ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ଜି20 ନେତୃବୃନ୍ଦ ସମ୍ମିଳନୀ
26 MAR 2020 9:34AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ୍-19 ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ତଥା ଏହାର ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଜି20 ନେତୃବୃନ୍ଦ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଏନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଉଦି ଆରବ ରାଜାଙ୍କ ସହ ଟେଲିଫୋନ ଯୋଗେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ପରେ ଜି20 ସେରପାସ୍ ବୈଠକ ଏବଂ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ବୈଠକର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏହି ଜି20 ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ବୈଠକରେ ଜି20 ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏହି ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବା ସହ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହାସହ ମେଡିକାଲ ଯୋଗାଣ, ଡାଏଗ୍ନୋସିସ୍ ଟୁଲ, ଚିକିତ୍ସା, ଔଷଧ ଓ ଟୀକା ସମେତ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓର ଆଦେଶ ପାଳନକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲେ ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବକୁ କମ୍ କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ବଜାରରେ ସ୍ଥିରତା ତଥା ଅସ୍ଥିରତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପଲିସି ଟୁଲର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନେତୃବୃନ୍ଦ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କୋଭିଡ-19ର ପଡ଼ିବାକୁ ଥିବା ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜି20 ରାଷ୍ଟ୍ରସମୂହ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଡଲାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ । ସେହିଭଳି ନେତୃବୃନ୍ଦ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କୋଭିଡ୍-19 ସଲିଡେଟାରି ରେସ୍ପନ୍ସ ଫଣ୍ଡକୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଜି20ର ଏହି ଅସାଧାରଣ ଅଧିବେଶନ ଡକାଇଥିବା କାରଣରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଉଦି ଆରବ ରାଜାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବଗତ କରାଇ କହିଥିଲେ, ଯଦିଓ ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିରେ ଜି20 ରାଷ୍ଟ୍ରର 80% ଅବଦାନ ଓ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ 60% ଅବଦାନ ରହିଛି, ତଥାପି 90% କୋଭିଡ-19 ମାମଲା ଓ 88% ମୃତ୍ୟୁ କେବଳ ଜି20 ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦେଖାଦେଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜି20 ରାଷ୍ଟ୍ରସମୂହକୁ ଏକ ମଜବୁତ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ଆଣିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
କୋଭିଡ୍-19 କାରଣରୁ ଅର୍ଥନୀତି ଗତି କରୁଥିବା କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆମର ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସହଯୋଗିତା ପାଇଁ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାନବସମ୍ବଳକୁ ରଖି ଆମକୁ ମେଡିକାଲ ଗବେଷଣା ଓ ବିଶକାର ଫାଇଦାକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ସହ ଏକ ଗ୍ରହଣୀୟ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଓ ମାନବୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକାଶ, ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗୀକରଣ ବିଶ୍ୱ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ନୂଆ ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଓ ପ୍ରୋସିଡ୍ୟୁରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓ ଭଳି ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏକ ନୂଆ ଗ୍ଲୋବାଲାଇଜେସନ୍ ପାଇଁ ପଥପ୍ରଦର୍ଶନ, ମାନବଜାତିର ସାମଗ୍ରିକ ମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ମାନବଜାତିର ମିଳିତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଜି20 ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମିଳନୀ ଶେଷରେ ଜି20 ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏକ ବିବୃତ୍ତି ଜାରି କରି ମହାମାରୀକୁ ଲଢ଼େଇ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଗ୍ଲୋବାଲ ପ୍ରଶମନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ନିରାପତ୍ତା ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଡପଟିଭ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Extraordinary Virtual G20 Leaders’ Summit
26 MAR 2020 10:08PM by PIB Delhi
An Extraordinary Virtual G20 Leaders’ Summit was convened on 26 March 2020 to discuss the challenges posed by the outbreak of the COVID-19 pandemic and to forge a global coordinated response. Earlier, PM had a telephonic conversation with the Crown Prince of Saudi Arabia on this subject. The extraordinary G20 Summit was a culmination of the Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting and G20 Sherpas Meeting on the COVID-19 pandemic.
At the meeting, G20 Leaders agreed to take all necessary measures to contain the pandemic and protect people. They also supported strengthening of the WHO’s mandate in the fight against pandemics, including delivery of medical supplies, diagnostic tools, treatments, medicines and vaccines.
Leaders also committed to use all available policy tools to minimize the economic and social cost of the pandemic and to restore global growth, market stability and strengthening resilience. G20 countries committed to inject over USD 5 trillion into the global economy to counter the social and economic impact of COVID-19. Leaders also agreed to contribute to the WHO led COVID-19 Solidarity Response Fund on a voluntary basis.
PM thanked the King of Saudi Arabia for convening this extraordinary session of G20. In his remarks, PM noted the alarming social and economic cost of the pandemic, He added that 90% of the COVID-19 cases and 88% of deaths were in G20 countries even as they share 80% of world GDP and 60% of world population. He called on the G20 to come out with a concrete action plan to fight the global pandemic.
PM underscored the need to put human beings at the centre of our vision of global prosperity and cooperation, freely and openly share the benefits of medical research and development, develop adaptive, responsive and humane health care systems, promote new crisis management protocols and procedures for an interconnected global village, strengthen and reform intergovernmental organisations like WHO and work together to reduce economic hardships resulting from COVID-19 particularly for the economically weak.
PM called on the Leaders to help usher in a new globalization, for the collective well-being of humankind and have multilateral fora focus on promoting the shared interests of humanity.
At the end of the Summit, a G20 Leaders’ Statement was issued which called for a coordinated global response to fight the pandemic, adopting measures to safeguard the global economy, minimising trade disruption and steps to enhance global cooperation.