সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মরু ওইবা লম ৫দা ইন্নোবেসন ৪৯না মিলেনিয়ম এলাইন্স রাউন্দ ৬ অমসুং কোবিদ ১৯ ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ – এৱার্দশিং ফংখ্রে
“লৈবাক শিনবা থুংনা দি.এস.তি.না হৌজিক তেক্নোলোজী বিজিনেস ইনক্যুবেতর ১৫০ তেংবাংলি ইনক্যুবেতরশিং অসিগী মনুংদা তেক্নোলোজী স্তার্তঅপ ৪০০০ হেন্না য়াওরি”—প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম
19 AUG 2020 5:07PM by PIB Imphal
ভারতকী মরু ওইবা সেক্তর ৫দা ইন্নোবেসন সোলুসন ৪৯বু শকখঙখ্রবা মিলেনিয়ম এলাইন্স রাউন্দ ৬ অমসুং কোবিদ ১৯ ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ – এৱার্দ সেরেমনীনা ফজনা য়েন্থোক্লবা ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা মথৌ তাই হায়না থমখি।
দি.এস.তি.না ফজনা য়েন্থোক্লবা ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা অনৌবা প্রোগ্রাম অমা অথুবদা হৌদোক্লগনি হায়না লাউথোক্তুনা, দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা হায় স্তার্তঅপ অমনা ইন্নোবেসন পুথোক্নবা হোৎনবদা নেৎৱার্কিং, তেংবাং, হৌদোক্নবা শেল, প্রোতোতাইপিংগী খুদোংচাবা মরু ওই অমসুং খুদোংচাবশিং অসি ইনক্যুবেতরশিং লৈরিবা মফমশিংগী ৱাংমদা ফংহনগনি।
“লৈবাক শিনবা থুংনা দি.এস.তি.না হৌজিক তেক্নোলোজী বিজিনেস ইনক্যুবেতর ১৫০ তেংবাংলি ইনক্যুবেতরশিং অসিগী মনুংদা তেক্নোলোজী স্তার্তঅপ ৪০০০ হেন্না য়াওরি, মসিনা অফবা ৱাখল্লোন কয়া পুথোক্লি অমসুং মসিগী মশিং অসি হেনগৎনবা থৌরাং তৌরি। মিলেনিয়ম এলাইন্সনা অতোপ্পা পার্তনরশিংগা লোয়ননা –য়ু.এস.এ.আই.দি., এফ.আই.সি.সি.আই., দি.এফ.আই.দি. গুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংদা খোঙচৎ অসিদা অফবা পার্তনরশিং ওইরি”—প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা ফোঙদোকখি।
মিলেনিয়ন এলাইন্স অসিনা য়ু.এস.এ.আই.দি. অমসুং ভারত সরকারনা চুংশিন্নবগী কান্নবা অমসুং করম্না মসিনা অতোপ্পা পার্তনরশিং পুশিল্লকপা হেনগৎহল্লি হায়বা উৎলি, মখোয়শিং অসিনা করিগুম্বা কনাবা খরদি অদুমক পুথোকি” য়ু.এস. চার্জ দি’এফিয়র্স এদগর্দ দি কাগন্না ফোঙদোকখি। মিলেনিয়ম এলাইন্স রাউন্দ ৬ অমসুং কোবিদ ১৯ ইন্নোবেসন-এৱার্দগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়, মসিগী অখন্নবা খোঙথাং অসি ইন্নোবেসন শৌগৎপা খক নত্তে, মসিনা য়ু.এস অমদি ভারতকী ওন্তপ্রিনোর্শিপ অমসুং এক্সচেঞ্জকী মরীগী খ্বাইদগী মরু ওইরিবা মচাক্তা পীরিবা তেংবাং অদু শরুক অনি হেনগৎহনবনি।
“মিলেনিয়ম এলাইন্সনা পার্তনর খুদিংমক্না এজুকেসন, হেল্থ, ক্লিন ইনর্জী, ৱাতর অমসুং সেনিতেসন, এগ্রিকলচর সেক্তরশিং অমসুং অফ্রিকা অমসুং সাউথ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী লোকেল ইনোবেসনশিংনা হৈশিংবশিং ত্রান্সফর তৌবা মওং অদু শন্দোক্না তাক্লি। মসিনা মসিগী পার্তনরশীপ অসিগী খুত্থাংদা মালেমদা শাফু পীবা থবকশিং ভারত্তা করম্না দিজাইন তৌবগে হায়বা শন্দোক্না তাক্লি,” সর ফিলিপ বার্তন, ব্রিতিশ হাই কম্মিস্নর তু ইন্দিয়া।
অগস্ত ১৮,২০২০দা ভর্চ্যুল ওইনা শিনবা এৱার্দ পীবগী থৌরম অদুদা অপুনবা ইনোবেতিব সোলুসন ৪৯দা ভারত্তা ফোকস ৫গী সেক্তরশিংদা মখোয়গী ইনোবেসনশিংগী মমিং ওইনা পল্লবদা এজুকেসন, হেল্থ, ক্লিন ইনর্জী, ৱাতর অমসুং সেনিতেসন, এগ্রিকলচরদা অমসুং নেপাল, রৱন্দা, উগন্দা, বাংলাদেশ, কেনিয়াগুম্বা সাউথ এসিয়া অমসুং অফ্রিকাগী লৈবাকশিংদা পাইলোৎ প্রিজেক্তশিং চত্থরিবা মালেমদা মীৎয়েং থম্লিবা সেক্তরশিং অপুন্বা লপা কোতি ২৬গী শেমফমগী এৱার্দ পীখি। অদুগা কোবিদ-১৯ ইনোবেসন চেলেঞ্জগী কাংলুপ্তা ইনোবেতর ১৬ এৱার্দ পীখি। মসিগী এৱার্দ ফংলিবা ইনোবেসনশিং অসি প্রোগ্রাম পার্তনরশিং অমসুং সবজেক্ত মেতর এক্সপর্তশিংগী মতেংগা লোয়ননা এফ.আই.সি.সি.আই.না য়াম্না চেকশিন্না ইভালুএসন তৌরবা মতুংদা খনগৎপনি।
এৱার্দ পীবগী থৌরম অসি পার্তনর ওর্গানাইজেসনশিং- দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.), ভারত সরকার, ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন চেম্বর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী (এফ.আই.সি.সি.আই.), য়ুনাইতেদ স্তেৎস এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপমেন্ত (য়ু.এস.এ.আই.দি.), য়ু.কে.গী দিপার্তমেন্ত ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপমেন্ত, ফেসবুক অমসুং মারিও ইনোবেসন ফাউন্দেসনগী দিগনিতিশিং অমসুং মীহুৎশিং শরুক য়াদুনা পাংথোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অজয় চৌধুরী, চিয়র্মেন এফ.আই.সি.সি.আই. স্তার্ত-অপ কম্মিতী অমসুং ফাউন্দর, ঐচ.সি.এল.না হায় “মিলেনিয়ম এলাইন্সনা লায়চৎ অসিগী চৈথেং কোকহন্নবা তেক্নোলোজীশিং থুনা শিজিন্ননবা ভারতকী স্তার্তঅপশিং মতেং পাংনবা শেন্থং পীথনবা ফোকস কোল হৌদোক্তুনা কোবিদ-১৯ ইনোবেসনশিং তঙাইফদনা মথৌ তাবা অদু পুথোকহল্লি। চয়োল অহুমগী অতেনবা মতমগী মনুংদা কোল অসিগী ইনোবেতর ৪০০ হেনবনা এপ্লাই তৌরকখ্রে।
মিলেনিয়ম এলাইন্স অসি মালেমগী দিবেলপমেন্ত সোলুসনশিং পুথোক্লিবা তেস্ত অমসুং স্কেল ইন্দিয়া ইনোবেসনশিং খন্দোক্নবা কোলাবোরেতিব রিসোর্সশিং মরাং কায়না শিজিন্নবা ইনোবেসন দ্রিবন অমসুং ইম্পেক্ত ফোকস ওইবা খোংথাং অমনি। মসি দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, ভারত সরকার, য়ুনাইতেদ স্তেৎস এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপমেন্ত (য়ু.এস.এ.আই.দি.), ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন চেম্বর্স ওফ কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী (এফ.আই.সি.সি.দি.), য়ু.কে. সরকারগী দিপার্তমেন্ত ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপেন্ত (দি.এফ.আই.দি.), ফেসবুক অমসুং মারিকো ইনোবেসন ফাউন্দেসন য়াওবা পার্তনরশিংগী কন্সোর্তিয়ম (পব্লিক-প্রাইভেৎ পার্নরশীপ) অমনি। প্রোগ্রাম অসি হৌজিক চহি তরুক শুরগনি অমসুং ভারতকী সোসিএল এন্তপ্রাইসশিংদা শেন্থং পীথবা, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ললোল ইতিক্কী মতেং পাংবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।

Ministry of Science & Technology
49 innovations in 5 focus areas receive Millennium Alliance Round 6 & COVID19 Innovation Challenge-Awards
“DST currently supports 150 technology business incubators with over 4000 technology startups within these incubators across the country”--Professor Ashutosh Sharma
19 AUG 2020 5:07PM by PIB Delhi
The Millennium Alliance Round 6 & COVID19 Innovation Challenge-Award Ceremony, which recognized 49 innovative solutions in 5 focus sectors of India, highlighted the necessity of building a highly distributed innovation ecosystem.
Announcing that DST will be soon launching a new program to have highly distributed innovation ecosystem, DST Secretary, Professor Ashutosh Sharma said that to have a startup doing innovation it is important to have networking, support, seed money, prototyping facility and all of these facilities could be provided outside the physical space of incubators.
“DST currently supports 150 technology business incubators with over 4000 technology startups within these incubators across the country, bringing in lots of bright ideas and plans to scale up these numbers. Millennium Alliance, along with the other partners-- organisations like USAID, FICCI, DFID have been strong partners in that journey,” Prof Sharma pointed out.
“The Millennium Alliance shows the significance of the partnership of USAID and Indian Government and how it has broadened to bring other partners as well, each of whom brings something to the table” US Chargé D'Affaires Edgard D. Kagan pointed out. Talking about the Millennium Alliance Round 6 & COVID19 Innovation Challenge-Award, he said that this particular effort is not just about supporting innovations, but also about redoubling support to one of the most critical building blocks of US India relationship of entrepreneurship and exchanges.”
“The Millennium alliance illustrates the way in which all the partners have transferred together expertise in Education, Health, Clean Energy, Water & Sanitation, Agriculture sectors and local innovations to countries in Africa and South Asia. It illustrates how things designed in India through this partnership have a global impact,” Sir Philip Barton, British High Commissioner to India.
In the virtually organised award ceremony organized on August 18, 2020, a total of 49 innovative solutions were awarded with a sum totaling Rs 26 crores for their innovations in 5 focus sectors in India namely Education, Health, Clean Energy, Water & Sanitation, Agriculture and sectors having global focus with pilot projects being run in South Asian and African countries like Nepal, Rwanda, Uganda, Bangladesh, Kenya. Also, 16 innovators were awarded in the category COVID 19 Innovation Challenge. These awarded innovations were selected after a rigorous evaluation process undertaken by FICCI with the help of the program partners and subject matter experts.
The award ceremony was organized in the presence of dignitaries and representatives from its partner organisations -- Department of Science and Technology (DST), Government of India, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), The United States Agency for International Development (USAID), UK’s Department for International Development, Facebook and Marico Innovation Foundation.
Speaking at the ceremony Shri AjaiChowdhry, Chair, FICCI Start-up Committee, and Founder, HCL said, “Millennium Alliance responded to the urgent need of COVID19 innovations by launching a focused call to provide funding to support Indian startups whose technologies could be quickly deployed to mitigate the impact of the pandemic. More than 400 innovators applied for the call within a span of three weeks”.
The Millennium Alliance is an innovation-driven and impact-focused initiative leveraging collaborative resources to identify test and scale Indian innovations that address global development solutions. It is a consortium of partners (Public-Private Partnership) including the Department of Science and Technology, Govt. of India, United States Agency for International Development (USAID), Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), UK Government’s Department for International Development (DFID), Facebook and Marico Innovation Foundation. The program is currently running in its sixth year and has played a catalytic role in providing funding, capacity building, and business development support to Indian social enterprises.