Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Irrigated Land in the Country
23 SEP 2020 1:43PM by PIB Delhi
As per the Land Use Statistics, the state wise details of net irrigated area in the country from 2013-14 to 2015-16 (latest available), is at Annexure-I.
Programmes pertaining to irrigation of agricultural land are planned, funded, executed and maintained by the State Governments themselves as per their own resources and priorities. To supplement their efforts and to encourage sustainable development and efficient management of water resources, the Central Government provides technical and financial assistance to State Governments through various schemes and programmes.
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) was launched during 2015-16, by Central Government with an overarching vision to ensure access to some means of protective irrigation for all agricultural farms in the country, and to produce ‘Per Drop More Crop’, thus bringing much desired rural prosperity. Four components of PMKSY are Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP), Har Khet Ko Pani (HKKP), Per Drop More Crop and Watershed Development. PMKSY not only focuses on creating sources for assured irrigation, but also creating protective irrigation by harnessing rain water at micro level through ‘Jal Sanchay’ and ‘Jal Sinchan’. PMKSY adopts State level planning and projectised execution that allows States to
draw up their own irrigation development based on District Irrigation Plans and State Irrigation Plans. During 2016-17, ninety-nine (99) on-going Major/Medium irrigation projects under PMKSY-AIBP, having ultimate irrigation potential of 76.03 lakh hectares and balance estimated cost of Rs.77,595 cr. (Central Assistance:Rs.31,342.50 cr.) were prioritized in consultation with States, for completion in phases up to December, 2019 along with their Command Area Development & Water Management (CADWM) works. Funding arrangement for both the Central & State share has been approved through NABARD under Long Term Irrigation Fund.
Under AIBP, total Central assistance amounting to Rs. 12224.23 crore has been released for the 99 prioritized projects from 2016-17 to till date. Further Ultimate Irrigation Potential (UIP) of these projects is 76.03 lakh hectares. Irrigation Potential of 41.39 lakh hectares had been created upto 03/16. During 2016-20, Additional Irrigation Potential of 21.33 lakh hectares has been reported to be created through these prioritized projects. Out of the 99 projects, in respect of 8 projects, the States have indicated that either the CAD works are already completed or not envisaged under the present programme. Of the balance 91 projects, 88 projects have been included while for 3 projects Detailed Project Reports are yet to be submitted by States for inclusion. The targeted Culturable Command Area (CCA) of included projects is 45.08 lakh hectares and estimated central assistance is Rs 8300.00 crore. Total central assistance amounting to Rs. 2652.912 crore was released under CADWM for the 99 prioritized projects from 2016-17 to June 2020 with total reported progress of 14.18 lakh hectares CCA developed.
Surface Minor Irrigation (SMI) scheme and Repair, Renovation and Restoration (RRR) of Water Bodies are also being implemented under PMKSY-Har Khet Ko Paniprogramme. Under SMI, total central assistance amounting to Rs. 2487.95 cr has been released from 2016-17 to till date with total potential achieved 2.32 lakh hectares. Under RRR Scheme, total Central assistance amounting to Rs. 203.77 cr has been released from 2016-17 to till date with total potential achieved 0.83 lakh hectares.
The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare implements Per Drop More Crop (PDMC) component of PMKSY which focuses on water use efficiency at farm level through precision/micro irrigation. Besides promoting precision irrigation (Drip and Sprinkler Irrigation System) and better on-farm water management practices to optimize the use of available water resources, this component also supports micro level water storage or water conservation/management activities to supplement Micro Irrigation.
Central Assistance released and Area Covered under PDMC during the last three years is given in the following table:
Year
Released
(Rs. In Crore)
Achievement
(Coverage of Micro Irrigation) (Lakh Hectares)
2017-18
2819.49
10.48
2018-19
2918.38
11.58
2019-20
2700.01
11.72
Source: DAC&FW, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Note: During 2020-21, Rs. 4000.00 cr are allocated for the programme.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha today.
****
APS/SG/RC
Annexure-I
State-wise details of net irrigated area from 2013-14 to 2015-16 (latest available)
(thousand hectares)
STATES/UTs.
2013-14
2014-15
2015-16
ANDHRA PRADESH
3014
2927
2743
ARUNACHAL PRADESH
57
56
56
ASSAM
303
296
297
BIHAR
2933
2987
2958
CHHATTISGARH
1462
1468
1476
GOA
38
39
39
GUJARAT
4233
4233
4233
HARYANA
2931
2974
2956
HIMACHAL PRADESH
114
117
120
JAMMU & KASHMIR
323
325
356
JHARKHAND
217
207
213
KARNATAKA
3556
3589
3243
KERALA
397
414
414
MADHYA PRADESH
9455
9584
9284
MAHARASHTRA
3248
3244
3215
MANIPUR
69
69
73
MEGHALAYA
68
81
80
MIZORAM
16
16
16
NAGALAND
91
97
104
ODISHA
1245
1259
1230
PUNJAB
4143
4118
4137
RAJASTHAN
7650
7882
7938
SIKKIM
13
12
16
TAMIL NADU
2679
2726
2833
TELANGANA
2289
1726
1486
TRIPURA
78
79
81
UTTARAKHAND
328
330
330
UTTAR PRADESH
14027
14389
14231
WEST BENGAL
3099
3102
3105
ANDAMAN & NICOBAR ISLANDS
0
0
0
CHANDIGARH
0
0
0
DADRA & NAGAR HAVELI
4
4
5
DAMAN & DIU
DELHI
22
22
22
LAKSHADWEEP
PUDUCHERRY
13
13
13
ALL INDIA
68117
68384
67300
Source: Directorate of Economic and Statistics, Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare
Note ‘0’ relates to the area below 500 Hectares.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৈবাকসিদা ইথৈ-লৌখোং লৈরবা মফমশিং
23 SEP 2020 1:43PM by PIB Imphal
লেন্দ য়ুজ স্তেতিস্তিক্সকী মতুং ইন্না ২০১৩-১৪ দগী ২০১৫-১৬ ফাওবগী লৈবাকসিদা ইথৈ লৌখোং ফংহল্লবা অপুনবা মফমশিং (খ্বাইদগী নৌনা ফংবা) এনেক্সচর-১ দা পীরি‍।
লৌউ-শিংউ তৌবা মফমশিংদা ইথৈ লৌখোং পীবগী থৌরাংশিং স্তেত লৈঙাকশিংনা মখোয়গী লৈজবা রিসোর্সশিং অমসুং প্রাইওরিতীগী মতুং ইন্না শেম শাদুনা, শেন থাদদুনা পায়খৎপনি অমদি শেন্নজবনি‍। মখোয়গী থৌরাংদা মতেং পাংশিন্নবা অমদি অমসুং তুং কোইবা চাউখৎ থৌরাং অমদি ঈশিংগী রিসোর্স মতিক চানা মেনেজ তৌনবা কেন্দ্র লৈঙাক্না স্তেত লৈঙাকশিংদা তোঙান তোঙানবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাঙদা তেক্নিংকেলগী অমসুং শেনথুমগী তেংবাং পীরি‍।
প্রধান মন্ত্রী ক্রিসি সিঞ্চায়ি য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.) ২০১৫-১৬দা কেন্দ্র লৈঙাক্না লৈবাকসিদা লৈবা লৌফমশিংদা ইথৈ লৌথোং পীননবা পাম্বৈ খরদা ওইরবসু পীননবা অমদি ‘পর দ্রোপ মোর ক্রোপ’ পুথোক্তুনা খুঙ্গঙগী লমদমদা নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা মঙলানগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত শিংদি এসেলেরেতেদ ইরিগেসন বিনিফিত প্রোগ্রাম (এ.আই.বি.পি.), হর খেত কো পানি (ঐচ.কে.কে.পি.), পর দ্রোপ মোর ক্রোপ অমসুং ৱাতরসেদ দেভেলপমেন্তনি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.না ইথৈ লৌখোং পীননবা মফম শেমগৎপদা নত্তনা ‘জল সঞ্চাই’ অমসুং ‘জল সিঞ্চন’গী খুত্থাঙদা মাইক্রো লেভেলদা নোংগী ঈশিং লোকশিন্দুনা ইথৈ লৌখোং শেমগৎপদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.না স্তেতশিংবু দিস্ত্রিক্ত ইরিগেসন প্লান অমসুং স্তেত ইরিগেসন প্লানদা য়ুম্ফম ওইদুনা মখোয়গী ওইবা ইথৈ লৌখোং শেমগৎপা য়াননবা স্তেত লেভেল প্লান্নিং অমসুং প্রোজেক্তাইজ একজেক্যুসন পায়খৎলি‍। ২০১৬-১৭ মনুংদা, লৌফম হেক্তর লাখ ৭৬.০৩দা ইথৈ লৌখোং পীননবা মতিং লৈবা অমসুং লুপা করোর ৭৭,৫৯৫কী বেলেন্স এস্তিমেত কোস্ত লৈবা (কেন্দ্রগী তেংবাং: লুপা করোর ৩১,৩৪২.৫০) পি.এম.কে.এস.ৱাই.-এ.আই.বি.পি.গী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা মোজর/মেদিয়ম ইরিগেসন প্রোজেক্ত মরিফুতরা-মাপন (৯৯) দিসেম্বর, ২০১৯ ফাওবদা মখোয়গী কম্মান্দ এরিয়া দেভেলপমেন্ত এন্দ ৱাতর মেনেজমেন্ত (সি.এ.দি.দব্লিউ.এম.)গা লোয়ননা তাঙ্কক নাইনা লোইশিন্ননবা স্তেতশিংগা তানরগা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙখ্রে‍। কেন্দ্র অমসুং স্তেত শেয়র অনিমক্কী শেন থাদবগী থৌরাং নবার্দকী খুত্থাঙদা লোং তর্ম ইরিগেসন ফন্দগী মখাদা পীননবা অয়াবা পীখ্রে‍।
এ.আই.বি.পি.গী মখাদা ২০১৬-১৭দগী হৌজিকফাওবদা প্রাইওরিতাইজ প্রোজেক্ত ৯৯গী লুপা করোর ১২২২৪.২৩গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স থাদোকখ্রে‍। মখা তানা, হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী অল্তিমেত ইরিগেসন পোতেন্সিএল (য়ু.আই.পি.) হেক্তর লাখ ৭৬.০৩নি‍।০৩/১৬ ফাওবদা লৌফম হেক্তর লাখ ২১.৩৩গী ইথৈ লৌখোংগী মঙম শেমগৎখ্রে‍। ২০১৬-২০গী মনুংদা, হায়রিবা প্রাইওরিতাইজ প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাঙদা লৌফম হেক্তর লাখ ২১.৩৩গী এদিসনেল ইরিগেসন পোতেন্সিএল শেমগৎপগী পাউ ফংখ্রে‍। প্রোজেক্ত ৯৯সিগী মনুংদা, প্রোজেক্ত ৮গী মতাঙদা সি.এ.দি.গী থবক থৌরমশিং লোইশিল্লে নৎত্রগা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোগ্রামশিংদা কোনশিন্দে হায়না স্তেতশিংনা হায়রক্লি‍। লেমহৌরিবা প্রোজেক্ত ৯১ অসিদা প্রোজেক্ত ৮৮ য়াওরে অমদি প্রোজেক্ত ৩গী দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্ত স্তেতশিংনা হাপচিন্নবা থাগৎলক্ত্রি‍। প্রোজেক্তশিং অসিদা লৌফম হেক্তর লাখ ৪৫.০৮গী কলচরেবল কম্মান্দ এরিয়াগী পান্দম য়াওরি অমসুং চাউরাকপা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সনা লুপা করোর ৮৩০০.০০নি‍। হায়রিবা প্রাইওরিতাইজ প্রোজেক্ত ৯৯ অসিগীদমক ২০১৬-১৭ দগী জুন ২০২০ ফাওবদা সি.এ.দি.দব্লিউ.এম.গী মখাদা অপুনবা লুপা করোর ২৬৫২.৯১২গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স থাদোকখ্রে অমদি লৌফম হেক্তর লাখ ১৪.১৮গী সি.সি.এ. শেমগৎলে হায়না পাউদম্লি‍।
পি.এম.কে.এস.ৱাই.-হর খেত কো পানি প্রোগ্রামগী মখাদা সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন (এস.এম.আই.) স্কিম অমসুং রিপ্যার, রিনোভেসন এন্দ রেস্তোরেসন (আর.আর.আর.) ওফ ৱাতর বোদিজ পায়খৎলি‍। এস.এম.আই.গী মখাদা ২০১৬-১৭দগী হৌজিক ফাওবদা অপুনবা লুপা করোর ১৪৮৭.৯৫গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স থাদোক্তুনা লৌফম হেক্তর লাখ ২.৩২ শেমগৎখ্রে‍। আর.আর.আর. স্কিমগী মখাদা, ২০১৬-১৭দগী হৌজিক ফাওবদা অপুনবা লুপা করোর ২০৩.৭৭গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স থাদোক্তুনা লৌফম হেক্তর লাখ ০.৮৩ শেমগৎখ্রে‍।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না মপা চুমবা/মাইক্রো ইরিগেসনগী খুত্থাঙদা লৌফমগী থাক্তা ঈশিং মতিক চানা শীজিন্নবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লিবা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী পর দ্রোপ মোর ক্রোপ (পি.দি.এম.সি.) কম্পোনেন্ত পায়খৎলি‍। প্রিসিজন ইরিগেসন (দ্রিপ অমসুং স্প্রিংক্লর ইরিগেসন সিস্তেম) অমসুং অফংবা ৱাতর রিসোর্স মওং চুম্না শীজিন্ননবা হেন্না ফবা ওন-ফার্ম ৱাতর মেনেজমেন্তকৌ থৌওং য়োকখৎপদা নত্তনা, কম্পোনেন্ত অসিনা মাইক্রো ইরিগেসনদা মতেং ওইননবা মাইক্রো লেভেলগী ঈশিং য়োকপা নৎত্রগা ঈশিং য়োকপা/শীজিন্নবগী থৌওংশিংদসু ঙাক্লৌ পীরি‍।
হৌখিবা চহী অহুমদা পি.দি.এম.সি.গী মখাদা থাদোকখিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স অমসুং কোনশিনখিবা মফমশিং মখাগী তেবল অসিদা পীরি:
চহী
থাদোকখিবা
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
ফংখ্রবা
(মাইক্রো ইরিগেসননা কোনশিনবা) (হেক্তর লাখ)
২০১৭-১৮
২৮১৯.৪৯
১০.৪৮
২০১৮-১৯
২৯১৮.৩৮
১১.৫৮
২০১৯-২০
২৭০০.০১
১১.৭২
সোর্স: দি.এ.সি. এন্দ এফ.দব্লিউ., লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়
নোত: ২০২০-২১গী মনুংদা, প্রোগ্রাম অসিগীদমক লুপা করোর ৪০০০.০০ কাইথোকখ্রে
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী স্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখিবা অইবা পাউখুউম অমদা ফোঙদোকখিবনি‍।
****
এনেক্সচর-১
২০১৩-১৪ দগী ২০১৫-১৬ (খ্বাইদগী নৌনা ফংবা) ফাওবদা স্তেত-স্তেতকী ইথৈ লৌখোং পীখ্রবা অপুনবা মফম
(হেক্তর লিশিংদা)
স্তেত/য়ু.তি.শিং
২০১৩-১৪
২০১৪-১৫
২০১৫-১৬
অন্ধ্র প্রদেশ
৩০১৪
২৯২৭
২৭৪৩
অরুনাচল প্রদেশ
৫৭
৫৬
৫৬
অসাম
৩০৩
২৯৬
২৯৭
বিহার
২৯৩৩
২৯৮৭
২৯৫৮
ছত্তিসগর
১৪৬২
১৪৬৮
১৪৭৬
গোৱা
৩৮
৩৯
৩৯
গুজরাত
৪২৩৩
৪২৩৩
৪২৩৩
হরিয়ানা
২৯৩১
২৯৭৪
২৯৫৬
হিমাচল প্রদেশ
১১৪
১১৭
১২০
জম্মু অমসুং কাস্মির
৩২৩
৩২৫
৩৫৬
ঝার্খন্দ
২১৭
২০৭
২১৩
কর্নাতকা
৩৫৫৬
৩৫৮৯
৩২৪৩
কেরলা
৩৯৭
৪১৪
৪১৪
মধ্য প্রদেশ
৯৪৫৫
৯৫৮৪
৯২৮৪
মহারাস্ত্র
৩২৪৮
৩২৪৪
৩২১৫
মনিপুর
৬৯
৬৯
৭৩
মেঘালয়া
৬৮
৮১
৮০
মিজোরাম
১৬
১৬
১৬
নগালেন্দ
৯১
৯৭
১০৪
ওরিসা
১২৪৫
১২৫৯
১২৩০
পঞ্জাব
৪১৪৩
৪১১৮
৪১৩৭
রাজস্থান
৭৬৫০
৭৮৮২
৭৯৩৮
সিক্কিম
১৩
১২
১৬
তামিল নাদু
২৬৭৯
২৭২৬
২৮৩৩
তেলঙ্গনা
২২৮৯
১৭২৬
১৪৮৬
ত্রিপুরা
৭৮
৭৯
৮১
উত্তরাখন্দ
৩২৮
৩৩০
৩৩০
উত্তর প্রদেশ
১৪০২৭
১৪৩৮৯
১৪২৩১
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩০৯৯
৩১০২
৩১০৫
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ
চান্দিগর
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
দামন অমসুং দিউ
দিল্লী
২২
২২
২২
লক্সদ্বীপ
পুদুচেরী
১৩
১৩১
১৩
ভারত অপুনবা
৬৮১১৭
৬৮৩৮৪
৬৭৩০০
সোর্স: দাইরেক্তোরেত ওফ ইকনমিক্স এন্দ স্তেতিস্তিক্স, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়
নোত: ‘০’না লৌফম হেক্তর ৫০০গী মখাদা লৈবা তাক্লি