শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
কৰ্মসংস্থানৰ সুযোগ সৃষ্টি
16 SEP 2020 4:55PM by PIB Guwahati
বিশ্বজুৰি ক’ৰোনা সংক্ৰমণ বা ক’ভিড-১৯ অতিমাৰী আৰু তাৰ বাবে দিয়া লকডাউনে ভাৰতৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক আঘাত কৰিছে। ক’ভিড-১৯ ৰ ফলত বৃহৎ সংখ্যক প্ৰব্ৰজক শ্ৰমিক বাধ্য হৈ তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ৰাজ্যলৈ উভতি গৈছে। ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলাত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা ২০ লাখ কোটি টকাৰ অৰ্থনৈতিক পেকেজ ঘোষণা কৰা হৈছে। অৰ্থনীতি, আন্তঃগাঁথনি,ব্যৱস্থাপনা, চাহিদা আৰু দিক নিৰ্দেশক জনসংখ্যাতত্ত্বক সমূখত ৰাখি দেশৰ যুৱক যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থানৰ লক্ষ্যৰেই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সূচনা হৈছে।
ক’ভিড-১৯ অতিমাৰীৰ প্ৰভাৱ প্ৰশমিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ যোজনা (পিএমজিকেৱাই) মুকলি কৰিছে। দৰিদ্ৰ লোকসকল এই কঠিন সময়ত, অত্যাৱশ্যকীয় পণ্য সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে যাতে অসুবিধাত নপৰে, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তেওঁলোকৰ হাতত খাদ্য আৰু ধন তুলি দিবলৈকে এই যোজনাৰ সূচনা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধিৰ (ইপিএফ) নিয়োগকাৰীৰ ১২% আৰু কৰ্মচাৰীৰ ১২% মুঠ ২৪% মজুৰি একত্ৰিত কৰি মাৰ্চ ২০২০ পৰা আগষ্ট ২০২০ পৰ্যন্ত প্ৰদান কৰিছে। এই সুযোগ লাভ কৰিছে সেই সকলো সংস্থাই, যাৰ ১০০ গৰাকী কৰ্মচাৰী আছে আৰু ৯০% কৰ্মচাৰী বা শ্ৰমিকৰ মাহেকীয়া মজুৰি ১৫ হাজাৰ টকাতকৈ কম।
ইপিএফৰ অধীনত থকা সংস্থাবোৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু নিয়োগকৰ্তাৰ উভয়েই বাধ্যতামূলক ভৱিষ্য নিধিৰ (পিএফ) ধন জমা দিয়ে, মজুৰিৰ ১২% ৰ পৰা এতিয়া তিনি মাহৰ বাবে ১০% কৰা হৈছে।
মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ কৰ্মসংস্থান নিশ্চয়তা প্ৰকল্পত (এমজিএন আৰইজিএছ) অধিক কৰ্মী নিয়োগৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) মাধ্যমেৰে স্ব-নিযুক্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। পিএমএমৱাইৰ অধীনত সূক্ষ্ম উদ্যোগীসকলক ব্যক্তিগতভাৱে সহায়ক হোৱাকৈ ১০ লাখ টকাৰ ঋণ দিয়াৰ ব্যবস্থা কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় নতুনকৈ আৰম্ভ কৰিব পাৰে।
যিসকল লোকে পদপথত ব্যৱসায় কৰে, তেনে প্ৰায় ৫০ লাখ ব্যৱসায়ীক ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী এছভিএ নিধিৰ মাধ্যমেৰে সহায়ক মূলধন হিচাপে এবছৰৰ বাবে ১০ হাজাৰ টকাৰ ঋণ দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
শ্ৰম আৰু কৰ্মসংস্থান মন্ত্ৰালয়ৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সন্তোষ কুমাৰ গাংৱাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য জনায়।

Ministry of Labour & Employment
RECREATION OF LOST JOBS
16 SEP 2020 4:55PM by PIB Delhi
The global spread of the corona virus (COVID-19) followed by lockdowns has affected economies across the globe including India. Covid-19 has resulted in large number of migrant workers going back to their native places. Government is taking several steps to ensure that the country is well prepared to face the challenges and threats posed by Covid-19. Government of India has announced an economic package of Rs. 20 Lakh Crore. Aatmanirbhar Bharat which focuses on Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand to create jobs for the youth has also been launched.
Government has launched Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) for the poor to mitigate the impact of COVID-19 pandemic. Measures are intended at reaching out to the poorest of the poor, with food and money in hands, so that they do not face difficulties in buying essential supplies and meeting essential needs.
Under PMGKY, Government of India is contributing both 12% employers’ share and 12% employee’s share under Employees Provident Fund (EPF), totalling 24% of the wage for the wage month from March to August, 2020 for all the establishments having upto 100 employees with 90% of such employees earning less than Rs. 15000/-.
Statutory PF contribution of both employer and employee has been reduced to 10% each from existing 12% each for all establishments covered by EPFO for three months.
Government has taken various steps for generating employment in the country like increasing public expenditure on schemes such as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).
Self employment is being facilatated under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY). Under PMMY collateral free loans upto Rs. 10 lakh, are extended to micro/small business enterprises and to individuals to enable them to setup or expand their business activities.
Government of India has also launched PM SVANidhi Scheme to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approximately, 50 lakh street vendors, to resume their businesses.
This information was given by Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment in written reply to a question in Rajya Sabha today.