সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
“বাইওতেক্নোলোজী সেক্তর অসি ২০২৪ ফাওবদা ভারতকী পান্দম থম্বা শেন্মিৎলোন ত্রিলিয়ন $ ৫ অসি ফংহনবদা থৌদাং লৌবা মরুওইনা থবক পাংথোক্কদৌরিবা অমনি-দা.হর্শ বর্ধন
“বাইওতেক্নোলোজীনা লৈবাক অসিগী খোংজেল য়াংনা হেনগৎলক্লিবা সেক্তর অমদি বাইওতেক্নোলোজীগী সেক্তর খুদিংমক্তা শাফু পী।”
24 SEP 2020 4:40PM by PIB Imphal
বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বিরাক) অসি ভারত সরকারনা মার্চ ২০১২তা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী(দি.বি.তি.)গী মখাদা বাইওতেক্নোলোজীদা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অসি থৌগৎনবা অমদি শেমগৎনবা অমসুং একাদমিশিং-ইন্দস্ত্রী অসি শৌগৎহন্নবা খুৎশম্ননবা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইজেজ ওইনা লিংখৎখিবনি।
বিরাক, মহাক্কী তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিংদগী প্রুফ তৌবগী ৱাখল্লোনশিং উত্তুনা তাকপদগীনা প্রদক্ত অসি লল্লোন-ইতিক তৌবগী থবক চত্থবফাওবা পদ্রক্ত অসি শেমগৎপগী তাঙ্কক খুদিংদা তেংবাং পীরি। স্কীমশিং অসিনা ওন্তর্প্রিন্যুরশিং, স্তার্তঅপশিং, কম্পেনীশিং অমসুং একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং অসি ত্রান্সলেস্নেল ওইবা মঙম লৈবা রিসর্চকী ৱাখল্লোনশিং অদুদা থবক তৌবদা তেংবাং পী। অয়াবা পীখিবা ফন্দশিং য়াওনা হৌখিবা চহি অহুমগী অমদি হৌজিক-হৌজিক্কী চহিগী লৌখৎলিবা থৌরমশিং অমদি আওতপুৎশিং অসিগী মরিক চুম্বা ৱারোল অসি এনেক্সর -A দা য়েংবিবা য়াগনি।
বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ অসিগী বাইওতেক্নোলোজীthrough রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তগী অমদি হ্যুমেন রিসোর্চ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদগীসু তেংবাং পীনবগী অচৌবা পান্দম অমা লৈ। তেংবাং পীগদৌরিবা মরুওইবা লমশিং অসিদি রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত, পুথোক্তুনা তাকপা, প্রদক্ত দিভেলপমেন্ত অমসুং লল্লোনবগী থবক চত্থবা, হ্যুমেন রিসোর্চ দিভেলপমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা থবক তৌবা ঙমহনবনি।
দি.বি.তি.গী অচৌবা পান্দমদি তোঙানবা মফমশিংদা খ্বাইদগী ফবা সেন্তরশিং শাবনি। নেস্নেল অমদি ইন্তর্নেস্নেল খুৎশম্নদুনা বাইওতেক্নোলোজী অসি শৌগৎপা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা পান্দম থম্বগা লোয়ননা মাগী এদ্মিনিস্ত্রেসনগী মখাদা দি.বি.তি.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ ১৬ লৈ। হ্যুমেন রিসোর্চ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মখাদা শৌগৎপা মরুওইবা থবকশিং অসি মখাদা পীরি।
“বাইওতেক্নোলোজী সেক্তর অসি ২০২৪ ফাওবদা ভারতকী পান্দম থম্বা শেন্মিৎলোন ত্রিলিয়ন $ ৫ অসি ফংহনবদা থৌদাং লৌবা মরুওইনা থবক পাংথোক্কদৌরিবা অমনি। বাইওতেক্নোলোজী সেক্তর অসি মরুওইনা মহাক্কী লম কয়া শুনা লৈবা মওংদা হকশেল, এগ্রীকলচর, এনভাইরোনমেন্ত, ইনর্জী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী থবক চত্থবগী মওংশিং শিংনবশিংদা সোলুসনশিংগী পরিং অমা ফংহনবা ঙমহল্লি। মসিদা তোঙান-তোঙানবা ময়ামগী ওইবা শিংনবশিং অসিদা মালেমসিদা লৈরিবা মীওই মিলিয়ন কয়া অমা পুন্সিবু তেমশিংনরকপা অনাবা কয়া, মালেমগী ওইনা তীকা থাবগী চাদা ৬০গী তীকা শেমগৎপা অমদি শাবদা মতেং পাংনবগীদমক্তা বাইওসিমিলরশিং শিজিন্নবগী ইনোভেতিব সোলুসনশিং য়াওই।
ঈশিং অমদি ইনর্জি য়াম্না চংবা অসি হন্থহন্দুনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংগী পোত্থোক কয়া অমা হেনগৎহল্লি অমদি লৌরোক নিংথিনা লোকহল্লি। ইন্দস্ত্রীগী ওইবা বাইওতেক্নোলোজী অসি হেন্না শেংবা এনভাইরোন্মেন্ত অমা শোইদনা ওইহন্নবদা মতেং পাংবা ঙম্বা বাইওফ্যুএলশিং চেনেল শেম্মি। বাইওতেক্নোলোজীনা লৈবাক অসিগী খোংজেল য়াংনা হেনগৎলক্লিবা সেক্তর অমদি বাইওতেক্নোলোজীগী সেক্তর খুদিংমক্তা শাফু পী।। বাইওতেক্নোলোজীগী রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকী থবকশিং অসিদা আর.-দি.এন.এ. তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অমসুং/নত্রগা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মাইক্রোওর্গানিজম অসি শাবা, শিজিন্নবা, ইম্পোর্ত তৌবা, এক্সপোর্ত তৌবা অমদি খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মাইক্রোওর্গানিজম অসি থমজিনবা, জি.ই. ওর্গানিজমশিং নত্রগা সেলশিং, ১৯৮৯গী এনভাইরোন্মেন্ত প্রোতেক্সন এক্ত, ১৯৮৬কী চৎন-কাংলোনগী মরি লৈননা চাং নাইনা থবক পাংথোকই। রিভিয়ু কমিতী ওন জিনেতিক মেনিপুলেসন(আর.সি.জি.এম.) অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী বাইওতেক্নোলোজী বিভাগকী মখাদা জিনেতিকেল ওইনা ইঞ্জিনিয়র ওইরবা ওর্গানিজমশিং য়াওনা চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং থবকশিং(থাক অপিকপগী ফীল্দদা চাংয়েং পাংথোকপা, ইম্পোর্ত, এক্সপোর্তনচিংবা) য়েংশিন্নবা শেমখিবনি।
পাও অসি সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২০দা লোক সভাদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রীনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।
হৌখিবা চহি ৩দা বিরাকনা তেংবা পীখিবা থবকশিং অমদি আওতকমশিংগী মরিক চুম্বা ৱারোল:
এনেক্সর A
প্রোগ্রাম/ স্কীমগী মমিং
ফোকস এরিয়া
স্তেকহোল্দর
বজেৎ(করোরদা) (২০১৭-ফাওবা)
শাফু
বাইওনেস্ত
য়াম্লবদা চহি ৫গী ওইনা গ্রান্ত ইন এদ/কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগী ইনক্যুবেসন তেংবাং পীবা পীবা
একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎশিং, লৈরিবা ইনক্যুবেতরশিং
৩০১.০০
লৈবাক পুম্বদা বাইও ইনক্যুবেতর ৫০ শেমগৎখ্রে স্ক্বার ফুৎ ৫৪৯২১৯ ইনক্যুবেসন পি.এ.সি.ই.না ইনক্যুবেৎ ৭০০+ শেমগত্তুনা তেংবাং পীখিবা
বি.আই.জি.
অঙনবা তাঙ্কক্তা আইদিএসন তৌবা। গ্রান্ত ইন এদকী মওংদা থা ১৮গী ওইবা মাইলস্তোন
ভারতকী নাগরিক, কম্পেনী/এল.এল.পি.
২৫০.০০
• বি.আই.জি. পার্ত্নরশিং ৮না স্কীম অসিদা থবক পাংথোকহল্লি
• অনৌবা স্তার্ত অপশিং ১২৫ স্কীম অসিদা তেংবাং পীনবা হাপচিনখ্রে
• প্রদক্তশিং/তেক্নোলোজীশিং ৫০দগী হেনবনা বি.আই.জি.গী তেংবাংদগী কম্মর্সিএলাইজ তৌখ্রে
• অনৌবা ইনোভেতিব আইদিয়া ৫০০ হেন্না তেংবাং পীখিবা
• আই.পি. ১৫০ হেন্না ফাইল তৌখ্রে
• ফন্দিংদা পুখৎখিবা স্তার্ত-অপ ৭৫+
সিতারে
অঙনবা তাঙ্কক্তা আইদিএসন তৌবা। মনা পীবগী মওংদা তেংবাং পীবা
ভারতকী মহৈরোয়শিং
১৩.০০
• সিতারে পার্ত্নর্শিপ্তগী থবক পাংথোকহনবা- সৃস্তী, অহ্মদবাদ
• ৬৪ সিতারে- জি.ৱাই.তি.আই.গী মনা ফংলবশিং
• স্তার্ত অপশিং ৪
• আই.পি.২০
• রেসিদেন্সিএল ৱর্কশোপ ৫
• এপ্রিসিএসন এৱার্দী ১৭০+
-য়ুবা
প্রি-ইনক্যুবেসন, য়ুনিভর্সিতিগী থাক্তা ইন্তর্রপ্রিন্যুরিএল অমা ওইনা শেমখিবা
অন্দরগ্রেজুএৎ অমসুং পোস্ত গ্রেজুএৎ মহৈরোয়শিং
১১.২০
• ই-য়ুবা সেন্তর ওইনা রিকগনাইজ তৌখিবা য়ুনিভর্সিতী ৫
• হাপচিনখ্রবা অতোপ্পা সেন্তরশিং ৫-১০
• ফেলোশিং ইনোভেসন তৌবা ৩০
• ইনকোর্পোরেৎ তৌখ্রবা স্তার্ত অপশিং
• আই.পি. ১০ ফাইল তৌখিবা
সীদ ফন্দ
ইক্বিতী ফন্দিং
স্তার্ত অপশিং& এস.এম.ই.
২৯.০০
• সীদ ফন্দ পার্ত্নরশিং ওইনা থবক তৌবা বাইওনেস্ত ইনক্যুবেতর ১৬
• তেংবাং পীখিবা স্তার্ত অপ ৫৫+
• করোর ৭৫০ দগী হেনবগী স্তার্ত অপশিং অপুনবা ওইনা ভেলুএসন তৌখ্রে
এল.ই.এ.পি. ফন্দ
ইক্বিতী ফন্দিং
স্তার্ত অপশিং অমসুং এস.এম.ই.
২৪.৫০
• এল.ই.এ.পি. ওইনা থবক তৌবা বাইওনেস্ত ইনক্যুবেতর ৬
• ফন্দ পার্ত্নরশিং
• তেংবাং পীখিবা স্তার্ত অপ ১০
• কম্পেনিশিং ৫০% হেনবনা এনজেল, ভি.সি., অতোপ্পা সোর্সশিংদগী ফন্দিংগী এক্সতর্নেল সোর্সশিং পুখৎপা ঙমখ্রে
এ.সি.ই.ফন্দ
ইক্বিতী ফন্দিং
স্তার্ত অপশিং, এস.এম.ই. অমসুং অচৌবা কম্পেনিশিং
৬২.০০
• ফন্দ সাইজ: আই.এন.আর. করোর ১৫০
• এ.সি.ই. দত্তর ফন্দশিংগী মশিং:৬
• এ.সি.ই.দা কমিৎ তৌখিবা দত্তর ফন্দশিং: আই.এন.আর.
করোর ৮২
আই.৪ (ইন্তেন্সিফায়ং দি ইম্পেক্ত ওফ ইন্দস্ত্রিএল ইনোভেসন ) প্রোগ্রামনা বাইওতেক্নোলোজীগী ওইবা প্রদক্ত/তেক্নোলোজী দিভেলপমেন্ত স্তার্ত-অপশিং/ কম্পেনিশিং/লিমিতেদ লিএবিলিতী পার্ত্নর্শিপ (এল.এল.পি.)গী আর.অমসুং দি.গী মঙম অসি ফগৎহল্লি। প্রোগ্রাম অসি তেক্নোলোজী রেদিনেস লেভেল (তি.আর.এল.)দা য়ুম্ফম ওইদুনা গী স্কীম অনিদা থবক পাংথোকহল্লি :
1. স্মোল বিজিনেস ইনোভেসন রিসর্চ ইনিসিএতিব(এস.বি.আই.আর.আই.): স্কীম লৈবাক অসিদা পব্লিক-প্রাইভেৎ পার্ত্নর্শিপ(পি.পি.পি.)না থবক হোৎনবশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অসি ২০০৫দা হৌদোকখি অমসুং কম্পেনিশিনংনা অঙনবা তাঙ্কক্কী ভেলিদেসন তৌবরোমদা প্রুফ ওফ কন্সেপ্ত্সশ্(পি.ও.সি.) শেমগৎনবা তেংবাং পী অমদি খুদোংচাবা ফংহল্লি। ২০১৭দগীনা হৌজিক ফাওবদা এস.বি.আই.আর.আই. গী শাফু:
:
এস.বি.আই.আর.আই.
লাউথোকখ্রবা কোলশিং
১০
প্রোজেক্তশিং তেংবাং পীখিবা
১২২
পীথোকখ্রবা ফন্দশিং
করোর ২০.৫৪
বেনিফিসিয়রীশিং তেংবাং পীখিবা
১৪৪
শেমগৎখিবা প্রদক্তশিং
২১
প্রদক্তs কম্মর্সিএলাইজ
১৫
ফাইল তৌখিবা পেতেন্তশিং
২৮
1. বাইওতেক্নোলোজীইন্দস্ত্রী পার্ত্নর্শিপ প্রোগ্রাম (বি.আই.পি.পি.):বি.আই.পি.পি.অসি বিরাক্কী ওইবা “অকোনবা তাঙ্কক্কী ফন্দিং” স্কীমনি। মসি বাইওতেক সেক্তরদা ত্রান্সফোর্ম তৌবা য়াবা তেক্নোলোজীশিং/প্রোসেসশিং শেমগৎনবগীদমক্তা ইনোভেতিব ওইবা রিসর্চশিং মতেং পাংবা পব্লিক-প্রাইভেৎ খুৎশম্নবা স্কীম অমনি। স্কীম অসিনা বিরাক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা মমল পুথোক্নদুনা খ্বাইদগী থাক ৱাংনা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ইনোভেসনশিং থাক ফগৎহনবদা অমদি কম্মর্সিএলাইজ তৌবদা মতেং পাংই। বি.আই.পি.পি.গী মখাদা ইনক্রিমেন্তেল ওইবা দিভেলপমেন্ত অমত্তা তেংবাং পীখিদে।
২০১৭দগীনা হৌজিক ফাওবদা বি.আই.পি.পি.গী শাফু:
বি.আই.পি.পি.
লাউথোকখ্রবা কোলশিং
১০
প্রোজেক্তশিং তেংবাং পীখিবা
৯১
পীথোকখ্রবা ফন্দশিং
করোর ৭৭.১৭
বেনিফিসিয়রীশিং তেংবাং পীখিবা
১১৫
শেমগৎখিবা প্রদক্ত
২৫
কম্মর্সিএলাইজ তৌখ্রবা প্রদক্তশিং
ফাইল তৌখ্রবা পেতেন্ত
১০
প্রমোতিং একাদমিক রিসর্চ কনভর্জন তু ইন্তর্প্রাইজে (পেস) স্কীম: একাদমিকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা/একাদমিশিংবুমতেক্নোলোজী/প্রদক্ত (পি.এ.সি.গী থাক ফাওবা) শেমগৎপদা তেংবাং পীনবা অমদি ইন্তস্ত্রিএল খোংবু অমনা মাবু মতম চানা ভেলিদেৎ তৌনবা।
২০১৭দগীনা হৌজিকফাওবদা পেসকী শাফু:
পেস
প্রোজেক্তশিং তেংবাং পীখিবা
১০৪
পীথোকখ্রবা ফন্দশিং
করোর ৩২.০৬
তেংবাং পীখিবা বেনিফিসিয়রীশিং
১১৮
প্রদক্তশিং শেমগৎপা
প্রদক্তশিং লল্লোন-ইতিক তৌবা
পেতেন্ত্স ফীল্দ
স্পার্শ অসি প্রদক্তশিংগী সোসিএল ইনোভেসন প্রোগ্রাম্নি: বাইওতেক্নোলোজীগী ওইবা থবকশিংদগী খুন্নাই অসিগী খ্বাইদগী য়াম্না মীয়ামদা চৈথেং পীবা খুদোংচাদবশিং অসিগী খুন্নাইগী হকশেলগী অনৌবা সোলুসনশিং শেমগৎপদা তেংবাং পীনবগী অহোংবা অমদি মতমসিগা চুনবা ময়ামগী হকচাং ফহন্নবগী পান্দম থম্মি। থৌরম অসি হান্নদগী হৌনা লৈবাক পুম্বদা থেমাতিক ওইবা লমশিং তরুক মমা অমদি মচাগী হকশেল "চহি য়ামশিল্লকপা অমদি হকশে" "চিঞ্জাক অমদি মচি ওইবা চিঞ্জাক" "এগ্রী-তেক" "অকোয়বগী ফীভম মোৎশিল্লকপা অসি মায়োক্নবা" অমসুং "ফত্ত-হৌদিগী মতিক-ময়াই"দা ক্লস্তর শেমগৎখ্রে। ক্লস্তরশিং অসিদগী ভারতকী রাজ্য ৯দা স্পার্ক সেন্তর ১৪ শন্দোক্তুনা চাওরাক্না খু্ন্নাই অসিগী ইনোভেতর ৩৩ গ্রেজুএৎ তৌহনখ্রে অমদি হৌজিক ৭০ মিং চনখ্রে।
২০১৭দগীনা হৌজিকফাওবগী স্পার্শকী শাফু:
স্পার্শ
প্রোজেক্তশিং তেংবাং পীখিবা
৫৭
বেনিফিসিয়রীশিংদা তেংবাং পীখিবা
স্পার্শ ফেলো ১৩৩ য়াওনা
থবক থোকহনখিবা
২১৮
ফাইল তৌখ্রবা পেতেন্তশিং
১৫
লিংখৎখিবা স্পার্শ সেন্তরশিং
১৪
অনৌবা শেমখিবা ইন্তর্প্রাইজেশিং
২০
প্রদক্তs কম্মর্সিএলাইজ
হৌখিবা চহি ৩ অমদি হৌজিক-হৌজিক্কী চহিগী আওতপুৎশিংগী মরিক চুম্বা ৱারোল অসি মখাদা পীরি:
চহি
তি.আর.এল.-৭
তি.আর.এল.-৮
তি.আর.এল.-৯
IP filed
২০১৭-২০১৮
২৭
৩২
২০১৮-২০১৯
২৯
১২
৩৫
২০১৯-২০২০
৪০
১৫
১০
৪৬
২০২০-২০২১ (Q১)
১১
-
-
১৭
• তি.আর.এল.-৭- অকোনবগী ভেলিদেসনগী তাঙ্কক লোইশিল্লবা প্রদক্ত/তেক্নোলোজী
• তি.আর.এল.-৮-কম্মর্সিএলাইজেসনগীদমক্তা মরুওইনা মথৌ তাবশিং পুম্নমক মপুং ফানা লোইশিল্লবা প্রদক্ত/তেক্নোলোজী
• তি.আর.এল.-৯- প্রদক্ত/তেক্নোলোজী কম্মর্সিএলাইজ (লাইসেন্স লৈবা তেক্নোলোজীশিং য়াওনা)

Ministry of Science & Technology
“Biotechnology sector is recognized as the key driver for contributing to India's $ 5 Trillion economy target by 2024” -- Dr Harsh Vardhan
“Biotechnology impacts each sector and the Biotechnology Sector in the country is growing rapidly.”
24 SEP 2020 4:40PM by PIB Delhi
Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) has been established by Government of India as a Public Sector Enterprise under Department of Biotechnology (DBT) in March, 2012 to foster and nurture the Startup Ecosystem and promoting Academia –Industry Collaboration in Biotechnology.
BIRAC, through its various funding schemes, supports all stages of product development right from proof-of-concept demonstration to product commercialization. The schemes support entrepreneurs, start-ups, Companies and academic institutions, to work on research ideas that have translational potential. The details of Programs undertaken and their output during the last three years and the current year including funds allocated may please be seen at Annexure – A.
The Department of Biotechnology has a major focus on promotion of Biotechnology through Research & Development and also in terms of Human resource and Infrastructure Development. The key areas of support are Research and Development, Demonstration, Product Development and Commercialization, Capacity building through Human Resource Development and Infrastructure strengthening.
DBT’s major focus is on building Centre of Excellence in different areas. DBT also has 16 Autonomous Institutions under its administrative control with focus on promoting and strengthening Biotechnology through national and international partnerships. The key activities supported under Human Resource and Infrastructure are enlisted below.
Biotechnology sector is recognized as the key driver for contributing to India's $ 5 Trillion economy target by 2024. The biotechnology sector, mainly due to its multi-disciplinary approach holds the potential to provide an array of solutions for challenges in Health, Agriculture, Environment, Energy and Industrial Processes. This includes innovative solutions for various societal challenges, use of biosimilars for helping millions of people around the world in battling life-threatening medical issues, development and manufacture of vaccines for nearly 60% of Global immunization.
Improved crop varieties for increased production and providing better yields to the farmers while reducing the dependence on heavy consumption of water and energy. Industrial biotechnology is being channeled to produce biofuels that can help in ensuring cleaner environment. Biotechnology impacts each sector and the Biotechnology Sector in the country is growing rapidly.
The Biotechnology research and development activities involving use of r-DNA technology and/or hazardous microorganism are being regulated in accordance with Rules for the manufacture, use, import, export & storage of hazardous microorganisms, GE organisms or cells,1989 of the Environment Protection Act, 1986. The Review Committee on Genetic Manipulation (RCGM) established under the Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology to monitor the safety of on-going research projects and activities (including small scale field trials, import, export etc) involving genetically engineered organisms.
This information was given in a written reply by the Minister of Science and Technology, Earth Sciences, and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan in Lok Sabha on September 23, 2020.
Details of Activities supported by BIRAC and outcomes during last 3 years:
Annexure A
Name of the program/ scheme
Focus Area
Stakeholders
Budget (in Crores) (2017- till
date)
Impact
BioNEST
Incubation support via grant in aid/capital investment for a maximum of 5 years
Academic institutions, Research institutes, existing incubators
301.00
50 BioIncubators established across the country 549219 Sq.Ft. incubation space created 700+ incubates supported
BIG
Ideation to early stage.
Milestone based funding for 18 months in the form of grant in Aid
Indian citizens, company/LLP
250.00
• 8 BIG Partners engaged to implement the scheme
• 125 new start ups incorporated through scheme support
• More than 50 products/ technologies commercialized through BIG support
• More than 500 innovative ideas supported
• More than 150 IPs have been filed
• 75+ start-ups have raised follow on funding
SITARE
Ideation to early stage. Support is in the form of award grant
Indian students
13.00
• Implemented through SITARE Partner- SRISTI, Ahmadabad
• 64 SITARE- GYTI Awardees
• 4 Start Ups
• 20 IPs
• 5 Residential Workshops
• 170+ appreciation awardees
E-YUVA
Pre-incubation, creating an entrepreneurial culture at University Level.
Undergraduate and post graduate students
11.20
• 5 Universities recognized as EYUVA Centres
• 5-10 more centres being inducted
• 30 Innovation Fellows
• 8 Start Ups incorporated
• 10 IPs filed
SEED Fund
Equity funding
Start ups& SMEs
29.00
• 16 BioNEST Incubators engaged as SEED Fund Partners
• 55+ start ups supported
• Cumulative valuation of start
• ups is more than 750
Cr.
LEAP Fund
Equity funding
Start ups& SMEs
24.50
• 6 BioNEST Incubators engaged as LEAP Fund Partners
• 10 start ups supported
• More than 50% companies have been able to raise external source of funding from Angel, VC, other sources
ACEFund
Equity Funding
Start Ups, SMEs and large companies
62.00
• Fund size: INR 150 crore
• Number of ACE Daughter Funds:6
• Committed in ACE Daughter Funds: INR
82crores
i4 (Intensifying the Impact of Industrial Innovation) programme supports biotechnological product/technology development by strengthening R&D capabilities of start-ups/ companies/Limited Liability Partnerships (LLPs). The programme is operated through two schemes based on the Technology Readiness Level (TRL):
1. Small Business Innovation Research Initiative (SBIRI): The scheme was launched in 2005 to boost Public-Private Partnership (PPP) efforts in the country and promotes & facilitates companies to take their established proof of concepts (PoC) towards early stage validation.
Impact of SBIRI from 2017-till date:
SBIRI
Calls Announced
10
Projects Supported
122
Funds Dispersed
20.54 Cr
Beneficiaries Supported
144
Products developed
21
Products Commercialized
15
Patents Filed
28
1. Biotechnology Industry Partnership Programme (BIPP):BIPP is BIRACs Flagship “Late Stage Funding” scheme. It is a public-private partnership scheme that promotes innovative research for development of transformational technologies/processes in the Biotech Sector. The Scheme serves as a launch pad for scaling and commercializing high risk innovations through cost sharing between BIRAC and the industry. No incremental development is supported under BIPP.
Impact of BIPP from 2017-till date:
BIPP
Calls Announced
10
Projects Supported
91
Funds Dispersed
77.17 Cr
Beneficiaries Supported
115
Products developed
25
Products Commercialized
9
Patents Filed
10
Promoting Academic Research Conversion to Enterprise (PACE) Scheme: To encourage/support academia to develop technology/product (up to PoC stage) and its subsequent validation by an industrial partner.
Impact of PACE from 2017-till date:
PACE
Projects Supported
104
Funds Dispersed
32.06 Cr
Beneficiaries Supported
118
Products developed
4
Products Commercialized
1
Patents Filed
6
SPARSH is Social Innovation program for Products: Affordable & Relevant to Societal Health aimed at promoting the development of innovative solutions to society’s most pressing social problems through biotechnological approaches. The programme has already developed clusters across the nation on six thematic areas “Maternal and Child Health” “Ageing and Health” “Food and Nutrition” “Agri-Tech” “Combating Environmental Pollution” and “Waste to Value”. Through these clusters spread across 14 SPARSH centres in 9 states from India, around 33 Social Innovators are graduated and 70 are currently enrolled.
Impact of SPARSH from 2017-till date:
SPARSH
Projects Supported
57
Beneficiaries Supported
133 including 70 SPARSH Fellows
Employment Generated
218
Patents Filed
15
SPARSH Centers Established
14
New Enterprises created
20
Products Commercialized
8
The details of the output for the last three years and the current year are as follows:
Year
TRL-7
TRL-8
TRL-9
IP filed
2017-2018
27
6
9
32
2018-2019
29
7
12
35
2019-2020
40
15
10
46
2020-2021 (Q1)
11
-
-
17
• TRL-7- Product/Technology completes late stage validation
• TRL-8- Product/Technology completes all essential requirements for commercialization
• TRL-9- Product/technology commercialized (includes technologies out licensed)