লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গী রবি মহৈ মরোংগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসেস (এম.এস.পি.) লৈঙাক্না লাউথোকখ্রে; কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লোক সভাদা লাউথোকখিবনি
এম.এস.পি. কুইন্তলদা লুপা ৫০ দগী ৩০০ ফাওবা হেনগৎখ্রে, ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং অতৈ স্তেত এজেন্সীশিংনা লৌফমগী পোত্থোকশিং এম.এস.পি.দা মখা তানা লৈখিগনি, এ.পি.এম.সি. কৈথেলশিংসু মখা তানা মথৌ তৌখিগনি
21 SEP 2020 8:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহনা চেয়রমেন ওইবা কেবিনেত কম্মিতী ওন ইকনমিক এফ্যার্স (সি.সি.ই.এ.)না মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গী খনগৎলবা রবি মহৈ মরোংশিংগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎপগী অয়াবা পীখ্রে‍। এম.এস.পি. হেনগৎলিবা অসি স্বামিনাথন কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনগা চাননা হেনগৎপনি‍। ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা লাউথোক্লদুনা, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি অসি লৌমীশিংগী য়াম্না মরুওইবা নুমিৎনি হায়না হায়খি‍। লেন্তিল (কুইন্তলদা লুপা ৩০০), গ্রাম অমসুং রেপসীদ অমদি হঙ্গাম (কুইন্তলদা লুপা ২২৫) অমসুং কুসুমলৈ (কুইন্তলদা লুপা ১১২) হেনগত্তুনা এম.এস.পি.দা খ্বাইদগী চাউনা হেনগৎপা লাউথোক্লে‍। বার্লি অমসুং গেহুগীদমক্তা মথঙশিৎনা কুইন্তলদা লুপা ৭৫ অমসুং লুপা ৫০ হেনগৎলে‍। শেন্ফম খেন্ননা হেনগৎলিবা অসি মহৈ মরোং মখল মথেল শুনা থাবদা পুক্নীং থৌগৎনবন‍ি‍।
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খিবদা, ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.) অমসুং অতৈ স্তেত এজেন্সীশিংনা হান্নগুম মখা তানা লৌফমগী পোত্থোকশিং এম.এস.পি.দা লৌখিগনি‍। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা মতম পুম্নমক্তা এম.এস.পি.দা লৈবগী থৌওং মখা চত্থখিগনি অমদি মন্দিগী থৌওংসু লৈখিগনি হায়না থাজবা পীদুনা লাক্লি‍। রবি মহৈ মরোং থাবা হৌদ্রিঙৈদা এম.এস.পি. লাউথোকপনা লৌমীশিংদা মখোয়গী মহৈ মরোং থাবগী মওং মতৌ লেপ্পদা মতেং ওইরগনি হায়না লৌউ-শিংউগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি‍। পল্সেস (লেন্তিল) অমসুং থাউ মরুগী এম.এস.পি. হেনগৎলিবা অসি হায়রিবা পোৎলমশিং অসি পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্দুনা মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহন্নবনি‍।
শ্রী তোমারনা হায়খিবদা ২০০৯-২০১৪গী মনুংদা লৈঙাক্না পলসেস এল.এম.তি. ১.৫২ লৈখি‍। ২০১৪-২০১৯গী মনুংদা চাদা ৪৯৬২গী চাং হেনগৎপলসেস এল.এম.তি. ৭৬.৮৫ লৈশিনখি‍। এম.এস.পি.গী চাংদা হৌখিবা চহী ৬ অসিদা পীথোকখিবা শেনফম লুপা করোর লাখ ৭ ওইদুনা মমাঙগী লৈঙাক্কী মতমদা লৈরম্বা ফীভমদগী শরুক অনি ওইখি‍। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী অমসুং ভারত লৈঙাক্না থাজবা পীখিবগুম্না ঙসি অনৌবা এম.এস.পি. মমল লাউথোক্লে‍। মসিনা এম.এস.পি.দা পোৎ লৈশিনবা অমদি এ.পি.এম.সি. কৈথেলশিং মখা তানা লৈখিগনি হায়বগী খুদম ওইরে, অদুম ওইনমক, লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা হেন্না কান্নগদবা মমলদা সিস্তেম অসিগী ৱাংমদা য়োনবা য়াবগী মনীং তমবা ফংগনি‍।
মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গী রবি মহৈ মরোং পুম্নমক্কী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসশিং
মহৈ মরোং
আর.এম.এস. ২০২০-২১গী এম.এস.পি.
(লুপা/কুইন্তল)
আর.এম.এস. ২০২১-২২গী এম.এস.পি.
(লুপা/কুইন্তল)
পুথোকপগী অচঙবা শেনফম* ২০২১-২২
(লুপা/কুইন্তল)
এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা
(লুপা/কুইন্তল)
অচঙবা শেনফমদগী হেন্না হঞ্জিল্লকপা (চাদা)
গেহু
১৯২৫
১৯৭৫
৯৬০
৫০
১০৬
বার্লি
১৫২৫
১৬০০
৯৭১
৭৫
৬৫
গ্রাম
৪৮৭৫
৫১০০
২৮৬৬
২২৫
৭৮
লেন্তিল (মসুর)
৪৮০০
৫১০০
১৮৬৪
৩০০
৭৮
রেপসীদ অমদি হঙ্গাম
৪৪২৫
৪৬৫০
২৪১৫
২২৫
৯৩
কুসুমলৈ
৫২১৫
৫৩২৭
৩৬৬১
১১২
৫০
*থবক শুনবা মী নেকপা, ষনপোৎ/মেচিন নেকপদা, অৱায়বা লমগী অৱায়মন পীবা, মরূ, হারনচিংবা মচাকশিং লৈবদা চঙখিবা শেনফম, ঈথৈ লৌখোংগী শেনফম, লৌতাংশঙ অমদি অতৈ মচাকশিং শোকথরকপা, ৱর্কিং কেপিতেলগী শেন্দোয়, পম্প সেতনচিংবা শীজিন্নবগী দিজল/মৈগী শেন্ফম, অতৈ চঙখিবা শেন্ফম অমসুং য়ুমগী মীওইনা শুখিবা থবক্কী হোত্তোক্লবা শেন্ফমনচিংবদা চঙখিবা অপুনবা শেন্ফমশিং য়াওরি‍।
পোৎলম
২০১৩-১৪
২০১৪-১৫
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
গেহু
১৪০০
১৪৫০
১৫২৫
১৬২৫
১৭৩৫
১৮৪০
১৯২৫
৫৭৯১
বার্লি
১১০০
১১৫০
১২২৫
১৩২৫
১৪১০
১৪৪০
১৫২৫
০০৬১
গ্রাম
৩১০০
৩১৭৫
৩৫০০
৪০০০
৪৪০০
৪৬২০
৪৮৭৫
০০৫১
লেন্তিল (মসুর)
২৯৫০
৩০৭৫
৩৪০০
৩৯৫০
৪২৫০
৪৪৭৫
৪৮০০
০০৫১
রেপসীদ অমদি হঙ্গাম
৩০৫০
৩১০০
৩৩৫০
৩৭০০
৪০০০
৪২০০
৪৪২৫
০৫৬৪
কুসুম্লৈ
৩০০০
৩০৫০
৩৩০০
৩৭০০
৪১০০
৪৯৪৫
৫২১৫
৭২৩৫
হৌখিবা চহী তরুকসিদা চহীগী ওইনা হেনগৎলকপা এম.এস.পি. (কুইন্তলদা লুপা)
এম.এস.পি. মমল স্বামিনাথন কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনগা চাননা লেপ্পনি
দোক্তর এম.এস. স্বামিনাথন্না লুচিংবা কম্মিতীনা এম.এস.পি. অসি য়ামদ্রবদা চাউরাকপা পোত্থোক পুথোকপগী অচঙবা শেনফমগী চাদা ৫০দি হেলহনগদবনি হায়না রিকমেন্দ তৌরম্মী‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা পাল্লিবা লৈঙাক অসিনা স্বামিনাথন কম্মিসনগী রিকমেন্দেসন অসিবু য়াখি‍। রবি মহৈ মরোংগী মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২গী এম.এস.পিও হেনগৎলিবা অসি ২০১৮-১৯গী কেন্দ্রগী বদজেত্তা লাউথোকখিবা পোত্থোক পুথোকপগী অচঙবা শেনফমগী শরুক ১.৫ চাংদা এম.এস.পি. থম্নবা লেপথোক্লবা চৎন-পথাপ অদুগা চুননা পায়খৎপনি‍। লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপদা চঙখিবা শেন্ফমগী মথক্তা ফংলক্কদবা শেন্দোং অসি গেহুদনা (চাদা ১০৬) খ্বাইদগী ৱাংনা, মথঙদা রেপসীদ অমদি হঙ্গাম (চাদা ৯৩০), গ্রাম অমসুং লেন্তিল (চাদা ৭৮) ফংগনি‍। পোত্থোক পুথোকপদা চঙখিবা শেন্ফমগী মথক্তা ফংলক্কদবা শেন্দোং অসি বার্লিগীনা চাদা ৬৫ অমদি কুসুম্লৈগীনা চাদা ৫০ ওইরবা য়াই হায়না পারি‍। হৌজিক্কী ওইনা এম.এস.পি. অসি লৌউ-শিংউ মহৈ মরোং ২২গী ওইনা লেপথোক্লে‍।
এম.এস.পি. অমসুং পোত্থোক লৈশিনবগী মওংদা ঙাক্লৌ পীরি‍। সিরিএলশিংগী মতাঙদদি, ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.) অমসুং অতৈ অখন্ননা থব্লিবা স্তেত এজেন্সীশিংনা মখা তানা লৌমীশিংদা মমলগী ঙাক্লৌ পীখিগনি‍। লৈঙাক্না হৱাই মরু মরাঙশিংগী বফর স্তোক অমা শেমগৎলে অমদি লৈশিনবগী থবকসু প্রাইস স্তেবিলাইজেসন ফন্দ (পি.এস.এফ.)গী মখাতা চত্থরি‍।
“প্রধান মন্ত্রী অন্নদতা আই সনরক্সন অভিয়ান” হায়রিবা প্রাইস সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.), প্রাইস দিফিসিএন্সী পেমেন্ত স্কিম (পি.দি.পি.এস.) অমসুং প্রাইভেত প্রোকরমেন্ত এন্দ স্তোকিস্ত স্কিম (পি.পি.এস.এস.)কী পাইলোত স্কিম পুম্নমকপু কোনশিল্লিবা স্কিম অসিনা হৱাই মরু মরাঙ অমসুং থাউ মরূশিং লৈশিনবদা মতেং ওইগনি‍।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Government declares Minimum Support Prices (MSP) for Rabi Crops for marketing season 2021-22; Announcement made by Union Agriculture & Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha
MSP increased by Rs. 50 to Rs. 300 per quintal, Food Corporation of India and other State agencies will continue to purchase farm produce at MSP, APMC mandis will also continue to function
21 SEP 2020 8:25PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSPs) for all mandated Rabi crops for marketing season 2021-22. This increase in MSP is in line with the recommendations of Swaminathan Commission. Announcing this in the Lok Sabha today, Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar said this is a very important day for farmers. The highest increase in MSP has been announced for lentil (Rs. 300 per quintal) followed by gram and rapeseed & mustard (Rs. 225 per quintal each) and safflower (Rs. 112 per quintal). For barley and wheat, an increase of Rs. 75 per quintal and Rs 50 per quintal respectively has been announced. The differential remuneration is aimed at encouraging crop diversification.
Shri Narendra Singh Tomar said that the Food Corporation of India (FCI) and other State agencies will continue to purchase farm produce at MSP as before. Hon’ble Prime Minister has always given assurance that procurement at MSP will continue, and the mandi system will also continue. The Union Agriculture Minister said that the announcement of the MSP before the start of the Rabi season will help the farmers in deciding on their crop structure. The MSP for pulses (lentil) and oilseeds has been increased to boost production of these crops so that import of these items can be reduced.
Shri Tomar said that during 2009-2014, 1.52 LMT pulses was procured by the government. During 2014-2019, 76.85 LMT pulses have been procured which is an increase of 4962 per cent. The payment made at MSP rates in the last 6 years is Rs. 7 lakh crore which is double that made by the previous government. He said that as assured by the Hon’ble PM and by the Government of India, new MSP rates have been announced today. This is proof that procurement at MSP and the APMC mandis will continue to function, however, the farmer will be free to sell his produce outside these systems anywhere throughout the country to get remunerative prices.
Minimum Support Prices for all Rabi crops for marketing season 2021-22
Crops
MSP for RMS 2020-21
(Rs/quintal)
MSP for RMS 2021-22
(Rs/quintal)
Cost* of production 2021-22 (Rs/quintal)
Increase in MSP
(Rs/quintal)
Return over cost (in per cent)
Wheat
1925
1975
960
50
106
Barley
1525
1600
971
75
65
Gram
4875
5100
2866
225
78
Lentil (Masur)
4800
5100
2864
300
78
Rapeseed &
Mustard
4425
4650
2415
225
93
Safflower
5215
5327
3551
112
50
*Includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc, miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
Commodity
2013-14
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
Wheat
1400
1450
1525
1625
1735
1840
1925
1975
Barley
1100
1150
1225
1325
1410
1440
1525
1600
Gram
3100
3175
3500
4000
4400
4620
4875
5100
Lentil (Masur)
2950
3075
3400
3950
4250
4475
4800
5100
Rapeseed & Mustard
3050
3100
3350
3700
4000
4200
4425
4650
Safflower
3000
3050
3300
3700
4100
4945
5215
5327
Annual Increase in MSP since last six years (In Rs. per quintal)
MSP rates fixed in line with Swaminathan Commission recommendation
The Committee headed by Dr M.S. Swaminathan had recommended that MSP should be at least 50% more that the average production cost. The present Government under Prime Minister Shri Narendra Modi accepted the recommendations of the Swaminathan Commission. The increase in MSP for Rabi Crops for marketing season 2021-22 is in line with the principle of fixing the MSPs at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production as announced in Union Budget 2018-19. The expected returns to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of Wheat (106%) followed by rapeseed & mustard (93%), gram and lentil (78%). For barley, return to farmers over their cost of production is estimated at 65% and for safflower, it is 50%. Presently MSP is fixed for 22 agricultural crops.
Support is in the form of MSP as well as procurement. In the case of cereals, Food Corporation of India (FCI) and other designated State Agencies would continue to provide price support to the farmers. Government has set up a buffer stock of pulses and domestic procurement of pulses is also being done under Price Stabilization Fund (PSF).
The Umbrella Scheme “Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan” (PM-AASHA), comprising Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS), and pilot Scheme of Private Procurement and Stockist Scheme (PPSS) will aid in procurement of pulses and oilseeds.