ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟେଲିଭିଜନର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଫେରାଇ ଆଣିଛି ଦୂରଦର୍ଶନ
ଡିଡି ଚ୍ୟାନେଲ, ଲୋକସଭା ଟିଭି, ରାଜ୍ୟସଭା ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କେବୁଲ ଅପରେଟରଙ୍କୁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା
30 MAR 2020 1:33PM by PIB Bhubaneswar
ଲକଡାଉନ ଅବଧିରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଘରେ ରହଣୀକୁ ଅଧିକ ଉପଭୋଗ୍ୟ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ନିଜର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ସୋ’ଗୁଡ଼ିକୁ ଟେଲିଭିଜନକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ରଖିଛି । ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୋ’ଗୁଡ଼ିକ ପୁନଃପ୍ରସାରଣ ହେବାକୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ।
1. ଚାଣକ୍ୟ: ଚନ୍ଦ୍ରପ୍ରକାଶ ଦ୍ୱିବେଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ 47ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ସୋ’ 2020 ଏପ୍ରିଲ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରୁ ଡିଡି ଭାରତୀରେ ଅପରାହ୍ଣ ସମୟରେ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ।
2. ଉପନିଷଦ୍ ଗଙ୍ଗା: ଚିନ୍ମୟ ମିସନ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ତଥା ଡ. ଚନ୍ଦ୍ରପ୍ରକାଶ ଦ୍ୱିବେଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ 52ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ସୋ’ 2020 ଏପ୍ରିଲ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରୁ ଡିଡି ଭାରତୀରେ ଅପରାହ୍ଣ ସମୟରେ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ।
3. ଶକ୍ତିମାନ: ମୁକେଶ ଖାନ୍ନା ଅଭିନୀତ ଏହି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସିରିଆଲ 2020 ଏପ୍ରିଲରୁ ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲ ନେଟୱର୍କରେ ଅପରାହ୍ଣ 1ଟାରେ ଘଂଟାଏ ଲେଖାଏଁ ପ୍ରସାରଣ ହେବ ।
4. ଶ୍ରୀମାନ ଶ୍ରୀମତୀ: ମାର୍କଣ୍ଡ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ଏହି କମେଡି ସୋ’ 2020 ଏପ୍ରିଲରୁ ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲରେ ଅପରାହ୍ଣ 2ଟାରେ ପ୍ରସାରଣ ହେବ ।
5. କ୍ରିଷ୍ଣା କଳି: 18ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ଧାରାବାହିକ ପ୍ରତିଦିନ ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲରେ ସକାଳ 8.30ଟାରେ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ।
ଉପରୋକ୍ତ ଟେଲିଭିଜନ ସିରିଆଲଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ସୋ’ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 28ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି ।
1. ରାମାୟଣ: ରାମାନନ୍ଦ ସାଗରଙ୍କ ଏହି ପୌରାଣିକ ଧାରାବାହିକ (35 ମିନିଟ୍ ଲେଖାଏଁର 78ଟି ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ 30 ମିନିଟ୍ ଲେଖାଏଁର 30ଟି ଅଧ୍ୟାୟ) ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲରେ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳ 9ଟା ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା 9ଟାରେ ପ୍ରସାରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
2. ମହାଭାରତ: 97ଟି ଅଧ୍ୟାୟର(45 ମିନିଟ୍ ଲେଖାଏଁ) ଏହି ଧାରାବାହିକ ଡିଡି ଭାରତୀରେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ 12ଟା ଓ ସନ୍ଧ୍ୟା 7ଟାରେ ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ।
3. ବ୍ୟୋମକେଶ ବକ୍ସି: 52ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ଧାରାବାହିକ ପ୍ରତିଦିନ ପୂର୍ବାହ୍ନ 11ଟା ବେଳେ 1 ଘଂଟା ଲେଖାଏଁ ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ।
4. ସର୍କସ: ଶାହରୁଖ ଖାନ୍ ଅଭିନୀତ 19ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ଧାରାବାହିକ ସନ୍ଧ୍ୟା 8ଟା ବେଳେ ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ।
5. ହମ୍ ହେଁ ନା: 60ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ଧାରାବାହିକ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 28ରୁ ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲ ନେଟୱର୍କରେ ପ୍ରତିଦିନ ରାତି 10ଟାରେ ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ।
6. ତୁ ତୋତା ମେଁ ମୈନା: 26ଟି ଅଧ୍ୟାୟର ଏହି ଧାରାବାହିକ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 28ରୁ ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲ ନେଟୱର୍କରେ ପ୍ରତିଦିନ ରାତି 10.30ରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି ।
ସେହିପରି କେବୁଲ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱର୍କ (ନିୟାମକ) ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଡିଡି ଚ୍ୟାନେଲ ସମେତ ଲୋକସଭା ଓ ରାଜ୍ୟସଭା ଚ୍ୟାନେଲ ଦେଖାଇବା ନିମନ୍ତେ ଡିଟିଏଚ/କେବୁଲ ଅପରେଟରଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ନ ଦେଖାଇଲେ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଆଇନର ଧାରା 11, 12 ଓ 18 ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
ଯଦି ଦର୍ଶକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଡିଡି ଚ୍ୟାନେଲ ଦେଖିବାରେ ଅସମର୍ଥ ହେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ନିକଟସ୍ଥ ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ରର ଷ୍ଟେସନ ମୁଖ୍ୟଙ୍କୁ କିମ୍ବା ଇ-ମେଲ କରି ଅଭିଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ଚିଠି ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Doordarshan set to bring back Golden Era of television
Ministry of I&B issues advisory to Cable operators for mandatory carriage of DD, LSTV and RSTV channels
30 MAR 2020 8:32PM by PIB Delhi
Doordarshan is all set to make staying at home more enjoyable for people during the lockdown by bringing its Golden Era shows back on television. The following shows are scheduled for re-telecast
1. Chanakya : 47 episodes, directed by Chandraprakash Dwivedi is planned for daily telecast in the afternoon time bands of DD Bharti from 1st week of April, 2020.
2. Upanishad Ganga: 52 episodes, produced by Chinmaya Mission Trust and directed by Dr Chandraprakash Dwivedi, also scheduled for afternoon slots on DD Bharti starting 1st Week of April, 2020.
3. Shaktimaan: the famous serial featuring Mukesh Khanna planned for a 1-hour daily telecast on DD National network from April 2020 at 1 PM.
4. Shriman Shrimati: the rib tickling comedy produced by Markand Adhikari is scheduled for a comeback on DD National from April 2020 in the 2 PM slot.
5. Krishna Kali: 18 episodes are scheduled for a daily telecast at 8:30 PM on DD National
Ahead of the above television serials, the re-telecast of the following has already begun on 28th March 2020.
1. Ramayan: from the stable of Ramanand Sagar’s catalogue comprising 78 episodes(35 minutes each) and 30 episodes(30 minutes each) being telecast on DD National everyday at 9 AM and 9 PM
2. Mahabharat: 97 episodes (45 minutes) is being telecast in the 12 noon and 7 PM slots.
3. Byomkesh Bakshi: 52 episodes telecast for 1 hour daily at 11 am
4. Circus: 19 episodes and featuring Shahrukh Khan is being aired at 8 PM
5. Hum Hain Na: comprising of 60 episodes has been scheduled starting from 28.3.2020 as a daily serial at @10.00pm on DD National Network
6. Tu Tota Main Maina: comprising of 26 episodes has been scheduled as a daily serial from 28.3.2020 everyday @10.30pm on DD National Network
It is further highlighted that it is mandatory for all the DTH/Cable operators to show all the DD Channels as well as Lok Sabha and Rajya Sabha Channels as per the Cable Television Networks (Regulation) Act. Non carriage of these channels is liable for action under Section 11, 12 and 18 of the Act.