Prime Minister's Office
Address of the Prime Minister during the Joint Video Inauguration of Metro Express and ENT Hospital in Mauritius
03 OCT 2019 5:58PM by PIB Delhi
Prime Minister of the Republic of Mauritius, the Honourable Mr. Pravind Jugnauth Ji, Senior Ministers and dignitaries of Mauritius, distinguished guests, Friends, Namaskar! Bonjour! Good afternoon!
I would like to extend a very warm greetings to all our friends in Mauritius.
This interaction is a special occasion for our nations. This is a new chapter in our shared history, heritage and cooperation. Not long ago, Mauritius hosted the Indian Ocean Island Games and achieved glory in them.
Both our countries are celebrating ‘Durga Puja’ and will soon celebrate Deepawali. These developments make the inauguration of the first phase of the Metro project an even more joyous occasion.
The Metro will provide clean, efficient and time-saving transport. It will contribute to economic activities and tourism.
The other project inaugurated today - state-of-the-art ENT Hospital - will contribute to quality healthcare. The Hospital has an energy efficient building and will offer paperless services.
Both these projects will serve the people of Mauritius. They are a symbol of India’s strong commitment to the development of Mauritius.
Thousands of workers have worked hard, day and night, in the sun and in rain, for these projects.
But unlike in the past centuries, we today work for the better future of our people.
I commend the visionary leadership of Prime Minister Pravind Jugnauth who conceived modern infrastructure and services for Mauritius. I also sincerely thank him and the Government of Mauritius for their active cooperation, which has been the key to timely completion of these projects.
Friends,
We are proud that India has partnered Mauritius in these and other projects of direct public interest.
Last year, a joint project provided e-tablets to young children.
The new Supreme Court building and one thousand social housing units are coming up rapidly.
I am happy to announce that India will support the construction of a renal unit as well as medi-clinics and Area Health Centres, suggested by Prime Minister Jugnauth.
Friends,
Both India and Mauritius are diverse and vibrant democracies, committed to working for the prosperity of our people, as well as for peace in our region and the world.
Our mutual regard for each other finds expression in a number of ways.
This year, Prime Minister Jugnauth graced the largest ever Pravasi Bhartiya Divas as the Chief Guest, and also the inauguration of the second term of my government.
Our President was invited as the Chief Guest on the 50th anniversary celebration of the independence of Mauritius. In the one hundred fiftieth year of Mahatma Gandhi, Mauritius pays homage to his abiding memory, and remembers its special bond with him.
Friends,
The Indian Ocean is a bridge between India and Mauritius. Ocean economy holds great promise for our people.
The vision of SAGAR – “Security and Growth for All in the Region” - will guide us to work closely together on all aspects of maritime economy, security and disaster risk reduction.
I would like to thank the Government of Mauritius for joining the Coalition for Disaster resilient Infrastructure as a founding member.
Excellency,
In a month’s time, Aapravasi Diwas will be celebrated at the World Heritage Site of Aapravasi Ghat. It will mark the successful struggle of our brave ancestors.
That struggle had borne rich fruits in the form of great success of Mauritius in this Century.
We salute the remarkable spirit of the people of Mauritius.
Vive l'amitié antre l'Inde à Maurice. भारत और Mauritius मैत्री अमर रहे।
Long live India-Mauritius friendship.
Thank You Thank You very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মৰিছাছত মেট্ৰ’ এক্সপ্ৰেছ আৰু ই এন টি চিকিৎসালয়ৰ ভিডিঅ’যোগে যুটীয়া মুকলিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 OCT 2019 5:58PM by PIB Guwahati
মৰিছাছ গণৰাজ্যৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰৱিন্দ জুগনাথ ডাঙৰীয়া, জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰীসকল আৰু মৰিছাছৰ প্ৰতিনিধিসকল, সন্মানীয় অতিথি, বন্ধুসকল, নমস্কাৰ! বনজুৰ! শুভ সন্ধিয়া!
মই মৰিছাছৰ আমাৰ বন্ধুসকলক উষ্ম আদৰণি জনাইছো৷
এই সাক্ষাৎ আমাৰ দুয়োখন দেশৰ এক বিশেষ উপলক্ষৰ বাহক৷ এয়া আমাৰ ইতিহাস, ঐতিহ্য আৰু সহযোগিতাৰ এক নতুন অধ্যায়৷ বেছি দিনৰ কথা নহয়, মৰিছাছে ভাৰতীয় মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ ক্ৰীড়াৰ আয়োজন কৰিছিল আৰু তাত ঈৰ্ষণীয় সাফল্য লাভ কৰিছিল৷
আমাৰ দুয়োখন দেশেই ‘দুৰ্গা পূজা’ পালন কৰে আৰু দীপাৱলীও অলপতে পালন কৰিব৷ উৎসৱৰ এই বতৰত মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ মুকলিয়ে আৰু অধিক আনন্দ প্ৰদান কৰিছে৷
এই মেট্ৰ’ই পৰিষ্কাৰ, কাৰ্যকৰী আৰু সময়-ৰাহি পৰিবহণ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিব৷ ই অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰতো অৱদান আগবঢ়াব৷
আজি মুকলি কৰা আন এটা প্ৰকল্প হ’ল- ষ্টেট-অব্-দা-আৰ্ট ই এন টি চিকিৎসালয়, ইয়াৰ জৰিয়তে গুণগতমানৰ স্বাস্থ্যসেৱা লাভ হ’ব৷ এই চিকিৎসালয়খনত এক শক্তি ৰাহি কৰিব পৰা ভৱন আছে আৰু ই কাগজবিহীন সেৱাও প্ৰদান কৰিব৷
দুয়োটা প্ৰকল্পই মৰিছাছৰ জনতাক সেৱা আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হ’ব৷ মৰিছাছৰ বিকাশ ভাৰতে প্ৰদান কৰা শক্তিশালী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ এয়া এক প্ৰতীক হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
এই প্ৰকল্প দুটা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সহস্ৰাধিক কৰ্মীয়ে দিনে-নিশাই, ৰ’দে-বৰষুণে কাম কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিল৷ কিন্তু প্ৰাচীন শতিকাসমূহৰ দৰে আমি আমাৰ জনতাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে বৰ্তমান এই কাম হাতত লৈছো৷
মৰিছাছৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰৱিন্দ জুগনাথৰ দূৰদৃষ্টিক মই শলাগিছো৷ প্ৰকল্প কেইটাৰ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাত মৰিছাছৰ চৰকাৰে আগবঢ়োৱা সক্ৰিয় সহযোগিতাকো মই ধন্যবাদ জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতে মৰিছাছৰ এই প্ৰকল্পকেইটা তথা অন্যান্য প্ৰত্যক্ষ জনমুখী প্ৰকল্পত সহযোগী হ’বলৈ পাই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে৷ যোৱা বছৰত এটা যুটীয়া প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে কিশোৰ-কিশোৰীসকলক ই-টেবলেট প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ অতি শীঘ্ৰেই উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ভৱন আৰু এহেজাৰ ৰাজহুৱা ঘৰৰ নিৰ্মাণ কাৰ্যও সম্পন্ন হ’ব৷
মই এই কথা ঘোষণা কৰিবলৈ পাই সুখী অনুভৱ কৰিছো যে ভাৰতে প্ৰধানমন্ত্ৰী জুগনাথৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি মেডি-ক্লিনিক, ক্ষেত্ৰীয় স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আদিৰ লগতে নিৰ্মাণ কাৰ্যতো সহযোগিতা প্ৰদান কৰিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু মৰিছাছ দুয়োখন দেশেই বৈচিত্ৰময় গণতান্ত্ৰিক দেশ, জনতাৰ উন্নতিৰ বাবে তথা অঞ্চলটোৰ, বিশ্বৰ শান্তিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷
আমাৰ পাৰস্পৰি সম্পৰ্কত বিভিন্ন প্ৰকাৰে এই সন্মান প্ৰদৰ্শিত হয়৷
এই বছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জুগনাথে বৃহত্তম প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে মোৰ চৰকাৰৰ দ্বিতীয়টো কাৰ্যকালৰ শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানতো উপস্থিত আছিল৷
আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক মৰিছাছৰ ৫০তম স্বাধীনতা দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে নিমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল৷ মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জন্মজয়ন্তীত মৰিছাছে তেওঁৰ স্মৃতিত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছে আৰু তেওঁৰ সৈতে থকা বিশেষ সম্পৰ্কৰ কথা সোঁৱৰণ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু মৰিছাছৰ মাজক ভাৰতীয় মহাসাগৰে সাঁকোৰ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ সাগৰীয় অৰ্থনীতিয়ে আমাৰ জনতাক মহান প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছে৷
‘‘সাগৰ- সকলো অঞ্চলৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু উন্নতি’’ শীৰ্ষক বীক্ষণে সাগৰীয় অৰ্থনীতি, নিৰাপত্তা আৰু দুৰ্যোগ প্ৰশমন বিষয়ত সহযোগিতাৰে আমাক কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে৷
মই মৰিছাছ চৰকাৰক দুৰ্যোগ প্ৰশমন আন্তঃগাঁথনি সহযোগিতাৰ প্ৰতিষ্ঠাতা সদস্য হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷
মহোদয়,
কেইমাহমানৰ ভিতৰতে অপ্ৰবাসী ঘাটৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰত অপ্ৰবাসী দিৱস উদযাপন কৰা হ’ব৷ ইয়াত আমাৰ সাহসী পূৰ্ব পুৰুষসকলৰ সফল সংগ্ৰামৰ চানেকি দাঙি ধৰা হ’ব৷
সেই সংগ্ৰামে শতিকাটোত মৰিছাছৰ বৃহৎ সাফল্যৰ জন্ম দিছিল৷
আমি মৰিছাছৰ জনতাৰ অতুলনীয় সত্বাক অভিবাদন জনাইছো৷
Vive l'amitié antre l'Inde à Maurice.
ভাৰত আৰু মৰিছাছৰ মৈত্ৰী অমৰ হওক৷
ভাৰত-মৰিছাছৰ বন্ধুত্ব দীৰ্ঘজীৱি হওক৷
ধন্যবাদ, অশেষ ধন্যবাদ৷