ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ମୁକାବିଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
26 MAR 2020 12:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୁରୁବାର କରୋନା ମୁକାବିଲା ସଂକ୍ରାନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ସେ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ଦେଶରୁ ଭାରତୀୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାବାହିନୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ତତ୍ପରତାପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ସେବାଯତ୍ନ ତଥା କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ଏଇ ସଂକଟକ୍ଷଣରେ ବେସାମରିକ ପ୍ରଶାସନକୁ ସବୁ ସ୍ତରରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସେନା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସବୁ ବିଭାଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ମନ୍ତ୍ରଣାୟ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ସହାୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପକ୍ଷରୁ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ଚୀନ, ଜାପାନ ଓ ଇରାନରୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି । ବାୟୁସେନା ପକ୍ଷରୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଥିôବା 1462 ଜଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେବା ଓ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 389 ଜଣଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ମାନେଶର ହିଣ୍ଡନ, ଜୟଶଲମାର, ଯୋଧପୁର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ବାୟୁସେନାର କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏବେ 1073 ଜଣଙ୍କୁ ରଖାଯାଇଛି ।
ସମୀକ୍ଷାରୁ ପ୍ରକାଶ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଡିଆରଡିଓ ପକ୍ଷରୁ 20 ହଜାର ଲିଟର ସାନିଟାଇଜର ଓ 10 ହଜାର ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ଓ ସଂଗଠନକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ବଡ଼ିଶୁଟ ତିଆରି କରିବାକୁ ଡିଆରଡିଓ ବିଭିନ୍ନ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା ସହ ମିଶି କାମ କରୁଛି । ଭାରତୀୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ପରିଷଦ, ଭାରତୀୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଚିକିତ୍ସାଦଳ ସେବାଯୋଗାଇ ଫେରିଥିବାବେଳେ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ନୌବାହିନୀର ଦୁଇଟି ଜାହାଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କୁମାର, ନୌସେନା ମୁଖ୍ୟ ଆଡମିରାଲ କରମବୀର ସିଂହ, ବାୟୁସେନା ମୁଖ୍ୟ ଏୟାର ଚିଫ ମାର୍ଶାଲ ଆରକେଏସ୍ ଭଦୋରିଆ, ସ୍ଥଳସେନା ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ଏମଏମ ନରୱାଣେଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀଗଣ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviews Ministry of Defence action plan to deal with COVID-19;
Urges Armed Forces, Defence PSUs and other organisations to gear up preparedness and provide all required assistance to civilian authorities
26 MAR 2020 2:23PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh held a review meeting with senior officials of Ministry of Defence (MoD) on the action plan of the Ministry to deal with the COVID-19 situation, here today. During the meeting, Raksha Mantri expressed appreciation on the proactive role played by the Armed Forces and various departments of MoD in evacuating Indian nationals as well as foreigners from COVID-19 affected countries and ensuring them proper care at various quarantine facilities. He urged the Armed Forces and other departments to gear up their preparedness and provide all required assistance to the civilian administration at various levels.
At the meeting, officials briefed Shri Rajnath Singh on various measures and assistance provided so far. The Indian Air Force has made several sorties and evacuated Indian nationals from affected areas in China, Japan and Iran.
Various quarantine facilities of the Armed Forces have, so far, handled 1,462 evacuees and discharged 389. Presently, 1,073 persons are being provided care at the facilities in Manesar, Hindan, Jaisalmer, Jodhpur and Mumbai. Additional quarantine facilities are on standby with 950 beds capacity.
Defence Research and Development Organisation (DRDO) laboratories have manufactured 20,000 litres of sanitizer and supplied to various organisations, including 10,000 litres to Delhi police. DRDO has also supplied 10,000 masks to Delhi police personnel. It is tying up with some private companies to make personal protection equipment such as body suits and also ventilators.
Ordnance Factory Board has also ramped up production of sanitizers, masks and body suits. Bharat Electronics Limited is also engaged in manufacturing of ventilators.
Army medical teams deployed in the Maldives have since returned after completion of their mission. Army medical teams and two ships of Navy are on standby to provide required assistance to friendly countries in the neighbourhood.
Chief of Defence Staff General Bipin Rawat, Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh, Chief of Air Staff Air Chief Marshal R K S Bhadauria, Chief of Army Staff General M M Naravane, Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar, Secretary (Ex-Servicemen Welfare) Smt Sanjeevanee Kutty and Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy attended the meeting.