Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cardamom Cultivation
21 SEP 2020 2:18PM by PIB Delhi
The area under Cardamom cultivation along with the annual production in the country during each of the last three years and the current year, State/UT-wise, is at Annexure-I.
Directorate of Arecanut & Spices Development (DASD) has reported that the Cardamom plantation sector has been affected due to the outbreak of COVID 19 and consequent lockdown and restrictions imposed to contain the spread of the pandemic. The major issues faced by the sector were the non- availability of migrant labourers, and marketing facilities including logistics due to the restrictions in movement coupled with the decline in the commercial activities across the globe. As the restrictions are relaxed by the Government the situation is coming back to normal.
In order to support the Cardamom farmers for selling their produce, the Spices Board India under Commerce Ministry has initiated steps and restarted the e-auction for cardamom by following the covid protocol. The Board has formulated standard operational procedures (SOP) for the small and large Cardamom sectors covering all aspects from production to marketing, to ensure the safety of stakeholders.
The Spices Board has released an advisory on the diligent use of pesticides and practicing the Integrated Pest Management (IPM) for the cardamom farmers. In view of the COVID situation, social media group of farmers were created for online dissemination of information on scientific cultivation practices and other cultural operations. Online webinars are being conducted at the field level to help the farmers and to address the issues in the sector.
DASD has reported that the Spices Board is implementing two schemes viz., for Small Cardamom and Large Cardamom. In the Small Cardamom scheme, assistance is provided for Re-planting (upto 8 Hectare) Irrigation and Land Development, Improved Cardamom Curing Devices, Supply of kits, Bee-keeping Boxes, Mechanization and Extension Advisory Services.
Under the Large Cardamom scheme, assistance is provided for Re-plantation of large Cardamom plantations, New planting, Production of Quality Planning Material, Curing, Supply of Vermi Compost Unit, Mechanization and Quality improved training programmes, Extension Advisory Services, etc. The year-wise details of assistance provided under both the schemes as reported by Spices Board are at Annexure-II.
The DASD has reported that Cardamom production in the country has declined in 2018-19 and 2019-20 due to the unprecedented flood and subsequent prolonged dry spell experienced in the major Cardamom growing regions in the country, especially in the States of Kerala and Karnataka. Idukki, Wayanad, Palakkad and Kottayam Districts of Kerala and Kodagu, Hassan, Madigeri, Chickmagalure, Shimoga Districts of Karnataka were among the worst affected districts.
Further, Cardamom is a highly climate sensitive and location specific crop. Pest and disease incidence is also very high in Cardamom. Cardamom is grown mainly in high altitude areas and hence the scope for area expansion is limited.
DASD has reported that the Spices Board is encouraging farmers for area expansion of Cardamom in non-traditional areas. Large Cardamom has been cultivated in non-traditional areas like Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur with much more efforts of the Board. New extension offices have been opened in North-East to assist the farmers. More emphasis is given to produce certified Cardamom seedling in flood affected areas of Cardamom belt of Karnataka. Rejuvenation scheme is implemented in the flood affected Cardamom growing areas of Kerala and Karnataka.
It is further reported that every year, the Spices Board is giving award with cash prize (Rs 1 lakh for first prize and Rs 50000 for second prize) and citation to the best Cardamom farmers to encourage the farmers in the field. Last year the Large Cardamom productivity award was won by a lady farmer from the border district of Arunachal Pradesh. Due to the efforts by the Spices Board for area expansion in NE region, large areas in the border district of Arunachal Pradesh has been brought under Large Cardamom cultivation.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha yesterday.
****
APS/SG/RC
Annexure-I
State-wise Area and Production of Cardamom
A: Area in '000 Ha
P: Production in '000 Tonnes
Sl. No.
STATES
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20 (3rd Adv.Est.)
A
P
A
P
A
P
A
P
1
KERALA
38.00
18.00
39.08
18.35
38.88
11.54
39.70
10.08
2
SIKKIM
18.00
5.00
18.00
5.00
21.80
5.23
23.31
4.78
3
NAGALAND
4.05
2.02
3.62
2.02
4.09
2.30
4.09
2.31
4
ARUNACHAL PRADESH
7.41
1.87
10.91
1.61
5
WEST BENGAL
2.96
0.76
2.96
0.76
3.31
1.07
3.31
1.09
6
TAMIL NADU
4.01
0.35
3.86
0.35
3.82
0.35
3.79
0.35
7
KARNATAKA
17.66
1.53
16.68
1.76
1.80
0.21
1.77
0.21
8
MANIPUR
0.15
0.0043
TOTAL
84.68
27.66
84.20
28.24
81.11
22.57
87.02
20.42
Annexure-II
Financial Assistance provided by Spices Board under Small and Large Cardamom Schemes
Small Cardamom (Kerala, Karnataka & Tamil Nadu)
Year
Subsidy disbursed (Rs. in lakh)
Total number of farmers benefited
2017-18
123.54
964
2018-19
321.37
2327
2019-20
628.93
4353
Total
1073.84
7644
Large Cardamom (Sikkim, West Bengal, Arunachal Pradesh, Nagaland & Manipur)
Year
Subsidy disbursed (Rs. In lakh)
Total number of farmers benefited
2017-18
173.750
2746
2018-19
431.940
6011
2019-20
655.259
6619
Total
1260.949
15376

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ইলাইচি থাবা
21 SEP 2020 2:18PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহি অহুম অসিগী অমদি চৎলিবা চহি অসিগী ওইনা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী চহিগী ওইনা পুথোক্লিবা পোত্থোকশিংগা লোয়ননা ইলাইচি থারিবা মফমশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎনা অমদি থমখিবা লোকদাউন অমসুং লায়চৎ অসি শন্দোকপা লাকশিন্নবা থমখিবা অথিংবশিং অসিনা মরম ওইদুনা ইলাইচি থাবগী সেক্তরদা অকায়বা থোকখি হায়না সিরেক্তোরেৎ ওফ এরেকা নুৎ এন্দ স্পাইসেস দিবেলপমেন্ত (দি.এ.এস.দি.)না রিপোর্ত তৌরকখি। সেক্তর অসিনা ময়োক্নখিবা মরু ওইবা সমস্যাশিংদি মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং ফংদবা অমসুং মালেম পুম্বদা ললোন-ইতিক্কী থবক থৌরমশিং হন্থরকপগা লোয়ননা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবশিং থমখিবনা মরম ওইরগা লোজিস্তিক য়াওনা য়োন্নবা মফম লৈখিবা অসিনি। সরকারনা অথিংবশিং অসি কোমথোরকপগা লোয়ননা মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিনলক্লি।
ইলাইচি থারিবা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবদা মতেং পাংনবা কম্মর্স মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা স্পাইস বোর্দ ইন্দিয়ানা কোবিদ প্রোতোকঅচৌবা ইলাইল ঙাক্তুনা থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে অমদি ইলাইচিগী ই-ওক্সন অমুক হন্না হৌখ্রে।বোর্দ অসিনা অপিকপা অমসুং অচৌবা ইলাইচি থারিবা সেক্তরশিংগী পোত্থোক পুথোকপদগী কৈথেলদা য়োনবা ফাওবগী হীরম পুম্নমক য়াওবা স্তেকহোল্দরশিংগী শাফনবা স্তেন্দর্দ ওপরেস্নেল প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)শিং শেমখ্রে।
স্পাইসেস বোর্দনা ইলাইচি থারিবা লৌমীশিংগী তিল হীদাক শীজিন্ননবা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত (আই.পি.এম.) লৌখৎনবা এদবাইজরী অমা থোকখ্রে।কোবিদকী ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলগা, সাইন্তিফিক ওইনা থানবা খোঙথাংশিং অমসুং অতোপ্পা কলচরেল ওপরেসনশিংগী ওইবা ই-পাউ ওনলাইন্দা খঙহন্নবা লৌমীশিংগী সোসিএল মীদিয়া গ্রুপশিং শেমখ্রে।সেক্তর অসিগী লৌমীশিং মতেং পাংনবা অমসুং লৈরিবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা ফিল্দগী থাক্তা ওনলাইন ৱেবিনারশিং পাঙথোক্লি।
দি.এ.এস.দি.না অপিকপা ইলাইচি অমসুং অচৌবা ইলাইচিগী স্কিম অনি স্পাইসেস বোর্দনা স্কিম অনি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি হায়না রিপোর্ত তৌরকখি।অপিকপা ইলাইচি স্কিমগী ওইনা অমুক হন্না থানবা (হেক্তর ৮ ফাওবা), ঈথৈ লৌখোং অমসুং লম ফগৎহন্নবা, ইলাইচিদা তিন তাবা ফহন্নবা খুৎলাই ফগৎহন্নবা, কিৎশিং সপ্লাই তৌবা, খোই য়োকপগী উপুশিং, মেকনাইজেসন অমসুং এক্সতেন্সন এদবাইজরী সর্ভিসশিংগী ওইবা তেংবাং ফংহল্লি।
অচৌবা ইলাইচিগী স্কিমগী মখাদা অচৌবা ইলাইচি থারিবা অদু অমুক হন্না থানবা, অনৌবা থাবা, ক্বালিতী প্লানিং মেতরিএল পুথোকপা, তিন তাবা ফহন্নবা, ভর্মি কম্পোস্ত য়ুনিৎ সপ্লাই, মেকনাইজেসন অমসুং ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী ক্বালিতী ফগৎহনবা, এক্সতেন্সন এদবাইজরী সর্ভিসশিংগী ওইবা তেংবাং ফংহল্লি। স্পাইসেস বোর্দনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না স্কিম অনি অসিগী মখাদা ফংহল্লিবা চঈ-চহিগী ওইনা ফংহল্লিবা তেংবাংশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
দি.এ.এস.দি.না লৈবাক অসিদা ইলাইচি পুথোকপা অসি ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০দা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ঈচাউ অমসুং লৈবাক অসিগী ইলাইচি পাক শন্না থারিবা লমদংশিং মরু ওইনা কেরেলা অমসুং কর্নাতকা রাজ্যশিং অসিদা কুইনা শাংনা ইকং থোকপা অসিনা মরম ওইরগা হন্থখি হায়না রিপোর্ত তৌরকখি। খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা জিলাগীশিং মরক্তা কেরেলাগী ইদুকি, ৱেয়নাদ, পলাকাদ অমসুং কোত্তয়ম জিলাশিং অমসুং কর্নাতকাগী কোদাগু, হসন, মদিগেরি, চিকমগলুরম শিমোগা জিলাশিং অসিনি।
মখাতানা ইলাইচি অসি ইশিং নুশিংকী মখা চাউনা পোনবা অমসুং অকক্নবা মফম খনবা মহৈ মরোং অমনি। ইলাইচিদা লায়না তিনাসু য়াম্না তাগল্লি। ইলাইচি অসি মরুওইনা অল্তিচুদ অৱাংবা মফমশিংদা হৌই মরম অদুনা এরিয়া চাউথোকপগী স্কোপ অসি অকক্নবা ওই।
নন-ত্রেদিস্নেল এরিয়াশিংদা ইলাইচি থাবা হেনগৎনবা স্পাইস বোর্দনা লৌমীশিং পুক্নিং থৌগৎলি হায়না দি.এ.এস.দিনা রিপোর্ত তৌখ্রে। বোর্দনা কন্না হোৎনবগা লোয়ননা অরুনাচল প্রদেশ, নাগালেন্দ, মনিপুরগুম্বা নন-ত্রেদিস্নেল এরিয়াশিংদা অচৌবা ইলাইচি থাখ্রে। লৌমীশিং মতেং পাংনবা অনৌবা এক্সতেন্সন ওফিসশিং অৱাং নোংপোক লমদা হাংদোকখ্রে। ইচাউনা শোকহল্লবা কর্নাতকাগী ইলাইচি মরাং কায়না পুথোকপা মফমশিংদা সর্তিফাই তৌরবা ইলাইচি চারাশিং পুথোক্নবা অহেনবা মীৎয়েং চংখ্রে। কেরেলা অমসুং কর্নাতকাগী ইচাউনা শোকহল্লবা ইলাইচি থাবা মফমশিংদা রিজুবিনেসন স্কিম হৌদোকখ্রে।
চহি খুদিংগী স্পাইস বোর্দনা লৌমীশিংবু হীরম অসিদা পুক্নিং থৌগৎনবা খ্বাইদগী ফবা লৌমীশিংদা শেলগী মনা (অহানবা মনাগী লুপা লাখ ১ অমসুং অনিশুবা মনাগী লুপা লিশিং ৫০০০০) অমসুং সাইতেসন পীরি হায়নসু মখাতানা রিপোর্ত তৌখি। হৌখিবা চহিদা অচৌবা ইলাইচি পুথোকপগী এৱার্দ অসি অরুনাচল প্রদেশকী বোর্দর দিস্ত্রিক্তগী নুপী লৌমী অমনা ফংখি। এন.ই.গী মফমশিংদা এরিয়া চাউথোক্নবা স্পাইস বোর্দনা লৌখৎপা খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা অরুনাচল প্রদেশকী বোর্দর দিস্ত্রিক্তকী অচৌবা মফমশিং অচৌবা ইলাইচি থাবদা শিজিন্নখ্রে।
মসিগী ৱারোল অসি ঙরাং লোক সভাদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর-I
রাজ্য-রাজ্যগী ইলাইচি থাবা অমসুং পুথোকপা
এ: '০০০ হেক্তরদা এরিয়া
পি: '০০০ তোন্দা পুথোকপা
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০ (৩শুবা চাংচৎতা)
এ.
পি.
এ.
পি.
এ.
পি.
এ.
পি.
কেরেলা
৩৮.০০
১৮.০০
৩৯.০৮
১৮.৩৫
৩৮.৮৮
১১.৫৪
৩৯.৭০
১০.০৮
সিক্কীম
১৮.০০
৫.০০
১৮.০০
৫.০০
২১.৮০
৫.২৩
২৩.৩১
৪.৭৮
নাগালেন্দ
৪.০৫
২.০২
৩.৬২
২.০২
৪.০৯
২.৩০
৪.০৯
২.৩১
অরুনাচল প্রদেশ
৭.৪১
১.৮৭
১০.৯১
১.৬১
ৱেস্ত বেঙ্গল
২.৯৬
০.৭৬
২.৯৬
০.৭৬
৩.৩১
১.০৭
৩.৩১
১.০৯
তামিল নাদু
৪.০১
০.৩৫
৩.৮৬
০.৩৫
৩.৮২
০.৩৫
৩.৭৯
০.৩৫
কর্নাতকা
১৭.৬৬
১.৫৩
১৬.৬৮
১.৭৬
১.৮০
০.২১
১.৭৭
০.২১
মনিপুর
০.১৫
০.০০৪৩
অপুনবা
৮৪.৬৮
২৭.৬৬
৮৪.২০
২৮.২৪
৮১.১১
২২.৫৭
৮৭.০২
২০.৪২
এনেক্সর-II
অপীকপা অমসুং অচৌবা ইলাইচিগী স্কিমশিংগী মখাদা স্পাইসেস বোর্দনা পীবা শেলগী তেংবাং
অপীকপা ইলাইচি (কেরেলা, কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদু)
চহি
পীথখিবা সবসিদী (লুপা লাখতা)
কান্নবা ফংখিবা লৌমীগী অপুনবা মশিং
২০১৭-১৮
১২৩.৫৪
৯৬৪
২০১৮-১৯
৩২১.৩৭
২৩২৭
২০১৯-২০
৬২৮.৯৩
৪৩৫৩
Total
১০৭৩.৮৪
৭৬৪৪
অচৌবা ইলাইচি (সিক্কীম, ৱেস্ত বেঙ্গল, অরুনাচল প্রদেশ, নাগালেন্দ অমসুং মনিপুর)
চহি
পীথখিবা সবসিদী (লুপা লাখতা)
কান্নবা ফংখিবা লৌমীগী অপুনবা মশিং
২০১৭-১৮
১৭৩.৭৫০
২৭৪৬
২০১৮-১৯
৪৩১.৯৪০
৬০১১
২০১৯-২০
৬৫৫.২৫৯
৬৬১৯
অপুনবা
১২৬০.৯৪৯