କ୍ୟାବିନେଟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ 4% ଅତିରିକ୍ତ ମହଙ୍ଗା ଭତ୍ତା ବୃଦ୍ଧିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
• ଜାନୁଆରୀ ପହିଲାରୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ଲାଗୁ ହେବ
• ଉପକୃତ ହେବେ 48.34 ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଓ 65.26 ଲକ୍ଷ ପେନସନଭୋଗୀ
13 MAR 2020 9:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଓ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ଲାଗି 4ପ୍ରତିଶତ ଅତିରିକ୍ତ ମହଙ୍ଗା ଭତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି । କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଏ ଏବଂ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମହଙ୍ଗା ଦର ସହାୟତା (ଡିଏଲ)ରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଗତ ଜାନୁଆରୀ ପହିଲା ଠାରୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ଲାଗୁ ହେବ । ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ବର୍ତ୍ତମାନର 17 ପ୍ରତିଶତ ମହଙ୍ଗା ଭତ୍ତାରେ ଆହୁରି 4 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ଡିଏ ଓ ଡିଏଲରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ରାଜକୋଷ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ 12,510.04 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ପଡ଼ିବ ଏବଂ 2020-21 ବର୍ଷରେ ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ 14,595.04 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯିବ (ଜାନୁଆରୀ, 2020 ଠାରୁ ଫେବୃଆରୀ, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 14 ମାସର ଅବଧି ଲାଗି) । ଏହାଦ୍ୱାରା 48.34 ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ 65.26 ଲକ୍ଷ ପେନସନଭୋଗୀ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ । ଏହି ବୃଦ୍ଧି ସପ୍ତମ ବେତନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଆଧାରରେ ଅନୁମୋଦିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ କରାଯାଇଛି ।

Cabinet
Cabinet approves release of an additional instalment of Dearness Allowance and Dearness Relief due from 1.1.2020
13 MAR 2020 4:56PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved to release an additional instalment of Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners w.e.f. 01.01.2020. There will be an increase of 4 percent over the existing rate of 17 percent of the Basic Pay/Pension, to compensate for price rise.
The combined impact on the exchequer on account of both Dearness Allowance and Dearness Relief would be Rs.12,510.04 crore per annum and Rs.14,595.04 crore in Financial Year 2020-21 (for a period of 14 months from January, 2020 to February, 2021). It will benefit about 48.34 lakh Central Government employees and 65.26 lakh pensioners.
The increase is in accordance with the accepted formula, which is based on the recommendations of the 7th Central Pay Commission.