ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত্তা দাইরেক্ত তু হোম (দি.তি.ঐচ.) সর্বিসশিং ফংহন্নগীদমক গাইদলাইনশিংগী অহোঙবা পুরকপদা অয়াবা পীখ্রে
23 DEC 2020 4:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ভারত্তা দাইরেক্ত তু হোম (দি.তি.ঐচ.) সর্বিসশিং ফংহন্নবগীদমক লাইসেন্স ফংনবগী গাইদলাইনশিংদা অহোঙবা পুরপগী ৱাফমদা অয়াবা পীখ্রে। ৱারেপশিং অদুগী মরুওইবা ৱারোল মখাদা পীরিঃ
i. দি.তি.ঐচ.কীদমক্তা লাইসেন্সশিং হৌজিক্কী চহি ১০ ওইরিবা অসিগী মহুত্তা চহি ২০গীদমক পীরগনি।
ii. লাইসেন্স ফী অদু জি.আর.গী ১০%দগী এ.জি.আর.গী ৮% ফাওবদা হোঙদোকখ্রে। জি.আর.দগী জি.এস.তি. ককথদুনা এ.জি.আর. হোৎকনি।
iii. লাইসেন্স ফী অসি হৌজিক্কী চহিগী লৌরিবা অসিগী মহুত্তা হৌজিক থা অহুমগী ওইনা লৌরগনি।
iv. দি.তি.ঐচ. ওপরেতরশিংনা মখোয়না উৎপা পর্মিৎ পায়রবা অপুনবা প্লেৎফোর্ম চেনেলশিংগী কেপাসিতীগী য়াম্লবদা ৫% ওপরেৎ তৌনবগী অয়াবা পীগনি। দি.তি.ঐচ. ওপরেতর অমদগী পি.এস. চেনেল অমমমগীদমক্তা লুপা ১০,০০০গী নন-রিফন্দেবল রেজিস্ত্রেসন ফী লৌগনি।
v. ভোলুন্তরী ওইবা মওংদা দি.তি.ঐচ. ওপরেতরশিংগী মরক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শিয়র তৌনীংবা অপাম্বা লৈবা দি.তি.ঐচ ওপরেতরশিংদা দি.তি.ঐচ. প্লেৎফোর্ম অমসুং তি.ভি. চেনেলশিংগী ত্রান্সপোর্ত স্ত্রীমবু শিয়র তৌনবগী অয়াবা পীগনি। তি.ভি. চেনেলশিংগী দিসত্রিব্যুতরশিংনা মখোয়গী সব্সক্রাইবর মেনেজমেন্ত সিস্তেম (এস.এম.এস.) অমসুং কন্দিস্নেল এক্সেস সিস্তেম (সি.এ.এস.) এপ্লিকেসনশিংগীদমক্তা কমন হার্দৱেয়র শিয়র তৌনবগী অয়াবা পীগনি।
vi. লৈরিবা দি.তি.ঐচ. গাইদলাইনশিংগী ৪৯% এফ.দি.আই.গী কেপ অদু মতম মতমগী মতুং ইন্না হোঙদোক্লবা এফ.দি.আই.গী মতুং ইন্না সরকারগী (দি.পি.আই.আই.তি.শিং) পোলিসীগী মওংদা এলাইন তৌগনি।
vii. শেমদোক্লবা দি.তি.ঐচ গাইদলাইশিংগী মতুং ইন্না ৱারেপ অদু থবক্তা ওনথোক্কনি অমসুং মদু ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না থাদোক্কনি।
পুখৎলক্লিবা ককথবগী পীথোক্লবা লাইসেন্স ফী রেজিম অদু তেলিকোম সেক্তরগী মতুং ইন্না শেমগনি। খেন্নবা অসি দি.তি.ঐচ. সর্বিস অসিনা ওপরেতরশিংবু কভর হেন্না তৌবদা হেন্না ইনভেস্ত তৌহন্দুনা অমসুং মদুনা মরম ওইদুনা লাইসেন্স ফী মতম চানা পীথোকপা ঙমহনগনি। প্লেৎফোর্ম সর্বিসশিংগীদমক্তা রেজিস্ত্রেসন ফীদগী চাউরাক্না লুপা করোর ১২গী রেভিন্যু খোমগৎপগী ওইথোকপা লৈ। দি.তি.ঐচ. ওপরেতরশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু শিয়র তৌনবদগী অতাঙবা সেতিলাইৎ রিসোর্সশিং শিজিন্নবা অমসুং হৈ-শিংনা শিজিন্নদুনা কঞ্জ্যুমরশিংনা পীরকপা মমলশিং অদু হন্থহনবা ঙমগনি। হৌজিক্কী এফ.দি.আই. পোলিসী অসি চৎনবনা লৈবাক অসিদা অহেনবা মীরমগী ইনভেস্তমেন্ত পুরকপা ঙমগনি।
দি.তি.ঐচ. অসি পান-ইন্দিয়া বেসিস্তা চলাইরি। দি.তি.ঐচ. সেক্তর অসি থবক য়াম্না পীবা ঙম্বা লম অমনি। মসিনা হকথেংননা দি.তি.ঐচ. ওপরেতরশিংদা থবক ফংহনবগা লোইননা কোল সেন্তরশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মীশিংদা নত্তনা মখোংদগী হৌরগা নাকোইননা মশিং য়াম্না ইন্সতোলরশিংদা থবক পীরি। অশাংবা মতমগী লাইসেন্স অমসুং অনৌবা ময়েক শেংবগা লোইননা অরাইবা এফ.দি.আই.গী অকক্নবা অসিনচিংবা শেমদোক্লবা দি.তি.ঐচ.কী গাইদলাইনশিং অসিদগী তুং কোইবা ফিভম অমসুং দি.তি.ঐচ. সেক্তরদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিংদা নত্তনা থবক পীবগী তাঞ্জাসু ফংহনবা ঙমগনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Cabinet approves Revision in guidelines for providing Direct to Home (DTH) Services in India
23 DEC 2020 4:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the proposal for revision of the guidelines for obtaining license for providing Direct-To-Home (DTH) broadcasting service in India. The salient features of the decision are:
1. License for the DTH will be issued for a period of 20 years in place of present 10 years. Further the period of License may be renewed by 10 years at a time.
2. License fee has been revised from 10% of GR to 8% of AGR. AGR will be calculated by deduction of GST from GR.
3. License Fee will be collected on quarterly basis in lieu of presently annualbasis.
4. DTH operators shall be permitted to operate .to a maximum of 5% of its total channel carrying capacity as permitted platform channels. A one-time non-refundable registration fee of Rs.10,000 per PS channel shall be charged from a DTH operator.
5. Sharing of Infrastructure between DTH operators. DTH operators, willing to share DTH platform and transport stream of TV channels, on voluntary basis, will be allowed. Distributors of TV channels will be permitted to share the common hardware for their Subscriber Management System (SMS) and Conditional Access System (CAS) applications.
6. The cap of 49% FDl in the existing DTH guidelines will be aligned with the extant Government (DPIIT's) policy on FDl as amended from time to time.
• vii. The decision will come into effect as per revised DTH guidelines are issued bythe Ministry of Information and Broadcasting.
The proposed reduction is intended to align the license fee regime applicable to Telecom sector and will be prospectively applied. The difference may also enable DTH service providers to invest for more coverage leading to increased operations and higher growth and thereby enhanced and regular payment of License Fee by them. Registration fee for Platform Services is likely to bring a revenue of approximately Rs. 12 Lakhs. Sharing of infrastructure by the DTH operators may bring in more efficient use of scarce satellite resources and reduce the costs borne by the consumers. Adoption of the extant FDI policy will bring in more foreign investment into the country.
The DTH is operable on pan-India basis. DTH sector is a highly employment intensive sector. It directly employs DTH operators as well as those in the call centres besides indirectly employing a sizeable number of installers at the grass-root level. The amended DTH guidelines, with longer license period and clarity on renewals, relaxed FDI limits, etc., will ensure fair degree of stability and new investments in the DTH sector along with employment opportunities.