লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
রাজস্থান গুজরাত অমসুং হরিয়ানাগী জিলা ১১গী মফম ৩৭তা জুলাই ৩০-৩১, ২০২০গী অহিংদা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখ্রে
জুলাই ৩০, ২০২০ ফাওবদা রাজ্য ১০গী লম হেক্তর ৪.৫৬ হেনবদা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখ্রে
31 JUL 2020 5:50PM by PIB Imphal
জুলাই ৩০-৩১, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা রাজস্থানগী জিলা ৯ মদুদি জেসলমর, বার্মর, জোধপুর, বিকানের, চুরু, নাগোর, হনুমানগর, জলোর অমসুং সিরোহি হায়রিবশিংগী মফম ৩৪ অমসুং গুজরাতকী কুৎচ জিলাগী মফম ২দা এল.সি.ও.শিংনা শঙ্গু ওইনা শান্না পাইরকপশিং অমসুং হোপরশিংগী মা্য়োক্তা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি। মসিগী মথক্তা হরিয়ানা রাজ্যগী লৌউ-শিংউ বিভাগনসু ভিৱানি িলাগী মফম ১দা মশিং য়ামদবা অমদি চাইথোক্লগা লৈবা কৌজেংশিংদা জুলাই ৩০-৩১, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি।
এপ্রিল ১১, ২০২০দগী হৌদুনা জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা লোকস্ত সর্কল ওফিসরশিং (এল.সি.ও.শিং)না রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানা স্তেৎশিং অসিগী লম হেক্তর ২,২৬,৯৭৯দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে। জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবদা রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদে, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হরিয়ানা, উত্তরাখন্দ অমসুং বিহার রাজ্যশিংগী রাজ্য সরকারনা লম হেক্তর ২,২৯,৫৮২দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে।
হৌজিক্কী ওইনা রাজস্থান অমসুং গুজরাত রাজ্যশিংদা স্প্রে য়াওবা গারিগা লোয়ননা কন্ত্রোল তীম ১০৪ মথৌ তৌরি অমসুং কেন্দ্র সরকারগী পর্সনেল ২০০ হেন্না লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসনশিংদা শীজিন্নরি। মখা তানা, রাজস্থানগী বার্মর, জেসলমের, বিকানের, নাগোর অমসুং ফালোদিদা লৈবা অৱাংবা উ-পাম্বীশিং অমসুং মী চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা তিলহীদাকশিং কাপথোক্তুনা কৌজেং মপুং ফানা লাকশিন্নবা দ্রোন ১৫গা লোয়ননা কম্পনি ৫ থাজিনখ্রে। মথৌ তাবগী মতুং ইন্না রাজস্থানগী সেদ্যুল দেজর্ত এরিয়াদা বেল হেলিকোপ্তর শীজিন্নরি। ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনসু এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর শীজিন্নদুনা এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংদা মতেং পাংলি।।
গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, বিহার অমসুং হরিয়ানাদা মহৈ মরোং থোইদোক্না অমাং অতা থোকপগী পাউ লৈতে। অদুম ওইনমক রাজস্থানগী জিলা খরদা মহৈ-মরোং খরা অমাং অতা থোকপগী পাউ লাক্লি।
ঙসি (৩১.০৭.২০২০)দা রাজস্থানগী জেসলমর, বার্মর, জোধপুর, বিকানের, চুরু, নাগোর, হনুমানগর, জলোর অমসুং সিরোহিগী জিলাশিংদা, হরিয়ানাগী ভিৱানি জিলাদা অমসুং গুজরাতকী কুৎচ জিলাদা মপুং ফাদ্রিবা লৈ মচুগী কৌজেং অমসুং মপুং ফারবা হঙ্গাম মপালগী কৌজেং/ হোপরশিং লৈবা উখি।
1. রাজস্থানগী জোধপুর ফালোদিগী সবরিজ তেহসিলদা হোপরশিং শীবা
2. গুজরাতকী কুৎচকী গুনের তেহসিলদা হোপরশিং শীবা
3. রাজস্থানগী হনুমানগরগী নোহার তেহসিলগী গুদিয়াদা এল.দবল্যু.ও. ওপরেসন চত্থবা
4. জোধপুরগী তিনৱারিগী জিলো তেহসিলদা দ্রোন অমনা মথৌ তৌবা
5. বার্মর সেদ্বা তেহসিলগীরামপুরাদা হোপরশিং শীবা
ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসনগী ২১.০৭.২০২০গী লোকস্ত স্তেতস অপদেৎকী মতুং ইন্না, লাক্লিবা চয়োল খরা অসিদা হোর্ন ওফ এফজরিকাদগী শঙ্গু হেন্না পাইশিল্লকপগী খুদোংথিবা লৈ হায়না উৎলি। সোমালিয়দা, শানা পাইবা শঙ্গুশিং অসিনা অৱাং লান্না নোংপোক থংবা মায়কৈদা পাইরি অমসুং থা অসিগী অরোইবা শরুক্তা ইন্দিয়ন ওসিন লান্থোক্তুনা অককনবা মশিংগী কৌজিংগী শঙ্গুশিংনা ইন্দো-পাকিস্তান ঙমখৈগী মফমশিংনা মাইগ্রেৎ তৌরবা য়াই।
খা-নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী (অফঘানিস্তান, ভারত, ইরান অমসুং পাকিস্তান) দেজর্ত লোকস্তকী চয়োলগী ওইবা ভর্চ্যুল মীফম এফ.এ.ও.না শীল্লি। হৌজিক ফাওবদা খা-নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী ভর্চ্যুল মীফম ১৫ পাঙথোকখ্রে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Locust control operations carried out at 37 places in 11 districts of Rajasthan, Gujarat and Haryana during night of 30th-31st July, 2020
Till 30th July 2020, control operations have been done in more than 4.56 hectares area of 10 states
31 JUL 2020 5:50PM by PIB Delhi
Locust control operations were carried out at 34 places in 09 districts viz. Jaisalmer, Barmer, Jodhpur, Bikaner, Churu, Nagaur, Hanumangarh, Jalore and Sirohi of Rajasthan and 02 places in Kutch district of Gujarat against swarms and hoppers by LCOs in the intervening night of 30th-31st July, 2020. Besides this, Haryana State Agriculture Department also carried out control operation at 1 place in Bhiwani district in the intervening night of 30th-31st July, 2020 against small groups and scattered population of locusts.
Starting from 11th April 2020 till 30th July 2020, control operations have been done in 2,26,979 hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana by Locust Circle Offices (LCOs). Till 30th July 2020, control operations have been done in 2,29,582 hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Haryana, Uttarakhand and Bihar by State Governments.
Presently, 104 control teams with spray vehicles are deployed in the States of Rajasthan and Gujarat, and more than 200 Central Government personnel are engaged in locust control operations. Further, 5 companies with 15 drones are deployed at Barmer, Jaisalmer, Bikaner, Nagaur and Phalodi in Rajasthan for effective control of locusts on tall trees and in inaccessible areas through spraying of pesticides. A Bell helicopter has been deployed in Rajasthan for use in Scheduled Desert Area as per the need. Indian Air Force is also assisting in anti-locust operation by using Mi-17 helicopter.
No significant crop losses have been reported in the States of Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Bihar and Haryana. However, some minor crop losses have been reported in some districts of Rajasthan.
Today (31.07.2020), swarms of immature pink locusts, adult yellow locusts and / or hoppers are active in Jaisalmer, Barmer, Jodhpur, Bikaner, Churu, Nagaur, Hanumangarh, Jalore and Sirohi districts of Rajasthan, Bhiwani district of Haryana and Kutch district of Gujarat.
1. Hoppers mortality at Savrij Teh. Phalodi Jodhpur, Rajasthan
2. Hoppers mortality at Guneri Tehsil Kutch , Gujarat
3. LWO operation at Gudiya, Tehsil Nohar Hanumangarh Rajasthan.
4. A drone in action at Jeloo Tehsil Tinwari Jodhpur
5. Hoppers mortality at Rampura Tehsil Sedwa , Barmer
Food and Agriculture Organization’s Locust Status Update of 21.07.2020 indicates that the risk of swarm migration from Horn of Africa prevails in coming weeks. In Somalia, the swarms are moving eastwards across the north and a limited number of swarms could migrate across the Indian Ocean to the Indo-Pakistan border area; during the remainder of this month.
Weekly virtual meeting on Desert Locust of South-West Asian countries (Afghanistan, India, Iran and Pakistan) is being organized by FAO. 16 virtual meetings of the technical officers of South West Asian countries have taken place so far