লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
খরীফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা এম.এস.পি. ওপরেসনশিং
ফৌ লৈবদা মমাং চহিগা য়েংনরুবদা ২১.২৭% হেনখ্রে
কে.এম.সি. প্রোক্যুরমেন্ত (লৈবা)কী থৌওং মখাদা লুপা করোর ৫২৭৮১গী এম.এস.পি.গী মমলদা ফৌ লৈখ্রে, মসিদগী চাউরাক্না লৌমী লাখ ২৪.২রোমনা কান্নবা ফংখ্রে
15 NOV 2020 5:45PM by PIB Imphal
চৎথরিবা খরীফ মার্কেতিং সীজন (কে.এম.এস.) ২০২০-২১গী মনুংদা, সরকারনা মসিগী লৈরিবা এম.এস.পি. স্কিমশিংগী মতুং ইন্না লৌমীশিংদগী এম.এস.পি.দা খরীফ ২০২০-২১গী মহৈ-মরোংশিং মখা তানা লৈরি।
নবেম্বর ১৪ ফাওবদা ফৌ পুন্না মেত্রিক তন লাখ ২৭৯.৬৫ লৈখিবগা লোইননা খরীফ ২০২০-২১গীদমক্তা ফৌ লৈখিবা অসি পঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গনা, উত্তরাখন্দ, তমিলনাদু, চন্দীগর, জম্মু অমসুং কশ্মীর, কেরলা, গুজরাত অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকুম্বা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা নীংথিজনা চৎথরি। মমাং চহিগী মতম অসিদা ফৌ মেত্রিক তন লাখ ২৩০.৫২ লৈখি হায়বদি হন্দক্কী ফৌ লৈখিবা অসিদা ২১.২৭% হেনগৎখ্রে। পুন্না মেত্রিক তন লাখ ২৭৯.৫৬ লৈখিবগী মনুংদা পঞ্জাবনা মেত্রিক তন লাখ ১৯৪.৬৩ লৈখি, মসি অপুনবা লৈখিবগী ৬৯.৬২%নি।
অপুনবা এম.এস.পি. ভেল্যু লুপা করোর ৫২৭৮১.৪২গা লোইননা কে.এম.এস. প্রোক্যুরমেন্ত ওপরেসনশিংদগী হান্ননা চাউরাক্না লৌমী লাখ ২৪.০২লোম্না কান্নবা ফংখ্রে।
মখা তানা, রাজ্যশিংদগী পুখৎলকপা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরগা খরীফ মার্কেতিং সীজন ২০২০গীদমক্তা তমিলনাদু, কর্নাতক, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিংদগী পি.এস.এস.কী মখাদা হৱাই অমসুং থোইদিং মেত্রিক তন লাখ ৪৫.১০ লৈবগী অয়াবা পীখি। মসিদা নত্তনা, আন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতক, তমিলনাদু অমসুং কেরল রাজ্যশিংগীদমক্তা য়ুবী অকংবা (চহি চুপ্পা ফংবা) মেত্রিক তন লাখ ১.২৩ লৈবগী অয়াবা পীখি। পি.এস.এস.কী মখাদা অতৈ রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী লৈনবগী পুখৎলকপা ৱাফমদগী হৱাই, থোইদিং অমসুং য়ুবী অকংবগীদমক্তসু অয়াবা পীরগনি।
নবেম্বর ১৪, ২০২০ ফাওবদা সরকারনা মখোয়গী নোদল এজেন্সীশিংগী থোংদা লুপা করোর ৩১৫.৬৩গী এম.এস.পি. ভেল্যু ওইবা মুঙ্গ, শগোল হৱাই, লৈবাক হৱাইগী মহৈ-মরোং অমসুং নুঙ হৱাই মেত্রিক তন ৫৮৬০২.৬৮ লৈখি মসিদগী তমিলনাদু, মহারাস্ত্রা গুজরাত, হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানগী লৌমী ৩৩,৯৫৯না কান্নবা ফংখ্রে। হৌখিবা চহিগী মতম অসিদা মেত্রিক তন ৩৩৯৭৬.৪৮ লৈখি হায়বদি হন্দক হৱাই অমসুং থোইদিং লৈবদা ৭২.৪৮% হেনগৎলে।
মতৌ অসুম্না, নবেম্বর ১৪, ২০২০ ফাওবদা কর্নাতক অমসুং তমিলনাদুগী লৌমী ২৬৯১দা কান্নবা ফংহল্লদুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি. ভেল্যু ওইবা য়ুবী অকংবা মেত্রিক তন লৈখি অদুগা হৌখিবা চহিগী মতম অসিদা য়ুবী অকংবা মেত্রিক তন ২৯৩.৩৪ লৈখি। য়ুবী অকংবা অমসুং শগোলহৱাইগী মতাংদা, অনম্বনা মরু ওইনা পুথোকপা রাজ্যশিংদা এম.এস.পি. রেৎতগী হেল্লে।
পঞ্জাব, হরিয়ানা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, তেলঙ্গনা, আন্ধ্র প্রদেশ, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত রাজ্যশিংদা এম.এস.পি.গী মখাদা লশিং মরু লৈবগী থৌওং নীংথিজনা পাংথোকখি। নবেম্বর ১৪ ২০২০ ফাওবদা লশিং বোরা ১৪৬৫৮৪৭ লৈখি মদুগী মমল লুপা করোর ৪১৮৭.০৫ ওইখি মসিদগী লৌমী ২,৮৬,৫৪৭না কান্নবা ফংখি।

Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
MSP Operations during Kharif Marketing Season 2020-21
Paddy Procurement shows increase of 21.27 % over last year
About 24.02 Lakh Paddy farmers have benefitted from the KMS Procurement Operations with MSP outflow of Rs. 52781.42 Crore
15 NOV 2020 5:45PM by PIB Delhi
In the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 is continuing smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana, Uttarakhand, Tamil Nadu, Chandigarh, Jammu & Kashmir, Kerala, Gujarat and Andhra Pradesh with purchase of over 279.56 LMTs of paddy up to 14.11.2020 against the last year corresponding purchase of 230.52 LMT showing an increase of 21.27 % over last year. Out of the total purchase of 279.56 LMT, Punjab alone has contributed 194.63 LMT which is 69.62 % of total procurement.
About 24.02 Lac farmers have already been benefitted from the ongoing KMS procurement Operations with MSP outflow of Rs. 52781.42 Crore.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 45.10 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS). Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020- 21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto14.11.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 58602.68 MT of Moong, Urad, Groundnut Pods and Soyabean having MSP value of Rs. 315.63 Crores benefitting 33959 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat, Haryana and Rajasthan as against the last year corresponding purchase of 33976.48MT which is an increase of 72.48%for pulses and oilseeds.
Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs.52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu upto14.11.2020 as against the last year corresponding purchase of 293.34 MT of copra. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Procurement operations of seed cotton (Kapas) under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan Madhya Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat. Till 14.11.2020 a quantity of 1465847 cotton bales valuing Rs.4187.05 Crore has been procured benefitting 286547 farmers.