কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
দি.এফ.পি.দি.গী সেক্রতরীনা স্তেত ফুদ কমিশনশিংনা থবক পাংথোকপা য়েংশিনবা; খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা অমসুং থবক পাংথোক্নিংবগী ৱাখল্লোন লৈবা জীলাশিং অখন্নবা মীৎয়েং থম্নবা অমদি খন্নবিনবা এস.এফ.সি.শিংদা তকশিনবা
04 DEC 2020 7:51PM by PIB Imphal
এস.এফ.সি. শিংনা মখোয়না থেংনখিবা শিং অমসুং নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতি এক্ত (এন.ই.এস.এ.), ২০১৩গী মখাদা থাদোরকপা তৌফম থোকপা থৌদাং কয়া অদুদা মখোইনা থেংনখিবা খুদোং চাদবা কয়া মায়োক্নবশিং অদু য়েংশিনবগীদমক সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিসত্রিব্যুশন (দি.ই.পি.দি.)গী চেয়রমেনশিপকী মখাদা মনিং তম্বা স্তেত ফুদ কমিশন(এস.এফ.সি.)শিংগা লোইননা য়েংশিন মীফম অমা পাংথোকখ্রে ।
য়েংশিন মীফম অদুদা দি.ই.পি.দি.গী সেক্রেতরিনা হায়খ্রে মদুদি, নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতি এক্ত (এন.এফ.এস.এ.)অসি থবক ওইনা পুথোরকপদা, কান্নবদা য়ুম্ফম ওইবা খোংথাং অমদগী বেনেফিশিয়রীশিংদা লিগেল এন্তাইতলমেন্ত অমাওইনা চানা থক্নবা মরু মরাং ফংহন্নবগীদমক মরুওইবা খুদম অমা ওইনা অওনবা পুরকখ্রে। মহাক্না মখা তানা হাইখ্রে মদুদি এন.এফ.এস.এ. তৌরবা মতুংদা খুমাং কয়া চাউখৎলকপা ওইরগসু পাইখৎকদবা থবক কয়ামরুম লৈরি। মহাক্না এস.এফ.সি.শিংদা খংহনখ্রে মদুদি মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুৎশিংনা পি.দি.এস.কি হৌজিক- হৌজিক্কি ওইবা এভাল্যুএসন তৌরি, মদুগী লিঙ্ক অদু এস.এফ.সি.শিংদা খংহন্নবগীদমক শেয়র তৌগনি। দিমোক্রেসি চৎপা লৈবাক অমদা, মথৌ তৌবা পব্লিক গ্রিভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেম অসি তঙাইফদে, মদুগী গ্রিভান্সশিং অদু দিসপোস তৌবগী ক্বালিতি অদু কম্প্রোমাইস তৌরোয়দবনি।
সেক্রেতরি না শন্দোক্না খংহল্লি মদুদি মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপা মতমদা , এস.এফ.সি. শিংনা অশোনবা মীওইশিং খুদম ওইনা শোইনাইরবশিং , য়ুম-কৈ লৈজদবা মীওইশিং, সেনিতেশন ৱর্কর্স, রেগ পিকর্স, অসিনচিংবশিংগী হেন্না মরুওইনা খনবিগদবনি। মহাক্না খংহনখি মদুদি মসিগুম্বা এস.এফ.সি. গী চেয়রমেন/মেম্বর শিংগা পুন্না ফমবা মীফম অসি থা তরুক খুদিংগী থবক পাংথোকপা অমসুং এস.এফ.সি.শিংনা থেংনখিবা এক্সপিরিএয়েন্সশিং খংদোক্নবগীদমক লৈবাক পুম্বগী ওইবা ৱর্কশোপ পাংথোকপা মথৌ তাই। মদুগী মতুং ইন্না অন্ধ্র প্রদেশ, ছতিশগড় অমদি ঝারখন্দগী এস.এফ.সি.শিংনা মখোয়না পায়খৎপা থবকশিংগী প্রেজেন্তেশনশিং পুখল্লকখি।
অন্ধ্র প্রদেশনা মরুওইনা কোবিদ মতমদা বেনিফিসিয়রীশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা চান-থক্নবা য়েনবগী থৌদাংশিংগীদমক্তা এম.দি.এম. থৌরম, খুঙ্গংগী ভোলুন্তিয়রশিং, ক্লস্তর রিসোর্স পর্সনশিং অমদি পার্ত তাইম ওজাশিংদগী মতেং লৌবগী থবকশিংগী মরিক চুম্বা প্রজেন্তেসন পীখৎলকখি। আই.সি.দি.এস.কী মতাংদফাওবা য়ুমথোং খুদিংদা শোইদনা পোৎ য়ৌহনখি।
ছতিশগড়না মখোয়গী প্রজেন্তেসন্দা এৱেয়রনেস ৱাৎপনা মরম ওইদুনা থেংনখিবা অপনবশিংগী মতাংদা খংহল্লকখি, মরম অদুনা অপুনবগী ওইবা এৱেয়রনেস শাগৎপগী মথৌ তাই হায়না পল্লি। মখোয়না মসিমসু পল্লি মদুদি রাজ্য সরকারগী বিভাগশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা ৱাৎপদগী পোৎ য়ৌহনবদা অপনবা ওইহনখি। এস.এফ.সি.না ৱেবসাইত অমা লোঞ্চ তৌদুনা কম্প্লেন্ত সিস্তেম অমসু থমখ্রে। বেনিফিসিয়রীশিংনা সিস্তেম অসিগী খুত্থাংদগী ৱাকৎশিং অদুগী স্তেতস য়েংবা য়াই অমদি মখোয়গী ৱাফমশিং থম্বা য়াই। সিস্তেম অসিদগী ৱাকৎশিং অসি দি.জি.আর.ও.শিংদা য়ৌহনবা ঙমগনি। ছতিশগড়না এৱেয়রনেস পুরক্নবগী থৌদাংশিংগীদমক্তা শেল-থুমগী মতেং লৌখি।
এস.এফ.সি. ঝারখন্দনা মখোয়গী প্রজেন্তেসন্দা মীহুৎশিং অমসুং স্তাফশিংগী থৌদাং অসি রাজ্য সরকারনা পুল্লপ লৌখিবনা মখোয়নগী মনিং তম্বদা খুরৌ ওই হায়না পল্লকখি। এস.এফ.শিংগী মওং-মরিল চুম্না মথৌ পাংথোক্নবগী মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতবগী অৱাবসু ফোংদোক্লকখি। ভিজিলেন্স কমিতীশিংনা মপুং ফানা থবক পাংথোক্ত্রিঙৈদা রাজ্যশিংদা সোসিএল ওদিৎ চৎনখ্রে হায়বসিমসু খংহল্লকখি। সরকারগী থৌরমশিংগী মখাদা রাজ্য অসিদা অহল ওইরবা অমদি শোইনাইরবা মীওইশিংদা অথোংবা চাক ফংহন্নবা খংহনখ্রে। বিভাগশিং পুল্লপ পুনশিন্নবগী তঙাই ফদবসু ঝারখন্দনা মরুওইবা ৱাফম অমা ওইনা পুখৎলক্লি। মীরোনবী নুপীশিংগী রেজিস্ত্রেসনগী মতাংদসু বেনিফিসিয়রীশিংনা আই.সি.দি.এস.না পীবা ফোর্মশিং মেনবা অদু য়াম্না কা হেন্না মরিক চুম্মনবা অমদি লুই হায়নসু খংহল্লকখি। মসিগী মতুংদা তেলঙ্গনা, হিমাচল প্রদেস, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেস, ওড়িশা, ত্রিপুরা, কেরলা, উত্তরাখন্দ অমসুং তমিল নাদুগী এস.এফ.সি.শিংনা অখন্নবা ৱাফমশিংসু পুখৎলকখি।
এস.এফ.সি.শিংনা পুখৎলকপা মরুওইবা ৱাফমশিংদিঃ
1. মনিংতম্বা দি.জি.আর.ও.গী মফম চানা থম্বা
2. বিভাগশিং পুনশিন্নবা
3. এস.এফ.সি.শিংগী মতিক চাবা বজেৎ, ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তাফ
4. এস.এফ.সি.শিংদা অমুক্তংগী ওইবা শেলগী তেংবাংগী ওইনা হকথেংননা শেন্থং পীবা
5. ৱাকৎশিংগী ওইনা তোল ফ্রী নম্বর অমখক্তমক থম্বা
6. এস.এফ.সি. মেম্বরশিংগী ওইবা চাং মান্নবা রিনুমরেসন সিস্তেম
• vii. অতোপ্পা এস.এফ.সি.শিংগা খংলক-উরকপশিং হায়দোক-হায়জিন তৌনবা
1. এৱেয়রনেস লৈহনবদা মীৎয়েং থম্বা
2. অহোংবা মমলদা য়োনবা দুকানশিং রেস্নেলাইজেসন তৌবা
3. এস.এফ.সি.শিংদা য়েংশিনবা চৎপশিং শিল্লোন-শিঞ্জিন তৌনবা
4. রিজনেল লেভেলগী মীফমশিং চাং নাইনা তৌবা
• xii. ত্রাইবেলগী লমশিংদা অখন্নবা মওংদা হেন্না মরুওইনা য়েংশিনবা
1. রেসন কার্দনচিংবা পীবদা ত্রাইবেলগী লমশিংদা অখন্ননা অমদি হেন্না মরুওইনা য়েংশিনবিবা
দি.এফ.পি.দি.গী সেক্রতরীনা মহাক্কী লোইশিন ৱাফমদা মহাক্না এস.এফ.সি. খুদিংমক্তা লায়চৎ অসিগী মতাংদা লাকপা রেসপোন্সশিংগী এক্সপরিএন্সশিং খংহল্লক্নবা হায়জখি। মহাক্না এস.এফ.সি.শিংদা মখোয়না মখোয়গী মথৌদাং পাংথোকপা মতমদা দিভেলপমেন্ত পেরামিতর অসি নোর্মেলগী মখাদা লৈবশিংদা, থবক পাংথোক্নিংবগী অপাম্বা লৈবা জীলাশিংদা হেন্না মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবরা হায়বা হংখি। মহাক্না মখা তানা পি.দি.এস.কী মখাদা মতু শোল্লবা কাংলুপশিংদা অখন্নবা পান্দম থম্বগী এস.এফ.সি.শিংগী থৌরাং য়াৎপগী মতাংদা ৱাহং হংখি।
মহাক্না এস.এফ.সি.শিংদা এৱেয়রনেস শাগৎনবগীদমক্তা কেন্দ্রগী খল্লি হায়না খংহনখি। মসিগী প্রোপোজেল অসিমক রাজ্য সরকারশিংগী খুত্থাংদা বিভাগশিংদা য়ৌহনবা য়াগনি। মহাক্না এস.এফ.সি.শিংদা মখোয়না মথৌ পাংথোকপা মতমদা থেংনবা ৱায়েলগী/শেল-থুমগী/এদ্মিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা খুদোংচাদবশিং অদু কেন্দ্র সরকারদা খংহল্লক্নবা পাওতাক পীখিবা অদুনা য়ারিবমখৈ অশোইবা কয়া শেমদোকপা ঙমগনি।
স্তেত ফুদ কমিশনশিং অসি লৈবাক অসি চল্লাইনবা খুন্নাই অসিগী লাইরবা, খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা অমদি মতু শোল্লবা কাংলুপশিংদা য়াম্না চাং ৱাংনা সবসিদাইজ তৌরবা রেসন অসি মতম চানা অমদি মপুং ফাবা চাংদা শোইদনা ফংহন্নবা তি.পি.দি.এস. অসি থবক ওইনা পাংথোকহনবদা অকনবা মীৎয়েং অমা থম্বদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৈ হায়বা অসিগী মতাংদা লুম্না লৌরদুনা ৱাফম ফোংদোকখি। স্তেত ফুদ কমিশন অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা লৈবনা মখোয়না পাংথোক্লিবা থবক অদু নিংথিনা দিসচার্জ তৌবা য়াই। রাজ্য অসিগী মীশিং অসিবু হেন্না নিংথিনা সেবা তৌনবা এস.এফ.সি.শিং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্য সরকারশিংদা তকশিনখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Secretary, DFPD reviews functioning of State Food Commissions; Urges SFCs to give special attention &consideration to vulnerable persons&aspirational districts
04 DEC 2020 7:51PM by PIB Delhi
A review meeting was held today with independent State Food Commissions (SFCs) under the Chairmanship of Secretary, Department of Food and Public Distribution (DFPD) to share the experience of the SFCs and also to take note of the problems being faced by them towards the discharge of responsibilities mandated under National Food Security Act (NFSA), 2013.
In the review meeting,Secretary, DFPD said thatwith the implementation of the National Food Security Act (NFSA),there was a paradigm shift from a welfarebased approach to providing foodgrains to the beneficiaries as a legal entitlement.He further said though a lot of progress has been made since the enactment of NFSA, a lot of ground is still to be covered. He informed the SFCs that concurrent evaluation of PDS was being conducted by institutes of repute, the link for which would be shared with SFCs for information. In a functioning democracy, an effective Public Grievance Redressal System was a must, where the quality of disposal of grievances could not be compromised.
The Secretary emphasised that while disbursingtheir functions, SFCs need to give specific consideration to vulnerable persons like PwDs, persons without shelter, sanitation workers, rag pickers etc. Hesuggested that this kind of meeting with the Chairmen/Members of SFCs need to be held on a six-monthly basis and a nationwide workshop needs to be organised for sharing of the experiences of SFCs. Thereafter, presentations were made on their functioning by SFCs of Andhra Pradesh, Chhattisgarh and Jharkhand.
Andhra Pradesh gave a very detailed presentation from the initiatives taken by SFC particularly during the covid period where for MDM programme, village volunteers, cluster resource persons and part-time teachers were used for distribution of meals at the doorstep of beneficiaries. Doorstep delivery was ensured even in the case of ICDS.
Chhattisgarh in its presentation raised the issue of lack of awareness and felt that a comprehensive programme for awareness generation needs to be put in place. They also pointed out that there was lack of coordination between various State Government Departments which led to constraints in delivery. The SFC had launched a website where a complaint system has been put in place. Beneficiary could check the status of their complaint through the system and also make suggestions. Complaints could also be transferred to DGROs through the system. Chhattisgarh also sought funds for purposes of awareness generation.
In its presentation, SFC Jharkhand mentioned that the responsibility of appointment of Members and staff rests totally with State Government which restricts their independence. They also raised the issue of having an independent DGRO. They also expressed the problem of lack of proper infrastructure to facilitate smooth functioning of SFCs. It was informed that while the Vigilance Committees were not fully operational, social audit had been conducted in the states. It was suggested that the old and disabled in the state could be provided cooked meals under the Government programmes. The need for convergence between Departments was also highlighted by Jharkhand. In context of registration of pregnant women, it was informed that the forms provided under ICDS were too detailed and complicated for the beneficiaries to fill. ThereafterSFCs of Telangana, Himachal Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Punjab, Tripura, Kerala, Uttarakhand and Tamil Nadu also raised specific issues.
Some of the key issues raised by SFCs were
1. Puttingin place of independent DGRO
2. Convergence between departments
3. Adequate budget, infrastructure and staff for SFCs
4. Direct funding for one-time financial assistance to SFCs
5. Having a single toll free number for complaints
6. Uniform remuneration system for SFC members
7. Sharing of experience with other SFCs
8. Focus on awareness generation
9. Rationalisation of fair price shops
10. Exchange visits of SFCs
11. Regular regional level meetings
12. Special efforts for tribal areas
13. Special efforts for tribal areas for issue of ration cards etc.
In his concluding remarks, Secretary DFPD requested all SFCs to share their experience on their response to the pandemic. He asked the SFCs whether in the discharge of their functions they were giving special attention to aspirational districts where development parameters were below normal. He further queried about SFCs’ plan for special targeting of the vulnerable sections under PDS. He informed the SFCs that the centre was open to the idea of providing financial assistance to the SFCs for awareness generation. The proposal for the same could be sent to the Department through the State Governments. He advised the SFCs to inform the Central Government about the legal/financial/administrative difficulties being faced by them in discharging of their duties so that there could be these could be corrected to the extent possible.
It was emphasized that State Food Commissions have a very important role in having a strong oversight on the implementation of TPDS to ensure that poor, vulnerable and weaker sections of society are given highly subsidized ration in time and in full quantity to run the country. Since State Food Commissions are located in all parts of the country, they can discharge their functioning very effectively. State Governments were urged to strengthen the SFCs to serve the people of the States better.