হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অঙাং তিকা থাবগী থবকশিংদা লাইচৎনা পীবা চৈথেং
20 SEP 2020 8:22PM by PIB Imphal
২০২০গী এপ্রিলদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ হৌরকপা মতমদা তিকা থাবগী থবকশিং তপথখি, অদুবু চেকশিন-থৌরাংশিং পায়খৎপদগী তিকা থাবগী থবক তপ্না তপ্না ফিবম ফগৎলক্লে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তিকা থাবগী থবক হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মিনিস্ত্রিনা মখা থবকশিং অসি পায়খৎলে:
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তিকা থাবগী থবকশিং পাংথোক্নবা অমসুং মীরোনবী, চাবোকপী, পোকপতা ঙাইরিবা অঙাং, অঙাং, ইনখৎলক্লিবশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা রাজ্য/য়ু.তিশিংদা চৎন-পথাপশিং পীখ্রে। হায়রিবা চৎন-পথাপশিং অসি ভিদিও কনফরেন্সশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা অমুক হন্না খঙহনখ্রে। পাকশন্না খঙনবা চৎন-কাংলোনশিং অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মিনিস্ত্রিগী ৱেবসাইত্তা থাগৎলে।
• লাইচৎ মনুংদা থেংনবা অৱাবশিং খন্ননবা অমসুং তিকা থাবগী থবকশিং পাংথোক্নবা দরকার ওইবা চেকশিন-থৌরাংশিং পায়খৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা হন্না য়েংশিনবা মীফমশিং পাংথোকখ্রে।
• ই-পাউ ফংহন্নবা চুনবা মচাকশিং শেমগৎলে অমসুং তিকাগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা চাংনাইনা তিকা থাবগী থবক হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগা পাউ ফাওনরে।
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তিকা ফংহনবা অমসুং পুথোক-পুনশিনগী থবকশিং ফজনা পাংথোক্লে।
• হেল্থ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(ঐচ এম আই এস)গী মতুংইন্না, ২০২০গী এপ্রিললদগী জুন ফাওবদা খুঙ্গংশিংদা অঙাং ৩৭,৪৯,৯৩৯ তিকা থাখ্রে অমসুং মমাং চহিদা হায়রিবা মতম অসিদা খুঙ্গংগী লমশিংদা অঙাং ৪৬,৭৫,৪৩৭ তিকা থাখি।
তিকা থাবগী থবক লোইরবা মতুংদা, কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা তিকা থাহৌদ্রবা মীওইশিং খোঙ্গুল লিনবা তিকা থাখ্রবা মীওইশিংগী লিস্ত অমা শেম্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী এস.ঐচ অশ্বনি কুমার চৌবেনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Impact of pandemic on child immunisation programmes
20 SEP 2020 8:22PM by PIB Delhi
The utilization of immunization services slowed down at the beginning of COVID-19 pandemic in April 2020, but coverage has improved subsequently because of series of measures been taken.
To restore universal immunization, following steps were taken by the Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) during COVID-19 pandemic:
• States/ UTs have been provided with a series of guidelines for delivering immunization services as well as Reproductive, Maternal, New born, Child, Adolescent Health Plus Nutrition (RMNCAH+N) services in the midst of COVID 19 pandemic. The same have also been reiterated in video conferences with the states/ UTs. Guidelines are also uploaded on Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) website for wider dissemination.
• Regular reviews are being held with the States/ UTs to discuss challenges being faced during the pandemic and the necessary measures taken to ensure immunization services.
• Appropriate communication material has been developed and shared with the States and UTs for addressing vaccine hesitancy and strengthening routine immunization during COVID-19 pandemic.
• Supply chain of vaccines and other logistics has been ensured during COVID-19 pandemic.
As per Health Management Information System (HMIS) 37,49,939 children were fully immunized in rural areas from April- June 2020 whereas 46,75,437 children have been fully immunized in rural areas during same period last year.
After each immunization session, due list of beneficiaries is prepared to track and trace individuals who have missed their regular vaccine including individual, who have missed vaccination due to COVID-19 pandemic
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.