নীতি আয়োগ
মন্ত্রীমন্দলনা মরুওইবা সেক্তর ১০দা ফগৎনবা পি.এল.আই. স্কীম অয়াবা পীখ্রে
ইন্দিয়াগী পোৎশাবা ঙম্বা অমসুং মপালদা পোৎ পুথোকপা হেনগৎহনবা – আত্মানির্ভর ভারত
11 NOV 2020 3:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা মরুওইবা সেক্তর ১০দা ইন্দিয়াগী পোৎশাবা ঙম্বা অমসুং মপালদা পোৎ পুথোকপা হেনগৎহনবা – আত্মানির্ভর ভারতগীদমক প্রদকসন-লিঙ্কেৎ ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কীম পুথোক্তুনা অয়াবা পীখ্রে।
প্রাইওরিতি
সেক্তর
ইম্প্লিমেন্তিং মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্ত
অয়াবা পীরবা চহি ৫গী ফাইনান্সিএল আউতলে
লুপা করোর
১.
এদভান্স কেমিস্ত্রী সেল (এ.সি.সি.)
এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং হেভী ইন্দস্ত্রীগী দিপার্তমেন্ত
১৮১০০
২.
ইলেক্ত্রোনিক/তেক্নোলোজিগী পোত্থোক
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী মিনিস্ত্রী
৫০০০
৩.
ওতোমোবাইলস অমসুং ওতো গা মচাক
হেভী ইন্দস্ত্রীগী দিপার্তমেন্ত
57042
৫৭০৪২
৪.
ফার্মাস্যুতিকেলগী হিদাক
ফার্মাস্যুতিকেলগী দিপার্তমেন্ত
১৫০০০
৫.
তেলেকোম অমসুং নেৎৱার্কিংগী পোত্থোক
তেলেকোমগী দিপার্তমেন্ত
১২১৯৫
৬.
তেক্সতাইলগী পোত্থোক: এম.এম.এফ. সেগমেন্ত অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইল
তেক্সতাইলগী মিনিস্ত্রী
১০৬৮৩
৭.
চিঞ্জাক্কী পোত্থোক
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী মিনিস্ত্রী
১০৯০০
৮.
ইফিসিএন্সি ৱাংবা সোলার পি.ভি. মোদ্যুলশিং
অনৌবা অমসুং রিনেৱেবল ইনর্জিগী মিনিস্ত্রী
৪৫০০
৯.
হ্বাইত গুদস (এ.সি.শিং অমসুং এল.ই.দি.)
প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদকী দিপার্তমেন্ত
৬২৩৮
১০.
স্পেসিএলিতি স্তীল
স্তীল মিনিস্ত্রী
৬৩২২
অপুনবা
১৪৫৯৮০
পি.এল.আই. স্কীম অসি মরী লৈনবা মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্তনা পীগনি অমসুং পীরিবা ফাইন্সিএল লিমিৎ অদুদা ওইগনি। মীওই অমগী সেক্তরগী পি.এল.আই.গী অরোইবা প্রোপোজেল অসি এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতি (ই.এফ.সি.)না তৌগনি অমসুং মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীগনি। তুংশিনবা, করিগুম্বা লৈরবা, অয়াবা পীরবা সেক্তর অমনা পি.এল.আই. স্কীম অমনা অতোপ্পা অয়াবা পীরবা অমনা শিজিন্নবা য়াগনি। পি.এল.আই.অতোপ্পা অনৌবা সেক্তর অসি মন্ত্রীমন্দলদগী অমুক হন্না অয়াবা লৌবা তাই।
হায়রিবা মরুওইবা মফম ১০ অসিগী পি.এল.আই. স্কীম অসিনা ইন্দিয়া অসি মালেমগী ওইনা পোৎ শারিবশিং অসি তান্নবা, শেল থাদবদা মিয়েং চিংশিনবা অমসুং কতিং-এদজ তেক্নোলোজি; হেন্না পুথোকপা; স্কেলদী ইকোনোমী পুথোকপাচ; মপালদা পোৎ থাদোকপা হেনগৎহনবা অমসুং মালেমগী ওইনা সপ্লাই চেন্দা শরুক অমা ওইবা অসিনি।
• এ.সি.সি. বেত্তরি শাবা অসিনা ২১শুবা সেনচুরি অসিদা মালেমগী চাওখৎলক্লিবা সেক্তরশিং অসিদা খ্বাইদগী চাওবা ইকোনোমিক্কী খুদোংচাবা অমা ওইনা লৈরি হায়রিবা অসি ইলেক্ত্রোনিক্স শিজিন্নবশিং, ইলেক্ত্রীক্কী গারী অমসুং রিনেৱেবল ইনর্জি অসিনি। এ.সি.সি. বেত্তরিগী পি.এল.আই. স্কীম অসিনা দোমেস্তিক অমসুং মালেমগী ওইবা প্লেয়রশিংনা লৈবাক অসিদা এ.সি.সি. বেত্তরি লিংখৎতুনা লমজেল তান্নরি।
• ইন্দিয়া অসি ২০২৫ ফাওবদা য়ু.এস.দোল্লার ত্রীলিয়ন ১ হায়না ইকোনোমিদা পারি। মদুগী মথক্তা সরকার অসিনা দেতা লোকেলাইজেসন, ইন্দিয়াগী পোৎ-চৈগী ইন্তর্নেৎ, স্মার্ত সিতিগুম্বা প্রোজেক্ত অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া অসিনা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোক অসি পাম্নবা হেনগৎলক্কনি হায়বা লৈরি।
• ওতোমেতিব ইন্দস্ত্রী অসি ইন্দিয়াদা মপুংওইবা ইকোনোমী পীবা অমনি। পি.এল.আই. স্কীম অসিনা ইন্দিয়ন ওতোমেতিব ইন্দস্ত্রী অসি হেন্না লমজেন তান্নবা অমসুং মালেমগী ওইবা অহেনবা তানবা অমা ইন্দিয়ন ওতোমেতিব সেক্তরনা পীরগনি।
• ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রী অসি মাগী ভোল্যুমদা য়েংবগা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাওবনি অমসুং তার্ম ভেল্যুদনা ১৪শুবদা লৈরি। মসিনা মলেমগী মফম কয়াদা থাদোক্লিবা অসিদা ৩.৫% পীরি। ইন্দিয়ানা মপুং ফাবা ফার্মাস্যুতিকেলগী চাওখৎপা অমসুং শাবাগী ইকোসিস্তেম লৈ। পি.এল.আই. স্কীম অসিনা মালেমগী অমসুং দোমেস্তিক প্লেয়রশিংবু য়াম্না ৱাংবা ভোল্যুম পুথোকপদা থবক পীরি।
• তেলেকোম মচাকশিং অসিনা য়াম্না লুবা অমসুং লালোং লৈবা তেলেকোম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা পীরি অমসুং ইন্দিয়া অসিবু মপুং ওইবা তেলেকোম অমসুং নেতৱার্কিং পোত্থোকশিংগী ওরিজিনেল ইক্বুপমেন্ত শাবা ওইগনি। পি.এল.আই. স্কীম অসিনা মালেমগী প্লেয়রশিংদগী শেন্থং পীথরকপগী পুক্নিং চিংশিনগদৌরি অমসুং দোমেস্তিক কম্পনিশিং অসি খুদোংচাবা ফংদুনা এক্সপোর্ত মার্কেৎতা অচৌবা প্লেয়র ওইবা ঙম্লগনি।
• ইন্দিয়ন তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাওবা অমসুং তেক্সতাইল অমসুং এপারেল অসিদা মালেমগী ওইনা ~৫% শরুক ওইরি। অদুবু ইন্দিয়ানা মেনমেদ ফাইবর (এম.এম.এফ.) অসি মালেমগী শিজিন্নরিবা অসিগা য়েংলবদি য়াম্না নেম্লি। পি.এল.আই. স্কীম অসিনা সেক্তর অসিদা য়াম্না চাওনা শেন্থং থাদনবগী পুক্নিং চিংশিনগনি মরুওইনা এম.এম.এফ.সেক্তর অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইল অসিনি।
• প্রোসেস ফুদ ইন্দস্ত্রী চাওখৎলকপাা অসিনা লৌমীশিংদা হেন্না ফবা মমল কারি অমসুং মাংবগী চাং অসিশু য়াম্না হন্থহল্লি। অখন্নবা পোত্থোক্কী য়াম্না চাওখৎপা অমা লৈরি অমসুং চাংচৎতগী য়াম্না চাওনা থবক ফংলিবা অসি পি.এল.আই. স্কীম অসিগী মখাদনি হায়বা অসি খংলি।
• মশীং য়াম্না সোলার পি.ভি. পেনেল পুশিল্লকপা অসিনা সপ্লাই চেন্দা খুদোংথিনিঙাই ওই। সোলার পি.ভি. মোদ্যুলগী ওইবা পি.এল.আই. স্কীম অমা ইন্দিয়াদা য়াম্না চাওবা সোলার পি.ভি. কেপাসিতি লৈনবা দোমেস্তিক অমসুং মালেমগী ওইবা প্লেয়র শেমগৎলগনি।
• হ্বাইত গুদস (এয়র কন্দিসনর অমসুং এল.ই.দি.) দোমেস্তিক ভেল্যু য়াম্না ৱাংনা লৈ অমসুং পোত্থোক অসিনা মালেমগী ওইনা লমজেল তান্নরি। পি.এল.আই. স্কীম অমা সেক্তর অসিদা হেন্না দোমেস্তিক ওইবা পোৎ শাবা, থবক পীবা অমসুং মপালদা পোৎ থাদোকপা হেল্লগনি।
• স্তীল অসি য়াম্না মরুওইবা ইন্দস্ত্রী অমনি অমসুং ইন্দিয়া অসিনা মালেমদা স্তীল পুথোকপদা খ্বাইদগী চাওবা অনিশুবদা লৈরি।মসি শুবা লোইরবা স্তীল অসি মপালদা থাদোকই অমসুং স্তীল মখল খরদা মাংজিল থাবগী থাজবা লৈরি। পি.এল.আই. স্কীম অসিনা স্তীলশিং অসি পুথোকপদা হেন্না মতেং পীরগনি।
মথক্তা পীরিবা অসি হান্ননা নোতিফাইদ তৌখ্রবা মখাদা পীরিবা পি.এল.আই. স্কীমগী সেক্তরশিং অসিদা হাপচিনগনি:
ন.
সেক্তর
ইম্প্লিমেন্তিং মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্ত
ফাইনান্সিএল আউতলে লুপা করোর
১.
মোবাইল শাবা অমসুং অখন্নবা ইলেক্ত্রোনিক্সকী মচাক
এম.ই.আই.তি.ৱাই.
৪০৯৫১
২.
য়াম্না লুবা হৌনবা পোৎ-চৈ/হিদাক অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল মচাকশিং
ফার্মাস্যুতিকেল দিপার্তমেন্ত
৬৯৪০
৩.
মেদিকেল দিভাইস শুংফম
৩৪২০
অপুনবা
৫১৩১১
প্রধান মন্ত্রীনা কন্না হায়রিবা ‘আত্মানির্ভর ভারত’ অসিনা মিয়েং শান্না থমদুনা লৈবাক অসিদা ইফিসিএন্ত ওইবা, এক্বুইতেবল ওইবা অমসুং রিসালিএন্ত ওইবা পোৎ শাবা সেক্তর অমা থম্নবা পুক্নিং থৌগৎপা অসিনি। পোত্থোক হেনগৎহেনবা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পোৎ মপালদা থাদোকপা অসিনা ইন্দিয়াগী ইন্দস্ত্রী অসি মপাল লমদা হেন্না চৎলগনি। পোৎ শাবা মফম চিংখৎপা অমসুং পোৎ শাবা ইকোসিস্তেম অমা পুথোকপা হায়বা অসি মেলেমগী সপ্লাই চেন পুনবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী এম.এস.এম.ই.সেক্তরগা মরী লৈনহল্লি। মসিনা ইকোনোমিদা পুম্নমক্তা চাওখৎপা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা চাওনা পীবা অসিনি।
সেক্তর খায়বা পোত্থোক্কী পরিং
সেক্তর
পোত্থোক্কী পরিং
এদভান্স কেমিস্ত্রী সেল (এ.সি.সি.) বেত্তরী শুংবা
এ.সি.সি. বেত্তরী
ইলেক্ত্রোনিক্স/তেক্নোলোজিগী পোত্থোক
1. সেমিকন্দক্তর ফেব
2. দিস্প্লে ফেব
3. লেপতোপ/নোৎবুক
4. সর্বর
5. আই.ও.তি. দিভাইস
6. অখন্নবা কম্প্যুতর হার্দৱায়র
ওতোমোবাইল অমসু ওতোগী মচাক
ওতোমোবাইল অমসু ওতোগী মচাক
ফার্মাস্যুতিকেলস
কেতগরি ১
1. বাইওফার্মাস্যুতিকেলস
2. কম্প্লেক্স জেনেরিক দ্রগস
3. পেতেন্ত তৌরবা দ্রগস নত্ত্রগা পেতেন্ত এক্সপিয়ারি ওইগদবা দ্রগ
4. সেল বেজ নত্ত্রগা জিন থেরাপী পোত্থোক
5. ওর্ফান দ্রগস
6. স্পেসিএল এম্তি কেপসুল
7. কম্প্লেক্স এক্সিপিএন্ত
8. বাইওফার্মাস্যুতিকেলস
কেতগরি ২
1. এক্তিব ফার্মা ইনগ্রেদিএন্ত (এ.পি.আই.শিং.)/ কী স্তার্তিং মেতরিএলশিং (কে.এস.এম.) অমসুং /দ্রগ ইন্তরমেদিয়ারি (দি.আই.)
কেতগরি ৩
1. Repurposed Drugs
2. রিপর্পোস দ্রগস
3. ওতো-ইম্ম্যুন দ্রগস, এন্তি দাইবেতিক দ্রগস, কার্দিওভাস্কুলার দ্রগস, সাইকোত্রোপিক দ্রগস অমসুং এন্তি-রেত্রোভাইরেল দ্রগস
4. ইন-ভাইত্রো দাইগ্নোস্তিক দিবাইসেস (আই.ভি.দি.)
5. ফাইতোফার্মাস্যুতিকেলস
6. ইন্দিয়াদা শুদবা অতোপ্পা দ্রগ
7. অয়াবা পীখ্রবা অতোপ্পা দ্রগ
তেলেকোমগী পোত্থোক
1. কোর ত্রান্সমিসন মচাক
2. ৪জি/৫জি, নেক্স জেনেরেসন রেদিও এসেস নেতৱার্ক অমসুং ৱায়রলেসকী মচাক
3. এসেস অমসুং কস্তমর প্রেমিসেস ইক্যুপমেন্ত (সি.পি.ই.), ইন্তরনেৎ ওফ থিংস (আই.ও.তি.) এসেস দিভাইস অমসুং অতোপ্পা ৱায়রলেসকী মচাক
4. এন্তরপ্রাইসেসগী মচাক : স্বীতস, রুতর
তেক্সতাইল
1. মেন-মেদ ফাইবর সেগমেন্ত
2. তেক্নিকেল তেক্সতাইল
ফুদ প্রোসেসিং
1. চাবা য়ারবা/থোং-থাকপা য়ারবা (আর.তি.ই./আর.তি.সি.)
2. শমুদ্রগী পোত্থোকশিং
3. হৈ-রা অমসুং মনা-মশিং
4. খোইহী
5. দেসী ঘী
6. মোজেরেল্লা চিজ
7. ওর্গানিক য়েরুম অমসুং পোলত্রী শা
সোলার পি.ভি. শাবা
সোলার পি.ভি.
হ্বাইত গুদস
১.
1. এয়র কন্দিসন
2. এল.ই.দি
স্তীলগী পোত্থোকশিং
1. কোতেৎ স্তীল
2. য়াম্না কনবা স্তীল
3. স্তীল রেলশিং
4. এলি স্তীল বার অমসুং মচৈশিং