ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
বিহাৰৰ ৰাজ্য বিধান সভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন, ২০২০ - RP অধিনিয়ম, ১৯৫১ ৰ ধাৰা ১২৬ -ত নিৰ্দেশিত সময়চোৱাত মিডিয়া কভাৰেজ
01 OCT 2020 5:59PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ ৰাজ্য বিধান সভা 2020-ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ সময়সূচী 25 ছেপ্টেম্বৰ, 2020 তাৰিখে ঘোষণা কৰা হৈছে। ৰাজ্যত 28/10/2020, 03/11/2020 আৰু 07/11/2020-ত তিনিটা পৰ্যায়ত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব লাগিব। জন প্ৰতিনিধিত্ব আইন, 1951-ৰ ধাৰা 126-ত এটা নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা যিকোনো নিৰ্বাচনী বিষয়, আন কিবা টেলিভিছন বা একে ধৰণৰ সঁজুলিৰ দ্বাৰা প্ৰদৰ্শন কৰা টো নিষেধ কৰা হৈছে। এই ধাৰা 126-ৰ প্ৰাসঙ্গিক অংশবোৰ তলত পুনৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে:
(126. জনমত সমাপ্ত হোৱাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত ঘণ্টাৰ সৈতে শেষ হোৱা আঠচল্লিশ ঘণ্টাৰ সময়ত ৰাজহুৱা সভাৰ প্ৰতিৰোধ -
1. কোনো লোকেই নিম্নোক্ত দিশবোৰ কৰিব নোৱাৰিব -
(a).....................
(b) চিনেমাটোগ্ৰাফ, টেলিভিছন বা অন্যান্য একে ধৰণৰ সঁজুলিৰ যোগৰ দ্বাৰা যিকোনো নিৰ্বাচনী বিষয় জনসাধাৰণক প্ৰদৰ্শন কৰিব নোৱাৰিব;
(c)........................
যিকোনো ভোটদান স্থানত যিকোনো নিৰ্বাচনৰ বাবে নিৰ্বাচন সমাপ্ত হোৱাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ সৈতে সমাপ্ত হোৱা আঠচল্লিশ ঘণ্টাৰ সময়ছোৱাত।
1. উপ-ধাৰাৰ (1) বিধান সমূহ ভংসা কৰা যিকোনো ব্যক্তিক দুবছৰলৈ বা জৰিমনা সহ, বা দুয়োৰে সৈতে কাৰাগাৰৰ শাস্তি প্ৰদান কৰা হ'ব।
2. এই শাখাত, "নিৰ্বাচনৰ বিষয়" অভিব্যক্তিৰ অৰ্থ হৈছে এটা নিৰ্বাচনৰ ফলাফল প্ৰভাৱিত বা প্ৰভাৱিত কৰিবলৈ উদ্দেশ্যকৰা বা গণনা কৰা যিকোনো বিষয়
3. নিৰ্বাচনৰ সময়ত, কেতিয়াবা টিভি চেনেলসমূহে তেওঁলোকৰ পেনেল আলোচনা/বিতৰ্ক আৰু অন্যান্য বাতৰি আৰু চলিত বিষয় কাৰ্য্যসূচীৰ প্ৰচাৰত জন প্ৰতিনিধিত্ব আইন, 1951ৰ ওপৰোক্ত ধাৰা 126 ৰ বিধান উলংঘন কৰাৰ অভিযোগ উত্থাপিত হয়। আয়োগে অতীতত স্পষ্ট কৰিছে যে এই ধাৰা 126-ত কোনো নিৰ্বাচনী বিষয়, আন কিবা টেলিভিছন বা একে ধৰণৰ সঁজুলিৰ দ্বাৰা প্ৰদৰ্শন কৰাটো নিষেধ কৰা হৈছে, এটা নিৰ্বাচনসমাপ্ত হোৱাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ সৈতে 48 ঘণ্টা ৰ সময়ছোৱাত। "নিৰ্বাচনৰ বিষয়" সেই শাখাত এটা নিৰ্বাচনৰ ফলাফল প্ৰভাৱিত বা প্ৰভাৱিত কৰিবলৈ উদ্দেশ্য বা গণনা কৰা যিকোনো বিষয় হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ধাৰা 126-ৰ ওপৰোক্ত বিধানউলংঘন কৰাটো দুবছৰ লৈকে কাৰাগাৰৰ শাস্তিযোগ্য, বা জৰিমনা বা দুয়োটাৰে।
4. আয়োগে পুনৰ বাৰ পুনৰ কৈছে যে টিভি/ৰেডিঅ' চেনেল আৰু কেবল নেটৱৰ্ক/ইণ্টাৰনেট ৱেবছাইট/চছিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মবোৰে নিশ্চিত কৰিব লাগে যে ধাৰা 126-ত উল্লেখ কৰা 48 ঘণ্টাৰ সময়ছোৱাত তেওঁলোকৰ দ্বাৰা সম্প্ৰচাৰ/সম্প্ৰচাৰ/প্ৰদৰ্শিত কাৰ্য্যসূচীবোৰৰ সমলত কোনো সামগ্ৰী নাথাকে, যাৰ ভিতৰত আছে পেনেলৰ/অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মতামত/আপীল, যাক যিকোনো নিৰ্দিষ্ট দল বা প্ৰাৰ্থীৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰচাৰ/প্ৰযোজ্য কৰা বা নিৰ্বাচনৰ ফলাফলপ্ৰভাৱিত কৰা/প্ৰভাৱিত কৰা বুলি গণ্য কৰা হ'ব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত থাকিব, আন বস্তুৰ ভিতৰত আছে যিকোনো মতামত ৰজনআৰু মানক বিতৰ্ক, বিশ্লেষণ, দৃশ্য, আৰু ধ্বনি-বাইট প্ৰদৰ্শন।
5. এই সম্পৰ্কত, আৰ.পি. আইন 1951-ৰ ধাৰা 126এ-ৰ প্ৰতিও মনোযোগ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হয়, যি ইয়াত উল্লেখ কৰা সময়ছোৱাত এগজিট প'ল চলোৱা আৰু ইয়াৰ ফলাফল ৰক্ষা কৰাটো নিষেধ কৰে, অৰ্থাৎ প্ৰথম পৰ্যায়ত প'ল আৰম্ভ কৰাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময় আৰু ৰাজ্যৰ অন্তিম পৰ্যায়ত প'ল বন্ধ কৰাৰ আধা ঘণ্টা পিছত।
6. ধাৰা 126-ৰ দ্বাৰা আৱৰা হোৱা সময়চোৱাত টেলিভিছন, ৰেডিঅ, এফএম, সকলো ইণ্টাৰনেট ৱেবছাইট আৰু চছিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মে তেওঁলোকৰ প্লেটফৰ্মত সকলো ৰাজনৈতিক সমলৰ বাবে তথ্য প্ৰযুক্তি আইন, 2000 আৰু ইচিআইনিৰ্দেশনা নং-491/এছএম/2013/কমিউনিকেচন, ডিটি25 অক্টোবৰ, 2013-ৰ বিধানবোৰ পালন কৰিব লাগিব। ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনৰ বিষয়ে, একেই কমিছনৰ নিৰ্দেশ নং 509/75/2004/জেএছ-I, 15 এপ্ৰিল, 2004 অনুসৰি ৰাজ্য/জিলা পৰ্য্যায়ত গঠন কৰা সমিতিবোৰে পূৰ্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ প্ৰয়োজন।
7. সকলো প্ৰিণ্ট মাধ্যমৰ মনোযোগ নিৰ্বাচনৰ সময়ত পালনৰ বাবে অনুসৰণ কৰিবলৈ প্ৰেছ কাউন্সিল অফ ইণ্ডিয়াই জাৰী কৰা নিম্নলিখিত নিৰ্দেশনাবোৰৰ প্ৰতিও আকৰ্ষণ কৰা হয়:
1. নিৰ্বাচন আৰু প্ৰাৰ্থীৰ বিষয়ে উদ্দেশ্যপ্ৰণালীৰ প্ৰতিবেদন দিয়াটো প্ৰেছৰ দায়িত্ব হ'ব। বাতৰি কাকতবোৰে অস্বাস্থ্যকৰ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰত লিপ্ত হ'ব বুলি আশা কৰা হোৱা নাই, নিৰ্বাচনৰ সময়ত কোনো প্ৰাৰ্থী/দল বা ঘটনাৰ বিষয়ে অতিৰঞ্জিত প্ৰতিবেদন। অনুশীলনত, দুই-তিনিজন ঘনিষ্ঠভাৱে প্ৰতিৰোধকৰা প্ৰাৰ্থীয়ে সকলো মাধ্যমৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰে। প্ৰকৃত অভিযানৰ বিষয়ে প্ৰতিবেদন কৰোঁতে, বাতৰি কাকত এখনে এজন প্ৰাৰ্থীয়ে উত্থাপন কৰা কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা বাদ নিদিব পাৰে আৰু তেওঁৰ বিপক্ষৰ ওপৰত আক্ৰমণ কৰিব পাৰে।
2. নিৰ্বাচনী নিয়মৰ অধীনত সম্প্ৰীতিবাৰী বা জাতিগত ৰীতি-নীতিৰে নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ নিষিদ্ধ। সেয়েহে, প্ৰেছৰ প্ৰতিবেদন পৰিষ্কাৰ কৰা উচিত, যি ধৰ্ম, জাতি, জাতি, সমাজ বা ভাষাৰ ভূমিত মানুহৰ মাজত শত্রুতা বা ঘৃণাৰ অনুভূতি বৃদ্ধি কৰে।
3. প্ৰেছে কোনো প্ৰাৰ্থীৰ ব্যক্তিগত চৰিত্ৰ আৰু আচৰণ বা কোনো প্ৰাৰ্থী বা প্ৰাৰ্থিত্ব প্ৰত্যাহাৰৰ সম্পৰ্কত মিছা বা মাৰাত্মক বিবৃতি প্ৰকাশ কৰাৰ পৰা বিৰক্ত হোৱা উচিত, নিৰ্বাচনত সেই প্ৰাৰ্থীৰ সম্ভাৱনাৰ কুসংস্কাৰ কৰাৰ বাবে। প্ৰেছে কোনো প্ৰাৰ্থী/দলৰ বিৰুদ্ধে অপ্ৰমাণিত অভিযোগ প্ৰকাশ নকৰিব।
4. প্ৰেছে প্ৰাৰ্থী/দল এটা প্ৰজেক্ট কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ প্ৰৰোচনা, বিত্তীয় বা অন্যথা গ্ৰহণ নকৰিব। ই কোনো প্ৰাৰ্থী/পক্ষৰ দ্বাৰা বা পক্ষৰ পৰা তেওঁলোকক আগবঢ়োৱা আতিথ্য বা অন্যান্য সুবিধা গ্ৰহণ নকৰিব।
5. প্ৰেছটোৱে কোনো নিৰ্দিষ্ট প্ৰাৰ্থী/দলৰ কাৰোবাৰ সৈতে বাৰ্তা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হোৱা নাই। যদি এনে কৰে, ই আন প্ৰাৰ্থী/দলক উত্তৰ দিয়াৰ অধিকাৰ দিব।
6. প্ৰেছে ৰাজহুৱা ৰাজহ ব্যয়ত কোনো দল/চৰকাৰৰ প্ৰাপ্তিৰ বিষয়ে কোনো বিজ্ঞাপন গ্ৰহণ/প্ৰকাশ নকৰিব।
7. প্ৰেছে সময়ে সময়ে জাৰি কৰা নিৰ্বাচন আয়োগ/ৰিটাৰ্নিং বিষয়া বা মুখ্য নিৰ্বাচন বিষয়াৰ সকলো নিৰ্দেশনা/নিৰ্দেশনা পালন কৰিব।
1. 3 মাৰ্চ, 2014-ত এনবিএছএ-এ জাৰী কৰা "নিৰ্বাচনী সম্প্ৰচাৰৰ বাবে নিৰ্দেশনা"ৰ প্ৰতি ইলেক্ট্ৰনিক মাধ্যমৰ মনোযোগ আমন্ত্ৰণ জনাব।
1. সংবাদ সম্প্ৰচাৰকসকলে জনসাধাৰণক বস্তুনিৰভাৱে, প্ৰাসঙ্গিক নিৰ্বাচনী বিষয়, ৰাজনৈতিক দল, প্ৰাৰ্থী, অভিযান ৰ বিষয় আৰু ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক জনসাধাৰণক জনসাধাৰণক জনসাধাৰণক জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন 1951 আৰু ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ অধীনত নিৰ্ধাৰণ কৰা নিয়ম আৰু নিয়ম অনুসৰি জনসাধাৰণক অৱগত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগে।
2. নিউজ চেনেলবোৰে যিকোনো ৰাজনৈতিক সম্পৰ্ক প্ৰকাশ কৰিব, হয় দল বা প্ৰাৰ্থীৰ প্ৰতি। যদিহে তেওঁলোকে কোনো নিৰ্দিষ্ট দল বা প্ৰাৰ্থীক ৰাজহুৱাভাৱে সমৰ্থন বা সমৰ্থন নকৰে, সংবাদ সম্প্ৰচাৰকসকলে সুষম আৰু নিৰপেক্ষ হ'বলৈ দায়িত্ব পালন কৰে, বিশেষকৈ তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচনী প্ৰতিবেদন।
3. সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকলে সকলো ধৰণৰ গুজৱ, ভিত্তিহীন কল্পনা আৰু বিসংগতি পৰিহাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগিব, বিশেষকৈ যেতিয়া এই বোৰ কোনো নিৰ্দিষ্ট ৰাজনৈতিক দল বা প্ৰাৰ্থীৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে। যিকোনো প্ৰাৰ্থী/ৰাজনৈতিক দল, যাক মানৱতা প্ৰদান কৰা হৈছে বা তথ্য সম্প্ৰচাৰৰ দ্বাৰা মিছা, ভুল তথ্য বা আন একে ধৰণৰ আঘাতৰ বলি হোৱা হয়, লগে লগে সংশোধন কৰিব লাগে, আৰু য'ত উপযুক্তভাৱে উত্তৰৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হয়।
4. সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকল সকলো ৰাজনৈতিক আৰু বিত্তীয় চাপ প্ৰতিহত কৰিব লাগিব যি নিৰ্বাচন আৰু নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ আৱৰণ প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।
5. সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকলে তেওঁলোকৰ নিউজ চেনেলত কৰা সম্পাদনাআৰু বিশেষজ্ঞমতামতৰ মাজত স্পষ্ট পাৰ্থক্য বজাই ৰাখিব লাগে।
6. ৰাজনৈতিক দলবোৰৰ পৰা ভিডিঅ' খাদ্য ব্যৱহাৰ কৰা সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকলে ইয়াক প্ৰকাশ কৰিব লাগে আৰু সঠিকভাৱে টেগ কৰিব লাগে।
7. নিৰ্বাচন আৰু নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বাতৰি/কাৰ্য্যসূচীৰ প্ৰতিটো উপাদান ঘটনা, তাৰিখ, স্থান আৰু উদ্ধৃতিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সকলো তথ্যৰ ওপৰত সঠিক হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ বিশেষ যত্ন ল'ব লাগিব। যদি ভুলবা অবিৰততাৰে কোনো ভুল তথ্য সম্প্ৰচাৰ কৰা হয়, মূল সম্প্ৰচাৰত দিয়া একে প্ৰ'হতাৰ সৈতে সম্প্ৰচাৰকজনৰ জাননীলৈ অহাৰ লগে লগে সম্প্ৰচাৰকজনে ইয়াক সংশোধন কৰিব লাগিব।
8. সংবাদ সম্প্ৰচাৰক, তেওঁলোকৰ সাংবাদিক আৰু বিষয়াসকলে কোনো ধন, বা মূল্যৱান উপহাৰ, বা প্ৰভাৱিত কৰিব পৰা কোনো সপক্ষে গ্ৰহণ কৰিব নালাগিব, আগ্ৰহৰ সংঘাত সৃষ্টি কৰিব পাৰে বা সম্প্ৰচাৰক বা তেওঁলোকৰ কৰ্মীসকলৰ বিশ্বাসযোগ্যতা ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিব লাগিব।
9. সংবাদ সম্প্ৰচাৰকসকলে হিংসাৰ প্ৰৰোচনা বা ৰাজহুৱা অসাৰতা বা বিকাৰ ৰক্ষা কৰিব পৰা কোনো ধৰণৰ 'ঘৃণাৰ কথা' বা অন্যান্য অপছন্দাত্মক সমল সম্প্ৰচাৰ কৰিব নালাগিব কিয়নো নিৰ্বাচনী নিয়মৰ অধীনত সম্প্ৰীতি বা জাতিগত কাৰকৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ নিষেধ। বাতৰি সম্প্ৰচাৰকসকলে এনে প্ৰতিবেদন কঠোৰভাৱে পৰিহাৰ কৰিব লাগে যি মানুহৰ মাজত শত্রুতা বা ঘৃণাৰ অনুভূতি, ধৰ্ম, জাতি, জাতি, সমাজ, অঞ্চল বা ভাষাৰ ভূমিত উদগনি দিয়ে।
10. সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকলৰ বাবে বাতৰি আৰু পৰিশোধ কৰা সমলৰ মাজত সতৰ্কতাৰে পাৰ্থক্য বজাই ৰখা প্ৰয়োজন। সকলো পৰিশোধ কৰা সমল স্পষ্টভাৱে "পৰিশোধ কৰা বিজ্ঞাপন" বা "পৰিশোধ কৰা সমল" হিচাপে চিহ্নিত কৰিব লাগে: আৰু পৰিশোধ কৰা সমল নাইবা জাৰী কৰা 24.11.2011 তাৰিখৰ "পেইড নিউজৰ নিয়ম আৰু নিৰ্দেশনা" অনুসৰণ কৰি কৰিব লাগিব।
xi মতামত প'লবোৰ সঠিকভাৱে আৰু সঠিকভাৱে প্ৰতিবেদন কৰিবলৈ বিশেষ যত্ন ল'ব লাগিব, দৰ্শকসকলক মতামত নিৰ্বাচন আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰখাৰ বাবে কোনে কমিছন, পৰিচালনা আৰু পৰিশোধ কৰিছিল সেই বিষয়ে ব্যক্ত কৰি। যদি এজন সংবাদ সম্প্ৰসাৰকে মতামত প'ল বা আন নিৰ্বাচন প্ৰক্ষেপনৰ ফলাফল বহন কৰে, ই প্ৰেক্ষাপট, আৰু এনে নিৰ্বাচনৰ পৰিধি আৰু সীমাতেওঁলোকৰ সীমাবদ্ধতাৰ সৈতে ব্যাখ্যা কৰিব লাগিব। জনমত প'লৰ সম্প্ৰচাৰৰ সৈতে দৰ্শকসকলক জনমতৰ তাত্ব বুজিবলৈ সহায় কৰিবলৈ তথ্য দিব লাগে, যেনে ব্যৱহাৰ কৰা পদ্ধতি, নমুনাৰ আকাৰ, ক্ৰুটিৰ মাৰ্জিন, ফিল্ডৱৰ্ক তাৰিখ, আৰু ব্যৱহৃত ডাটা। সম্প্ৰসাৰকসকলে ভোট শ্বেয়াৰবোৰ কেনেদৰে আসনৰ শ্বেয়াৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰা হয় সেইটো প্ৰকাশ কৰা উচিত।
1. সম্প্ৰচাৰকসকলে কোনো "নিৰ্বাচনৰ বিষয়" সম্প্ৰচাৰ নকৰিব, অৰ্থাৎ কোনো নিৰ্বাচনৰ ফলাফল প্ৰভাৱিত বা প্ৰভাৱিত কৰাৰ বাবে যিকোনো বিষয় সম্প্ৰচাৰ নকৰিব, যিকোনো বিষয়, জন প্ৰতিনিধিত্ব আইন, 1951ৰ ধাৰা 126(1)(b) উলংঘা কৰি নিৰ্বাচন সমাপ্ত হোৱাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ সৈতে সমাপ্ত হোৱা 48 ঘণ্টাৰ ভিতৰত।
2. নিৰ্বাচনৰ ফলাফল ৰখা আৰু ঘোষণা নকৰালৈকে নিৰ্বাচন ঘোষণা কৰাৰ সময়ৰ পৰা সংবাদ সম্প্ৰচাৰকসকলে কৰা সম্প্ৰচাৰ নিৰীক্ষণ কৰিব ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে। সদস্য সম্প্ৰচাৰকসকলে নিৰ্বাচন আয়োগৰ দ্বাৰা নিউজ ব্ৰডকাষ্টিং ষ্টেণ্ডাৰ্ড অথৰিটি (এনবিএছএ) ক জনা যিকোনো উলংঘনএনএ-ৰ দ্বাৰা ইয়াৰ নিয়মাৱলীৰ অধীনত এনবিএছএ-ৰ দ্বাৰা মোকাবিলা কৰা হ'ব।
3. সম্প্ৰচাৰকাৰীয়ে যথাসম্ভৱ, ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া, ভোটগ্ৰহণৰ গুৰুত্ব, ভোট ৰখাৰ গুৰুত্ব, কিদৰে, কেতিয়া আৰু ক'ত ভোট দিব লাগে, ভোট দিবলৈ পঞ্জীয়ন কৰিব আৰু ভোটৰ গোপনীয়তাৰ বিষয়ে ভোটাৰ শিক্ষা কাৰ্য্যসূচী বহন কৰিব লাগে।
4. সংবাদ সম্প্ৰসাৰকসকলে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে আনুষ্ঠানিকভাৱে এনে ফলাফল ঘোষণা নকৰালৈকে কোনো চূড়ান্ত, আনুষ্ঠানিক আৰু নিশ্চিত ফলাফল প্ৰদান কৰিব নালাগিব, যদিহে এনে ফলাফলবোৰ স্পষ্ট অস্বীকাৰৰ সৈতে সম্পন্ন কৰা নহয় যে তেওঁলোক অনকৰ্তৃক বা অসম্পূৰ্ণ বা আংশিক ফলাফল বা প্ৰক্ষেপন যিবোৰ চূড়ান্ত ফলাফল হিচাপে ল'ব নালাগে।
1. ইণ্টাৰনেট এণ্ড ম'বাইল এছ'চিয়েচন অফ ইণ্ডিয়া (আইএএমএআই)-এ ও সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী সামাজিক মাধ্যমমঞ্চৰ বাবে এক "স্বেচ্ছামূলক নৈতিক তাঁৰ সংহিতা" প্ৰস্তুত কৰিছে যাতে লোকসভা 2019ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সময়ত নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা বজাই ৰখাৰ বাবে তেওঁলোকৰ মঞ্চৰ বিনামূলীয়া, নিৰপেক্ষ আৰু নৈতিক ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰা হয়। আইএমাইৰ সন্মত অনুসৰি, 23.09.2019 তাৰিখৰ পত্ৰৰ দ্বাৰা, সকলো নিৰ্বাচনৰ সময়ত "স্বেচ্ছামূলক নৈতিকতা সং'ড" পালন কৰা হ'ব। সেই অনুসৰি, বিহাৰ বিধানসভা নিৰ্বাচন 2020-ত এই সং'ডটো প্ৰযোজ্য। সকলো সংশ্লিষ্ট সামাজিক মাধ্যমমঞ্চৰ মনোযোগ "স্বেচ্ছামূলক নৈতিকতা ক'ড" ডিটি 20 মাৰ্চ, 2019-ৰ নিম্নলিখিত পাঠলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হয়:
1. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে অভিব্যক্তিৰ স্বাধীনতাৰ সিদ্ধান্তয য'ত উপযুক্ত আৰু মনত ৰাখিব, তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী আৰু/ বা সেৱাৰ ওপৰত নিৰ্বাচনী বিষয়ৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে উপযুক্ত নীতি আৰু প্ৰক্ৰিয়া বোৰ প্ৰয়োগ কৰিব।
2. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে নিৰ্বাচনআইন আৰু অন্যান্য সম্পৰ্কিত নিৰ্দেশনাসহ সজাগতা গঢ়াৰ বাবে স্বেচ্ছাই তথ্য, শিক্ষা আৰু যোগাযোগ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা কৰিব। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে আইনৰ দ্বাৰা স্থাপন কৰা প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰি অনুৰোধ প্ৰেৰণৰ ব্যৱস্থাসহ তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী/সেৱাৰ ওপৰত ইচিআইৰ নোডাল বিষয়াক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰচেষ্টা কৰিব।
3. অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে এক অধিসূচনা প্ৰণালী প্ৰস্তুত কৰিছে যাৰ দ্বাৰা ইচিআইয়ে আইনৰ দ্বাৰা স্থাপন কৰা প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰি জন প্ৰতিনিধিত্ব আইন, 1951 আৰু অন্যান্য প্ৰযোজ্য নিৰ্বাচন আইনৰ ধাৰা 126-ৰ সম্ভাৱ্য উলংঘনৰ প্ৰাসঙ্গিক মঞ্চসমূহক অধিসূচনা কৰিব পাৰে। এই বৈধ আইনী অৰ্ডাৰবোৰ সিনহা সমিতিৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ধাৰা 126-ৰ অধীনত প্ৰকাশ কৰা উলংঘনৰ বাবে 3 ঘণ্টাৰ ভিতৰত স্বীকাৰ কৰা হ'ব আৰু/বা প্ৰক্ৰিয়া কৰা হ'ব। আন সকলো বৈধ আইনী অনুৰোধ প্ৰতিবেদন কৰা উলংঘনৰ প্ৰকাৰৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে দ্ৰব্যক্ৰমে কাম কৰিব।
4. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ইচিআই-ৰ বাবে এক উচ্চ প্ৰাথমিকতা সমৰ্পিত প্ৰতিবেদন প্ৰণালী সৃষ্টি/খোলা কৰি আছে আৰু সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সময়ত সমৰ্পিত ব্যক্তি(সকল) /দল নিযুক্তি দি আছে আৰু ইচিআইৰ পৰা সঠিক আইনী প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰণ কৰি এনে আইনী অনুৰোধ প্ৰাপ্ত কৰাৰ পিছত দ্ৰুত পদক্ষেপ লোৱাত সহায় কৰিব পাৰে।
5. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে প্ৰাসঙ্গিক ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনদাতাই আইনৰ অধীনত তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা অনুসৰি, ৰাজনৈতিক দলবোৰৰ নাম, বিহাৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ বাবে প্ৰাৰ্থীৰ নাম থকা নিৰ্বাচনী বিজ্ঞাপনৰ সম্পৰ্কত ইচিআই আৰু/বা মিডিয়া প্ৰমাণপত্ৰ আৰু নিৰীক্ষণ সমিতি (এমচিএমচি)ৰ দ্বাৰা জাৰী কৰা প্ৰ-প্ৰমাণপত্ৰ দাখিল কৰাৰ বাবে প্ৰাসঙ্গিক ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনদাতাই এক প্ৰণালী প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে এনে প্ৰমাণপত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত নকৰা ইচিআই-ৰ দ্বাৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আইনগতভাৱে অধিসূচনা দিয়া ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনবোৰ দ্ৰব্যভাৱে প্ৰক্ৰিয়া/পদক্ষেপ পৰিশোধ কৰিব।
6. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে পৰিশোধ কৰা ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনত স্বচ্ছতা ৰখাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি বদ্ধপৰিকৰ হ'ব, যাৰ ভিতৰত আছে এনে বিজ্ঞাপনৰ বাবে তেওঁলোকৰ পূৰ্ব-আগৰ লেবেল/প্ৰকট প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা।
7. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ইচিআইৰ পৰা প্ৰাপ্ত এক বৈধ অনুৰোধ অনুসৰি, ইণ্টাৰনেট আৰু ম'বাইল এছ'চিয়েচন অফ ইণ্ডিয়াৰ (আইএএমএআই)ৰ মাধ্যমেৰে তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট মঞ্চৰ উৎপীড়ন প্ৰতিৰোধ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ ওপৰত এক আপডেট প্ৰদান কৰিব।
8. আই এ এ আই এ আইয়ে এই কোডৰ অধীনত কৰা পদক্ষেপবোৰৰ ওপৰত ইয়াৰ অংশগ্ৰহণকাৰী সদস্যসকলৰ সৈতে সমৰ্থন কৰিব আৰু আইএমাইআৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে নিৰ্বাচনৰ সময়ত ইচিআইৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ তৰা বজাই থাকিব।
9. মিডিয়াই তেওঁলোকৰ সকলো নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় আৱৰণৰ সময়ত COVID-19 নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় (এম.ও.এইচ.এফ.ও.) আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে জাৰী কৰা সকলো বৰ্তমানৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, চি.ও.ভি.ডি.-19-ৰ সময়ত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বিষয়ে 21 আগষ্ট, 2020তাৰিখে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে জাৰী কৰা বিস্তৃত নিৰ্দেশনাবোৰো ভোটগ্ৰহণ আৰু ভোট গণনা আদিৰ সময়ত নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ আৱৰণৰ বাবে মিডিয়া ব্যক্তিসকলক প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰোঁতে প্ৰয়োগ কৰা হ'ব।
ওপৰোক্ত নিৰ্দেশনাবোৰ সকলো সংশ্লিষ্ট মাধ্যমৰ দ্বাৰা অনুপালনৰ বাবে যথাযথভাৱে পালন কৰিব লাগে।

Election Commission
General Election to the State Legislative Assembly of Bihar, 2020 - Media Coverage during the period referred to in Section 126 of the RP Act,1951.
01 OCT 2020 5:59PM by PIB Delhi
The schedule for holding General Election to the State Legislative Assembly of Bihar 2020 has been announced on 25thSeptember, 2020. Poll is scheduled to be held in three phases in the state on 28/10/2020, 03/11/2020 & 07/11/2020.Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, during the period of 48 hours before the hour fixed for conclusion of poll in a constituency. The relevant portions of the said Section 126 are re-produced below:
(126. Prohibition of public meeting during period of forty-eight hours ending with hour fixed for conclusion of poll-
(1) No person shall-
(a).....................
(b) Display to the public any election matter by means of cinematograph, television or other similar apparatus;
(c)........................
In any polling area during the period of forty-eight hours ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in the polling area.
(2) Any person who contravenes the provisions of sub-section (1) shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine, or with both.
(3) In this Section, the expression “election matter” means any.matterintended or calculated to influence or affect the result of an election
2. During elections, there are sometimes allegations of violation of the provisions of the above Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 by TV channels in the telecast of their panel discussions/debates and other news and current affairs programmes. The Commission has clarified in the past that the said Section 126 prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, during the period of 48 hours ending with the hour fixed for conclusion of poll in a constituency. "Election matter" has been defined in that Section as any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election. Violation of the aforesaid provisions of Section 126 is punishable with imprisonment up to a period of two years, or with fine or both.
3. The Commission once again reiterates that the TV/Radio channels and cable networks/internet website/social media platforms should ensure that the contents of the programmes telecast/broadcast/ displayed by them during the period of 48 hours referred to in Section 126 do not contain any material, including views/appeals by panelists/participants that may be construed as promoting/ prejudicing the prospect of any particular party or candidate(s) or influencing/ affecting the result of the election. This shall, among other things include display of any opinion poll and of standard debates, analysis, visuals and sound-bytes.
4. In this connection, attention is also invited to Section 126A of the R.P. Act 1951, which prohibits conduct of Exit poll and dissemination of its results during the period mentioned therein, i.e. the hour fixed for commencement of poll in first phase and half an hour after close of poll in last phase in the State.
5. During the period not covered by Section 126, concerned TV/Radio/Cable/FM channels/internet websites/Social Media platforms are free to approach the state/ district/ local authorities for necessary permission for conducting any broadcast/Telecast related events (other than exit polls) which must also conform to the provisions of the model code of conduct, the programme code laid down by the Ministry of Information and Broadcasting under the Cable Network (Regulation) Act with regard to decency, maintenance of communal harmony, etc. All Internet websites and Social Media platforms must also comply with the provisions of The Information Technology Act, 2000 and ECI guidelines No-491/SM/2013/Communication, dt25thOctober, 2013, for all political content on their platform. As regards political advertisement, the same needs pre-certification by the Committees set up at State/District level as per the Commission's order No. 509/75/2004/JS-I, dt 15th April,2004.
6. Attention of all print media is also drawn to the following guidelines issued by Press Council of India to follow for observance during the election:
1. It will be the duty of the Press to give objective reports about elections and the candidates. The newspapers are not expected to indulge in unhealthy election campaigns, exaggerated reports about any candidate/party or incident during the elections. In practice, two or three closely contesting candidates attract all the media attention. While reporting on the actual campaign, a newspaper may not leave out any important point raised by a candidate and make an attack on his or her opponent.
2. Election campaign along communal or caste lines is banned under the election rules. Hence, the Press should eschew reports, which tend to promote feelings of enmity or hatred between people on the ground of religion, race, caste, community or language.
3. The Press should refrain from publishing false or critical statements in regard to the personal character and conduct of any candidate or in relation to the candidature or withdrawal of any candidate or his candidature, to prejudice the prospects of that candidate in the elections. The Press shall not publish unverified allegations against any candidate/party.
iv. The Press shall not accept any kind of inducement, financial or otherwise, to project a candidate/party. It shall not accept hospitality or other facilities offered to them by or on behalf of any candidate/party.
v. The Press is not expected to indulge in canvassing of a particular candidate/party. If it does, it shall allow the right of reply to the other candidate/party.
vi. The Press shall not accept/publish any advertisement at the cost of public exchequer regarding achievements of a party/ government in power.
vii. The Press shall observe all the directions/ orders/instructions of the Election Commission/Returning Officers or Chief Electoral Officer issued from time to time.
7. Attention of the electronic media is invited to the "Guidelines for Election Broadcasts"issued by NBSA dt 3rd March,2014.
1. News broadcasters should endeavour to inform the public in an objective manner, about relevant electoral matters, political parties, candidates, campaign issues and voting processes as per rules and regulations laid down under The Representation of the People Act 1951 and by the Election Commission of India.
ii. News channels shall disclose any political affiliations, either towards a party or candidate. Unless they publicly endorse or support a particular party or candidate, news broadcasters have a duty to be balanced and impartial, especially in their election reporting.
iii. News broadcasters must endeavour to avoid all forms of rumour, baseless speculation and disinformation, particularly when these concern specific political parties or candidates. Any candidate/political party, which has been defamed or is a victim of misrepresentation, misinformation or other similar injury by broadcast of information should be afforded prompt correction, and where appropriate granted an opportunity of reply.
iv. News broadcasters must resist all political and financial pressures which may affect coverage of elections and election related matters.
v. News broadcasters should maintain a clear distinction between editorial and expert opinion carried on their news channels.
vi. News broadcasters that use video feed from political parties should disclose it and appropriately tagged.
vii. Special care must be taken to ensure that every element of news/ programmes dealing with elections and election related matters is accurate on all facts relating to events, dates, places and quotes. If by mistake or inadvertence any inaccurate information is broadcast, the broadcaster must correct it as soon as it comes to the broadcaster's notice with the same prominence as was given to the original broadcast.
viii. News broadcasters, their journalists and officials must not accept any money, or valuable gifts, or any favour that could influence or appear to influence, create a conflict of interest or damage the credibility of the broadcaster or their personnel.
ix. News broadcasters must not broadcast any form of 'hate speech' or other obnoxious content that may lead to incitement of violence or promote public unrest or disorder as election campaigning based on communal or caste factors is prohibited under Election Rules. News broadcasters should strictly avoid reports which tend to promote feelings of enmity or hatred among people, on the ground of religion, race, caste, community, region or language.
x. News broadcasters are required to scrupulously maintain a distinction between news and paid content. All paid content should be clearly marked as "Paid Advertisement" or "Paid Content”: and paid content must be carried in compliance with the "Norms & Guidelines on Paid News" dated 24.11.2011 issued by NBA.
xi Special care must be taken to report opinion polls accurately and fairly, by disclosing to viewers as to who commissioned, conducted and paid for the conduct of the opinion polls and the broadcast. If a news broadcaster carries the results of an opinion poll or other election projection, it must also explain the context, and the scope and limits of such polls with their limitations. Broadcast of opinion polls should be accompanied by information to assist viewers to understand the poll's significance, such as the methodology used, the sample size, the margin of error, the fieldwork dates, and data used. Broadcasters should also disclose how vote shares are converted to seat shares.
xii. The broadcasters shall not broadcast any "election matter" i.e. any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election, during the 48 hours ending with the hours fixed for the conclusion of poll in violation of Section 126(1)(b) of the Representation of the People Act, 1951.
xiii. The Election Commission of India (ECI) will monitor the broadcasts made by news broadcasters from the time elections are announced until the conclusion and announcement of election results. Any violation by memberbroadcasters reported to the News Broadcasting StandardsAuthority(NBSA) by the Election Commission will be dealt by the NBSA under its regulations.
xiv. Broadcasters should, to the extent possible, carry voter education programmes to effectively inform voters about the voting process, theimportance of voting, including how, when and where to vote, to register to vote and the secrecy of theballot.
xv. News broadcasters must not air any final, formal and definite results until such results are formally announced by the Election Commission of India, unless such results are carried with clear disclaimer that they are unofficial or incomplete or partial results or projections which should not be taken as final results.
8. Internet and Mobile Association of India (IAMAI) has also developed a “Voluntary Code of Ethics” for all the participating social media platforms to ensure free, fair & ethical usage of their platforms to maintain integrity of electoral process during the General Elections to the Lok Sabha 2019. As agreed by IAMAI, vide letter dated 23.09.2019, the “Voluntary Code of Ethics” shall be observed during all elections. Accordingly, the Code is also applicable in Bihar Assembly Elections 2020. Attention of all concerned Social Media platforms is invited to the following text of “Voluntary Code of Ethics” dt 20th March, 2019:
i. Participants will endeavour to, where appropriate and keeping in mind the principle of freedom of expression, deploy appropriate policies and processes to facilitate access to information regarding electoral matters on their products and/ or services.
ii. Participants will endeavour to voluntarily undertake information, education and communication campaigns to build awareness including electoral laws and other related instructions. Participants will also endeavour to impart training to the nodal officer at ECI on their products/ services, including mechanism for sending requests as per procedure established by law.
iii. Participants and the Election Commission of India (ECI) have developed a notification mechanism by which the ECI can notify the relevant platforms of potential violations of Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 and other applicable electoral laws in accordance with procedures established by law. These valid legal orders will be acknowledged and/ or processed within 3 hours for violations reported under Section 126 as per the Sinha Committee recommendations. All other valid legal requests will be acted upon expeditiously by the Participants, based on the nature of reported violation.
iv. Participants are creating/opening a high priority dedicated reporting mechanism for the ECI and appoint dedicated person(s) / teams during the period of General Elections to interface with and to exchange feedback as may assist with taking expeditious action upon receipt of such a lawful request, following due legal process, from the ECI.
v. Participants will provide a mechanism for relevant political advertisers, in accordance with their obligations under law, to submit pre-certificates issued by ECI and/or Media Certification& Monitoring Committee (MCMC) of the ECI in relation to election advertisements that feature names of political parties, candidates for the Bihar Assembly Elections. Further, Participants shall expeditiously process/action paid political advertisements lawfully notified to Participants by the ECI that do not feature such certification.
vi. Participants will commit to facilitating transparency in paid political advertisements, including utilising their pre-existing labels/ disclosure technology for such advertisements.
vii. Participants will, pursuant to a valid request received from the ECI, via Internet and Mobile Association of India (IAMAI) provide an update on the measures taken by them to prevent abuse of their respective platforms.
viii. IAMAI will coordinate with its participant members on the steps carried out under this Code and IAMAI as well as Participants will be in constant communication with the ECI during the election period.
9. Media is also expected to follow all the extant guidelines issued by the Ministry of Home Affairs, Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and State Government regarding COVID-19 containment measures during all their election related coverage. Besides, the broad guidelines issued by the Election Commission of India on 21st August, 2020 with regards to conduct of elections during COVID-19, shall also be applied while giving access to the media persons for the coverage of election process during polling and counting of votes etc.
The above guidelines should be duly observed for compliance by all the concerned media.