সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ব্লেক হোলশিংগা য়াম্না নকশিন্ননা থবক-থৌওং চত্থবা য়াবা লিখুনশিং ফংহনবা তাইবংপাল অসিদা খ্বাইদগী অরংবা জেৎশিং ওইরিবা ব্লেজরশিংদা নৌনা খংনরকপশিং
25 SEP 2020 8:57PM by PIB Imphal
মালেমসিদা খ্বাইদগী লংবা জেৎশিং খরদা ফংবা অতেনবা মতমগী ওপ্তিকেল ফ্লক্সনা লেংদনা লৈবা অসিনা ব্লেক হোলশিংগা নকশিন্নবা মফমদা থবক চত্থবা য়াবগী লিখুন পীবা ঙমহনখ্রে।
ব্লেজরশিং অসি তাইবংপাল অসিদা সৌরজগৎকী ময়াই চবুক্তা লৈবা ব্লেক হোলশিংদা খ্বাইদগী য়াম্না তাশিনবা মপং ওইবা পোৎশক অমদা তাশিনবা মচাকশিংনা পাঙ্গল হাপ্পা খ্বাইদগী মঙাল লৈবা অমদি খ্বাইদগী পাঙ্গল লৈবা পোৎশক অমনি- মঙাল লৈরিবসিগী মরমদি য়েংলিবা(পৃথিবীদগী)অদুগী মায়কৈরোমদা লৈরিবা মঙালগী খোংজেল অদুগা নক্ননা লৈরিবা আইওনগী পোৎশক্না শাবা জেৎ অমননি।
লৈবাক অহুম-ভারত, সাইবেরিয়া অমসুং অমেরিকাদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা সাইন্তিস্ত তরুক্না তি.ই.ভি.শ্রতেরা-ইলেক্ত্রোন ভোল্ত) ব্লেজর কৌবা খ্বাইদগী লংবা ব্লেজরশিং নৈনখি অমদি অতেনবা মতমগী ওইনা ব্লেজর ফেমিলীগী মরক্তা খ্বাইদগী লংনা কুইনা লেংদনা মপান্থোংদা লৈবা অমা ওইনা লৈ হায়না খংবা ঙমখ্রে। মখোয়গী লংবগী মওংশিং অসি মতম শাংবগী মতুং ইন্না খেৎনবা মতমদা মখোয়গী অরংবা অসি অতেনবা মতমগী ওইনা লংবগী থাকশিংদা লৈ।
ব্লেজরশিং অসি খ্বাইদগী পাম্নবা এস্ত্রোনোমীগী ওইবা মিৎকুপ খরদংগী ওইবা পোৎশকশিংনি অমসুং মখোয়শিং অসি নৈনবা অসিনা ব্লেক হোলগা নক্ননা লৈবা, হকথেংননা মমি উবা ফংদবা মফমশিংদা থবক চত্থবগী মওংগী লিখুন অসি পীবা ঙম্মি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী(দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা আর্যভত্তা রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ওবজর্বেস্নেল সাইন্সেস(এরিজ), নেনিতালদগী রিসর্চ তৌরিবশিং য়াওনা সাইন্তিস্তশিংনা ২০১৩-২০১৯দা তেলেস্কোপ(মিতর ১.০৪ অমসুং মিতর ১.৩) অনি শিজিন্নদুনা ভারতকী এরিজদা অদুগা সর্বিয়াদা তেলেস্কোপ( মিতর ০.৬ অমদি মিতর ১.৪) অনি শিজিন্নদুনা ফোতো ফ্রেম ১৭৪১ লৌখি। শাথিবা তি.ই.ভি(তেরা-ইলেক্ত্রোন ভোল্ত হায়বদি ১০১২ ইলেক্ত্রোন ভোল্ত) গম্মা রে থোকপা ব্লেজরশিং হায়বদি ১ই.এস. ০২২৯+২০০, ১ই.এস.০৪১৪+০০৯, ১ই.এস.২৩৪৪+৫১৪ অসিগী ওপ্তিকেল ফ্লক্স অমদি স্পেক্ত্রাদা খেৎনবশিং অসি নৈনবগী থবক অসি তীম অসিনা পাংথোকখি।
নৈনবা অসিদা দা. অশ্বানি পান্দে অমসুং দা. অলোক সি.গুপ্তনা মসিগী শাথিবা তি.ই.ভি. ব্লেজর অহুমসিগী ফ্লক্স, মচু অমসুং স্পেক্ত্রাগী ওইবা ইন্দেক্সকী মখলশিংগা লোয়ন-লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা মতমগী থাক অহুমদা খ্বাইদগী তেনবা ওইনা নোংমগী মনুংদা য়াম্না তেন্না অমদি থাদগীনা চহিফাওবগী মতমগী থাক্তা নৈনখিবা অসি মরিক চুম্না রোয়েল এস্ত্রোনোমিকেল সাসাইতীদা থাগী নোতিস ওইনা ফোংখি। নৈনবা অসিনা অসিগুম্বা খেৎনবশিং অসি থোকহল্লিবা থবক-থৌওং চত্থবগী থবকশিং অদু শন্দোক্না খংহল্লি।
তীম অসিগী মতুংইন্না তি.ই.ভি. থোকপা ব্লেজরশিংদা, স্পেক্ত্রাগী ওইবা ইনর্জী চাইথোকপা অসিগী পন্দোন অসি য়ু.ভি./এক্স.রে.গী রেঞ্জদা য়াওই। মসিগী ওপ্তিকেল বেন্দশিং, মেগ্নেতিক ফীল্দশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনশিংগী ইনর্জীশিং অসি হন্থনা অতেনবা মতমগী ফ্লক্স অসি লেংদনা লৈহন্দুনা নত্রগা অনেম্বা এম্প্লিচুদ মখল খেৎনবশিং অসি থোকহল্লি। থাদগীনা চহিফাওবগী মতমগী থাক্তা খেৎনবা জেৎশিং অসিগা কোন্ননা মিৎকুপ অমদা শন্দোক্তুনা খংহনবা ঙম্মি, মসিগী মরম্না ইলেক্ত্রোন অসি মমাংদা খংহেন০হেনগৎখিদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ইনর্জী হেনগৎলকই। মসিগী অয়াম্বা ইনর্জীগী ইলেক্ত্রোনশিং অসি তোঙান-তোঙানবা মৈ মঙাল থোরকহন্নবগী থবক-থৌওংশিংদগী ইংথহল্লগনি অদুগা মমাংথংবশিং অদু খংচিং চিংহনগনি। থাদগীনা চহিগী ওইবা মতমগী থাক খেৎনবশিংগী ওইনা ওইরকপা য়াবশিং অসি খংহন্নবগীদমক্তা মেগ্নেতিক ফীল্দ অসি হোংবা অমসুং/নত্রগা দোপ্লর ফেক্তর অসি হোংবা য়াওরিবা অসিদা জেৎকী মনুংদা নত্রগাজেৎশিং ৱিগ্লিং তৌবদা নত্রগা হেলিকেল জেৎশিং অসি মিৎকুপ অমদা হেলিকেল ওইনা লেংবনা ওইহল্লি। মসিগী মল্তী-ৱেবলেঙ্থ(এম.দব্লয়ু.)কী মতম অসিদা ত্রান্সিএন্ত ওইবা এস্ত্রোনোমীগী ওইবা সোর্সশিং অসি ফ্লক্সতা য়াম্না থুনা হোংলকপা, মতমদুদা মতম শাংদোরকপা অমদা অকক্নবা ত্রান্সিএন্ত সোর্স অমগী এম.দব্লয়ু.দা উরিবা অসিতোঙান-তোঙানবা ইলেক্ত্রোমেগ্নেতিক(ই.এম.) বেন্দশিংগী মনঙাল থোরকহনবগী মেকানিজম অদু খংবদা মরুওইবা ওইরিবা মতমগী দোমেন এস্ত্রোনোমী য়াম্না য়েংবা নুংঙাই।
ফিগর: পাৱরফুল রিলেতিভিস্তিক জেৎ অমা লৈবা ব্লেজরগী মতাংদা আর্তিস্তকী ৱাখলদা ইথিল পীবা
।https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image003C9Z5.jpg
ইমেজ ফংফম: https://apod.nasa.gov/apod/ap180716.html
[পব্লিকেসন লিঙ্ক: DOI: 10.1093/mnras/staa1598
অতৈ মরিক চুম্বা ৱারোলগীদমক্তা দা. অশ্বানী পান্দে(পোস্ত দোক্তরেল ফেলো) (+৯১-৯৮০৮৫৩০৭২১,ashwani@aries.res.in) দা পাও ফাওবিবা য়াগনি।]

Ministry of Science & Technology
New finding on Blazars—the brightest jets in the universe could provide clues to processes close to black holes
25 SEP 2020 8:57PM by PIB Delhi
The short term optical flux stability detected in some of the brightest jets in the universe could provide clues to the processes close to black holes.
Blazars are one of the most luminous and energetic objects in the universe powered by material falling onto a super-massive black hole at the center of the host galaxy – the luminosity being because of their a jet composed of ionized matter traveling at nearly the speed of light towards an observer (the Earth).
Six scientists spanning over three countries--- India, Serbia, and the USA studied some of the brightest blazers called TeV (Tera-electron Volt) blazars and found that they stand out as a semblance of stability of brightness among the blazar family in the short duration. While their brightness varies in the long duration, they maintain their brightness levels in short duration.
Blazars are among one of the most favourite astronomical transient objects, and their study could provide clues to the processes happening close to the black hole, not visible through direct imaging.
The scientists, including researchers from Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), Nainital, an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), Government of India, took 1741 image frames during 2013 – 2019 by using two (1.04 m and 1.3 m) telescopes, in ARIES, India and two (0.6 m and 1.4 m) telescopes in Serbia. A detailed study of the optical flux and spectral variability of three extreme TeV (Tera-electron Volt, i.e., 1012 eV) gamma-ray emitting blazars, namely 1ES 0229+200, 1ES 0414+009, 1ES 2344+514 was carried out by this team.
In the study by Dr. Ashwani Pandey and Dr. Alok C. Gupta, published in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Journal, a detailed study of the flux, color, and spectral index variations of the three extreme TeV blazars was carried out on diverse timescales --- as short as within a day, and as well as on months to years timescales. The study also explained the physical processes responsible for such variations.
According to the team, in TeV emitting blazars, peak of spectral energy distribution lies in the UV/X-ray range. Thus in optical bands, magnetic fields and electrons energies are less, causing short term optical flux stability or low amplitude variability. Variations on months to years timescales can most likely be explained by the propagation of shocks along with the jet, due to which the electrons at the shock front get accelerated to very high energies. These high energy electrons are then cooled via different emission processes while leaving the shock front. Other possible explanations for months to years timescale variations include a change of the magnetic field and/or change in the Doppler factor caused by either helical motion of the emitting region within the jet or wiggling of jets or helical jets.
In this age of multi-wavelength (MW) time-domain astronomy in which the transient astronomical sources are of great interest due to their rapid change in flux, simultaneous MW observation of a particular transient source on an extended period of time is important for understanding the emission mechanism in different electromagnetic (EM) bands.
Figure: Artist's impression of the blazar having a powerful relativistic jet.
Image source: https://apod.nasa.gov/apod/ap180716.html
[Publication link: DOI: 10.1093/mnras/staa1598
For more details, Dr. Ashwani Pandey (Post-doctoral fellow) (+91-9808530721, ashwani@aries.res.in) can be contacted.]