আয়ুশ
ভারতকী হীদাক-লাংথক্কী সিস্তেম অসি ফগৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
18 SEP 2020 7:10PM by PIB Imphal
মালেম পুম্বদা ভারতকী হীদাক-লাংধক অমসুং আয়ুর্বেদাগী সিস্তেমগী এজুকেসন অসি চাউখৎহন্নবা মন্ত্রালয়না মপাল লৈবাক্কী য়ুনিবর্সিতীশিং/ইন্সতিত্যুতশিংগা লোয়ননা আয়ুশ একাদেমিক চ্যেরশিং লিংখৎনবা এম.ও.য়ু. ১৩ খুৎয়েক পীনখ্রে মসিগী মখাদা তাকপী-তম্বীবা/ ত্রেনিং পীবা/ রিসর্চ হায়রিবশিং অসিগী থবক থৌরমশিং পাইখৎনবা মমিং লৈরবা য়ুনিবর্সিতীশিং/ইন্সতিত্যুতশিংদা আয়ুশ এক্সপর্তশিং থাখ্রে। য়েলহৌঙৈদা শীজিন্নরম্বা হীদাক-লাংথক অমসুং হোমিওপেথীগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লৈবাক ২৩গা লোয়ননা লৈবাক অনিগী মরক্কী এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখ্রে, অতোপ্পা লমশিংগী মরক্তা রিসর্চ, এজুকেসন, ত্রেনিং অসিনচিংবা অসি থবক পুন্না তৌমিন্ননবা লম খরনি। ভারতকী মাংজিল থারিবা ইন্সতিত্যুতশিংদা আয়ুশতা অন্দর্গ্রেজ্যুৎ, পোস্তগ্রেজ্যুৎ অমসুং পি.ঐচদি. কোর্সশিং চত্থরিবা লৈবাক ৯৯দগী মপাল লৈবাক্কী ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংদা চহি খুদিংগী আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ফেলোশিপ/স্কোলরশিপকী মখাদা স্কোলরশিপ ১০৪ পীরি। ফেলোশিপ স্কিম অসিগী পান্দমদি মপাল লৈবাক্তা ভারতকী য়েলহৌঙৈদগী লৈজরক্লবা হীদাক-লাংথক্কী সিস্তেম অসি শক খঙবীবা অমসুং অয়াবা পীহনবা হায়বা অসিনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না য়োগ প্রোফেস্নেলশিংগী ভোল্যুন্তরী সর্তিফিকেসন স্কিম অমা হৌদোকখ্রে মসিনা অনাবা ঙাকথোক্নবা অমসুং হকচাং ফানা থমদুনা হীদাক য়াওদনা থেরপী তৌহন্নবা সর্তিফিকেসন প্রোসেস অমসুং তশেংবা য়োগবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপগী খুত্থাংদা য়োগ প্রোফেস্নেলশিংগী খঙ-হৈবগী থাক অসি শক খঙনবা পান্দম থম্লি। য়োগ সর্তিফিকেসন বোর্দ (ৱাই.সি.বি.) অসি সর্তিফিকেসন প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বদা লৈরিবা য়োগ প্রোফেস্নেলশিংগী অপুনবগী কান্নবা, ক্বালিতী লৈনবা অমসুং মান্নহন্নবা পান্দমশিংগা লোয়ননা লিংখৎখি।
ভারতকী হৌদাক-লাংথক্কী সিস্তেম অসিগী মতাংদা থাজনরীবা ৱারী অমসুং ইতিহাসিক ওইরবা কান্নবশিং অসি য়েংলা চহি খুদিংগী লৈবাক অসিদা আয়ুর্বেদাগী নুমিৎ, উনানিগী নুমিৎ অমসুং সিধাগী নুমিৎ পাল্লন তৌরি। মালেমগী য়োগগী নুমিৎ অসি লৈবাক ১৯০দা পাল্লন তৌরি অমসুং আয়ুর্বেদাগী নুমিৎ অসিনা লৈবাক ৩৫ হেনবদা পাল্লন তৌরি। ২০১৫দগী হৌদুনা চহি খুদিংগী ইন্তর্নেস্নেল য়োগ কনফরেন্স অস মন্ত্রালয়না শিল্লি।
ভারত সরকারনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারশিংগী আয়ুশ সিস্তেম ফগৎহন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবগী খুত্থাংদা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম ওইরিবা লৈবাক অসিদা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। আয়ুশ গ্রামগী মখাদা লমচৎ শাজৎতা হোংদোক্নবা ই—পাউ পীবা, লমদম অসিগী লৈজরিবা হীদাক-লাংহক্তা কান্নবা মনা-মশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং শিজিন্ননবা অমসুং আয়ুশ হেল্থ সর্ভিসশিংগী প্রোবিজনশিংগী মতাংদা খুঙ্গংগী হেল্থ ৱার্করশিংদা ত্রেনিং পীবগী খুত্থাংদা আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা হিংবগী মওংশিং থৌগৎকনি।
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী প্রমোসন ওফ ইনফোর্মেসন, এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন (আই.ই.সি.) ইন আয়ুশকী মখাদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না রাজ্য অমসুং জাতিগী থাক্তা আরোগ্যা ফিয়রশিং শিনবা; মল্তিমীদিয়া কেম্পেনশিং; ওদিও ভিজ্যুল মেতরিএল অসিনচিংবা য়াওনা পব্লিসিতী মেতরিএল শেম-শাবা অমসুং য়েন্থোকপা অসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী থবক থৌরমশিং লৌখৎখ্রে। মন্ত্রালয়না ইলিজিল ওইবা এজেন্সীশিংদা সেমিনার, কনফরেন্স অসিনচিংবা শিন্নবা অমসুং আরোগ্যা অমসুং অতোপ্পা ফিয়রশিংদা শরুক য়াবগীদমক আয়ুশ ইন্দস্ত্রীদা শেলগী মতাং পীরি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ থোকপা অসি য়েংলগা, আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ সিস্তেমশিং অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজতেল প্লেৎফোর্মশিং চাউনা শীজিন্নরি।
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী প্রমোসন ওফ ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী (আই.সি. স্কিম )মখাদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না মালেম পুম্বদা আয়ুর্বেদা য়াওনা আয়ুশ সিস্তেমগী লৈরিবা হীদাক-লাংথকশিং অসি অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা মখল কয়াগী খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। মালেমগী থাক্কী মীফমশিং, কনফরেন্সশিং, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, সেমিনারশিং অমসুং আয়ুশ সিস্তেম অসি অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা ভারত সরকারগী অখন্নবা থৌরাংগীদমক মপাল লৈবাকশিংদা আয়ুশ এক্সপর্তশিং মন্ত্রালয়না থারি। মালেমগী থাক্কী কনফরেন্সশিং, ৱার্কশোপশিং, সেমিনার অসিনচিংবাদা আয়ুশকা মরী লৈনবা সাইন্তিফিক রিসর্চ পেপরশিংগী প্রজেন্তেসন তৌনবা শেলগী মতেংসু পীরি।
আয়ুশকী হীদাক-লাংথকশিংগী মেন্যুফেকচররশিং, ওন্তর্প্রিনোরশিং, আয়ুশ ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনচিংবদা (i) আয়ুশকী হীদাক-লাংথক্কী সিস্তেমশিংগী মরমদা মীয়ামদা এৱের্নেস ফংহন্নবা মালেমগী থাক্কী একজিবিসনশিং, কনফরেন্সশিং, ৱার্কশোপশিং, ত্রেদ ফিয়র্শিং অসিনচিংবদা শরু য়ানবা; (ii) মপাল লৈবাকশিংগী চৎনা পথাপ শেম্লিবা ওথোরিতীশিংগা লোয়ননা আয়ুশ প্রদক্তশিং রেজিস্ত্রেসন তৌবা, হায়রিবশিং অসিগীদমক মতেং ফংহল্লি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক ০৮ মখোয় অদুদি কেনিয়া, য়ু.এস.এ., রুসিয়া, লাতবিয়া, কনাদা, ওমান, তাজিকিস্তান অমসুং শ্রী লঙ্কাদা মন্ত্রালয় অসিগী আই.সি. স্কিমগী মখাদা প্রদক্ত ৫০ হেন্না (উনানি অমসুং আয়ুর্বেদা) রেজিস্তর তৌখ্রে।
আয়ুশ সিস্তেমশিংগী মরমদা অচুম্বা ই-পাউশিং খংহন্নবা লৈবাক ৩১দা আয়ুশ ইফোর্মেসন সেল ৩৩ লিংখৎখ্রে। আয়ুশ মন্ত্রালয়না মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়গী আই.তি.ই.সি. প্রোগ্রামগী মখাদা পোর্ত দিক্সন হোস্পিতাল অমসুং চেরস রিহেবিতেসন হোস্পিতালদা মথৌ তৌনবা এক্সপর্ত অনি (অয়ুর্বেদ অমসুং সিদ্ধা) মলেসিয়াগী হকশেল মন্ত্রালয়দা থাখ্রে।
অপুনবা, মমল হোংবা ইবিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা হেল্থকেয়র ফংনবা মখল শুনা য়াওরবা অপুনবা হকশেলগী পোলিসী অমগী ফ্রেমৱার্ক প্রপোজ তৌনবা; অমসুং অনৌবা অমসুং য়েলহৌঙৈগী ওইবা অপুনবা এপ্রোচশিংদা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল প্রোগ্রামশিংদা লায়না ঙাকথোক্নবা অমসুং হেল্থ প্রমোসন তৌনবা রোদমেপ শেম্নবগী ইন্তিগ্রেতীব হেল্থ পোলিসী অমা শেম্নবা এদভাইজরী কম্মিতী অমা শেমখ্রে। আয়ুশ মন্ত্রালয়না রেলৱেজ জোনেল হোস্পিতাল ৫দা আয়ুশ ৱিংশিং লিংখৎনবা রেলৱেজ মন্ত্রালয়গা এম.ও.য়ু. অমা খুয়েক পীনখ্রে। ঙালশেল মন্ত্রালয়/দিরেক্তর জেনেরেল ওফ আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিসেস (দি.জি.এ.এফ.এম.এস.)গী হেল্থ ইস্তাব্লিশমেন্তশিংগী মখাদা অয়ুর্বেদ য়াওহন্নবা ঙাকশেল মন্ত্রালয়গা এম.ও.য়ু. অমা খুয়েক পীনখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

AYUSH
Steps taken by the Government to Promote the Indian System of Medicines
18 SEP 2020 7:10PM by PIB Delhi
To promote the education of Indian System of Medicines and Ayurveda globally, Ministry has signed 13 MoUs for setting up AYUSH Academic Chairs with foreign Universities/ institutes under which AYUSH experts are deputed in reputed Universities/ institutes to undertake teaching/ training / research activities. Country to Country MoUs have been signed with 23 countries for cooperation in field of Traditional Medicine and Homoeopathy in which, amongst others, research, education, training, etc. are some of the areas of cooperation. Under Fellowship/ Scholarship Scheme of Ministry of AYUSH, 104 scholarships are offered every year to the eligible foreign nationals from 99 countries for pursuing undergraduate, postgraduate and Ph. D courses in AYUSH systems in premier Institutes in India. The Fellowship Scheme aims at achieving recognition and acceptance of Indian traditional medicine systems abroad.
The Ministry of AYUSH has launched a scheme for Voluntary Certification of Yoga Professionals which aims at certifying the competence level of Yoga professionals through certification process and promoting authentic Yoga as a preventive and health promoting drugless therapy. Yoga Certification Board (YCB) has been established with the objectives to bring synergy, quality and uniformity in knowledge and skills of Yoga professionals across the world through certification programs.
Keeping in view the mythological and historical importance of Indian systems of Medicine, Ayurveda Day, Unani Day and Siddha Day are celebrated in the country every year. International Day of Yoga is celebrated in 190 countries and Ayurveda day is celebrated in more than 35 countries. The Ministry has been organizing International Yoga Conference every year since 2015.
Government of India is implementing Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission (NAM) in the country through State and UT governments for promotion and development of AYUSH systems. Under the concept of AYUSH Gram, AYUSH based lifestyles are promoted through behavioral change communication, training of village health workers towards identification and use of local medicinal herbs and provision of AYUSH health services.
Under Central Sector Scheme for promotion of Information, Education and Communication (IEC) in AYUSH, the Ministry of AYUSH undertakes promotional activities like organization of AROGYA fairs at State and National level; multimedia campaigns; preparation and distribution of publicity material including audio visual material, etc. The Ministry provides assistance for organizing seminar, conference etc. to eligible agencies and incentives to AYUSH industry for participation in AROGYA and other fairs. In view of the COVID-19 pandemic, Ministry of AYUSH is making the optimal utilization of electronic and digital platforms for promotion and publicizing AYUSH systems.
Under Central Sector Scheme for promotion of International Cooperation, (IC Scheme), the Ministry of AYUSH undertakes various steps to promote and publicize AYUSH systems of medicine including Ayurveda across the globe. The Ministry deputes AYUSH experts to foreign countries to participate in international meetings, conferences, training programmes, seminars and on special assignment of the Government of India for promotion and propagation of AYUSH Systems. Financial assistance is provided for presentation of AYUSH related scientific research papers in international conferences, workshops, seminar etc.
Incentives are provided to AYUSH drug manufacturers, entrepreneurs, AYUSH institutions, etc. for (i) participating in International exhibitions, conferences, workshops, trade fairs, etc. for generating awareness amongst the public about the AYUSH systems of medicine and; (ii) registration of AYUSH products with regulatory authorities of the foreign countries. So far, more than 50 products (Unani and Ayurveda) have been registered in 08 countries namely Kenya, USA, Russia, Latvia, Canada, Oman, Tajikistan and Sri Lanka under the IC scheme of the Ministry.
33 AYUSH Information Cell have been set up in 31 countries to disseminate authentic information about AYUSH systems. The Ministry of AYUSH has deputed two experts (Ayurveda and Siddha) to Ministry of Health, Malaysia under ITEC Programme of Ministry of External Affairs for providing their services at Port Dickson Hospital, and Cheras Rehabilitation Hospital.
An Advisory Committee on formulation of Integrative Health Policy has been constituted by the NITI Aayog to propose framework of comprehensive integrative health policy to achieve an inclusive, affordable, evidence based healthcare; and roadmap for disease prevention and health promotion in National programmes based on modern and traditional integrative approaches. Ministry of AYUSH has signed an MoU with Ministry of Railways for establishment of AYUSH wings at 5 Railway Zonal Hospitals. An MoU has been signed with Ministry of Defence for integration of Ayurveda under the Health establishments of Ministry of Defence/ Directorate General of Armed Forces Medical Services (DGAFMS).
This information was given by the Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan in a written reply in the LokSabha today.