Prime Minister's Office
India-Bangladesh Joint Statement during Official Visit of Prime Minister of Bangladesh to India
05 OCT 2019 2:31PM by PIB Delhi
1. At the invitation of H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, H.E. Sheikh Hasina, Prime Minister of the People’s Republic of Bangladesh, paid an official visit to India on 05 October 2019. Apart from her official engagements in New Delhi, Prime Minister Sheikh Hasina was also invited as the Chief Guest at the India Economic Summit organized by the World Economic Forum on 03-04 October 2019.
2. The two Prime Ministers held detailed discussions in an atmosphere of great cordiality and warmth. Thereafter, the two Prime Ministers presided over the ceremony to exchange bilateral MoUs/ Agreements signed during the visit and also inaugurated via videolink three bilateral projects. During the meeting, the two leaders expressed satisfaction at the excellent state of bilateral relations, which are based on deep historical and fraternal ties, which reflect an all-encompassing bilateral partnership based on sovereignty, equality, trust and understanding that transcends a strategic partnership. They held productive and comprehensive discussions during which they reviewed all aspects of the bilateral relations, and exchanged views on regional issues. Both Prime Ministers agreed to fully utilize various opportunities for advancing mutually beneficial partnership in both conventional and non-conventional areas, and to ensure that this irreversible partnership enhances the legacy that started with the Great War of Liberation of Bangladesh.
India and Bangladesh – A bond transcending strategic relationship
3. The two Prime Ministers recalled the shared bonds of history, culture, language, secularism and other unique commonalities that characterize the partnership. They paid solemn tribute to the martyrs of the Liberation War, the Muktijoddhas, the Indian soldiers who fought in the War and the citizens of Bangladesh, for their great sacrifices in the Liberation War of 1971, and the commitment of Bangladesh leadership to the cherished values of democracy and equality. Both leaders vowed to uphold these shared values, in line with the dream of the Father of the Nation of Bangladesh, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Prime Minister Modi also reaffirmed India’s full support to the realization of Prime Minister Sheikh Hasina’s vision of ensuring a prosperous, peaceful and developed Bangladesh.
Border Security and Management
4. Prime Minister Narendra Modi appreciated the zero-tolerance policy of the Government of Bangladesh against terrorism and commended Prime Minister Sheikh Hasina for her resolute efforts to ensure peace, security and stability in the region. Recognizing that terrorism remains one of the most significant threats to peace and stability of both countries and the region, the two Prime Ministers reiterated their strong commitment to eliminate terrorism in all its forms and manifestations, and stressed that there can be no justification whatsoever for any act of terror. Both leaders referred to the successful discussions between Home Ministers of both countries during the recent visit of the Home Minister of Bangladesh to India in August 2019, and agreed that closer cooperation against extremist and radical groups, terrorists, smugglers, smuggling of fake currency, and organized crime remain a shared priority.
5. Both sides emphasized simplifying people-people movement between the two countries. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Modi for India’s commitment to simplify travel requirements, for Bangladesh nationals traveling by road or rail to India, and asked that in the spirit of reciprocity, all restrictions be lifted for Bangladeshi travelers using existing land ports. The two sides agreed that the remaining restrictions on entry/ exit from land ports in India for citizens of Bangladesh travelling on valid documents would be removed in a phased manner, beginning with checkpoints at Akhaura (Tripura) and Ghojadanga (West Bengal).
6. Both leaders emphasized the importance of effective border management for ensuring a tranquil, stable and crime free border. Towards this goal, the Leaders directed their respective border forces tocomplete border fencing at all pending sectors at the International Border between both the countries at the earliest. Both Leaders also agreed that the loss of civilian lives at the border is a matter of concern and directed the concerned border forces to enhance coordinated measures to work toward bringing such border incidents down to zero.
7. Both Leaders agreed to enhance cooperation in the area of Disaster Management. They welcomed the need for early completion of an MoU in the area of disaster management cooperation in a time-bound manner.
Towards a win-win business partnership
8. Welcoming Bangladesh’s imminent graduation out of LDC status, India extended Bangladesh its warm felicitations. In this context, both sides agreed to expedite commissioning of the Joint Studyon the prospects of entering into a bilateralComprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) between India and Bangladesh.
9. In response to India’s request to withdraw port restrictions on products being traded through Akhaura-Agartala port, the Bangladesh side informed that the restrictions will be removed on most items of regular trade in the near future.
10. Bangladesh side requested Indian authorities to consider addressing the issue of anti-dumping/anti-circumvention duties imposed on multiple products exported from Bangladesh to India, including jute products. The Indian side mentioned that trade remedial investigations are carried out in accordance with the existing laws. Both leaders directed their officials to expedite the establishment of framework of cooperation in the area of Trade Remedial Measures for cooperation and capacity building in this area.
11. Appreciating the positive impact of the border haats on the lives and livelihoods of the people living along the remote border areas, the leaders directed their officials to expedite establishment of twelve Border Haats which have been agreed to by both countries.
12. The leaders also welcomed the renewal of an MoU between Bangladesh Standards and Testing Institution (BSTI) and Bureau of Indian Standards (BIS). They agreed that this MoU will help to facilitate enhanced trade in goods between the two countries in a balanced manner. The two sides agreed to consider mutual recognitionof certifications of BAB and NABL respectively, as both countries are common members of the Asia Pacific Laboratory Accreditation Cooperation, and since BSTI has undertaken to install certain facilities compatible with NABL standards.
13. Prime Minister Sheikh Hasina appreciated India’s readiness to extend duty free and quota free access for Bangladeshi exports to the Indian market. They welcomed that for the first time, exports from Bangladesh to India crossed the one billion dollar mark in 2019 witnessing a year-on-year growth of 52% in the exports.
14. As a step forward to promote collaboration between the textiles and jute sectors of both the countries, the Prime Ministers urged earlyfinalization of the MoU between Ministry of Textiles, Government of India and Ministry of Textiles and Jute, Government of Bangladesh.
Boosting Connectivity – on land, on the waters, in the skies
15. Both sides recognized that increasing connectivity through air, water, rail, road offers mutually beneficial opportunity for enhancing economic cooperation between Bangladesh and the North Eastern States of India and beyond. The Leaders welcomed the conclusion of Standard Operating Procedures for the use of Chattogram and Mongla ports for movement of goods to and from India, particularly to and from the North East of India, which could create a win-win situation for both economies.
16. Both leaders underlined the immense potential of movement of cargo using the inland water and coastal shipping trade. Towards this, they welcomed the decision to operationalize the Dhulian-Gadagari-Rajshahi-Daulatdia-Aricha Route (to and fro) and include Daudkandi-Sonamura Route (to and fro) under Protocol on Inland Water Transit and Trade.
17. Bearing in mind the possible benefits to both economies from greater use of each others’ seaports for trans-shipment of their respective export cargoes, the two sides agreed to expeditediscussions on requisite modalities.
18. To facilitate better connectivity and simplify movement of passengers and goods between both the countries, both Leaders agreed to early operationalization of the BBIN Motor Vehicles Agreement for movement of goods and passengers between the member countries who are willing and ready; or to work towards a bilateral India-Bangladesh Motor Vehicles Agreement, as appropriate.
19. As a further step to enhance road connectivity between both the countries, both Leaders welcomed plans for commencement of Dhaka-Siliguri Bus service.
20. Both Leaders expressed satisfaction at the discussions in August 2019 in Dhaka between the Secretaries of Water Resources of both the countries and the subsequent formation of the Joint Technical Committee as well as formulation of the Terms of Reference to conduct the Feasibility Study of the proposed Ganges-Padma Barrage Project in Bangladesh for optimum utilization of the water received by Bangladesh as per Ganges Water Sharing Treaty 1996.
21. Both Leaders directed the Technical Level Committee of the Joint Rivers Commission to expeditiously exchange updated data and information and prepare the draft framework of Interim Sharing Agreements for the six rivers, namely, Manu, Muhuri, Khowai, Gumti, Dharla and Dudhkumar and to firm up the draft framework of interim sharing agreement of Feni River.
22. Prime Minister Sheikh Hasina highlighted that the people of Bangladesh are awaiting early signing and implementation of the Framework of Interim Agreement for sharing of the Teesta waters, as agreed upon by both governments in 2011. Prime Minister Modi informed that his government is working with all stakeholders in India for conclusion of the Agreement soonest possible.
23. Both Leaders appreciated the decision taken in the Water Resources Secretary level meeting in Dhaka for early start of the work on withdrawal of 1.82 cusec of water from Feni River for drinking purpose of the people of Sabroom town of Tripura.
24. Both Leaders recognized the immense potential of cooperation between the two countries in railways sector. They noted with satisfaction the constructive discussions between the Railways Ministers of the two countries in August 2019.
25. Both Leaders emphasized the need to enhance people-people connectivity. As a step forward, both Prime Ministers welcomed the increase in the frequency of Maitree Express from 4 to 5 times per week and that of Bandhan Express from 1 to 2 per week.
26. Both Leaders directed the concerned officials to expedite the completion of modalities for provision of railway rolling stock supplies by India to Bangladesh, and on modernization of the Saidpur workshop in Bangladesh.
27. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Modi for considering the supply of a number of broad-gauge and meter-gauge locomotives to Bangladesh, on a grant basis. This would help in enhancing trade between both the countries.
28. The two Leaders welcomed the decision to enhance the capacity entitlement in air services from existing 61 services per week to 91 services per week with effect from Summer 2019 schedule, and further to 120 services per week with effect from Winter 2020 schedule.
Harnessing Defense Cooperation
29. The two leaders recognized the need for increased cooperation in defence for a more integrated and secure neighborhood, taking into account the illustrious history of their cooperation from the joint operation of both forces during Bangladesh's Great Liberation War in December 1971.
30. Both Prime Ministers welcomed the initiatives for development of closer Maritime Security Partnership, and noted the progress made in finalization of an MoU on Establishment of Coastal Surveillance Radar System in Bangladesh and encouraged both sides for early signing of the MoU.
31. Both leaders also agreed to expedite work towards drawing upon a US$ 500 mn Defence Line of Credit extended by India to Bangladesh, for which implementation arrangements have been finalized in April 2019.
Consolidating Development Cooperation
32. Prime Minister Hasina thanked the Government of India for undertaking various High Impact Community Development Projects (HICDPs) in Bangladesh as grant-in-aid projects, as a contribution to taking socio-economic development to the grassroots of Bangladesh.
33. The two Prime Ministers expressed satisfaction over progress made in the utilization of the three Lines of Credit and directed the officials of both sides to expedite implementation of the projects initiated under these LoCs.
34. The two sides expressed satisfaction over the signing of a Framework Agreement concerning implementation of GoI LoCs extended to Bangladesh, to facilitate the work of the Representative Office of the Exim Bank of India in Dhaka.
35. The Leaders also inaugurated through video-link three bilateral development partnership projects on October 5, namely:
a) Import of Bulk LPG from Bangladesh
b) Inauguration of Vivekananda Bhaban (students hostel) at Ramakrishna Mission, Dhaka
c) Inauguration of Bangladesh-India Professional Skill Development Institute (BIPSDI) at the Institution of Diploma Engineers Bangladesh (IDEB), Khulna
36. Both sides expressed satisfaction over the ongoing bilateral cooperation in capacity building of civil servants of Bangladesh. The Government of India, given the common legacy of jurisprudence, would work toward increasing the number of training programs for Bangladesh judicial officers for the future.
Cross-border Energy Cooperation
37. Both the Prime Ministers inaugurated a project on Sourcing of bulk LPG from Bangladesh to Tripura by using Bangladesh Trucks and hoped that such energy links will boost cross border energy trade.
38. Both sides welcomed the agreement reached at the 17th JSC meeting on Indo-Bangladesh cooperation in Power Sector held in Dhaka recently, to develop a 765kV Double Circuit cross-border electricity interconnection between Katihar (India), Parbotipur (Bangladesh) and Bornagar (India). While implementation modalities will be finalized, the Leaders noted that this additional capacity would enable more intra-regional electricity trade, including competitively-priced power generated from Hydro-electric power projects in India, Nepal and Bhutan.
Education and Youth Exchanges
39. Both sides emphasized the importance of enhanced cooperation between the youth of both countries as an investment in the future. They mentioned the signing of an MoU on Co-operation in Youth Affairs as a step in this direction. The two leaders recognized that structured training programs suitable for Bangladesh will be even more productive.
40. Both leaders directed the concerned authorities of both countries for early conclusion of the MoU on Mutual Recognition of Academic Qualifications.
Cultural cooperation- 150 years of Birth Anniversary of Mahatma Gandhi (2019), Bangabandhu’s Birth Centenary (2020) and 50 yrs of Bangladesh War of Liberation (2021)
41. Both Leaders emphasized the need for greater cooperation to commemorate the two important anniversary years: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman's Birth Centenary in 2020; and 50 years of Bangladesh’s War of Liberation, and the establishment of India-Bangladesh bilateral diplomatic ties in year 2021. To commemorate these two historic years, both Leaders also agreed to enhance cultural interactions between both the countries. The Bangladesh Prime Minister thanked the Indian Prime Minister for a proposal to organize a Festival of India in Bangladesh at a mutually convenient period during 2019-2020.
42. Both Prime Ministers also welcomed the renewal of the MoU on Cultural Exchange Programme during the visit.
43. Both Prime Ministers directed the officials to expedite the work towards agreement between NFDC and BFDC for co-production of feature film on Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, in time for the celebrations of his birth centenary in 2020.
44. Prime Minister Narendra Modi thanked the Government of Bangladesh for agreeing to release a commemorative postal stamp on the occasion of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, who is celebrated across the world for his philosophy of non-violent struggle against colonialism and inequity.
45. Both Leaders agreed to have an MoU on cooperation between the National Museum (India) and Bangabandhu Museum (Bangladesh), and directed the concerned officials to finalize the MoU at the earliest.
Displaced persons from the Rakhine state of Myanmar
46. Prime Minister Modi appreciated Bangladesh’s generosity in sheltering and providing humanitarian assistance to forcibly displaced persons from the Rakhine State of Myanmar. India will supply a fifth tranche of humanitarian assistance to support the Government of Bangladesh’s humanitarian efforts to shelter the Rohingyas in temporary camps in Cox’s Bazar. This tranche of aid will comprise tents, relief and rescue material as well as one thousand sewing machines for skill development of forcibly displaced women from Myanmar. In addition, India has completed a first project to build 250 houses in Rakhine state of Myanmar, and is now preparing to implement another set of socio-economic development projects in the area.
47. Prime Minister Sheikh Hasina conveyed the gratitude of the Government of Bangladesh for the humanitarian assistance provided by India since September 2017 to help meet the needs of the displaced persons from Myanmar. The two Prime Ministers agreed on the need to expedite safe, speedy and sustainable repatriation of the displaced persons to their homes in the Rakhine State of Myanmar. They agreed on the need for greater efforts to be made to facilitate their return, including by improving security situation and socio-economic conditions in the Rakhine State of Myanmar.
Partners in the Region and the World
48. The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to work closely in the UN and other multilateral organisations. They also reaffirmed their commitment to work together particularly in the international arena, to call upon developed countries to fulfill their commitments on the means of implementation as enshrined in the Agenda 2030.
49. Both leaders agreed that Regional and sub-regional cooperation is a priority area for the two countries. Towards this goal, they agreed to streamline the activities of BIMSTEC to make it an effective vehicle for sub-regional cooperation to achieve the aim of collective prosperity of all member countries.
50. The following bilateral documents were signed, exchanged, adopted and handed over during the visit:
. MoU for providing a Coastal Surveillance System.
. Standard Operating Procedure (SOP) on the use of Chattogram and Mongla Ports for Movement of goods to and from India.
. MoU on withdrawal of 1.82 cusec of water from Feni River by India for drinking water supply scheme for Sabroom town, Tripura, India
. Agreement concerning Implementation of the Lines of Credit (LoCs) committed by India to Bangladesh.
. MoU between University of Hyderabad and University of Dhaka
. Renewal of Cultural Exchange Programme
. MoU on Co-operation in Youth Affairs
51. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Narendra Modi for concurring to Bangladesh’s request for opening a Deputy High Commission of Bangladesh in Chennai.
Sustaining momentum through High-level visits
52. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Modi for the warmth and cordiality shown and the gracious hospitality extended to her and members of her delegation during their stay in India.
53. Prime Minister Sheikh Hasina extended an invitation to Prime Minister Narendra Modi to pay a visit to Bangladesh. The invitation was accepted and it was agreed that the dates of the visit would be finalized through diplomatic channel.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণ কালত আনুষ্ঠানিক ভাবে প্ৰকাশ কৰা যুটীয়া বিবৃতি
05 OCT 2019 2:31PM by PIB Guwahati
১. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ আমন্ত্ৰণ ক্ৰমে ভাৰতলৈ অহা বাংলাদেশ গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনাই ৫ অক্টোবৰ, ২০১৯ তাৰিখে এক দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। নতুন দিল্লীত চৰকাৰী কাৰ্যসূচীত অংশ গ্ৰহণৰ উপৰি তেওঁ ‘ৱৰ্ল্ড ইকনমিক ফ’ৰাম’-য়ে ৩ আৰু ৪ অক্টোবৰত দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীৰে আয়োজন কৰা ‘ভাৰত অৰ্থনৈতিক শীৰ্ষ সন্মিলন’ৰ মুখ্য অতিথি হিচাপেও সন্মিলনত উপস্থিত থাকে।
২. দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ বাতাবৰণত আন্তৰিকতাৰে এক বিস্তৃত আলোচনাত মিলিত হয়। ইয়াৰ পিচতে তেওলোকে দেশদুখনৰ মাজত সম্পাদিত হোৱা কেইবাখনো চুক্তি বিনিময় অনুষ্ঠানত অধ্যক্ষতা কৰাৰ লগতে দুয়োথন দেশে যুটীয়াভাবে ৰূপায়ণ কৰিব খোজা ৩টা প্ৰকল্পৰো ভিডিঅ’ লিংকিং ব্যৱস্থাৰে শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শোহতীয়া প্ৰেক্ষাপটত দুয়োখন দেশৰ মাজত অব্যাহত থকা উত্কৃষ্ট দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ কথা দোহাৰি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। উল্লেখ্য যে, ঐতিহাসিক আৰু গভীৰ ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ আধাৰত প্ৰতিষ্ঠিত এই সম্পৰ্কই সাৰ্বভৌমত্ব,সমতা, বিশ্বাস আৰু বুজা-বুজিৰ আধাৰত গঢ়ি উঠা দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক প্ৰতিবিম্বিত কৰাৰ লগতে এক ৰণ-কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বুনিয়াদৰ বাবেও প্ৰেক্ষাপট নিৰ্মাণ কৰি তোলে। বিস্তৃত আৰু অক্ষৰিক অৰ্থতে ফলপ্ৰসূ হোৱা আলোচনালানিত তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰে সম্পৰ্কীত বিষয়বোৰৰ লগতে অন্যান্য আঞ্চলিক গুৰুত্ব থকা বিভিন্ন বিষয় সম্পৰ্কেও বিষদ আলোচনা কৰে। দুয়োজন নেতাই দুয়োখন দেশৰ স্বাৰ্থ জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহত পৰস্পৰৰ সহযোগিতাৰে সম্ভৱ হ’ব পৰা সকোলো সম্ভাৱনাৰে পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে সহমত ব্যক্ত কৰাৰ লগতে বাংলাদেশৰ মুক্তি সংগ্ৰামেৰে সূচনা হোৱা বন্ধুত্বক আৰু অধিক গভীৰ কৰি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে।
ভাৰত আৰু বাংলাদেশ—কৌশলগত সম্পৰ্কৰ শ্ৰেষ্ঠ মৈত্ৰী
৩.দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সম্পৰ্কৰ বুনিয়াদ গঢ়া পৰস্পৰৰ উমৈহতীয়া ঐতিহাসিক পটভূমি, সংস্কৃতি, ভাষা, ধৰ্ম-নিৰপেক্ষতাৰ আদৰ্শৰ লগতে অন্যান্য বৈশিষ্ট্যসমূহৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁলোকে বাংলাদেশৰ মুক্তি সংগ্ৰামত প্ৰাণাহুতি দিয়া ভাৰতীয় সৈনিকসকলৰ চৰম ত্যাগৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে ১৯৭১চনৰ যুঁজৰ প্ৰতিগৰাকী মুক্তিযোদ্ধালৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। নেতাদ্বয়ে গণতান্ত্ৰিক বিচাৰধাৰাৰ প্ৰতি বাংলাদেশে প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা আৰু সমতাৰ কথা বিশেষভাবে উল্লেখ কৰাৰ লগতে বাংলাদেশৰ ‘জাতীয় পিতা’, ‘বংগ-বন্ধু’ শ্বেইখ মজিবুৰ ৰহমানে প্ৰতীষ্ঠা কৰা আদৰ্শৰ আধাৰত পৰস্পৰৰ প্ৰমূল্যসমূহৰ উত্তৰণৰ বাবে আহোপুৰুষাৰ্থ কৰাৰ বাবে ঐকমত্য প্ৰকাশ কৰে। ইফালে এখন শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশশালী বাংলাদেশ গঢ়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হাছিনাই দেখা সপোন সাৰ্থক কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে প্ৰদান কৰা সহযোগিতাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি সম্পূৰ্ণ ৰূপে অব্যাহত ৰখা হ’ব বুলি দোহাৰে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে।
সীমান্ত সুৰক্ষা আৰু ব্যস্থাপনা
৪. সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনাই গ্ৰহণ কৰা শূণ্য সহনশীলতাৰ নীতি আৰু আঞ্চলিক শান্তি, সুৰক্ষা আৰু সুস্থিৰতা অক্ষুন্ন ৰখাৰ বাবে লোৱা ভূমিকাক প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে। দুয়োখন দেশৰ শান্তি, সুৰক্ষা আৰু সুস্থিৰতাৰ ক্ষেত্ৰত সন্ত্ৰাসবাদ আটাইতকৈ বৃহত্ প্ৰত্যাহ্বান বুলি স্বীকাৰকৰা নেতাদ্বয়ে যিকোনো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ মষিমূৰ কৰাৰ লগতে কোনো পৰিস্থিতিতে কূটাঘাতমূলক কৰ্ম-কাণ্ডৰ পক্ষত থিয় নিদিয়াৰ বাবে লোৱা প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা দোহাৰে। ২০১৯চনৰ আগষ্ট মাহত ভাৰতলৈ অহা বাংলাদেশৰ গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে ভাৰতৰ গৃহমন্ত্ৰীৰ আলোচনা সফল হোৱা বুলিও তেওঁলোকে প্ৰসংগক্ৰমে প্ৰকাশ কৰে। এই আলোচনাত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু মৌলবাদী গোটসমূহৰ লগতে সা-সামগ্ৰীৰ অবৈধ বেহা, নকল মুদ্ৰাৰ বেহা তথা সংগঠিত অপৰাধৰবিৰুদ্ধে দুয়োখন দেশে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে সহমত ব্যক্ত কৰিছিল।
৫. সাধাৰণ নাগৰিকৰ মাজত সহজ আহ-যাহ সম্ভৱ হ’ব পৰা এক পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। স্থল পথ আৰু ৰে’লেৰে ভাৰতলৈ অহা বাংলাদেশী নাগৰিকৰ ক্ষেত্ৰত বিধি নিয়ম সৰল কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক দেশখনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ধন্যবাদ জনোৱাৰ লগতে একে ব্যৱস্থা নদীবন্দৰেদি আহিব খোজা বাংলাদেশী নগৰিকৰ বাবেও প্ৰযোজ্য কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁ এইসকল নাগৰিকৰ ক্ষেত্ৰত আৰোপিত বাধা-নিষেধৰো শিথিলকৰণৰ পোষকতা কৰে। উভয় পক্ষইস্থল-বন্দৰ সমূহৰে বৈধ নথি-পত্ৰ লৈ ভাৰতলৈ আহিব খোজা বাংলাদেশী নাগৰিকৰ ক্ষেত্ৰত আৰোপিত হৈ থকা অৱশিষ্ট বাধা-নিষেধসমূহো পৰ্যায়ক্ৰমে আঁতৰোৱাৰ বাবে আৰু ত্ৰিপুৰাৰ আখৌৰা আৰু পশ্চিমবংগৰ ঘোজাডাংগাত থকা পৰীক্ষণ চকীৰ পৰা এই কামৰ আৰম্ভণী কৰাৰ বাবে ঐকমত্যত উপনীত হয়।
৬. মৈত্ৰীপূৰ্ণ, সুস্থিৰ আৰু অপৰাধ মুক্ত সীমান্ত নিশ্চিতকৰণৰ বাবে এক প্ৰভাৱশালী সীমান্ত-প্ৰবন্ধন ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্ব উভয় নেতাই উপলব্ধি কৰে। এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে নেতাদ্বয়ে পৰস্পৰৰ সীমান্ত বাহিনীসমূহক অনতি বিলম্বে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত বাকী থকা বেৰাৰ নিৰ্মাণকাৰ্য সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিহা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। ইফালে সীমান্ত অঞ্চলত সাধাৰণ নাগৰিকৰ প্ৰা্ণনাশৰ ঘটনা উদ্বিগ্নতাৰ কাৰণ বুলি স্বীকাৰ কৰা নেতাদ্বয়ে উভয় দেশৰ সীমান্ত বাহিনীৰ মাজত যোগাযোগৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি সমন্বিত প্ৰয়াসৰ জৰিয়তে এনে অনাকাংক্ষিত ঘটনাশূণ্য কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৭. দু্ৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰসংগতো নেতাদ্বয়ে সহমত ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে এই প্ৰসংগত যুগুতাই থকা এখন বুজা-বুজিৰ চুক্তিৰ কামো সময় নিৰ্দ্ধাৰিত ৰূপত সম্পাদিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱলৈ আদৰণি জনায়।
উভয় পক্ষ উপকৃত হ’ব পৰা বাণিজ্যিক সহযোগিতা
৮.‘এলডিচি’ স্থিতিৰ পৰা বাংলাদেশৰ লক্ষণীয় উত্তৰণক স্বাগতম জনাই ভাৰতে দেশখনক উষ্ম সম্বৰ্ধনা জ্ঞাপন কৰে। এনে প্ৰেক্ষাপটত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি(চিইপিএ) সম্পাদিত কৰাৰ সম্ভাৱনীয়তা সন্দৰ্ভত যুটীয়া অধ্যয়ন কৰাৰ বাবে উভয় দেশে সহমত ব্যক্ত কৰে।
৯. ভাৰতে জনোৱা আহ্বানৰ প্ৰতি সহাৰি জনাই আখৌৰা-আগৰতালা বন্দৰেদি সৰবৰাহ কৰা সৰহখিনি নিয়মীয়া বাণিজ্যিক সা-সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত থকা বাধা-নিষেধ অদূৰ ভৱিষ্যতে আঁতৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব বুলি বাংলাদেশৰ পক্ষৰ পৰা জানিবলৈ দিয়ে।
১০. মৰাপাটৰ সামগ্ৰীকে ধৰি অন্যান্য বহু সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আৰোপ কৰি অহা ‘এণ্টী ডাম্পিং’ আৰু ‘এণ্টী চাৰকামভেন্সন’ শুল্ক আঁতৰোৱাৰ কথা বিবেচনা কৰিবলৈও বাংলাদেশৰ তৰফৰ পৰা আহ্বান জনোৱা হয়। এই সন্দৰ্ভত সাম্প্ৰতিক বিধি-ব্যৱস্থাৰ আধাৰত বাণিজ্যিক সংস্কাৰ সম্পৰ্কীয় অনুসন্ধান অভিযান অব্যাহত ৰখাৰ কথা জানিবলৈ দিয়ে ভাৰতে। দুয়োগৰাকী নেতাই বাণিজ্যিক সংস্কাৰ সাধনৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ বাস্তৱায়নৰ লগতে সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ পৰস্পৰৰ বিষয়া-বৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে।
১১. সীমান্তৰ প্ৰত্যন্ত এলেকাসমূহত বসবাস কৰি থকা নাগৰিকসকলৰ জীৱন আৰু জীৱিকাৰ ওপৰত সীমান্ত-বজাৰৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰি নেতাদ্বয়ে ইতিমধ্যে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ আধাৰত আৰু ১২খন সীমান্ত-হাট স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট বিষয়া-বৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে।
১২. ‘বাংলাদেশ ষ্টেণ্ডাৰ্ড এণ্ড টেষ্টিং ইনষ্টিটিউট’(বিএছটিআই) আৰু ‘ব্যুৰো অব ইণ্ডিয়ান ষ্টেণ্ডাৰ্ড’(বিআইএছ)ৰ মাজত সম্পাদিত বুজা-বুজিৰ চুক্তিখনৰ নবীকৰণৰ পদক্ষেপক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। এই চুক্তিৰ সুবাদত দুয়োখন দেশৰ মাজত সম্পাদিত বাণিজ্যই সমতুলতা লাভ কৰিব বুলিও তেওঁলোকে আশা প্ৰকাশ কৰে। ইফালে উভয় পক্ষই ‘এছীয়া পেচিফিক লেব’ৰেটৰী এক্ৰেডিটেশ্যন ক’-অপাৰেশ্যন’ৰ সদস্য হোৱাৰ লগতে শেহতীয়া ভাবে ‘বিএছটিআই’-য়ে ভাৰতীয় সংস্থা ‘এনএবিএল’-ৰ সমকক্ষ মানক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ লোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ‘বিএবি’ আৰু ‘এনএবিএল’-য়ে পৰস্পৰৰ প্ৰত্যয়িতকৰণ ব্যৱস্থাক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে সহমত ব্যক্ত কৰে।
১৩. বাংলাদেশৰ ৰপ্তানী সামগ্ৰীক ভাৰতীয় বজাৰত শুল্ক-মুক্ত আৰু কোটা-মুক্ত ভাবে প্ৰৱেশৰ সুযোগ দানৰ বাবে সাজু থকা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ স্থিতিক প্ৰশংসা কৰে বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। ভাৰতলৈ হোৱা বাংলাদেশৰ ৰপ্তানী বাণিজ্যৰ পৰিসৰ ২০১৯চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এক বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ সীমা স্পৰ্শ কৰাৰ লগতে বছৰৰ পিচত বছৰ ধৰি হোৱা বৃদ্ধিৰ হাৰ ৫২শতাংশ হোৱা বিষয়টোকো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
১৪. বস্ত্ৰ আৰু মৰাপাট শিল্পৰ উত্তৰণৰ বাবে দুয়ো পক্ষৰ মাজত সহযোগিতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ স্বাৰ্থত ভাৰত চৰকাৰৰ বস্ত্ৰশিল্প মন্ত্ৰালয় আৰু বাংলাদেশ চকৰকাৰৰ বস্ত্ৰ আৰু মৰাপাট শিল্প মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত অনতি বিলম্বে চুক্তি সম্পাদন কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই আহ্বান জনায়।
স্থল, জল, আকাশ মাৰ্গেৰে সংযোগ বৃদ্ধিত গুৰুত্ব
১৫. বায়ু, পানী, ৰে’ল আৰু স্থল পথেৰে সংযোগ বৃদ্ধিৰ পদক্ষেপে বাংলাদেশ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লগতে অন্যান্য প্ৰান্তৰো অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিববুলি উভয় দেশে আশা প্ৰকাশ কৰে। আনহতে চট্টগ্ৰাম আৰু মংলা বন্দৰৰে ভাৰতৰ পৰা আথবা ভাৰতলৈ, বিশেষকৈ ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা বিভিন্ন সা-সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিবৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিঅ’ৰ’ৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱা বিষয়টোক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ইয়ে উভয় দেশৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি অধিক ত্বৰান্বিত কৰি তুলিব। তেওঁলোক দুয়োগৰাকীয়ে আভ্যন্তৰীণ নদী পথৰ লগতে উপকূলীয় জাহাজ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰে বাণিজ্যিক সা-সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহৰবিপুল সম্ভাৱনীয়তাৰ কথা বিশেষ ভাবে উপলব্ধি কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণ আৰু বাণিজ্য প্ৰটোকলৰ অধীনত ধুলিয়ান-গদাগাৰী-ৰাজশ্বাহী-দৌলতদিয়া-অৰিচা জলপথ মুকলি কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
১৬. এই কথাৰ প্ৰতি দৃষ্টি ৰাখিয়ে দুয়োখন দেশে পৰস্পৰৰ ৰপ্তানী সামগ্ৰী সৰবৰহৰ বাবে অন্যান্য বন্দৰসমূহৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বিধি-ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ খৰটকীয়াকৈ আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
১৭. দুয়োখন দেশৰ মাজৰযোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ লগতে যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰী সৰবৰাহ প্ৰক্ৰীয়াৰ সৰলীকৰণ সম্ভৱ কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই ‘বিবিআইএন যান-বাহণ চুক্তি’ অচিৰেই সম্পাদন কৰা অথবা ‘ভাৰত-বাংলাদেশ দ্বিপাক্ষিক যান-বাহণ চুক্তি’ৰ যিখনেই অধিক ফলপ্ৰসূ বুলি বিবেচিত হয়, সেইখনকে ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সহমত ব্যক্ত কৰে।
১৮. দুয়োখন দেশৰ মাজৰ পথ যোগাযোগ-ব্যৱস্থাৰ পৰিসৰ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে আৰম্ভ কৰিব খোজা ঢাকা-শিলিগুৰি বাছ সেৱাৰ প্ৰস্তাৱকো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
১৯.দুয়োখন দেশৰ জল-সম্পদ বিভাগৰ সচিৱ দুগৰাকীৰ মাজত ২০১৯ চনৰ আগষ্ট মাহত ঢাকাত অনুষ্ঠিত আলোচনা আৰু ইয়াৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত প্ৰস্তাৱিত ‘গংগা-পদ্মা বুৰুজ প্ৰকল্প’ৰ ব্যৱহাৰিক সম্ভাৱনাৰ অধ্যয়ন কৰাৰ বাবে গঠিত হোৱা কাৰিকৰী সমিতিখনক লৈও দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
২০. দুয়োগৰাকী নেতাই যুটীয়া নদী আয়োগৰ কাৰিকৰী সমিতিখনক মনু, মুহুৰী, খোৱাই, গুমতি, ধৰলা আৰু দুধকুমাৰ নদীৰ শেহতীয়া তথ্য সৰবৰাহৰৰ কাম খৰটকীয়া কৰাৰ লগতে ফেনী নদী সম্পৰ্কীয় অন্তৰ্ৱতীকালীন খচৰাখন চূড়ান্ত কৰিবলৈ তথ্য সৰবৰাহৰবাবে সংশ্লিষ্টসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে।
২১. তিস্তা নদীৰ পানী ব্যৱহাৰ সন্দৰ্ভত ২০১১ চনত দুয়োখন চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ আধাৰত যুগুতোৱা বিধি-নিয়ম সম্পৰ্কীয় অন্তৰ্ৱতীকালীন চুক্তিখনৰ আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগতে ইয়াৰ ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে বাংলাদেশীসকলে অধীৰ আগ্ৰহৰে বাট চাই আছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনাই। ইফালে চুক্তিখন যথা সম্ভৱ অনতি বিলম্বে বলবত্কৰণৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষৰ সৈতে তেওঁৰ চৰকাৰে কাম কৰি আছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে তথ্য দাঙি ধৰে।
২২. দুয়োগৰাকী নেতাই ঢাকাত অনুষ্ঠিত সচিৱ পৰ্যয়ৰ আলোচনাত ত্ৰিপুৰাৰ ছাবৰূম চহৰৰ ৰাইজৰ খোৱাপানীৰ সমস্যা আঁতৰোৱাৰ বাবে ফেনী নদীৰ ১.৮২কিউচেক পানী এৰাৰ বাবে লোৱা সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
২৩. ৰে’ল পৰিবহণ খণ্ডত সহযোগিতাৰ বিপুল সম্ভাৱনীয়তা থকাৰ কথা দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে চলিত বৰ্ষৰ আগষ্ট মাহত দুয়োখন দেশৰ ৰে’ল মন্ত্ৰী পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত অলোচনাৰ সফল্যক লৈও সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
২৪. নেতাদ্বয়ে দুয়ো দেশৰ নাগৰিকৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তা দোহাৰে। এই উদ্দেশ্যকে সাৰোগত কৰি ‘মৈত্ৰী এক্সপ্ৰেছ’ আৰু ‘বন্ধন এক্সপ্ৰেছ’ নামৰ ৰে’লগাড়ী দুখনৰ চলাচল প্ৰতি সপ্তাহত বৰ্তমানৰ ৪ দিনৰ পৰা ৫ দিনলৈ আৰু ১ দিনৰ পৰা ২ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
২৫. ভাৰতৰ পৰা বাংলাদেশলৈ ৰে’লৰ ‘ৰোলিং ষ্টক’ৰ যোগান নীতি নিৰ্দ্ধাৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ লগতে দেশখনৰ চাইদাপুৰত থকা কাৰখানাটোৰ আধুনিকীকৰণ খৰটকীয়া ভাবে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট বিষয়া বৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে দুয়োগৰাকী নেতাই।
২৬. ইফালে ব্ৰডগজ আৰু মিটাৰগজ ৰে’লৰ বহুকেইটা ইঞ্জিন অনুদান হিচাপে আগবঢ়োৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আলহী প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। এই সিদ্ধান্তই দুয়োখন দেশৰ মাজৰ বাণিজ্যক কাম-কাজৰ পৰিসৰ আৰু বৃদ্ধি কৰিব বুলি দুয়োগৰাকী নেতাই আশা প্ৰকাশ কৰে।
২৭. চলিত বৰ্ষৰ গ্ৰীষ্ম কালৰ পৰা দুয়োখন দেশৰ মাজত চলাচল কৰা বিমান পৰিবহণৰ বৰ্তমানৰ সাপ্তাহিক হাৰ ৬১খেপৰ ৯১খেপলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি ২০২০চনৰ শীতকালৰ পৰা এই হাৰ পুনৰ বৃদ্ধি কৰি সপ্তাহত ১২০খেপ কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তাৱকো নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায়।
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব
২৮.১৯৭১চনত হোৱ বাংলাদেশৰ মুক্তিযুদ্ধৰ গৌৰৱোজ্জ্বল ইতিহাস সুঁৱৰি অধিক সংহত আৰু নিৰাপদ চুবুৰীয়াৰ নিশ্চয়তা প্ৰদানৰ স্বাৰ্থত দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা-সহযোগিতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই।
২৯. নেতাদ্বয়ে নৌ সুৰক্ষা সহযোগিতা সুদৃঢ় কৰি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে বাংলাদেশত ‘উপকূল নীৰিক্ষণ ৰাডাৰ ব্যৱ্যস্থা’ স্থাপনৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনায়। এই সন্দৰ্ভত অনতি বিলম্বে বুজাবুজিৰ চুক্তি সম্পাদন কৰাতো তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৩০. চলিত বৰ্ষৰ এপ্ৰিল মাহত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ আধাৰত ভাৰতে বাংলাদেশলৈ আগবঢ়োৱা ৫০০মাৰ্কিন ডলাৰ পৰিমানৰ ‘ডিফেন্স লাইন অব ক্ৰেডিট’ৰ বাস্তৱায়ন প্ৰক্ৰিয়া খৰটকীয়া কৰাৰ বাবেও দুয়োখন দেশে সহমত ব্যক্ত কৰে।
উন্নয়নমূলক সহযোগিতাৰ একত্ৰীকৰণ
৩১. বাংলাদেশৰ উন্নয়নমূলক কাম-কাজসমূহ তৃণমূল পৰ্যায়লৈকো লৈ যোৱাৰ বাবে ভাৰতে দেশখনত আৰম্ভ কৰিব খোজা এলানি ‘অতি প্ৰভৱশালী সমূহীয়া বিকাশ প্ৰকল্প’(এইচআইচিডিপি)ৰ লগতে বহুকেইটা অনুদান প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হাছিনাই ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
৩২. দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিটা ‘লাইন অব ক্ৰেডিট’ৰ সদ-প্ৰয়োগক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে এইসমূহ ‘এলঅ’চি’-ৰ জৰিয়তে পৰিচালিত হ’ব লগা প্ৰকল্পসমূহৰ কাম অনতি বিলম্বে আৰম্ভ কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট বিষয়াবৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে।
৩৩. দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত চৰকাৰে আগবঢ়োৱা ‘লাইন অব ক্ৰেডিট’ৰ প্ৰতিনিধি সংস্থা হিচাপে ভাৰতৰ এক্সিম বেংকৰ কাৰ্যালয় ঢাকাত স্থাপন কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা নীতি সম্পৰ্কীয় চুক্তিখনৰ স্বাক্ষৰ দানক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
৩৪. দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ’ লিংক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে তিনিটা ‘দ্বিপাক্ষিক উন্নয়নমূলক সহযোগিতা প্ৰকল্প’ৰ শুভাৰম্ভঘোষণা কৰে। ৫অক্টোবৰত মুকলি কৰা প্ৰকল্প কেইটা হ’ল-(ক) বাংলাদেশৰ পৰা ৰন্ধন গেছৰ আমদানী সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প, (খ) ঢাকাত থকা ৰামকৃষ্ণ মিছনত নিৰ্মাণ কৰা ছাত্ৰাবাস বিবেকানন্দ ভৱনৰ উদ্বোধন আৰু (গ) বাংলাদেশৰ খুলনাত থকা ‘ইনষ্টিটিউশ্যন অব ডিপ্লোমা ইঞ্জিনীয়াৰ্ছ’(আইডিইবি)ৰচৌহদত স্থাপন কৰা ‘বাংলদেশ-ইণ্ডিয়া প্ৰফেশ্যনেল স্কিল ডেভেলপমেণ্ট ইনষ্টিটিউট’ৰ উদ্বোধন।
৩৫. বাংলাদেশৰ অসামৰিক সেৱাৰ দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰতি অব্যাহত থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক লৈ উভয় পক্ষই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত চৰকাৰে ন্যায়-সংহিতাৰ উমৈহতীয়া বংশ-বৃক্ষ প্ৰদান কৰাৰ লগতে অদূৰ ভৱিষ্যতে বাংলাদেশৰ ন্যায়িক বিষয়া মণ্ডলীৰ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যক্ৰমৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণৰো সিদ্ধান্ত লোৱা হয়।
আন্তঃ সীমান্ত শক্তি সহযোগিতা
৩৬. বাংলাদেশী ট্ৰাকৰে দেশখনৰ পৰা ত্ৰিপুৰালৈ ৰন্ধন গেছৰ সৰবৰাহ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পটো দুয়োগৰাকী নেতাই আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰাৰ লগতে এই প্ৰকল্পই আন্তঃসীমান্ত শক্তি বাণিজ্যক বিশেষ মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
৩৭. অলপতে ঢাকাত অনুষ্ঠিত শক্তি খণ্ডত ভাৰত-বাংলাদেশৰ সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় সপ্তদশ ‘জেএছচি’ সভাত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তসমূহক দুয়ো পক্ষই আদৰণি জনায়। এই সভাৰ সিদ্ধান্ত অনুসৰি ভাৰতৰ কাটিহাৰ, বাংলাদেশৰ পাৰ্বতীপুৰ আৰু ভাৰতৰ বৰনগৰৰ মাজত ৭৬৫কেভি ক্ষমতা সম্পন্ন এটা ‘ডাবল চাৰ্কিট ক্ৰছ-বৰ্ডাৰ ইলেক্ট্ৰিচিটী ইণ্টাৰকানেকশ্যন’স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়। ৰূপায়ন বিধি চূড়ান্ত কৰাৰ পিচত এই প্ৰকল্পই আন্তঃ আঞ্চলিক বিদ্যুত্ বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে ভাৰত, নেপাল আৰু ভূটানৰ জল বিদ্যুত্ প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা উত্পাদিত বিদ্যুতৰ নিৰীক্ষৰ সৈতে ফেৰ মাৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি নেতাদ্বয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে।
শিক্ষা আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা প্ৰসংগৰ বিনিময়
৩৮. ভৱিষ্যতৰ বাবে বিনিয়োগৰ ৰূপত দুয়োখন দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰসংগত উভয় পক্ষই বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই দিশত আগবঢ়োৱা পদক্ষেপ হিচাপে ইতিমধ্যে সম্পাদিত যুৱ পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ কথা তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে। বাংলাদেশৰ বাবে উপযোগী প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰু অধিক ফলপ্ৰসু হ’ব বুলিও দুয়োগৰাকী নেতাই মন্তব্য কৰে।
৩৯. বৌদ্ধিক অৰ্হতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি প্ৰদান সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ কাম অনতি বিলম্বে সসম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সংশ্লিষ্ট বিষয়া-বৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে।
সাংস্কৃতিক সহযোগিতা—মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী(২০১৯) আৰু ‘বংগ-বন্ধু’ৰ জন্ম শতবৰ্ষ(২০২০) আৰু বাংলাদেশৰ মুক্তিযুদ্ধৰ ৫০সংখ্যক জয়ন্তী(২০২১)
৪০. দুয়োগৰাকী নেতাই আতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচিত ২০২০চনত বংগ-বন্ধু শ্বেইখ মুজিবুৰ ৰহমানৰ জন্ম শতবৰ্ষ আৰু ২০২১চনত মুক্তিযুদ্ধৰ ৫০সংখ্যক স্মাৰকবৰ্ষ উদযাপনৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত বিশেষ সহযোগিতা স্থাপনৰ প্ৰসংগিকতা দোহাৰে। সেইদৰে ২০২১ চনত দুয়োখন দেশৰ মাজত স্থাপিত কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ স্মৃতিচাৰণ কৰা হব। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত সংস্কৃতি সহযোতগিতা বৃদ্ধি প্ৰসংগতো দুয়োগৰাকী নেতাই সহমত ব্যক্ত কৰে। ইপালে ২০১৯-২০২০ৰ সময়চোৱাত বাংলাদেশত ভাৰত মহোতসৱ উদ্যাপনৰ বাবে লোৱা সিদ্ধান্তৰ বাবে আলহী প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধনমন্ত্ৰী মোডীৰ শলাগ লয়।
৪১. সাংস্কৃতিক বিনিময় সন্দৰ্ভত সম্পাদিত বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ নবীকৰণক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়।
৪২. ২০২০চনত উদযাপন কৰিবলগীয়া বংগ-বন্ধুৰ শতবৰ্ষ সমাৰোহৰ লগত সংগতি ৰাখি তেওঁৰ জীৱন আধাৰিত এখন কথাছৱি নিৰ্মাণ কৰি উলিয়াবৰ বাবে এনএফডিচি আৰু বিএফডিচিৰ মাজত এক বুজাবুজিৰ চুকতি সম্পাদনৰ বাবে যাৱতীয় প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই বিষয়াবৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে।
৪৩. ইফালে মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০সংখ্যক জন্ জয়ন্তীৰ সমাৰক হিচাপে বাংলাদেশে এটা ডাক টিকট প্ৰকাশ কৰিবলৈ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে বাংলাদেশ চৰকাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
৪৪. ৰাষ্ট্ৰীয় যাদুঘৰ(ভাৰত) আৰু বংগ-বন্ধু যাদুঘৰ(বাংলাদেশ)ৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰসংগত দুয়োপক্ষই সহমত ব্যক্ত কৰাৰ লগতে এই প্ৰসংগত এখন বুজাবুজিৰ চুক্তি অচিৰেই সম্পাদনৰ বাবে যাৱতীয় প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট বিষয়া-বৰ্গক নিৰ্দেশ দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে।
ম্যানমাৰৰ ৰাখাইন প্ৰদেশৰ পৰা উচ্ছেদিত লোকৰ সংস্থাপন
৪৫. ম্যানমাৰৰ পৰা উচ্চেদিত লোকসকলক মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰে বাংলাদেশত সংস্থাপিত কৰাৰ বাবে হাছিনা চৰকাৰে লোৱা পদক্ষেপক প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে প্ৰশংসা কৰে। ম্যানমাৰৰ ৰাখাইন প্ৰদেশৰ পৰা অহা ৰ’হিংগীয়াসকলক বাংলাদেশৰ কক্সবজাৰত অস্থায়ী সংস্থাপন দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বাংলা চৰকাৰক সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ পদক্ষেপ হিচাপে ভাৰতে পঞ্চম খেপ সামগ্ৰী প্ৰেৰণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে মোডীয়ে। এই সামগ্ৰীৰ ভিতৰত থাকিব শিবিৰ তৈয়াৰ কৰিব পৰা সা-সামগ্ৰী, খাদ্য দ্ৰব্য, উদ্ধাৰ অভিযানত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা সামগ্ৰী আৰু প্ৰব্ৰজিত ব্যক্তিসকলৰ মাজত দক্ষতা বিকশিত কৰাৰ বাবে এহাজাৰটা চিলাই মেছিন। তদুপৰি ভাৰতে ম্যানমাৰৰ ৰাখাইন প্ৰদেশত ২৫০টা ঘৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰথমটো প্ৰকল্পৰ কাম ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ কৰিছে। আৰু অচিৰেই সেই অঞ্চলত কেতবোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰাৰ বাবেও ভাৰতে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে।
৪৬. ম্যানমাৰৰ পৰা উচ্ছেদিত লোকসকলৰ সংস্থাপনৰ বাবে ২০১৭চনৰ পৰা ভাৰতে মানৱীয়তাৰ স্বাৰ্থত সহযোগিতা আগবঢ়াই অহাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হাছিনাই ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই এইসকল উচ্ছেদিত লোকক স্বভূমিলৈ নিৰাপদে, ওভতাই পঠাবলৈ সকলো ধৰণৰ বিধিসন্মত কাৰ্যপন্থা হাতত লোৱাৰ প্ৰাসংগিকতা দোহাৰে।
আঞ্চলিক প্ৰসংগৰ লগতে বিশ্ব প্ৰেক্ষাপটৰো সহযোগী অংশীদাৰিত্ব
৪৭. ৰাষ্ট্ৰ সংঘৰ লগতে অন্যান্য বহু-ৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনত জোঁট বান্ধি কাম কৰাৰ বাবে লোৱা অংগীকাৰত অটল থকাৰ বাবে দুয়োখন দেশে পৰস্পৰৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে। সেইদৰে ‘এজেণ্ডা ২০৩০’ৰ অন্তৰ্ভূক্ত প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণৰ বাবে উন্নত দেশসমূহক সকীয়াই দিয়াৰ দায়িত্ব পালনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাও দোহাৰে দুয়োগৰাকী নেতাই।
৪৮. আঞ্চলিক আৰু উপ আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ প্ৰসংগক দুয়োখন দেশেই সৰ্বাধিক প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰি অহাৰ কথা দোহাৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। নিজৰ লগতে আঞ্চলিক আৰু উপ আঞ্চলিক সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাৰ স্বাৰ্থত ‘বিমষ্টেক সন্মিলন’ক উচিত মঞ্চ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে সকলোধৰণৰ প্ৰয়াস কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশে ঐকমত্য প্ৰকাশ কৰে।
৪৯. নিম্নোল্লেখিত নথিসমূহত স্বাক্ষৰদান কৰাৰ লগতে পৰস্পৰৰ মাজত বিনিময়, হস্তান্তৰকৰণৰ আনুষ্ঠানিকতা সম্পন্ন কৰা হয়। সেইবোৰ হ’ল--
0 উপকূলীয় নীৰিক্ষণ ব্যৱস্থা সংস্থাপিত কৰাৰ বাবে যুগুতোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তি
0 চট্টগ্ৰাম আৰু মংলা বন্দৰেদি ভাৰতলৈ সা-সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ যুগুতোৱা ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিঅ’ৰ’(এছঅপি)
0ত্ৰিপুৰাৰ ছাবৰুম চহৰৰ বাসিন্দাসকললৈ খোৱা পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ ফেনি নদীৰ পৰা ১.৮২কিউচেক পানী এৰাৰ বাবে যুগুতোৱা বুজা-বুজিৰ চুক্তি
0ভাৰতে বাংলাদেশক দিব খোজা ‘লাইন অব ক্ৰেডিট’-ৰ বলবত্কৰণ সম্পৰ্কীয় চুক্তি
0 হাইদৰাবাদ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত সম্পাদিত হোৱা চুক্তি
0 সাংস্কৃতিক বিনিময় সম্পৰ্কীয় চুক্তি
0 যুৱ পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় বুজা-বুজিৰ চুক্তি
৫১.চেন্নাইত বাংলাদেশৰ উপ উচ্চায়ুক্তৰ কাৰ্যালয় স্থাপনৰ বাবে আগবঢ়োৱা এক প্ৰস্তাৱলৈ সঁহাৰি জনোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হাছিনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণৰে ধাৰাবাহিকতা ৰক্ষাৰ প্ৰয়াস
৫২. প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনাই ভাৰতলৈ অহাৰে পৰা তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ লগত অহা প্ৰতিগৰাকী সতীৰ্থই লাভ কৰা উষ্ম আদৰণি আৰু আন্তৰিক আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
৫৩. তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীকো বাংলাদেশ ভ্ৰমণৰ বাবে আনুষ্ঠানিকভাবে আমন্ত্ৰণ জনায়, আৰু তেওঁৰ নিমন্ত্ৰণ স্বীকাৰ কৰি অচিৰেই বাংলাদেশ ভ্ৰমণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে। এই ভ্ৰমণৰ দিন তাৰিখ কূটনৈতিক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে অচিৰেই ঘোষণা কৰাৰো প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰা হয়।