ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା, ତେଲଙ୍ଗାନା, ମାଡ୍ରାସ ଓ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ପଦକୁ 4 ଜଣ ବିଚାରପତି ଉନ୍ନୀତ
31 DEC 2020 7:48PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା 217 ଉପଧାରା 1 ଅନୁସାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ 4 ଜଣ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାପତିଭାବେ ଉନ୍ନୀତ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ନାମ, କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ହାଇକୋର୍ଟର ନାମ ନିମ୍ନ ତାଲିକାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
S. No.
Name of the Judge S/Shri Justice
Present High Court
High Court where appointed as Chief Justice
1
Dr. S. Muralidhar
Punjab & Haryana
Orissa
2
Ms. HimaKohli
Delhi
Telangana
3
Sanjib Banerjee
Calcutta
Madras
4
Pankaj Mithal
Allahabad
Jammu & Kashmir and
Ladakh
ନ୍ୟାୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ମର୍ମରେ ଆଜି ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ସଂପୃକ୍ତ ବିଚାରପତିମାନଙ୍କ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପରିଚୟ ।
ଡ. ଜଷ୍ଟିସ ଏସ୍‍. ମୁରଲୀଧର, ବିଏସ୍‍ସି, ଏଲଏଲଏମ୍‍, ପିଏଚଡିଙ୍କ ଜନ୍ମ 1961 ଅଗଷ୍ଟ 8 ତାରିଖରେ । ସେ 1948 ସେପ୍‍ଟେମ୍ବର 12ରେ ଜଣେ ଆଡଭୋକେଟଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଚେନ୍ନଇ ସିଭିଲ କୋର୍ଟରେ ଆଇନ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପରେ ସେ ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଦେୱାନି, ଫୌଜଦାରୀ, ସାମ୍ବିଧାନିକ, ଶ୍ରମ, ନିର୍ବାଚନ, ଆର୍ବିଟ୍ରେସନ, ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥଜଡିତ ବିବାଦ, ମାନବ ଅଧିକାର, କଂପାନୀ ବ୍ୟାପାର, ଟିକସ ଓ ସର୍ଭିସ ମାମଲା ଆଦି ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ । ସାମ୍ବିଧାନିକ, ନିର୍ବାଚନ, ପିଆଇଏଲ୍‍, ଫୌଜଦାରୀ ଓ ମାନବାଧିକାର ମାମଲାଗୁଡିକ ପରିଚାଳନାରେ ତାଙ୍କର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟୁତ୍ପତ୍ତି ଥିଲା । ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ, ଭାରତୀୟ ମାନବାଧିକାର କମିସନ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭିଜିଲାନ୍‍ସ କମିସନ ଏବଂ ୟୁଜିସି ଆଦିର ସେ ଓକିଲଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଆଇନଗତ ସେବା କମିଟିର ସଦସ୍ୟଭାବେ 2000-2004 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ତାଙ୍କର ରହିଛି । 2006 ମେ 29 ତାରିଖରେ ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟର ଜଣେ ଅତିରିକ୍ତ ବିଚାରପତିଭାବେ ତାଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଥିଲା । ଏହା ପରେ 2007 ଅଗଷ୍ଟ 29ରେ ସେ ସ୍ଥାୟୀ ବିଚାରପତିଭାବେ ଅବସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲେ । 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 6ରେ ସେ ହରିଆନା ହାଇକୋର୍ଟକୁ ବଦଳି ହୋଇଥିଲେ ।
ବିଚାରପତି କୁମାରୀ ହିମା କୋହଲିଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ଏମଏ ଏଲଏଲବି । ୧୯୫୯ ସେପ୍‍ଟେମ୍ବର 2ରେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ । 1984 ସେପ୍‍ଟେମ୍ବର 20ରେ ସେ ଜଣେ ଆଡଭୋକେଟଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ । ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟରେ ସେ ଦେୱାନି, ସାମ୍ବିଧାନିକ, ଶ୍ରମ, କଂପାନୀ ଓ ସର୍ଭିସ ବ୍ୟାପାରରେ ବିଭିନ୍ନ ମାମଲା ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଦେୱାନି ମାମଲା ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରହିଛି । 2006 ମେ 29ରେ ତାଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟର ଜଣେ ଅତିରିକ୍ତ ବିଚାରପତିଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । 2007 ଅଗଷ୍ଟ 29ରେ ସେ ସ୍ଥାୟୀ ବିଚାରପତି ହୋଇଥିଲେ ।
ଜଷ୍ଟିସ ପଙ୍କଜ ମିତ୍ତଲ ବି.କମ୍‍ ପରେ ଆଇନରେ ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିଥିଲେ । 1961 ଜୁନ୍‍ 17ରେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ । 1985 ସେପ୍‍ଟେମ୍ବର 22ରେ ଆଡଭୋକେଟଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବା ପରେ ସେ ଆହ୍ଲାବାଦ ହାଇକୋର୍ଟରେ ଦେୱାନି, ସାମ୍ବିଧାନିକ, ଶ୍ରମ ଓ ସର୍ଭିସ ମାମଲାଗୁଡିକ ଦୀର୍ଘ 20 ବର୍ଷ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ । ଭୂମି ଅଧିଗ୍ରହଣ, ରେଣ୍ଟ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଆଦି ମାମଲା ପରିଚାଳନାରେ ତାଙ୍କର ବିଶେଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି । 2006 ଜୁଲାଇ 7ରେ ସେ ଆହ୍ଲାବାଦ ହାଇକୋର୍ଟର ଅତିରିକ୍ତ ବିଚାରପତିଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିଲେ ଏବଂ 2008 ଜୁଲାଇ 2ରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିଚାରପତି କରାଯାଇଥିଲା ।
ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ବାନାର୍ଜୀ ସମ୍ମାନ ସହ ବିଏସ୍‍ସିରେ ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିବା ପରେ ଏଲଏଲବି କରିଥିଲେ । 1961 ନଭେମ୍ବର 2ରେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ । 1990 ନଭେମ୍ବର 21ରେ ଜଣେ ଆଡଭୋକେଟଭାବେ ସେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ତା ପରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଓ କଲକାତା ହାଇକୋର୍ଟରେ ମାମଲା ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ । ଦେୱାନି, କଂପାନୀ, ଆର୍ବିଟ୍ରେସନ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାମଲାଗୁଡିକ ସେ ପରିଚାଳନା କରୁଥଲେ ହେଁ କଂପାନୀ ବ୍ୟାପାର, ବୌଦ୍ଧିକ ସ୍ୱତ୍ୱାଧିକାର ଏବଂ ଆର୍ବିଟ୍ରେସନ ଆଇନରେ ତାଙ୍କର ବିଶେଷତ୍ୱ ଥିଲା । କଲକାତା ହାଇକୋର୍ଟର ଜଣେ ସ୍ଥାୟୀ ବିଚାରପତିଭାବେ 2006 ଜୁନ୍‍ 22ରେ ସେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିଲେ ।

Ministry of Law and Justice
Four Judges elevated as Chief Justices of Odisha, Telangana, Madras and J& K High Courts
31 DEC 2020 7:48PM by PIB Delhi
The President of India, in exercise of the power conferred by clause (1) of Article 217 of the Constitution of India, appointed the following Judges as Chief Justices of the High Courts :
S. No.
Name of the Judge S/Shri Justice
Present High Court
High Court where appointed as Chief Justice
1
Dr. S. Muralidhar
Punjab & Haryana
Orissa
2
Ms. HimaKohli
Delhi
Telangana
3
Sanjib Banerjee
Calcutta
Madras
4
Pankaj Mithal
Allahabad
Jammu & Kashmir and
Ladakh
A notification in this regard has been issued by Department of Justice today.
The brief profile of Judges:
Dr. Justice S. Muralidhar, B.Sc., LL.M., Ph.D., was born on August 08, 1961. He enrolled as an Advocate on September 12, 1984 and practiced in Civil Courts in Chennai, later in Delhi High Court and Supreme Court of India in Civil, Criminal, Constitutional, Labour, Election, Arbitration, Public Interest Litigation, Human Rights, Company,Taxation and Service matters. His fields of specialization are Constitutional, Election, PIL,Criminal and Human Rights Cases. He worked as Counsel for Election Commission of India, National Human Rights Commission, Central Vigilance Commission and University Grants Commission and as Member of Supreme Court Legal Services Committee from 2000-2004. He was appointed as an Additional Judge of Delhi High Court on May 29, 2006 and as Permanent Judge on August 29, 2007. He was transferred to Punjab and Haryana High Court on 06th March, 2020.
Kumari Justice HimaKohli, M.A., LL.B., was born on September 02, 1959. She was enrolled as an Advocate on September 20, 1984. She practiced in the Delhi High Court in Civil, Constitutional, Labour, Company and Service matters. Her field of specialization was Civil. She was appointed as an Additional Judge of the Delhi High Court on May 29, 2006 and as Permanent Judge on August 29, 2007.
Shri Justice Pankaj Mithal, B. Com., LL.B., was born on June 17, 1961. He was enrolled as an Advocate on September 22, 1985. He practiced in the Allahabad High Court in Civil, Constitutional, Labour and Service matters for 20 years. His field of specialization is Land Acquisition, Rent Control and Education matters. He was appointed as an Additional Judge of the Allahabad High Court on July 07, 2006 and as Permanent Judge on July 2, 2008.
Shri Justice Sanjib Banerjee, B. Sc(Hons.), LL.B., was born on November 2, 1961. He was enrolled as an Advocate on November 21, 1990 and practiced at the Supreme Court and High Court of Calcutta and other High Courts in Civil, Company, Arbitration and Constitutional matters and has specialized in Company, Intellectual Property, and Arbitration Laws. He was appointed as Permanent Judge of the Calcutta High Court on June 22, 2006.
Monika