প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুৰু গোৱিন্দ সিং জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে স্মাৰক মুদ্ৰা মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
12 JAN 2019 11:00AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ , লোক কল্যান মাৰ্গত ১৩ জানুৱাৰী, ২০১৯ত গুৰু গোৱিন্দ সিং জীৰ স্মৃতিত এটা স্মাৰক মুদ্ৰা মুকলি কৰিব৷ গুৰু গোৱিন্দ সিং জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে৷ এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী একাংশ বিশিষ্ট লোকক সম্বোধি ভাষণ আগবঢ়াব৷
দশমগৰাকী শিখ গুৰু- গুৰু গোৱিন্দ সিঙৰশিক্ষা আৰু আদৰ্শৰ বাবে বহু লোকৰ প্ৰেৰণাৰ উৎস আছিল৷ ২০১৭ৰ জানুৱাৰীত পাটনাত আয়োজিত শ্ৰী গুৰু গোৱিন্দ সিং জী মহাৰাজৰ ৩৫০সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী উপস্থিত আছিল৷ এই উপলক্ষে তেওঁ এটা স্মাৰক ডাক টিকটো উন্মোচন কৰে৷ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেনেকৈ গুৰু গোৱিন্দ সিঙে খালছা সম্প্ৰদায় আৰু পঞ্চপ্যাৰছেৰে ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানক একত্ৰিত কৰাৰ ব্যতিক্ৰমী প্ৰয়াস কৰিছিল৷ তেওঁ কয় যে গুৰু গোৱিন্দ সিং জীয়ে জ্ঞানক তেওঁৰ শিক্ষাৰ আধাৰ হিচাপে লৈছিল৷
সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে গুৰু গোৱিন্দ সিঙৰ যুঁজক স্মৰণ কৰি ৩০ ডিচেম্বৰ, ২০১৮ত আকাশবাণী যোগে সম্প্ৰসাৰিত তেওঁৰ মন কী বাত অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুৰু গোৱিন্দ সিং জীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে কৰা কামেই আটাইতকৈ ডাঙৰ সেৱা৷ তেওঁ গুৰু গোৱিন্দ সিং জীৰ বীৰত্ব, ত্যাগ আৰু সমৰ্পনৰ ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে৷
২০১৬ৰ ১৮ অক্টোবৰত লুধিয়ানা ৰাষ্টীয় এমএছএমই বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰু গোৱিন্দ সিঙৰ প্ৰাতঃস্মৰণীয় এক বাৰ্তা স্মৰণ কৰি কয় যে সকলো জনসাধাৰণে সমগ্ৰ মানৱ জীৱনত এটা কথা বিবেচনা কৰিব লাগে যে ডাঙৰ অথবা সৰু বুলি একো নাই, কোনো স্পৃশ্য-অস্পৃশ্য নাই৷ ২০১৬ৰ ১৫ আগষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত দেশৰ বাবে ত্যাগৰ গাঁথাক উল্লেখ কৰি শিখ গুৰুসকলৰ পৰম্পৰাক স্মৰণ কৰে৷

Prime Minister's Office
PM to release a Commemorative Coin to mark the birth anniversary of Guru Gobind Singh ji
12 JAN 2019 11:00AM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will release a commemorative coin on Guru Gobind Singh ji, on January 13, 2019 at 7 Lok Kalyan Marg, New Delhi. The event marks the birth anniversary of Guru Gobind Singh ji. The Prime Minister will also address a select gathering on this occasion.
The Tenth Guru of Sikhs- Guru Gobind Singh has been a source of inspiration for many through his teachings and ideals. Prime Minister Narendra Modi attended 350th birth anniversary celebrations of Shri Guru Gobind Singh JiMaharaj in Patna on January 5, 2017. He released a commemorative postage stamp to mark the occasion. In his address, the Prime Minister underlined how Guru Gobind Singh made a unique attempt to unite the country through the Khalsa sect and the five PanchPyaras belonged to different parts of India. He said that Guru Gobind Singh ji put knowledge at the core of his teaching.
Recalling Guru Gobind Singh’s fight for the weaker sections, the Prime Minister in his Mann Ki Baat radio program broadcast on 30th December, 2018 said that Guru Gobind Singh ji believed that the biggest service is to alleviate human sufferings. He lauded Guru Gobind Singh ji for his heroism, sacrifice and devotion.
At the Ludhiana National MSME Awards ceremony on 18h October 2016, the Prime Minister recalled how Guru Gobind Singh’s message that people should consider entire mankind as one- no one is superior or inferior, no one is touchable or untouchable is still relevant. In his Independence Day Address on 15th August, 2016, Prime Minister once again brought to the fore the saga of sacrifice for the country which has been the tradition of Sikh Gurus.