেনদরদা খেন্নবা থম্বা অমসুং মসি মুত্থৎপদা মীয়ামগী থৌদাং হায়বগী মতাংদা মীয়ামদা এৱের্নেস পীবা অমসুং সেন্সিতাইজেসন তৌবা হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। মসিনা ভারত্তা সি.এস.আই. হন্থরকপগী সমস্যাগা মরী লৈননা মীৎয়েং চংখ্রে। কেম্পেন শৌগৎপা মীওইশিংনা পুন্না জ্ঞান তামিন্নরকপনা বি.বি.বি.পি. অসি পব্লিক দিসকোর্সতা মাগী ফীদা ফংবা ঙমখ্রে।
মোনিতর তৌবা য়াবা পান্দমশিংগী ওইবা থবক্কী খুমাং চাউশিনখিবা:
i. সেক্স রেসিয়ো এৎ বর্থ:
• জাতিগী থাক্তা সেক্স রেসিয়ো এৎ বর্থ (এস.আর.বি.) অসি ফগৎলকপগী মওংশিং উবা ফংখ্রে। এ,.ও.ঐচ এন্দ এফ.দবল্যু.গী ঐচ.এম.আই.এস. দেতাগী মতুং ইন্না ৯১৮ (২০১৪-১৫)দগী ৯৩৪ (২০১৯-২০) ওইদুনা পোইন্ত ১৬ হেনগৎখ্রে।
• বি.বি.বি.পি.গী মখাদা কোনশিনখিবা জিলা ৬৪০গী মনুংদা জিলা ৪২২গী এস.আর.বি. অসি ২০১৪-১৫দগী ২০১৮-২০১৯দা হেনগৎলকপা উবা ফংখ্রে।
• ২০১৪-১৫দা এস.আর.বি. য়াম্না তারম্বা জিলা খরদা স্কীম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখ্রে মখোয়শিং অদুদি মৌ (উত্তর প্রদেশ) ৬৯৪ (২০১৪-১৫)দগী ৯৫১ (২০১৯-২০), কর্নাল (হরিয়ানা) ৭৫৮ (২০১৪-১৫)দগী ৮৯৮ (২০১৯-২০), মহেনদরগর (হরিয়ানা) ৭৯১ (২০১৪-১৫)দগী ৯১৯ (২০১৯-২০, রেৱারী (হরিয়ানা) ৮০৩ (২০১৪-১৫)দগী ৯২৪ (২০১৯-২০), অমসুং পতিয়ালা (পঞ্জাব) ৮৪৭ (২০১৪-১৫)দগী ৯৩৩ (২০১৯-২০),
1. হকশেল :
• ত্রিমেস্তর ১দা এ.এন.সি. রেজিস্তর তৌরকপগী পর্সেন্তেজ অসি ২০১৪-১৫দা ৬১% ওইরম্বদগী ২০১৯-২০দা ৭১% দা হেনগৎলক্লি হায়না উৎখ্রে (এ,.ও.ঐচ এন্দ এফ.দবল্যু.গী ঐচ.এম.আই.এস. দেতাগী মতুং ইন্না)।.
• ইন্সতিত্যুসন্দা অঙাং উন্নবগী পর্সেন্তেজ অসি ২০১৪-১৫দা ৮৭% ওইরম্বদগী ২০১৯-২০দা ৯৪% দা হেনগৎলক্লি হায়না উৎখ্রে (এ,.ও.ঐচ এন্দ এফ.দবল্যু.গী ঐচ.এম.আই.এস. দেতাগী মতুং ইন্না)।.
1. এজুকেসন :
• সেকেন্দরীগী থাক্তা স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগী গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিয়ো অসি ৭৭.৪৫(২০১৪-১৫) দগী ৮১.৩২দা (২০১৮-১৯-য়ু.দি.আই.এস.ই.–দেতাগী প্রোবিজনেল মশিং মতুং ইন্না) হেনগৎখ্রে।
• নুপীমচাশিংগী শীজিন্নবা য়াবা তোখায়বা তোইলেৎশিং লৈবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ অসি ২০১৪-১৫দা ৯২.১% অমসুং ২০১৮-১৯দা ৯৫.১%দা হেনগৎখ্রে (২০১৮-১৯-য়ু.দি.আই.এস.ই.–দেতাগী প্রোবিজনেল মশিং মতুং ইন্না)
লমচৎতা অহোংবা পুরকখিবা:
• বি.বি.বি.পি. স্কীমনা অঙাং নুপীগী ইনফেন্তিসাইদ, নুপীমচাশিংদা এজুকেসন ফংহনবা ৱাৎপা অমসুং লাইফ সাইকল কন্তিনমদা মখোয়গী পীবদবা অসিগুম্বা মরু ওইবা সমস্যাদা মীৎয়েং চংবা ঙমহল্লি। স্কীম অসিনা খুন্নাইদা লৈরিবা নুপীমচাশিং হন্থনা য়েংবা অসি কোকহনবদা অমসুং অঙাং নুপী পোকপদা অনৌবা মওংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকহনবদা মাই পাকপা ঙমখ্রে।
• বি.বি.বি.পি.গী লোগো অসি মীয়াম্না থাগৎনৈ অমসুং মীয়াম্না য়াবা ওইখ্রে। মীয়াম্না হিরম অসি শৌগৎপা ওইনা স্কুল বসশিং, বিল্দিং, স্তেস্নরীশিং, ত্রান্সপোর্তকী গারীশিং অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা মীয়াম্না মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না বি.বি.বি.পি.গী লোগো শীজিন্নরি। লোও অসি ভারতকী মমিং লৈরবা কুমহৈশিং মদুদি লোহরি, কলাশয়ত্রা, রাখি, গনেশ চতুরদাশি পন্দল, লৈগী কুমহৈ অসিনচিংবদা শীজিন্নৈ।
মচা নুপা পোকপদা পাঙথোকপা থৌরম অদু নুপী পোকপদা পাঙথোকপদা মদুদি কুৱাপুজন, থালিবজানা অসিনচিংবা অসি কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা সরকারগী মাংজিল থাদুনা হোৎনরিবা কর্মচারীশিংগা খুৎশমনদুনা মাই পাক্না পাঙথোকখ্রে। হৌজিক্তি কম্ম্যুনিতীগী থা্তা অমসুং হোস্পিতালশিংনা এদমিনিস্ত্রেসন্না অঙাং নুপীশিং য়োকখৎনবা মমা অমসুং অঙাং নুপী অদুবু তরাম্না ওক্লি। জিলা খুদিংমক্তা বেতিজনমোৎসব অসি মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমা ওইনা পাঙথোক্নরি।

Ministry of Women and Child Development
Beti Bachao Beti Padhao Scheme Increases Awareness and Sensitize the Masses on Gender Equality
Out of 640 Districts Covered Under BBBP 422 Districts Show Improvement in SRB
Gross Enrolment Ratio of Girls at Secondary Level Improves from 77.45 to 81.32
23 JAN 2021 9:52PM by PIB Delhi
The Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) Scheme, launched by the Hon’ble Prime Minister on 22nd January, 2015 at Panipat in Haryanawith the objective of bringing behavioural change in the society towards birth and rights of a girl child, has resulted in increased awareness and sensitization of the masses regarding prevalence of gender bias and role of community in eradicating it. During the last 6 years the Sex Ratio at Birth (SRB) has improved by 16 points from 918 in 2014-15 to 934 in 2019-20. Gross Enrolment Ratio of girls in the schools at secondary level has improved from 77.45 to 81.32.
Beti Bachao Beti Padhao : Achievements so far
During the last 6 years since its inception, the BBBP scheme has been aiming at changing the mindset of the public to acknowledge the rights of the girl child. The scheme has resulted in increased awareness and sensitization of the masses regarding prevalence of gender bias and role of community in eradicating it. It has raised concerns around the issue of declining CSR in India. As a result of collective consciousness of the people supporting the campaign, BBBP has found its place in public discourse.
Progress in terms of monitorable targets:
i. Sex Ratio at Birth:
• Promising trends of improvement in Sex Ratio at Birth (SRB) have been observed at National level. SRB has improved by 16 points from 918 (2014-15) to 934 (2019-20), as per the HMIS data of MoH&FW.
• Out of 640 districts covered under BBBP 422 districts have shown improvement in SRB from 2014-15 to 2018-2019.
• Some Districts which had very low SRB in 2014-15 have shown huge improvement after implementation of the Scheme such as Mau (Uttar Pradesh) from 694 (2014-15) to 951 (2019-20), Karnal (Haryana) from 758 (2014-15) to 898 (2019-20), Mahendergarh (Haryana) from 791 (2014-15) to 919 (2019-20), Rewari (Haryana) from 803 (2014-15) to 924 (2019-20), and Patiala (Punjab) from 847 (2014-15) to 933 (2019-20),
1. Health :
• Percentage of 1st Trimester ANC Registration has shown an improving trend from 61% in 2014-15 to 71% in 2019-20 ( As per HMIS, MoH&FW).
• Percentage of Institutional Deliveries has shown an improving trend from 87% in 2014-15 to 94% in 2019-20 ( As per HMIS, MoH&FW).
1. Education :
• Gross Enrolment Ratio of girls in the schools at secondary level has improved from 77.45 (2014-15) to 81.32 (2018-19-provisional figures) as per UDISE-data.
• Percentage of schools with functional separate toilets for girls has shown improvement from 92.1% in 2014-15 to 95.1% in 2018-19 (2018-19 provisional figure, as per UDISE-data )
Attitudinal change:
• The BBBP scheme has been able to bring the focus on important issue of female infanticide, lack of education amongst girls and deprivation of their rights on a life cycle continuum.The scheme has successfully engaged with Community to defy the age old biases against the girl child and introduce innovative practices to celebrate the girl child.
• The BBBP logo has been much appreciated and accepted by people. People are using the BBBP logo on their own volition at various places such as school buses, building, stationeries, transport vehicles etc. to affirm their commitment to the cause. Logo has also been mentioned in popular Indian festivals i.e. Lohri, KalashYatra, Rakhi, Ganesh Chaturdashipandal, festival of flowers etc.
The frontline government employees have been successfully collaborating at the level of community for observing the son centric rituals while celebrating the birth of girl child i.e. Kuwapoojan, Thalibajana etc. Now mothers and girl child are being felicitated at community level and in hospitals by Administration to establish the relevance of the girl child. BetiJanmotsav is one of the key programme celebrated in each district.