ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନା ଉତ୍ତମ ଏବଂ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଚାରୋଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱବାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ
07 MAR 2020 8:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶନିବାର ଦିନ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏବଂ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ମାଲିକ ମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡିଓ କନଫାରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନଔଷଧୀ ଦିବସ କେବଳ ଏହି ଯୋଜନା ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଦ୍ୱାରା 10 ଲକ୍ଷରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆମେ ଚାରୋଟି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରଥମତଃ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ରୋଗମୁକ୍ତ କରାଇବା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ରୋଗଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା । ତୃତୀୟତଃ, ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆଧୂନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ସୁବିଧା ସହିତ ଭଲ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା । ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ମିଶନ ମୋଡରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଚିତ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ।
ଦେଶରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 6 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହାର ପରିଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜନସାଧାରଣ ଉପକୃତ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ସଂପ୍ରତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଜରିଆରେ ଉଚିତ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବଜାର ମୂଲ୍ୟଠାରୁ 50 ରୁ 90 ପ୍ରତିଶତ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କର୍କଟ ରୋଗ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଔଷଧ ବଜାରରେ 6,500 ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଥିଲାବେଳେ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହା ମାତ୍ର 800 ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି ।
ସେହିଭଳି ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଏବେ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗୁ ଦେଶରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବର୍ଗୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କର 2200 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ କରାଯାଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ସୁଚାରୁ ରୂପେ ଚଳାଉଥିବା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂରି ଭୂରି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନାରେ ସଂପୃକ୍ତ ହୋଇ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅପୂରନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଆଧାର ହୋଇପାରିଛି । ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନେ ଜନଔଷଧୀ ପରୀକ୍ଷାଗାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ଔଷଧର ଆବଣ୍ଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାକୁ ଆହୁରୀ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଜାରୀ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଖାପାଖି 90 ଲକ୍ଷ ଗରିବ ରୋଗୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଡାଏଲିସିସ ଯୋଜନାରେ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ 6 ଲକ୍ଷରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍ ଡାଏଲିସିସ କରାଯାଇଛି । ଏହାସହିତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧଗୁଡିକର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି 12,500କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଂଚୟ କରାଯାଇପାରିଛି । ଷ୍ଟେଣ୍ଟଏବଂ ଆଣ୍ଟୁ ଅତ୍ସ୍ରୋପ୍ରଚାର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବାରୁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ ରୋଗୀ ନୂଆ ଜୀବନ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଆଗାମୀ 2025 ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ଟିବି ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅବିରତ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରୀ ରହିଛିଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ଆଧୂନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ୱେଲନେସ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଉଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୧ ହଜାର କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସୂଂପର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଯୋଗ, ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର, ଖେଳକୁଦ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟାୟାମ ନିଜର ପ୍ରତିଦିନର ଦିନଚର୍ଯ୍ୟାରେ ସାମିଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ସହାୟକ ହେବ ।

Prime Minister's Office
Jan Aushadhi Scheme to provide best and affordable medicines, says PM
Lays four goals to ensure health of every Indian
Urges every citizen to understand obligation towards health
07 MAR 2020 4:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today, interacted with the beneficiaries of Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Pariyojana and store owners of Jan Aushadi Kendras, through video conference.
The Prime Minister said Jan Aushadhi Day is not just a day to celebrate a scheme, but a day to connect with millions of Indians who are being benefitted from this scheme.
“We are working on four goals for the health of every Indian. First, that every Indian should be prevented from sickness. Second, there should be affordable and good treatment in case of illness. Third, toensure that there are modern hospitals, adequate number of good doctors and medical stafffor treatment. And, fourth goal is to meet challenges by working on the mission mode”, the Prime Minister added.
The Prime Minister said, Jan Aushadhi Scheme is an important link to provide best and affordable treatment to every person in the country.
“I am very satisfied that till now more than 6 thousand Janushadhi centers have been opened all over the country. As this network is growing, so too is its benefit reaching more people. Today every month more than one crore families are availing very affordable medicines through these centers”, he added.
The Prime Minister said the prices of medicines at Jan Aushadhi Centers are 50% to 90% less than the market. For example, a medicine used in the treatment of cancer which is available in the market for about Rs. 6.50 thousand, is available in Jan Aushadhi Centers for only Rs. 800.
“The cost of treatment is decreasing compared to before. I am told that till now, savings of Rs 2200 crores have been saved by crores of poor and middle class Indians all over the country due to Jan Aushadhi Centers”, the PM said.
Prime Minister also commended the role of stakeholders running the Janaushadhi Centres. He also announced the decision to introduce awards related to Janaushadhi scheme to recognize the contribution of people associated with the Scheme.
Prime Minister said Janaushadhi scheme is also becoming a great means of confidence for youth including the disabled. Thousands of youths are employed in the process ranging from testing of generic medicines in labs to their last mile distribution in public health centres.
“The government is making every effort to expand health facilities in the country. Constant work is going on to make the Janaushadhi scheme also more effective”, he added.
Prime Minister said that about 90 lakh poor patients have received treatment under Ayushman Bharat scheme. More than 6 lakh dialysis has been done free of cost under the Dialysis Program. Also, price control of more than one thousand essential medicines has saved Rs. 12,500 crore. Millions of patients have got new life due to the reduced cost of stents and knee implants.
“By the year 2025, we are working fast to make the country TB free. Under this scheme, modern health and wellness centersare being built in every village of the country. Till date, more than 31 thousand centers are completed”, he added.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi urgedevery citizen of the country to understand his or her obligation towards health.
“We must give due importance to cleanliness, yoga, balanced diet, sports and other exercises in our daily routine. Our efforts towards fitness will prove the resolve of a healthy India”, he added.