ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ କର୍ମକର୍ତ୍ତମାନଙ୍କ ସହ ମାଲ୍‌ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକତା ଆଣିବା ନେଇ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାରାଥନ୍‌ ବୈଠକ
• ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ଅଭିନବ, ଲାଭପ୍ରଦ ତଥା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ କମ୍‌ ହେବା ବାଂଛନୀୟ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ
01 MAY 2020 10:23PM by PIB Bhubaneshwar
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ କର୍ମକର୍ତ୍ତମାନଙ୍କ ସହ ମାଲ୍‌ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକତା ଆଣିବା ନେଇ ଆଜି ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ମାରାଥନ୍‌ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ କିଭଳି ଭାବେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର , ଉପାୟ ଓ ସାଧନ ସଂପର୍କରେ ଏହି ବୈଠକରେ ଆାଲାଚନା କରାଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକ ଦୀର୍ଘ ତିନି ଘଣ୍ଟା ଧରି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ତଥା ଲାଭପ୍ରଦ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନୀତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା କୋଭିଡ଼-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସଂକଟ ମୁକାବିଲା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ରେଳବାଇ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ କୋଭିଡ଼-19 ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଖାତିର ନକରି ରେଳବାଇ ତାର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି । ଏହି ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଆବେଗ ଓ ଉଦ୍‌ବେଗକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳବାଇର ଭୂମିକା ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ରେଳବାଇ ଏହି ସମୟରେ ଦେଶର ଜୀବନ ରେଖା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସର୍ବତ୍ର ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରଖିଛି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ‘ଆମେ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିଛୁ ଯାହାକି ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନ୍‌ ସହ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ସେହିଭଳି ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ବାକିଥିବା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଭଙ୍ଗା କାର୍ଯ୍ୟ, ମରାମତି କାର୍ଯ୍ୟ, କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ରିଜର ମରାମତି ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂସାଧନର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇପାରିଛି ।
ସେହିଭଳି, ଆମେ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବ୍ୟବସାୟରେ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗକୁ ଉପସ୍ଥାପନ ପୂର୍ବକ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ଆମର ସେବାକୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ କରିବା ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ ।
ଏହି ବୈଶକରେ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ଼ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଅନ୍ୟୃ ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀ ତଥା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଗଠନମୂଳକ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ଗ୍ରହଣ କରି ତାହା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଚାର କରାଯିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଅଭିନବତ୍ୱ ତଥା ଲାଭପ୍ରଦ ପରାମର୍ଶକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

Ministry of Railways
Railways Minister holds a marathon meeting with captains of logistics industry to transform freight operations.
Solutions have to be innovative, profitable to bring down logistics cost: Shri Piyush Goyal
01 MAY 2020 5:20PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Shri Piyush Goyal today convened a meeting with the key players/stakeholders of the Logistics industry, to brainstorm the possible ways and means towards transforming the freight operations of the Indian railways. The marathon meeting which lasted for almost three hours saw a host of suggestions from the Industry on possible policy interventions towards making freight operations more efficient, profitable.
Highlighting the key role that Railways is playing during COVID crisis, the minister said that Railways looks upon the COVID crisis with great deal of concern and sympathy and during this period, Railways has acted as a lifeline for the nation by carrying essential goods across the country. Not only that “We also utilized this time for completion of some of our long pending works like increasing connectivity to the main lines, carrying out long pending maintenance works, dismantling/repairing damaged bridges and Improving our existing infrastructural facilities”, said Shri Goyal.
Simultaneously, we have also acknowledged the tremendous opportunity presented by the freight and logistic business and have planned several measures to improve our services in the near future, stressed the railways minister.
The meeting which saw participation of Chairman Railway Board, and other key officials along with top barons of the logistics industry saw a host of constructive suggestions which included switching to an assured time bound delivery model, providing some kind of insurance mechanism to the partners, rationalizing the freight rates and make logistic costs more reasonable, improving the efficiency of loading/unloading at terminals as well as ports in a phased manner etc.
Welcoming the suggestions from the industry ,the Railways Minister said that innovation is key and the solutions need to be profitable to bring the logistics cost down. “We need end to end nonstop faster trains, better signalling systems, better scheduled and time table cargo trains and better financing options, to transform the freight operations and help achieve the target of Doubling the total freight traffic to 2.5 billion Tonnes”, said Shri Goyal.