কেবিনেট
ভূপালত ৰাষ্ট্ৰীয় মানসিক স্বাস্থ্য পুনৰ্বাসন প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
16 MAY 2018 3:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভূপালত ৰাষ্ট্ৰীয় মানসিক স্বাস্থ্য পুনৰ্বাসন প্ৰতিষ্ঠান (এনআইএমএইচআৰ) স্থাপন কৰাৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ এই প্ৰতিষ্ঠান অন্য ধৰণে সক্ষম ব্যক্তিৰ সৱলীকৰণ বিভাগৰ অন্তৰ্গত এক ছ’চাইটীৰ ৰূপত ছ’চাইটীজ ৰেজিষ্ট্ৰেছন আইন ১৮৬০ ৰ অধীনত স্থাপন কৰা হ’ব৷ প্ৰথম তিনিটা বৰ্ষত এই যোজনাত ১৭৯.৫ কোটি টকাৰ ব্যয় হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ ইয়াত ১২৮.৫৪ কোটি টকাৰ নন ৰেকাৰিং ব্যয় আৰু ৫১ কোটি টকাৰ ৰেকাৰিং ব্যয় অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷
কেবিনেটে এই প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে সংযুক্ত সচিব পৰ্যায়ৰ তিনিটা পদ য’ত এটা সঞ্চালকৰ পদো অন্তৰ্ভুক্ত আছে, ইয়াৰোপৰি অধ্যাপকৰ দুটা পদৰো অনুমোদন জনাইছে৷ এনআইএমএইচআৰৰ মুখ্য উদ্দেশ্য মানসিক ৰোগীৰ পুনৰ্বাসনৰ ব্যৱস্থাপনা তথা এই ক্ষেত্ৰত বিকাশ আৰু মানসিক স্বাস্থ্যৰ পুনৰ্বাসৰ বাবে নীতি প্ৰণয়নৰ অনুসন্ধান আদিক উৎসাহ প্ৰদান কৰে৷
প্ৰতিষ্ঠানটোত ৯ টা বিভাগ আৰু কেন্দ্ৰ থাকিব৷ ইয়াত মানসিক স্বাস্থ্যৰ পুনৰ্বাসৰ ক্ষেত্ৰত ১২টা বিষয়ত ডিপ্ল’মা, ছাৰ্টিফিকেট, স্নাতক, স্নাতকোত্তৰ আৰু এম.ফিল ডিগ্ৰী সহিতে ১২ প্ৰকাৰৰ পাঠ্যক্ৰম থাকিব৷ অনাগত পাঁচটা বৰ্ষৰ ভিতৰত এই প্ৰতিষ্ঠানত বিভিন্ন বিষয়ত ভৰ্তি হ’বলগীয়া শিক্ষাৰ্থীৰ সংখ্যা ৪০০ত কৈ অধিক হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷
মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বাবে ভূপালত পাঁচ একৰ ভূমি প্ৰদান কৰিছে৷ এই প্ৰতিষ্ঠান দুটা পৰ্যায়ত তিনিটা বৰ্ষৰ ভিতৰত নিৰ্মাণ হ’ব বৈদ্যুতিকীকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব৷ ভৱন নিৰ্মাণৰ কাম সম্পুৰ্ণ নোহোৱা পৰ্যন্ত সেই সময়লৈ প্ৰতিষ্ঠান ছাৰ্টিফিকেট আৰু ডিপ্ল’মা পাঠ্যক্ৰম তথা অ’পিডি সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ ভূপালত এটা ভৱন ভাৰালৈ লোৱা হ’ব৷ প্ৰতিষ্ঠানে মানসিক ৰোগীৰ সকলোধৰণৰ পুনৰ্বাস সেৱা উপলব্ধ কৰোৱাৰ লগতে স্নাতকোত্তৰ তথা এম.ফিল ডিগ্ৰীৰ শিক্ষা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰিব৷
এনআইএমএইচআৰ দেশত মানসিক স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে পৰিচিত হ’ব৷ মানসিক স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষমতা বিকাশ আৰু পুনৰ্বাসৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে কাম কৰিব আৰু কেন্দ্ৰ চৰকাৰক মানসিক ৰোগীৰ পুনৰ্বাসৰ প্ৰভাৱী ব্যৱস্থাৰ মণ্ডল হিচাপে বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব৷

Cabinet
Cabinet approves establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation at Bhopal
16 MAY 2018 3:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet Chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation (NIMHR) at Bhopal as a Society under the Societies Registration Act, 1860 under the aegis of the Department of Empowerment of Persons with Disabilities. The estimated cumulative cost of the project is Rs. 179.54 crore in first three years. This includes non-recurring expenditure of Rs. 128.54 crore and recurring expenditure of Rs. 51 crore.
The Union Cabinet has also approved the proposal to create three Joint Secretary level posts, which include one post of Director of the Institute and two posts of Professors.
The main objectives of the NIMHR are to provide rehabilitation services to the persons with mental illness, capacity development in the area of mental health rehabilitation, policy framing and advanced research in mental health rehabilitation.
The Institute will have nine Departments/Centres and will conduct 12 courses to offer diploma, certificate, graduate, post graduate, M.Phil degrees in the area of mental health rehabilitation. Within a span of 5 years, the student intake of the institute in various courses is expected to be over 400.
Government of Madhya Pradesh has allocated 5 acres of land in Bhopal for setting up of this Institute. The Institute will be established in three years in two phases. Within two years, the civil and electrical work of the institute will be completed. Simultaneously, during the construction of building, the Institute will run in a suitable rented building in Bhopal to conduct certificate/diploma courses and also OPD services. Subsequently, the Institute will provide complete set of rehabilitation services for persons with mental illness and conduct courses upto Master's degree and M.Phil.
NIMHR will be the first of its kind in the country in the area of mental health rehabilitation. It will serve as an institution of excellence to develop capacity building in the area of mental health rehabilitation and also help the Government to develop models for effective rehabilitation of persons with mental illness.