হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোরোনাভাইরস লান্থেংননবা বেক্সিনশিং পুথোক্লি
23 SEP 2020 6:39PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.)না মখোয়না প্রিক্লিনিকেল তেস্ত, একজামিনেসন অমসুং এনালাইসিস তৌনবগীদমক কোবিদ-১৯ বেক্সিন শানবা মখাদা পীরিবা ভারতকী মেন্যুফেকচররশিংদা তেস্ত লাইসেন্সকী অয়াবা পীখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে:
১. এম/এস সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়া প্রাইবেৎ লিমিতেদ, পুনে
২.এম/এস কেন্দিলা হেল্থক্যের লিমিতেদ, অহমদাবাদ
৩.এম/এস ভারত বাইওতেক ইন্তর্নেস্নেল লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ
৪. বাইওলোজিকেল ই লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ
৫.এম/এস রিলাইন্স লাইফ সাইন্সেস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, মুম্বাই
৬.এম/এস ওরোবিন্দো ফার্মা লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ
৭.এম/এস জিন্নোভা বাইওফার্মাকোতিকেল্স লিমিতেদ, পুনে
হেল্থ রিসর্চ বিভাগকী মখাদা লৈরিবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)না মখাদা পীরিবা কোবিদ-১৯গা বেক্সিনশিংগা মরী লৈনবা স্তদীশিং তৌরি হায়না ফোঙদোকখি:
(i) আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ভাইরোলোজী (এন.আই.ভি.), পুনেনা পীবা ভাইরস আইসোলেৎ (এন.আই.ভি.-২০২০-৭৭০) শীজিন্নদুনা ভারত বাইওতেক ইন্তর্নেস্নেল লিমিতেদ (বি.বি.আই.এল.)না সার্স-কোব-২গী ইনএক্তিবেতেদ হোল ভাইরিওন কেন্দিদেৎ বেক্সিন (বি.বি.ভি.১৫২) দিবেলপ তৌখ্রে। বেক্সিন কেন্দিদেৎ অসিগী করেক্তরাইজেসন অসি আই.সি.এম.আর.-এন.আই.ভি.না উচি অমসুং থেবাগুম্বা অপিকপা জিবাদা খুদোংথিদনবা অমদি তোলরেবিলিতীগী স্তদীশিং তৌরবা মতুংদা লৌখৎখিবনি। ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী স্তেতস অসি মখাদা পীরি:
• উচি অঙৌবা অমসুং য়োংদা পেরেলেল স্তদীশিংগা লোয়ননা ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী ফেস I লোয়খ্রে। ত্রাইএল অসিনা কেন্দিদেৎ বেক্সিন অসি খুদোংথিদে হায়না উৎখি। ইম্ম্যুনোজেনিসিতী তেস্তিং চত্থরি।
• ফেস IIগী ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং চত্থরি।
(ii) দি.এন.এ. বেক্সিন (জাইকোব-দি) অসি কেন্দিলা হেল্থক্যের লিমিতেদনা দিবেলপ তৌখি। প্রি-ক্লিনিকেল তোক্সিসিতীগী স্তদীশিং অপিকপা জিবাশিদা তৌখি; উচি, থেবা অমসুং উচি অহৌবা। বেক্সিন অসি খুদোংথিদে অমদি ইম্ম্যুনোজেনিক ওই হায়বা খঙখি। কেদিলানা আই.সি.এম.আর.গা খুৎশমন্দুনা য়োংশিংদা পেরেলেল প্রি-ক্লিনিকেল স্তদীশিং পাঙথোক্লি। ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী স্তেতস মখাদা পীরি:
• ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী ফেস I লোয়খ্রে। ত্রাইএল অসিনা কেন্দিদেৎ বেক্সিন অসি খুদোংথিনীংঙাই ওইদে উৎখ্রে। ইম্ম্যুনোজেনিসিতী তেস্তিং চত্থরি।
• ফেস IIগী ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং চত্থরি।
(iii) সিরম ইন্সতিত্যধত ওফ ইন্দিয়া (এস.আই.আই.) অমসুং আই.সি.এম.আর.না গ্লোবেল বেক্সিন কেন্দিদেৎকী ক্লিনিকেল দিবেলপমেন্ত তৌনবা খুৎ শম্নখ্রে :
চাদোক্স১-এস অসি য়ুনিবর্সিতী ওফ ওক্সফোর্দ/এস্ত্রাজেনেকানা দিবেলপ তৌবা নন-রেপ্লিকেতিং ভাইরেল বেক্তর বেক্সিন অমনি। বেক্সিন অসি ব্রাজিলদা ফেস III ক্লিনিকেল ত্রাইএল চত্থরি। ফেস II/III অপুনবগী স্তদীশিং অসি আই.সি.এম.আর.না ক্লিনকেল ত্রাইএল সাইৎ ১৪দা তৌহনখি। আই.সি.এম.আর. – নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর রিসর্চ ইন ত্যুবর্ক্যুলোসিস (এন.আই.আর.তি.) চেন্নাইনা লুচিংলিবা ইন্সতিত্যুসন ওইরি।
য়ু.এস.এ.গী নোবাবেক্সনা দিবেলপ তৌবা গ্লাইকোপ্রোতিন সুবুনিৎ নেনোপার্তিকল এদজুবেন্তেদ বেক্সিন অমগী ক্লিনিকেল দিবেলপমেন্ত তৌনবা আই.সি.এম.আর. অমসুং এস.আই.আই.না খুৎ শম্নখ্রে। বেক্সিন অসি এস.আই.আই.না শারবা মতুংদা ওক্তোবরগী ময়াই চল্লকপদা ত্রাইএল অসি চত্থবা হৌগনি। ত্রাইএল অসি আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল এদস রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (নারি), পুনেনা লুচিংগনি।
বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ (দি.বি.তি.)/ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)না পীবা ৱারোলগী মতুং ইন্না বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩০ হেন্না মতেং পাংদুনা মখোয় অসি দিবেলপমেন্তগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি।
সি.দি.এস.সি.ওনা নই দিল্লী, চেন্নাই, চন্দিগর, জয়পুর, কানপুর, সুরত, হাইদ্রবাদ, পুনে, মুম্বাই, অহমদবাদ, ভুবনেশ্বর, পতনা, গোরাখপুরনচিংবা ক্লিনিকেল ত্রাইএল সাইৎ কয়ামরুমদা ক্লিনেক ত্রাইএলশিং চত্থবগী অয়াবা পীখ্রে অমসুং ত্রাইএলশিং চত্থরি।
হৌজিক্কী ওইনা য়ুনিব্রসেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (য়ু.আই.পি.)গী মখাদা বেক্সিন য়েন্থোকপা অসি ইলেক্ত্রোনিক বেক্সিন নেতৱার্ক্তা (ই.ভি.আই.এন.) য়ুম্ফম ওইরি। ই.ভি.আই.এন. অসি ইন্তর্নেৎতা য়ুম্ফম ওইবা ইম্ম্যুনাইজেসন, বেক্সিন স্তোকশিং, লৈবাক পুম্বদা লৈবা দেদিকেতেদ কোল্দ চেন স্তোরেজ পোইন্ত ২৫,০০০ মুক্তা স্তোরেজ তেম্পরেচর য়েংশিনবগা লোয়ননা বেক্সিন পুথোক পুশিন য়েংশিনবা দিজিতেল সিস্তেম অমনি। বেক্সিন অসি মফম খুদিংমক য়ৌহন্নবা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অমসুং আউৎরিচ স্তেসন সাইৎশিংদা য়েন্থোকই। সিস্তেম অসি রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা লৈবা হেল্থ ওথোরিতীশিংনা চাং নায়না য়েংশিল্লি। ই.ভি.আই.এন. সিস্তেম অসি কোবিদ-১৯ বেক্সিন ফংবা মতমদা য়েন্থোকপা অমসুং ত্রেক তৌবগী মথৌ তাবা অদু কোকহল্লগনি।
মখা তানা, নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ ওন কোবিদ-১৯ অমা শেমদুনা সরকারবু __দা লুচিংলগনি।
বেক্সিন পীনবা মীশিং কাংলুপ খনগৎপা।
কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী কেন্দিদেৎশিং খনগৎপা।
বেক্সিনেসন প্রোসেস শেম্বা য়াওনা বেক্সিনগী ইনবেন্তরী মেনেজমেন্ত অমসুং দিলিবরী মেকানিজম।
দিলিবরী প্লেৎফোর্মশিং খনগৎপা।
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন্নচিংবা হৌদোক্নবা কোল্দ চেন অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর।
মসি রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Vaccines Being Developed to Combat Coronavirus
23 SEP 2020 6:39PM by PIB Delhi
Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) has informed that it has granted test license permission for manufacture of COVID-19 Vaccine for preclinical test, examination and analysis to the following manufacturers in India:
1. M/s Serum Institute of India Pvt., Ltd., Pune
2. Ms. Cadila Healthcare Ltd., Ahmadabad
3. M/s Bharat Biotech International Ltd., Hyderabad
4. Biological E Ltd., Hyderabad
5. M/s Reliance Life Sciences Pvt Ltd., Mumbai
6. M/s Aurbindo Pharma Limited, Hyderabad
7. M/s Gennova Biopharmaceuticals Limited, Pune
The Indian Council of Medical Research (ICMR), an autonomous organisation under the Department of Health Research, has informed that it is facilitating the following studies related to COVID-19 vaccines:
(i) An inactivated whole virion candidate vaccine (BBV152) for SARS-CoV-2 has been developed by Bharat Biotech International Ltd (BBIL) using the virus isolate (NIV-2020-770) provided by ICMR-National Institute of Virology (NIV), Pune. Characterization of the vaccine candidate has been undertaken at ICMR-NIV followed by safety and tolerability studies in small animals like rats, mice and rabbits. Status of clinical trials is as follows:
• Phase I clinical trials alongwith parallel studies in hamsters and rhesus macaques have been completed. The trial has revealed excellent safety of the candidate vaccine. Immunogenicity testing is in progress.
• Phase II clinical trials are ongoing.
(ii) A DNA vaccine (ZyCov-D) has been developed by Cadila Healthcare Ltd. Pre- clincial toxicity studies were conducted in small animals: mice, rats, rabbits and guinea pigs. The vaccine has been found to be safe and immunogenic. Cadila has partnered with ICMR for conduct of parallel pre-clinical studies in rhesus macaques. Status of clinical trials is as follows:
• Phase I clinical trials have been completed. The trial has revealed excellent safety of the candidate vaccine. Immunogenicity testing is in progress.
• Phase II clinical trials are ongoing.
(iii) Serum Institute of India (SII) and ICMR have partnered for clinical development of two global vaccine candidates:
• ChAdOx1-S, which is a non- replicating viral vector vaccine developed by University of Oxford/AstraZeneca. This vaccine is undergoing phase III clinical trials in Brazil. Phase II/III bridging studies have been initiated by ICMR at 14 clinical trial sites. ICMR-National Institute for Research in Tuberculosis (NIRT), Chennai is the lead institution.
ICMR and SII have also partnered for clinical development of a glycoprotein subunit nanoparticle adjuvanted vaccine developed by Novavax from USA. The trial will be initiated in second half of October after the vaccine is manufactured by SII. The trial is led by ICMR-National AIDS Research Institute (NARI), Pune.
As per details provided by Department of Biotechnology (DBT)/Department of Science and Technology (DST), more than 30 vaccine candidates have been supported which are in different stages of development.
CDSCO has informed that it has granted permission to conduct clinical trials in various clinical trial sites such as New Delhi, Chennai, Chandigarh, Jaipur, Kanpur, Surat, Hyderabad, Pune, Mumbai, Ahmadabad, Bhubaneswar, Patna, Gorakhpur etc. and the trials are on going.
Presently, under Universal Immunization Program (UIP) vaccine distribution is based on Electronic Vaccine Intelligence Network (eVIN) system. eVIN is an internet based digital system to track routine immunization, vaccine stocks, storage temperature in about 25,000 dedicated cold chain storage points across the country as well as movement of vaccine. The vaccine is distributed to health facilities and outreach station sites, so as to reach in all areas. even system is regularly monitored by health authorities at state and district level. eVIN system is being enhanced to address the needs for distribution and tracking of COVID 19 vaccine, when it becomes available.
Further, a National Expert Group on COVID 19 vaccine has been constituted to guide the Government on:-
• Prioritization of population groups for vaccination.
• Selection of COVID 19 vaccine candidates.
• Inventory management and delivery mechanism of the vaccine including making of vaccination process.
• Selection of delivery platforms.
• Cold chain and associated infrastructure for roll-out of COVID 19 vaccination etc.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.