কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মেনলেন্দ (কোচি)গা লক্সদ্বীপ ইথৎশিংগা (কে.এল.আই. প্রোজেক্ত) অনিগী মরক্তা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল কন্নেক্তিবিতী পীননবা ৱাফম মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
09 DEC 2020 3:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা মেনলেন্দ (কোচি) অমসুং লক্সদ্বীপ ইথৎশৎং (কে.এল.আই. প্রোজেক্ত) অনিগী মরক্তা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল শম্নহন্নবা ৱাফম অয়াবা পীখ্রে‍।
প্রোজেক্ত অসিদা কোচি অমসুং লক্সদ্বীপকী ইথৎ ১১ হায়বদি কাবরত্তি, কাল্পেনি, অগতি, অমিনি, অন্দ্রোথ, মিনিকোই, বঙ্গরাম, বিত্রা, চেতলত, কিল্তান অমসুং কদমতগী মরক্তা অখন্নবা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল (ও.এফ.সি.)গী খুত্থাঙদা হকথেংনবা কম্ম্যুনিকেসনগী মরী অমা থম্নবা ৱাফম য়াওরি‍।
শেলথুমগী পোৎলুম:
থবক ওইনা পায়খৎনবগী চাউরাকপা শেন্ফম চহী ৫গী ওপরেসনেল এক্সপেন্স য়াওরগা লুপা করোর ১০৭২নি‍। প্রোজেক্ত অসি য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দনা শেল থাদগদবনি‍।
শাফু:
তেলিকোম ইন্ফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকপগা শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাই চাউখৎলকপগা য়াম্না নক্না মরী লৈনৈ হায়বসি তশেংলবা ৱাফম্নি‍। তেলিকম্ম্যুনিকেসন কন্নেক্তিবিতীনা থবক পীবদা মরুওইবা থৌদাং লৌই‍। প্রোভিজন ওফ সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল কন্নেক্তিবিতী অসি অয়াবা পীরিবা অসিনা বেন্দৱাইদ চাউনা পীদুনা লক্সদ্বীপ ইথৎশিংদা তেলিকম্ম্যুনেকসনগী খুদোংচাবা য়াম্না হেনগৎহল্লগনি‍।
সবমেরিন কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত অসিনা মী্য়ামদা ই-গভর্নেন্স সর্ভিস পীবদা, ঙা য়োকপা, য়ুবীদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মমল ৱাংবা তুরিজম চাউখৎহনবদা, তেলি-এজুকেসনগী লমদা মহৈ মশিংগী চাউখৎপা পুরকপদা অমদি তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবদা হকশেলগী ফীভম চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি‍। মসিনা মশিং য়াম্লবা লল্লোন ইতিকশিং লিংখৎপদা, ই-কম্মর্স থৌওংশিং হেন্না মপুং ফাহনবা অমদি ৱাখল লৌশিং তাথোক তাশিন তৌননবগীদমক এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুৎশিংদা মতিক চানা ঙাক্লৌ পীবদা মতেং ওইগনি‍। লক্সদ্বীপ ইথৎ অসি লোজিস্তক সর্ভিসকী মকোন অমা ওইনবগী মঙম লৈ‍।
পায়খৎনবগী লাল্লোং অমসুং পান্দমশিং:
য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দ, দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসনদা মতেং পাংননবা ভারত সঞ্চার নিগম লিমিতেদ (বি.এস.এন.এল.)বু প্রোজেক্ত একজেক্যুসন এজেন্সী ওইনা অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন কন্সল্তেন্ত ইন্দিয়া লিমিতেদ (তি.সি.আই.এল)পুনা তেক্নিকেল কন্সলতেন্ত ওইনা খল্লে‍। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা মচাক মরলশিংগী মপু দি.ও.তি.গী মখাদা লৈবা ফন্দিং এজেন্সী ওইরিবা য়ু.এস.ও.এফ.না ওইগনি‍। প্রোজেক্ত অসি মে ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি‍।
বেকগ্রাউন্দ:
ইথৎ কয়ানা শেমবা লক্সদ্বীপ য়ুনিয়ন তেরিতরী অসি অরাবিয়ন সমুদ্রদা লৈ অমদি ভারতকী লাল্লোংগী য়াম্না মরুওইবা মফম্নি‍। শাফবা, অচৌবা, থাজনিংঙাই ওইবা অমদি পু-থাংবা ঙমবা তেলিকোমগী খুদোংচাবা পীবা হায়বসি ইথৎসিদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক অমদি লৈবাক পুম্বগী ওইনা লাল্লোং য়াৎপগী মীৎয়েঙদগীসু য়াম্না মরুওই‍।
হৌজিক্কী ওইনা লক্সদ্বীপ্তা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী পীননবা অমত্তা ঙায়রবা মেদিয়মদি সেত্তলাইতকী খুত্থাঙদনি, অদুবু বেন্দৱাইদতি জি.বি.পি.এস. ১ খক্তনি‍। বেন্দৱাইদ ৱাৎপা অসি খুন্নাইনা মপুং ফানা চাউখৎনবগীদমক ই-গভর্নেন্স, ই-এজুকেসন, ই-বেঙ্কিংনচিংবদা চঙদ্রবা য়াদ্রবা দেতা সর্ভিস পীবদা চাউনা অপনবা অমনি‍।
মসিগী মতুং ইন্না লৈঙাক অসিনা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল তিংদুনা লক্সদ্বীপ ইথত্তা তেলি-কম্ম্যুনিকেসনগী খুদোংচাবা পীননবা মতম খরগী মমাঙদগী খন্নদুনা থৌরাং অসি পায়খৎনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি‍। লক্সদ্বীপ্তা বেন্দৱাইদ য়ামবা কম্ম্যুনিকেসন ফেসিলিতী পীবা হায়বসি ই-গভর্নেন্স সর্ভিস মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি দিজিতেল ইন্দিয়াগী মঙলান মঙফাওননবা লৈবাকসিগী পান্দম অসি ফংননবা হোৎনরিবসিগাসু চাননা পায়খৎপনি‍।

Ministry of Communications
Cabinet approves Provision of Submarine Optical Fibre Cable Connectivity between Mainland (Kochi) and Lakshadweep Islands (KLI Project)
09 DEC 2020 3:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for Provision of Submarine Optical Fibre Cable Connectivity between Mainland (Kochi) and Lakshadweep Islands (KLI Project).
The Project envisages provision of a direct communication link through a dedicated submarine Optical Fibre Cable (OFC) between Kochi and 11 Islands of Lakshadweep viz. Kavaratti, Kalpeni, Agati, Amini, Androth, Minicoy, Bangaram, Bitra, Chetlat, Kiltan&Kadmat.
Financial implications:
The estimated cost of implementation is about Rs. 1072 crore including operational expenses for 5 years. The Project would be funded by Universal Service Obligation Fund.
Impact:
It is evident that the growth of telecom infrastructure is closely linked with the economic and social development. Telecommunication connectivity plays vital role in employment generation. The present approval for Provision of Submarine Optical Fibre Cable Connectivity will vastly improve telecommunication facility in the Lakshadweep Islands by providing large bandwidth.
The submarine connectivity project will have vital role for delivery of e-Governance services at the doorstep of citizens, potential development of fisheries, coconut based industries and high-value tourism, educational development in term of tele-education and in health care in terms of telemedicine facilities. It will help in establishment of numerous businesses, augment e-commerce activities and provide adequate support to educational institutes for knowledge sharing. The Lakshadweep Islands have the potential to become a hub of logistic services.
Implementation Strategy & Targets:
Bharat Sanchar Nigam Ltd. (BSNL) has been nominated as Project Execution Agency and Telecommunications Consultant India Ltd. (TCIL) as the Technical Consultant of the Project to assist Universal Service Obligation Fund, Department of Telecommunications. The ownership of the asset under the project will rest with USOF, the funding agency, under DoT. The project is targeted to be completed by May 2023.
Background:
Union Territory of Lakshadweep comprising a number of Islands is situated in the Arabian Sea and of immense strategic significance for India. Provision of secure, robust, reliable and affordable Telecom facilities is of utmost importance for the people living in these islands as also from a strategic point of view for the whole country.
Presently only medium of providing telecom connectivity to Lakshadweep is through satellites, but the bandwidth available is limited to 1 Gbps. Lack of bandwidth is a major constraint in providing data services, which is a pre-requisite for providing e-governance, e-education, e-banking etc. for inclusive growth of society.
Government is accordingly committed to provide tele-communication facilities in Lakshadweep Islands Planning for laying the submarine optical fibre cable to Lakshadweep Islands has been under consideration for some time. High bandwidth communication facility to the Lakshadweep Islands is also in consonance with realising the national objective of strengthening e-governance services and achieving the vision of Digital India.