ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହିଳା ଦିବସରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି ଅଭିହିତ କଲେ
08 MAR 2020 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରବିବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଲେହ, କାଶ୍ମୀର, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା 15 ଜଣ ମହିଳା ଆଚିଭର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ନିଜ ସମସ୍ୟା, ସଂଘର୍ଷଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ କିଭଳି ଭାବେ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁଭୂତି ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଆଚିଭରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 103 ବୟସର ସୁଶ୍ରୀ ମନ କୌର ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ଯିଏକି 93 ବର୍ଷ ବୟସରେ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ଆୟୋଜିତ ୱାର୍ଲ୍ଡ ମାଷ୍ଟର୍ସ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ଚାମ୍ପିୟନସିପରେ ଫିଲ୍ଡ ଏବଂ ଟ୍ରାକ ଶ୍ରେଣୀରେ 4ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିଣିଥିଲେ ।
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କଶ୍ମୀରର ଆସିଫା ଜାନ ନୁଗ୍ଧା ହାଣ୍ଡିକ୍ରାଫସର ସଂସ୍ଥାପକ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ନୁଗ୍ଧା ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ବିଲୁପ୍ତପ୍ରାୟ ଗୌରବର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାର ଗୌରବ ହାସଲ କରିଥିଲେ । ସେ କଶ୍ମୀରରେ 100ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ବିଲୁପ୍ତ ପ୍ରାୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ଉଜ୍ଜିବୀତ କରିବାର ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଲଟ, ମୋହନା ସିଂହ, ଭାବନା କଂଠ ଏବଂ ଅବନୀ ଚତୁର୍ବେଦୀ ମଧ୍ୟ ନିଜ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ତିନିଜଣଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାରେ ଫାଇଟର କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲାଯିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଫାଇଟର ସ୍କ୍ୱାର୍ଡନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ 2018ରେ ମିଗ-21ରେ ସୋଲୋ ପାଇଲଟ ଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ପାଇଲଟ ହୋଇପାରିଲେ ।
ପଡାଲା ଭୁଦେବୀ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଏକ ଜନଜାତି ମହିଳା କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀ । ସେହିଭଳି ବିହାରର ବିନା ଦେବୀ ମୁଙ୍ଗେର ଯିଏକି ଛତୁ ଚାଷକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ‘ମସରୁମ ମହିଳା’ ବୋଲି ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ଅନେକେ କହନ୍ତି । ଏହି ଦୁଇଜଣ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଚାଷ ବିଷୟରେ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ।
କଳାବତୀ ଦେବୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କାନପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ କାମ କରନ୍ତି ଯିଏକି ସଂପୃକ୍ତ ଜିଲାରେ ଖୋଲାରେ ଶୌଚ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହ୍ରାସ ଆଣିବା ନେଇ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ କାନପୁର ଏବଂ ଆଖ ପାଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ 4000ରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ମିଳିଛି । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିଜର ଅନୁଭୂତିଗୁଡିକ ବଖାଣି ଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କିଭଳି ଭାବେ ସେ ଘର ଘର ବୁଲି ଏ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ସେ କାନପୁରର ଆଖ ପାଖ ଅଂଚଳ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ ।
30,000ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାମାନଙ୍କସହିତ 2800ରୁ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠିଗଠନ କରିଥିବା ଉତ୍ସାହୀ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣବିତ ଝାଡଖଣ୍ଡର ଚାମି ମୂର୍ମୂ ଉତ୍ପାଦନ ନ ହେଉଥିବା ଜମିରେ 25 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଇବାର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ।
କେରଳର 98 ବର୍ଷିୟା କଧ୍ୟାୟଣୀ ଆମ୍ମା ଅଗଷ୍ଟ 2018ରେ ଚତୁର୍ଥ ଶ୍ରେଣୀ ସମକକ୍ଷ କେରଳ ସାକ୍ଷରତା ମିଶନର ଅକ୍ଷରାଲକ୍ଷମ ଯୋଜନାର ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ଅନୁଭୂତି ବଖାଣି ଥିଲେ । ସେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ 98 ପ୍ରତିଶତ ହାସଲ କରିଥିଲେ ।
ଉପସ୍ଥିତ ଜନ ସମୂହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନେ ସମାଜର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାନ ଯୋଗଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ବିନା ଦେଶକୁ ଖୋଲା ଶୌଚ ମୁକ୍ତ ଦେଶ ଭାବେ ପରିଗଣିତ କରାଯାଇପାରିନଥାନ୍ତା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହିଭଳି ମହିଳାମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ଅଂଶୀଦାରୀତା ଯୋଗୁ କୁପୋଷଣ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଭାଗିଦାରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଅନୁଭୂତି ହାସଲ କରିଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ (ଆଚିଭର୍ସ)କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister interacts with Nari Shakti Puraskar Awardees on International Women's Day
Says they are a source of inspiration to the whole country.
08 MAR 2020 6:20PM by PIB Delhi
Prime Minister interacted with Nari Shakti Puraskar winners in the capital today. 15 Women achievers from various parts of the country including Leh, Kashmir, Andhra Pradesh shared their trials, struggles and how they achieved their goals with the Prime Minister.
The achievers includes 103 Year old Ms Mann Kaur, who started athletics at the age of 93 and went on to win 4 Gold Medals in Field and Track events at World Masters Athletic Championship, Poland.
Arifa Jan from Jammu & Kashmir who is the founder of Numdha Handicrafts is responsible for reviving the lost art of Numdha handicrafts. She shared her experience in training more than 100 women in Kashmir and reviving the dying handicraft.
Indian Air Force’s first women fighter pilots Mohana Singh, Bhawana Kanth & Avani Chaturvedi also shared their experiences. The trio was induced into IAF fighter squadron after Government of India decided to open fighter stream in IAF for women on experimental basis. They became the first Indian women pilots to take a solo flight in a MIG- 21 in 2018.
Padala Bhudevi a tribal woman farmer and rural entrepreneur from Andhra Pradesh, Bina Devi from Munger Bihar who is fondly known as ‘Mushroom Mahila’ for popularizing mushroom cultivation also shared their experiences in farming and marketing with the Prime Minister.
Kalavati Devi a lady mason from Kanpur district in Uttar Pradesh is a driving force towards reducing open defecation in the district. She is responsible for building 4000 + toilets in villages in and around Kanpur. She shared her experience with the Prime Minister on how she has gone door to door to create awareness about the ills of open defecation and how she travelled for multiple hours to villages across Kanpur in her effort towards reducing Open defecation.
Chami Murmu from Jharkhand, a passionate environmentalist who formed more than 2800 groups with over 30,000 women has shared her experience in planting over 25 lakh trees in barren land.
98 year old Kathyayani Amma from Kerala shared her experience how she passed the IV standard equivalent exam under Kerala Literacy Mission’s Akasharalaksham Scheme in August 2018. She bagged the first rank and scored 98% marks.
Addressing the gathering the Prime Minister said that the Nari Shakti Award winners have made great contribution in building the society and inspiring the nation.
He said the country could not have achieved the open defecation free status without significant contribution from women. Similarly he said malnutrition issue can also be resolved with greater women participation.
Prime minister also touched upon the issue of water conservation and highlighted that the Jal Jeevan Mission needs a greater participation of women.
He congratulated the achievers and said that they are a source of inspiration to the whole country.