ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଲ୍‌କୋହଲ୍‌ ଭିତ୍ତିକ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
15 JUL 2020 4:46PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଆଲ୍‌କୋହଲ ଭିତ୍ତିକ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଘେନି କିଛି ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏ ସଂପର୍କରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଉପରେ 18 ଶତାଂଶ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ସାନିଟାଇଜର, ସାବୁନ, ଜୀବାଣୁ ନିରୋଧୀ ତରଳ ପଦାର୍ଥ ଓ ଡେଟଲ ଆଦି ବିଶୋଧକ ବର୍ଗର ସାମଗ୍ରୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ 18 ଶତାଂଶ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଟିକସ ହାର ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହାର କେତେ ରହିବ ତାହା ଜିଏସ୍‌ଟି ପରିଷଦ ସ୍ଥିର କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏକାଠି ବସି ଏ ସଂପର୍କରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରି ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାନ୍ତି ।
ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସାନିଟାଇଜର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ପ୍ୟାକିଂ ସାମଗ୍ରୀ, ଇନ୍‌ପୁଟ ସର୍ଭିସ ଆଦି ଉପରେ 18 ଶତାଂଶ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ସାନିଟାଇଜର ଏବଂ ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରୁ ଯଦି ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ହ୍ରାସ କରାଯାଏ ତାହାଦ୍ୱାରା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚା ଓଲଟପାଲଟ ହୋଇଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଆମଦାନୀକାରୀମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ । କମ୍‌ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ଯୋଗୁଁ ଆମଦାନୀ ବଢିଥାଏ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଶରେ ଅଧିକ ଶସ୍ତାରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ । ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନୀତିର ପରିପନ୍ଥୀ । ଯଦି ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ହ୍ରାସ ପାଏ ଏବଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ତାହାହେଲେ ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାରରେ ଖାଉଟି ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ ନାହିଁ ।

Ministry of Finance
Clarification on issue of GST rate on alcohol based hand sanitizers
15 JUL 2020 4:46PM by PIB Delhi
The issue of GST rate on alcohol based hand sanitizers has been reported in few sections of media. .
It is stated that hand sanitizers attract GST at the rate of 18%. Sanitizers are disinfectants like soaps, anti-bacterial liquids, dettol etc which all attract duty standard rate of 18% under the GST regime. The GST rates on various items are decided by the GST Council where the Central Government and all the state governments together deliberate and take decisions.
It is further clarified that inputs for manufacture of hand sanitizers are chemicals packing material, input services, which also attract a GST rate of 18%. Reducing the GST rate on sanitizers and other similar items would lead to an inverted duty structure and put the domestic manufacturers at disadvantage vis-a-vis importers. Lower GST rates help imports by making them cheaper. This is against the nation’s policy on Atmanirbhar Bharat. Consumers would also eventually not benefit from the lower GST rate if domestic manufacturing suffers on account of inverted duty structure.